Congres VS bereikt begrotingsdeal

De Democraten en de Republikeinen hebben dinsdag een begrotingsakkoord bereikt. Dat is aangekondigd door de onderhandelaars, afgevaardigde en voormalig Republikeins presidentskandidaat Paul Ryan en Democratisch senator Patty Murray. De afgelopen weken is in het geheim over het akkoord onderhandeld.

Met de begrotingsdeal wordt een shutdown van de Amerikaanse overheid volgend jaar voorkomen. Over het akkoord wordt naar verwachting voor het weekend gestemd in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Murray en Ryan geven later een persconferentie. Volgens anonieme officials worden in het akkoord 65 miljard dollar aan automatische bezuinigingen, onder meer op de nationale parken en het Amerikaanse leger, teruggedraaid. De hierdoor hogere uitgaven worden gecompenseerd door bezuinigingen en belastingverhogingen ter hoogte van 85 miljard dollar in de komende tien jaar.

Alhoewel de twintig miljard dollar die het akkoord oplevert maar marginaal is ten opzichte van de Amerikaanse overheidsschuld van zeventien biljoen dollar, wordt hiermee wel voorkomen dat het de komende twee jaar nog tot grote begrotingsconflicten komt. In oktober lag de Amerikaanse overheid nog bijna drie weken stil omdat de partijen het niet eens werden de overheidsuitgaven. Opvallend is dat het akkoord van dinsdag is bereikt zonder dat er een deadline boven de hoofden van de onderhandelaars hing.