Oud-Kamerlid Huizing beboet om rijden onder invloed

Voormalig VVD-Kamerlid Matthijs Huizing moet een boete van 650 euro betalen vanwege rijden onder invloed. Dat heeft de politierechter in Den Haag woensdag bepaald. De VVD'er liet vorige week weten zijn Kamerzetel op te geven vanwege zijn aanhouding.

Huizing werd op 22 september in de buurt van Leiden opgepakt met te veel alcohol op achter het stuur. Een blaastest wees een promillage uit van 1,03, terwijl de maximum toegestane hoeveelheid voor ervaren bestuurders 0,54 promille is.

De rechtbank legde Huizing ook een voorwaardelijke rijontzegging op van vier maanden, met een proeftijd van vier jaar. Het ex-Kamerlid was in 2010 en in juli ook al opgepakt voor rijden onder invloed. De rechtbank heeft dat meegewogen bij het bepalen va de straf.

De VVD'er kondigde vorige week aan zijn Kamerzetel op te geven. Hij wilde aanvankelijk niet zeggen waarom, maar gaf een dag later toe een aanhouding voor rijden onder invloed de reden was. De 53-jarige Huizing stapte op omdat hij vindt dat volksvertegenwoordigers 'van onbesproken gedrag' moeten zijn.