OM wil openbaar proces minderjarige examendieven

Het Openbaar Ministerie wil de zaken tegen de twee minderjarige verdachten in het proces rondom de examendiefstallen in het openbaar behandelen. Dat heeft de officier van justitie donderdag gevraagd tijdens een regiezitting in de rechtbank in Rotterdam. De inhoudelijke behandeling van de zaak is waarschijnlijk eind januari.

De elf examendieven stonden donderdag voor het eerst voor de rechter. De leerlingen die verdacht worden van de examendiefstallen bij de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun zijn de school via een dakraam binnengekomen, zo stelde justitie tijdens de zitting. Waarschijnlijk zijn ze meerdere keren naar binnengegaan om de in totaal 27 gestolen examens te pakken te krijgen.

De inbraken vonden vermoedelijk eind april, begin mei plaats. De verdachten fotografeerden de examens, waarna de originele exemplaren weer werden teruggelegd in de kluis waar ze werden bewaard. Daarna werden ze voornamelijk via internet verder verspreid.

Inmiddels is duidelijk dat meer dan honderd mensen de gestolen examens hebben gekregen. Zij worden verdacht ven heling. In totaal zijn 159 mensen gehoord als verdachte. Van 65 van deze verdachten is de naam doorgegeven aan de onderwijsinspectie.

De verdachten zijn tussen de 16 en 21 jaar oud en worden verdacht van de daadwerkelijke inbraak, betrokkenheid daarbij of het verder verspreiden van de examens. Acht van hen waren eindexamenleerlingen van Ibn Ghaldoun.

Twee andere verdachten zijn een jonger zusje en een oudere broer van een van de eindexamenleerlingen. De elfde verdachte is een neef, die op een andere school eindexamen deed. Hij zou de vermeende inbrekers hebben aangespoord om ook vmbo-examens te stelen.