Olympische vlam onderweg naar de ruimte

Maarten (rubbereend)

Een raket met aan boord de olympische vlam is donderdag met succes gelanceerd vanaf het kosmodroom Bajkonoer in Kazachstan. De vlam wordt eerst naar het internationaal ruimtestation ISS gestuurd, waarna de bemanning van het ISS met de fakkel een ruimtewandeling maakt.

Tijdens de reis naar het ISS en aan boord van het ruimtestation brandt de fakkel niet. Dit zou te veel zuurstof kosten en bovendien gevaarlijk zijn. Hoewel de olympische vlam eerder in de ruimte is geweest - voor de Olympische Spelen in Atlanta, in 1996, is het de eerste keer dat de fakkel daadwerkelijk meegenomen wordt voor een ruimtewandeling.

"Het is een grote verantwoordelijkheid, maar tegelijkertijd ontzettend leuk om met dit symbool van de vrede te werken", aldus kosmonaut Michail Tjoerin, een van de ruimtereizigers, voorafgaand aan de lancering. De olympische vlam blijft vijf dagen in de ruimte. Maandag brengen drie astronauten de fakkel weer terug naar de aarde.

De fakkeltocht is de langste in de geschiedenis van de Spelen. In totaal legt de vlam 65 duizend kilometer af, per vliegtuig, trein, auto en zelfs een rendierslee. De grootste afstand wordt echter afgelegd door bijna veertienduizend fakkeldragers.