2 doden bij gijzeling Reuver

In het Limburgse Reuver heeft vandaag een gijzeling plaatsgevonden. Een man heeft zijn ex op straat neergeschoten en is met zijn dochtertje en een vuurwapen een woning binnengegaan. De politie heeft hierop de omgeving afgezet en naastgelegen woningen ontruimd. Ook de kinderen van een nabijgelegen school en kinderdagopvang moesten binnenblijven en werden later geëvacueerd.

Buurman Roger van Schoote zag alles gebeuren en verklaarde tegenover de regionale zender L1 dat de man naar zijn ex riep 'Je krijgt haar nooit meer te zien, ik maak je kapot', waarna hij zijn ex in haar been schoot. Van Schoote zag dat de man met zijn dochtertje wegliep en schoot de neergeschoten vrouw te hulp. Hij sleepte de vrouw naar binnen terwijl de ex op hem af liep en probeerde te schieten. Het wapen weigerde echter en de held trok de gewonde vrouw zijn huis binnen, en verleende EHBO.

De gewapende man bleef nog enige tijd voor de deur staan maar vluchtte later zijn woning in, alwaar hij zich met zijn dochtertje verschanste. De gewonde vrouw is per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis, volgens Van Schoote is ze in ieder geval in haar been getroffen. De politie probeerde de schutter met onderhandelaars te bereiken. Er was veel politie op de been en ook werd er een ambulancepost ingericht om voorbereid te zijn op alle mogelijke scenario's.

Update 13.46 uur
Het arrestatieteam van de politie heeft bij verschillende buurhuizen de deur geforceerd om betere positie in te kunnen nemen om de woning te omsingelen. Tevens is er in Roermond een woning onderzocht, waarschijnlijk woont hier de gijzelnemer.

Burgemeester Dassen van de gemeente Beesel bevestigt tegenover L1 dat de man een 3-jarig dochtertje in de woning bij zich heeft. De politie heeft volgens haar contact gehad met de man: "Er is goed contact met de verdachte. Uiteraard wordt het kind in gijzeling gehouden, en dat baart ons zorgen. Maar we hebben hoop op een goede afloop".

De school die in de buurt van de schietpartij ligt is inmiddels ook ontruimd. In een aantal woningen rondom de woning zitten nog bewoners die niet naar buiten mogen voor hun veiligheid. De veiligheidsregio heeft een informatienummer ingesteld voor vragen: 088-1190110.

Update 13.51 uur
Volgens berichten van L1 maakt de politie zich momenteel klaar om de woning binnen te vallen.

Update 14.44 uur
Een verslaggever van L1 staat bij de wijk en heeft twee 'flinke knallen' gehoord. Eerder zag hij leden van het arrestatieteam met stormram lopen. De politie zou nu bezig zijn met de inval in de woning, zo bevestigt ook een buurman die nog in zijn huis zit aan regionale zender L1.

Volgens deze buurman wordt er door de politie huisraad naar buiten gegooid. De man en zijn dochtertje zijn nog niet de woning uitgebracht.

Update 15.15 uur
Een verslaggeefster van L1 is in de buurt van de woning en zag dat er iemand op een brancard door ambulancebroeders is afgevoerd. Een tweede persoon is nog niet naar buiten gebracht, voor zover zij kon zien. De omgeving is nog hermetisch afgezet. Om 17.00 uur zullen de autoriteiten een persconferentie beleggen over het voorval.

Update 15.24 uur
Dagblad De Limburger meldde dat de man is aangehouden. Zij zouden dit hebben gehoord van bronnen binnen de politieactie. De politiewoordvoerder kon dit nog niet bevestigen. De ambulances die uit voorzorg in de wijk stonden maken zich wel gereed om te vertrekken uit de wijk.

Update 16.26 uur
Volgens NOS op 3 zijn er vandaag twee doden gevallen bij het gijzeldrama in Reuver. Het zou gaan om de gijzelnemer en zijn 3-jarige dochtertje. De politie bevestigt dat er twee lichamen zijn aangetroffen in de woning.

Update 17.36 uur Persconferentie
In een gezamelijke perconferentie hebben politie, justitie en gemeente een toelichting gegeven op wat er vandaag gebeurd is:

De meldkamer van de politie heeft om 8.53 uur de eerste melding gekregen van een schietpartij op de Zonnedauw in Reuver. Ter hoogte van huisnummer 5 is een gewonde vrouw aangetroffen welke de moeder van het kind bleek te zijn. Zij heeft de hulpverleners gezegd dat haar ex hun dochtertje heeft meegenomen naar huisnummer 11.

De vrouw heeft een schotwond in haar been en is zwaargewond afgevoerd naar een ziekenhuis. Ze gaf ook nog aan dat ze vreesde dat er in het huis nog 2 slachtoffers zouden vallen, ze woonde bij haar ouders.

De politie schakelt een helikopter en ook onderhandelaars in die een goed contact leggen met de dader. De dader belt ook zelf naar de politie om aan te geven dat hij zijn dochtertje gijzelt. De man verschanst zich op de eerste etage van de woning

De schutter is bewapend met een UZI en een handgranaat en dreigt met geweld als de politie de woning zou binnenvallen. In de loop van de ochtend lijkt hij tot inkeer te komen en zegt dat hij een stomme streek uithaalt.

'Nog een half uurtje knuffelen'
Hij vraagt een half uur de tijd om te knuffelen met zijn dochtertje omdat hij haar door een omgangsregeling weinig ziet. Hij wil rond 12.30 uur vrijwillig met zijn dochtertje naar buiten komen.

Van familieleden hoort de politie dat de man eerder heeft gezegd dat hij zelfmoord wil plegen. Na 12.30 uur krijgt de politie geen contact meer met de man. Later verklaren agenten ergens tussen 12.30 en 15.00 uur 2 doffe ploffen te hebben gehoord. Zij identificeerden deze niet als schoten, te meer omdat de man mee lijkt te werken.

Rond 15.00 uur besluit men om de woning binnen te vallen. Het arrestatieteam trof een gebarricadeerde trapopgang aan en had moeite om op de eerste etage te komen. Hier troffen zij de 2 levenloze lichamen aan van de man en zijn 3-jarig dochtertje. De twee zijn door kogels om het leven gekomen.

Bekend bij hulpverlening
Volgens justitie is de vermoedelijke dader een man uit 1969 uit Roermond, hij is bekend bij politie en justitie met oude antecedenten, voor het laatst is hij in 2005 veroordeeld. Sinds september is het gezin bekend bij hulpverleners waaronder meldpunt huiselijk geweld. Door bemiddeling van hulpverleners is er een omgangsregeling voor de vader afgesproken.

Burgemeester Dassen meldt nog dat de woningen direct om het betreffende huis waren bestempeld tot binnenring en de bewoners werd gevraagd binnen te blijven. De woningen daar omheen, de buitenring, en een school zijn geëvacueerd en opgevangen in buurtcentrum 'de Schakel'. In dit buurtcentrum zal vanavond om 19.00 uur een besloten bijeenkomst zijn voor omwonenden.

Toevoeging:
Ten tijde van de persconferentie werd de moeder van het vermoorde kind geopereerd. Ze was nog niet op de hoogte gebracht van het dramatische einde van de levens van haar dochtertje en ex-partner.

Inval ReuverInval Reuver (beeld: L1)