Geld voor vrouwen

Sinds het uitbreken van de economische crisis zijn we de graaiers in de top van het bankwezen zat. Meer dan zat. En niet alleen de top van het bankwezen kan op onze massale afkeuring rekenen, ook vrijwel alle andere topmanagers en hun torenhoge salarissen en bonussen worden constant publiekelijk afgefikt. We vinden namelijk met zijn allen dat die mensen parasieten zijn. Puur uit eigenbelang gaan ze voor de kortetermijnwinst en voor het volproppen van hun eigen portemonnee. Zelfs als dat ten koste van het voortbestaan van het bedrijf, of zelfs van de gehele economie gaat. Gadverdamme.

Genoeg ellende. Laten we het over iets leuks hebben: vrouwen. Ik vind vrouwen leuker dan mannen. Waar mannen onhandig worstelen met het verschil tussen stoer doen en stoer zijn, spelen vrouwen uiterst kundig met het verschil tussen lief doen en lief zijn. Dat is niet alleen veel effectiever, maar ook nog eens veel leuker om naar te kijken. Ja, het zal vast achterbaks zijn en zo, dat geroddel en geslijm, maar dat vergeef ik ze direct.

Toch weer terug naar de ellende. Vrouwen worden namelijk nogal gediscrimineerd, blijkt. Ze zijn namelijk stevig ondervertegenwoordigd in de zogenoemde topfuncties. Topfuncties, dat zijn die functies waar we met zijn allen zo van zijn gaan walgen. Die graaiers, die kortetermijndenkers, die parasieten. De politiek erkent dit probleem en hanteert dan ook een streefcijfer. De Nederlandse overheid meent dat 30% van alle topfuncties bekleed moet worden door vrouwen. Europa gaat verder dan dat en wil minstens 40% van de topfuncties door vrouwen bezet hebben.

Waar het vrijwel nooit om geld draait is in de lieve beroepen. Kinderopvang, sociaal werk, basisonderwijs, enzovoort. Daar werken geen parasieten, graaiers of kortetermijndenkers. Daar werken mensen die van mensen houden. Veel geld krijgen ze er niet voor, maar dat nemen ze voor lief. Het zal niemand verbazen dat daar geen stoere mannen, maar voornamelijk lieve vrouwen werken.

In de kinderopvang zijn mannen een zeldzaamheid, in het basisonderwijs zijn ze met een kleine 15% ook stevig ondervertegenwoordigd. En het gaat hier niet om een paar zeldzame topfuncties, maar om een flink deel van alle banen in Nederland. Bovendien gaat het niet om zoiets stoms als geld, maar om de vorming en het welzijn van mensen. De basis van de maatschappij. Juist. Mannen zijn zeer sterk ondervertegenwoordigd in die beroepsgroepen die de basis vormen van de maatschappij en geen politicus die het heeft over een quotum.

Maar ik wilde het helemaal niet over seksisme hebben. Ik wilde even zeggen dat we ondanks onze enorme afkeer van graaiers, parasieten en kortetermijndenken blijkbaar topmanagement toch nog steeds als het hoogst haalbare zien. Dom hè?