Minder straf kopschoppers om filmpje

De strafkorting voor de jongeren die in Eindhoven iemand ernstig toetakelden blijft gehandhaafd. Het hof van Den Bosch volgde woensdag de redenering van de rechtbank dat de verdachten al deels zijn gestraft omdat een filmpje van de mishandeling veel media-aandacht kreeg.

De straf voor hoofdverdachte Brent L. blijft hierdoor staan op tien maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Justitie had anderhalf jaar cel geëist. De straf voor de 17-jarige Tom K. viel iets zwaarder uit. In plaats van zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, kreeg hij acht maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk.

Voor de rechtbank had de officier van justitie zich eerder versproken en daardoor een lichtere strafeis tegen K. neergelegd dan de bedoeling was. Het is niet te zeggen of zijn straf van de rechtbank hierdoor ook lager uitviel dan de bedoeling was. In hoger beroep herstelde justitie de fout met een strafeis van achttien maanden, waarvan negen voorwaardelijk.

Het 22-jarige slachtoffer uit Oirschot werd begin dit jaar in het centrum van Eindhoven belaagd en tegen de grond gewerkt. Hij werd daarbij meerdere keren tegen het hoofd geschopt. De politie had een filmpje van de mishandeling verspreid om de daders te kunnen vinden. Al snel werden de jongeren herkend en circuleerden hun namen op internet.

Het OM had beroep aangetekend tegen de straffen en is niet tevreden met de uitspraak van het hof. "We gaan het arrest besturen en de mogelijkheden voor cassatie bekijken", laat een woordvoerder weten.