EU betaalt niet-werkende ambtenaren Gaza

De Europese Unie moet stoppen met het betalen van salarissen van ambtenaren in Gaza die niet werken. Dat is het advies van de Europese Rekenkamer, die heeft onderzocht hoe de financiële steun van de EU aan de Palestijnse Autoriteit wordt gebruikt.

In totaal steunt de EU de Palestijnen met een miljard euro. Daarvan worden onder meer 170 duizend ambtenaren betaald. Volgens Hans Gustaf Wessberg van de Rekenkamer blijkt uit steekproeven echter dat van de tien ambtenaren in Gaza er vier niet aan het werk zijn. Bij een overheidsdienst bleken er zelfs negentig van de 125 ambtenaren niet aan het werk te zijn.

De rekenkamer adviseert om het Europese geld niet langer in ambtenarenlonen in Gaza te steken, maar het geld te gebruiken voor de Westoever.

Ongeveer 65 duizend ambtenaren en leden van de veiligheidsdiensten in Gaza verschenen in 2007, toen Hamas in de Gazastrook aan de macht was gekomen, niet meer op hun werk. De Palestijnse president Mahmoud Abbas besloot destijds om de salarissen van de ambtenaren door te betalen op voorwaarde dat ze niet aan het werk zouden gaan voor de Hamas-regering. Abbas probeert zo politieke steun in Gaza te behouden en de pogingen van Hamas om nog vastere greep op de macht te krijgen te ondergraven.

Voordat Hamas er aan de macht kwam bestond het ambtenarenapparaat in Gaza grotendeels uit aanhangers van de Fatah-beweging van Abbas. Volgens Faisal Abu Shahla, een Fatah-leider in Gaza, hebben de ambtenaren 'slechts gehoor gegeven aan het bevel om thuis te blijven en te wachten totdat ze hun taak weer op kunnen nemen als de leiders daarom vragen'.