Remote Play is best okay

Sony belooft met Remote Play dat je op je PlayStation Vita al je PlayStation 4-games kunt spelen zonder dat je de tv erbij nodig hebt. Handig voor die momenten dat GTST of The Voice of Holland op tv is en je normaal gesproken verplicht zou moeten verkassen.

Om gebruik te maken van de Remote Play-functionaliteiten heb je uiteraard een PlayStation 4 en een PlayStation Vita nodig. Beide moeten op hetzelfde account zitten, wat betekent dat in het geval van meerdere gamers in een gezin iedereen een eigen Vita nodig heeft. Een behoorlijk kostbare onderneming.

Heb je beide apparaten, dan is het instellen een eitje, aangezien de nieuwste firmware van je Vita een app heeft om verbinding te maken met je PlayStation 4. Op de PS4 verschijnt tijdens de eerste keer verbinden eenmalig een activatiecode, maar daarna kun je direct aan de slag. Het is zelfs mogelijk om met je Vita je PS4 uit stand-by te halen. 

Zodra alles ingesteld is, verschijnt het menu van de PS4, dat je normaal op je tv ziet, op het scherm van je Vita. Je kunt nu eigenlijk vrijwel alle programma's en games op afstand draaien, tenzij een app bepaalde hardware nodig heeft (de camera werkt bijvoorbeeld niet over Remote Play, ondanks dat Vita wel een ingebouwde camera heeft) of niet geautoriseerd is (zoals Netflix). Ga ook niet tóch proberen om Netflix op te starten via Remote Play, want dan loopt de verbinding vast en kun je alsnog uit bed om je PS4 weer uit te zetten.


Het keuzemenu voor verbinding maken met je PS4

De eerste game die ik opstartte vanuit bed was mijn favoriete PS4-game op dit moment: Resogun. Ondanks dat Resogun een redelijk veeleisende game is die draait op 60 frames per seconde is het prima te spelen via Remote Play. Het aantal fps gaat terug naar 30, maar dat is niet echt merkbaar. Het enige dat ik wat jammer vind, is het ontbreken van een echte R-trigger. De bommen moet je nu via het touchpad af laten gaan en dat voelt wat minder intuïtief.

Need for Speed Rivals dan. Die draait ook erg goed, zelfs zonder merkbare vertraging, waarschijnlijk mede door het feit dat die game slechts op 30 fps draait. De knoppen zijn hier echter wel een probleem. Je geeft nu gas met de R-knop van de Vita, maar je rechterhand verkrampt wat op die manier. Ergonomisch is Vita niet echt geschikt voor racegames waarbij je ook power-ups gebruikt via de face buttons. Ook het feit dat de camera-knop nu op het touchpad zit, en je deze regelmatig per ongeluk aanraakt tijdens de hectische Hot Pursuits, werkt Remote Play voor NFS wat minder.

De verbinding is vrijwel altijd stabiel, tenzij het netwerk ineens zwaar belast wordt. Over het algemeen konden we hier in huis prima Remote Play gebruiken, Final Fantasy XIV spelen op pc en wat videobestanden downloaden. Natuurlijk heb je weleens een hapering, maar over het algemeen werkte het goed genoeg.

Remote Play kun je op dit moment kort samenvatten: het is een toffe feature waarmee je PS4-games kunt spelen zonder dat je een tv nodig hebt. Het voordeel is dat je overal in huis kunt gamen en het nadeel is het feit dat je knoppen tekortkomt. 

Op dit moment is er één andere console die een vergelijkbare functie biedt: Wii U. Met de Wii U Gamepad kun je zonder tv spelen en dit werkt als een zonnetje. Omdat het de standaard controller is, heb je altijd het juiste aantal knoppen en ligt het ding lekker in je hand. Bovendien is het hele systeem gebouwd met die Gamepad in gedachten en werkt het altijd zonder enige merkbare vorm van vertraging. Hele games heb ik zonder tv kunnen uitspelen op mijn Wii U. Ook elk account  kan gebruikmaken van de functies van een Wii U. De overall ervaring op Wii U is wat dat betreft wat beter en gestroomlijnder. Het enige minpunt is het bereik, daar wint Vita met gemak dankzij het gebruik van wifi.