Alpe d'Huzes blijkt meer aan te rommelen

Bij vijf van de in totaal 52 projecten die met het ingezamelde geld van de jaarlijkse fietstocht Alpe d'Huzes worden gefinancierd zijn onregelmatigheden ontdekt. KWF Kankerbestrijding past naar aanleiding daarvan de controle op projecten aan, meldt de stichting woensdag.

KWF heeft naar aanleiding van de discussie of het geld van de Alpe d'Huzes-actie wel goed wordt besteed, onderzoek gedaan naar alle aangesloten projecten. Daaruit bleek dat het toezicht bij vijf projecten 'niet goed is geborgd of functioneert'. KWF heeft maatregelen genomen om dit te verbeteren, zo staat in een verklaring. Over de precieze aard van de misstanden laat de stichting zich niet uit.

Inclusief de opbrengst van dit jaar is na zeven edities ruim 104 miljoen euro ingezameld met de actie Alpe d'Huzes. Daarvan ligt nog bijna de helft, zo'n vijftig miljoen euro, op de plank. Volgens KWF wordt nog dit jaar tien miljoen euro toegekend aan onderzoek en projecten. In 2014 moet nog eens dertig miljoen euro worden uitgegeven.

Volgens Nieuwsuur hebben KWF en de stichting Alpe d'Huzes ruzie gekregen over de besteding van de vijftig miljoen die nog niet is uitgegeven. Alpe d'Huzes heeft daarom het overleg daarover voorlopig opgeschort. Het bestuur van de stichting zou niet tevreden zijn over de wijze waarop het KWF toezicht houdt.

Over de Alpe d'Huzes-gelden was eerder dit jaar al gedoe toen bleek dat de stichting Inspire2Live, die een van de projecten beheert, nauwelijks geld uitgaf aan onderzoek maar wel tonnen uitgaf aan managementvergoedingen en reis- en verblijfskosten. De subsidie aan Inspire2Live is inmiddels volledig stopgezet. Naar aanleiding van de kwestie stapte het bestuur van de stichting op.