Spotify gratis op tablets en telefoons

Smartphone- en tabletbezitters kunnen vanaf woensdagmiddag gratis gebruikmaken van Spotify. Net als bij de gratis versie voor de pc worden er reclames afgespeeld tussen de muzieknummers door. Dat maakte het Zweedse bedrijf achter de muziekdienst woensdagmiddag bekend. Gebruikers met een abonnement krijgen geen reclames voorgeschoteld.

Op telefoons kunnen gebruikers met de gratis versie alleen afspeellijsten en geen albums of individuele nummers kiezen. De liedjes worden afgewisseld met reclames. Wel kunnen gebruikers zelf lijsten samenstellen.

De gratis versie die Spotify voor tablets aanbiedt, is gelijk aan de pc-versie. Gebruikers kunnen zelf kiezen welke losse nummers of afspeellijsten ze willen horen, maar ook hierbij komen steeds reclames tussendoor.

Het Zweedse bedrijf achter de muziekdienst maakte eveneens bekend dat Spotify vanaf woensdag in twintig nieuwe landen verkrijgbaar is, waaronder Bulgarije, Tsjechië, Chili en Paraguay. Dat brengt het totaal op 55 landen wereldwijd.

Spotify heeft dit jaar een half miljard dollar, ofwel 368 miljoen euro, uitbetaald aan artiesten. Dat is evenveel als in de vier voorgaande jaren bij elkaar. De muziekdienst heeft 24 miljoen gebruikers. Zes miljoen van hen betalen voor de dienst, terwijl de overige 75 procent reclame krijgt voorgeschoteld tussen de liedjes door.