Sven Kramer nog niet bezig met wereldrecord

Na zijn zeer goede optreden in Heerenveen tijdens het NK Afstanden in Heerenveen lijkt een wereldrecord op de 5000m tot de mogelijkheden te behoren voor Sven Kramer tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd op het snelle ijs van Calgary. De huidig olympisch kampioen op deze afstand is hier echt nog niet mee bezig.

"Ik heb ook geen idee of het mogelijk is", meldt Kramer op de website van zijn ploeg TVM. "Ik ben hier om een goede World Cup te rijden en ook in Salt Lake City. Als een wereldrecord nodig is, is dat nodig. Maar het is niet zo dat ik er bij voorbaat al onwijs mee bezig ben." Hij snapt dat de verwachtingen hooggespannen zijn. "In Heerenveen ging het heel goed en dat gaat het nog steeds. Het is hier wel weer even wennen door de jetlag en de hoogte, maar dat geldt voor iedereen. Ik ga eerst wel kijken wat mensen voor mij doen, dan weet ik een beetje wat nodig is. Het kan ook zijn dat ik als eerste moet, dan moet het gas erop."

Coach Gerard Kemkers geeft aan dat het wereldrecord geen doel is voor Kramer. "We hebben eerst een blok richting de NK afgewerkt en zijn nu bezig met de route naar het volgende hoogtepunt, dat is de kwalificatie voor de OS. Deze wedstrijden staan daarvan in dienst."

Het wereldrecord op de 5000m is al in handen van Sven Kramer. De mondiale toptijd stamt uit november 2007 en staat op 6:03,32.