VVD beticht CDA van kiezersbedrog

Aan het eind van het debat over de begroting van Infrastructuur en Milieu zijn Ton Elias (VVD) en Sander de Rouwe (CDA) nog even hard met elkaar in aanvaring gekomen. De VVD'er verweet het CDA kiezersbedrog, omdat De Rouwe had gezegd dat er in acht maanden tijd acht miljard euro is bezuinigd op asfalt.

Volgens Elias is deze uitspraak 'feitelijk onjuist'. Het bedrag wordt namelijk uitgesmeerd over een aantal jaar. Dat is 'geen faire oppositie' en kiezersbedrog, brieste Elias. "U probeert de mensen een rad voor ogen te draaien." De VVD'er sloeg zichzelf op de borst door te stellen dat hij eerlijk is geweest over de bezuinigingen, die de VVD als asfaltpartij zwaar op de maag liggen.

De Rouwe was niet onder de indruk van de taal van zijn voormalige coalitiepartner. Hij herhaalde zijn tirade tegen de bezuinigingen op de aanleg van infrastructuur. Hij hield staande dat de afgelopen acht maanden de VVD de infrabegroting 'helemaal kapot' heeft gemaakt. "En dit is nog maar het begin", voorspelde hij.

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) erkende woensdag tijdens het debat weliswaar dat er fors wordt bezuinigd, maar onder de streep valt het allemaal wel mee. Er wordt acht miljard gesneden, maar de afgelopen jaren is er ook zeven miljard extra in het fonds gestroomd. Per saldo is er de afgelopen vijftien jaar één miljard euro afgegaan, aldus de bewindsvrouw.