Sticker waarschuwt hondenbezitter voor lift

Hondenbezitters moeten hun huisdier in de lift kort aanlijnen. Die oproep doet het Liftinstituut, dat een sticker met waarschuwingspictogram ontwikkelde. Het meenemen van een hond in de lift is namelijk niet zonder risico's.

Het certificeringsbedrijf registreerde dit jaar meerdere incidenten waarbij hond en hondenbezitter werden gescheiden door de liftdeuren. In drie gevallen brak de riem waardoor werd voorkomen dat de hond werd opgehangen door de omhooggaande lift. In Capelle aan den IJssel liep het slechter af. Daar viel een vrouw in de liftschacht in een poging een hond te redden.

De Nederlandse liftenbranche ondersteunt de sticker met waarschuwingspictogram, aldus het het instituut. Liftbedrijven onderzoeken de technische mogelijkheden om liften hondveiliger te maken.

"Nieuwe detectiesystemen en veiligheidsvoorzieningen moeten dit soort incidenten voorkomen", zegt veiligheidskundige bij het Liftinstituut Koos van Lindenberg. "Maar innovatie kost tijd. Daarom hebben we nu een pictogram ontwikkeld dat iedereen in de lift wijst op het belang van kort aanlijnen."