Tweede Kamer weet het beter

De Tweede Kamer is bezorgd over de beschikbaarheid van transporthelikopters voor de militaire missie die Nederland naar Mali stuurt. De coalitiepartijen VVD en PvdA vragen zich met diverse oppositiepartijen hardop af of Nederland niet zelf transporthelikopters moet sturen.

"Ik wil niet slimmer zijn dan de commandant der strijdkrachten, maar eigenlijk horen er toch helikopters bij", zei VVD-Kamerlid Han ten Broeke woensdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer. "Is dit niet meer dan een nice to have, maar gewoon een good to have?" Ook PvdA, CDA, D66 en ChristenUnie dringen aan op transporthelikopters.

De Kamer denkt dat de missie met helikopters effectiever is. Met transporthelikopters kunnen de Nederlandse militairen, die inlichtingen moeten gaan verzamelen, zich sneller verplaatsen en een groter gebied bestrijken. Daarnaast zijn er zorgen over de evacuatie van gewonden. Daarvoor moeten volgens de kabinetsplannen Franse helikopters worden ingezet.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) stelt tot nu toe dat zij wil afwachten of andere landen transporthelikopters kunnen leveren. "Helikopters sturen is een relatief dure aangelegenheid, daar wil ik niet lichtzinnig mee omgaan", zei Hennis woensdag voor aanvang van het debat tegen de NOS. Volgens Hennis zou het sturen van helikopters ongeveer vijftig miljoen euro kosten.