D66 en GL blijven tegen leenstelsel

D66 en GroenLinks blijven tegen de invoering van het sociaal leenstelsel, zoals het kabinet dat wil. Hiermee ontbreekt het minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) voorlopig aan steun voor haar plannen in de Eerste Kamer. Dat bleek woensdag tijdens de behandeling van het wetsvoorstel van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) in de Tweede Kamer.

"Wij zijn tegen het wetsvoorstel zoals dat nu voorligt", zei Jesse Klaver (GroenLinks), die een reeks bezwaren opsomde. Zo maakt hij zich zorgen over de toegankelijkheid van het onderwijs. Ook vindt hij dat de ov-jaarkaart moet blijven. Hij riep Bussemaker op om dit wetsvoorstel niet door de Tweede Kamer te duwen, want zijn partij zal niet van standpunt veranderen als het bij de senaat aankomt. "Nee. Dit is een slecht voorstel en moet anders."

"Dit leenstelsel is half werk", zei Paul van Meenen (D66) die ook aangaf dat zijn partij tegen dit voorstel is. Hij riep Bussemaker op om terug te keren naar de tekentafel. Ook hij heeft nog grote bezwaren. Zo wil hij de invoering het leenstelsel voor de bachelor- en de masterfase tegelijk behandelen en niet zoals Bussemaker het opknippen in twee voorstellen. Van Meenen wil het daarbij net als GroenLinks over de ov-studentenkaart hebben.

De vraag is wat Bussemaker gaat doen, nu GroenLinks en D66 zich vierkant tegen het voorstel uitspreken. Beide partijen hebben het leenstelsel in het verkiezingsprogramma staan. Bussemaker heeft hen daarom nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, waar de regeringspartijen VVD en PvdA geen meerderheid hebben.

De bewindsvrouw komt later op de middag aan het woord. Mogelijk kondigt zij aan om de invoering van het leenstelsel op te schorten. Door tijd te kopen kan zij de komende tijd achter de schermen gaan onderhandelen met D66 en GroenLinks voor steun voor haar plannen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemde het debat een klucht. Het is duidelijk dat de partijen waar Bussemaker haar hoop op had gevestigd tegen haar voorstel zijn. De minister moet snel haar huiswerk gaan overdoen, zei hij. "Het debat vandaag is zinloos." Ook de PVV stelde dat voor. "Laten we lekker naar huis gaan", zei Harm Beertema.