FOK!filmblik: Häxan (1922)

In het FOK!filmblik van vandaag komen we een cineastisch meesterwerk uit de twintiger jaren van de vorige eeuw tegen. Het was namelijk op 7 november 1922 dat de Zweedse occulte horror documentaire Häxan voor het eerst in de Deense bioscopen te zien was. Häxan was een Zweeds/Deense film, geregisseerd door Benjamin Christensen, waarin we op documentaire-achtige wijze een beeld kregen van hekserij en de heksenvervolging in Europa.

H?xan

Wat Häxan vooral zo bijzonder maakte was het gebruik van voor die tijd zeer indrukwekkende speciale effecten. Ook was het gebruikte thema in die tijd nogal controversieel te noemen. De film, waarin we Satan, de hel, martelende monniken en andere (seksuele) perversiteiten voorbij zien komen, werd destijds verboden in Amerika en mocht ook in vele andere landen pas vertoond worden als er flink in het celluloid gesnoeid was.

H?xan 1

Häxan, die destijds werd gemaakt voor het ongelooflijk hoge budget van 2 miljoen Zweedse kronen, was de allerduurste filmproductie uit Scandinavië in het stomme filmtijdperk. Regisseur Christensen probeerde met de film een parallel te trekken tussen de middeleeuwse heksenvervolging en de misstanden in de psychiatrie van zijn eigen tijd.

H?xan 2

Bij Archive.Org is de film, die in Amerika in het publieke domein terechtgekomen is, compleet te downloaden. Maar ook de Engelstalige versie met de stem van William S. Burroughs is op YouTube te vinden!