'Mogelijke hervorming Jupiler Pro League'

De opzet van de Belgische voetbalcompetitie gaat mogelijk op de schop. Momenteel is er de Eerste Klasse met zestien clubs en de Tweede Klasse met achttien clubs. Na de competitie worden er play-offs gespeeld om het kampioenschap, Europese plekken en degradatie. 

In het nieuwe voorstel van consultancybureau Ernst & Young zou de Eerste Klasse worden uitgebreid naar 24 ploegen. De clubs worden verdeeld in een A-poule en B-poule. Na het spelen van 22 wedstrijden gaat de top acht van de A-poule spelen om het kampioenschap en de Europese tickets. De slechtste vier van de A-poule en de beste vier van de B-poule spelen een competitie voor een plek in de A-poule volgend seizoen. De acht slechtste clubs uit de B-poule strijden om degradatie naar de Tweede Klasse te voorkomen. 

Volgend seizoen moet de Belgische voetbalbond op zoek naar een nieuw televisiecontract. De huidige rechtenhouder Telenet betaalt momenteel 55 miljoen euro per seizoen. Nu zou de Amerikaanse zender Fox geïnteresseerd zijn. Voorwaarde is wel dat de Belgische competitie vernieuwt. FOX bezit momenteel al de exclusieve rechten van de Serie A en de Eredivisie. Vanaf 2015/2016 zullen ze ook de Bundesliga gaan uitzenden.

De grote clubs uit de Jupiler Pro league ondersteunen dit idee. De kleinere ploegen zijn er tegen. Anderlecht is alvast voorstander en zet zijn schouders onder dit project. "Het klopt dat Ernst & Young enkele voorstellen heeft gedaan", zegt Ludwin Sneyers, CEO van de Pro League, aan Het Nieuwsblad. "Er moet nog bekeken worden wat kan en wat niet kan. Het thema zal sowieso aan bod komen bij de clubs."