'Fraude in Nederland valt mee'

In Nederland wordt niet zo veel gefraudeerd als de overheid doet voorkomen. De omvang valt mee en de bijbehorende straffen zijn dan ook te zwaar, vindt Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Als voorbeeld noemt Brenninkmeijer AOW'ers die frauderen door niet op te geven dat ze samenwonen. Volgens Brenninkmeijer gaat dat om 0,0001 procent van de AOW'ers. Studenten zouden ook veel minder frauderen dan gedacht. Hij stelt dat 98 procent van de burgers deugt.

De antifraudemaatregelen zijn volgens de ombudsman te zwaar aangezet. Brenninkmeijer uitte in januari ook al kritiek de manier waarop de overheid straffen uitvoert. Toen noemde hij de boetes die de overheid oplegt bij het vorderen van schulden 'buitenproportioneel'.

Brenninkmeijer maakte verder woensdag bekend dat de tevredenheid over overheidsdienstverlening in het afgelopen jaar is toegenomen. Diensten worden gemiddeld met een 6,8 beloond, iets meer dan de 6,6 van vorig jaar.

Brenninkmeijer neemt binnenkort afscheid als ombudsman. Hij is voorgedragen als collegelid van de Europese Rekenkamer, waar hij vanaf 1 januari aan de slag gaat.