Wallage bemiddelt in aardbevingsgebied Groningen

Jacques Wallage (PvdA) en Pieter van Geel (CDA) gaan bemiddelen tussen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), de rijksoverheid en inwoners van Groningen. Dat heeft de provincie donderdag bekendgemaakt. De partijen leven op gespannen voet door een reeks aardbevingen.

Wallage en Van Geel moeten met een voorstel komen over hoe Groningen het beste met de aardbevingen om kan gaan. Dat voorstel moet voor 1 februari zijn ingediend. Wallage was van 1998 tot 2009 burgemeester van Groningen en Van Geel is oud-staatssecretaris van Milieu.

De Commissie Meijer kwam vorige week met een advies over het aardbevingsgevaar in de provincie Groningen als gevolg van gaswinning. De commissie onder leiding van Wim Meijer stelde een 'dialoogtafel' voor om de spanningen tussen de betrokkenen weg te nemen.

De commissie, waar ook Van Geel deel van uitmaakte, oordeelde dat Groningen recht heeft op maatregelen om de schade van gaswinning te compenseren. De kosten daarvan zijn 895 miljoen euro, die grotendeels door de NAM zou moeten worden opgehoest. De provincie zou nog een honderd miljoen moeten bijdragen.