Tadzjiekse president met 83,6 procent herkozen

Redactie

President Emomali Rachmon van Tadzjikistan is, zoals verwacht, herkozen voor nog een termijn van zeven jaar. Volgens de Tadzjiekse kiesraad heeft Rachmon een verpletterende verkiezingsoverwinning behaald. Hij kreeg 83,6 procent van de stemmen. De kandidaat die het dichtst bij kwam kreeg vijf procent.

Dat Rachmon de verkiezingen zou winnen stond al vast. De vraag was alleen met hoeveel procent van de stemmen. Rachmons enige politieke opponent van betekenis mocht niet meedoen en op het stembiljet stonden weliswaar nog vijf andere presidentskandidaten, maar die waren allen alleen maar vol lof over de autocraat Rachmon.

De 61-jarige president is al ruim twintig jaar aan de macht in de straatarme voormalige Sovjetrepubliek. Bij de vorige verkiezingen, in 2006, behaalde hij 79 procent van de stemmen. In het parlement maken Rachmons getrouwen de dienst uit. De belangrijkste oppositiepartij, de Islamitische Opwekkingspartij van Tadzjikistan, wordt de mond gesnoerd. Andere tegenstanders van de president krijgen al evenmin ruimte.

Rachmon greep begin jaren negentig, na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, met steun van Rusland de macht in Tadzjikistan. Hij waakte al die jaren zorgvuldig over de warme banden met Rusland. Het voormalige moederland heeft vijfduizend man in Tadzjikistan gelegerd, en er liggen een paar belangrijke Russische ruimtevaartbases en volgstations.

Mocht het ooit nodig zijn, dan beschikt Moskou over een machtig, al meermalen beproefd instrument om Tadzjikistan in het gelid te dwingen. Van de acht miljoen Tadzjieken werken er een miljoen in het buitenland. Het salaris dat die gastarbeiders naar huis sturen bedraagt maar liefst de helft van het Tadzjiekse bruto nationaal product. Zodra het Kremlin dreigt met de uitzetting van Tadzjiekse arbeiders of het aanscherpen van de toelatingseisen, kiest de Tadzjiekse regering al gauw eieren voor haar geld.