Inflatie naar laagste niveau in drie jaar

Redactie

De inflatie is vorige maand gedaald naar het laagste niveau in bijna drie jaar. De prijzen van producten stegen in oktober slechts met 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend. Vorige maand kwam de geldontwaarding nog uit op 2,4 procent.

De daling is vooral het gevolg van de btw-verhoging die vorig jaar oktober werd doorgevoerd. Daardoor werden veel producten in een klap veel duurder en was de inflatie zodoende een jaar lang vrij hoog. Nu de effecten van die btw-verhoging wegvallen, zakt de inflatie even abrupt weer in.

Consumenten zagen producten eveneens minder in prijs stijgen, omdat benzine en voedingsmiddelen vorige maand minder snel duur werden. Voeding was 1,1 procent duurder dan een jaar eerder, tegen 2,3 procent in september. Een liter loodvrij eurobenzine was in oktober zelfs 6,1 procent goedkoper dan een jaar eerder.

De Nederlandse inflatie volgens de Europese meetmethode HICP daalde eveneens van 2,4 procent in september naar 1,3 procent in september. De geldontwaarding is daarmee in Nederland nog altijd hoger dan in de rest van de eurozone, waar producten in een jaar gemiddeld slechts 0,7 procent in prijs stegen.