Windows Phone mogelijk gratis voor fabrikanten

Microsoft heeft plannen om Windows Phone en Windows RT gratis aan fabrikanten te leveren. Daarmee zou het bedrijf de concurrentie met Android opvoeren, meldt technologiesite The Verge via eigen bronnen. De stap zou smartphones en tablets met het Windows-besturingssysteem goedkoper moeten maken.

Fabrikanten moeten momenteel nog een licentie betalen voor de mobiele Windows-systemen. Google biedt Android al gratis aan producenten aan. Microsoft-manager Terry Myerson moet volgens The Verge binnenkort beslissen of Windows Phone en Windows RT - bedoeld voor goedkope tablets - daadwerkelijk kosteloos aan fabrikanten worden geleverd.

Vergeleken met Googles Android heeft Microsoft nog altijd maar een klein aandeel op de markt van mobiele apparaten. Android haalt over dit jaar volgens onderzoeksbureau IDC een wereldwijd marktaandeel van 81 procent onder smartphones en van 61 procent onder tablets. Windows blijft zowel bij tablets als smartphones steken op zo'n vier procent.

Vanwege Microsofts aanstaande overname van Nokia, dat tachtig procent van de verkochte Windows-smartphones maakt, valt al een deel van de mobiele licentie-inkomsten weg. Door Windows Phone gratis te maken kunnen andere fabrikanten, zoals Samsung en HTC, hun prijzen verlagen. Bovendien zouden fabrikanten als LG en Sony kunnen besluiten ook Windows Phones te gaan maken.

Microsoft zou geen plannen hebben om ook het reguliere Windows 8 op laptops en pc's gratis aan fabrikanten te leveren. Microsoft wil volgens de bronnen van The Verge de komende jaren ook meer geld verdienen aan advertenties in applicaties in Windows 8 en de verkoop van abonnementen op zijn webdiensten als Office 365 en Skydrive.