'Activisten Greenpeace ook beschuldigd van verzet'

Chuck-N0rr1s

Een aantal leden van de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise wordt ook aangeklaagd wegens het bieden van verzet tegen ordehandhavers. Dat heeft een woordvoerder van de Russische onderzoekscommissie die op de zaak zit gezegd tegen de Russische nieuwssite gazeta.ru.

Een woordvoerder van Greenpeace kan het bericht donderdagavond niet bevestigen. De commissie waarschuwde eerder al dat meer aanklachten kunnen volgen, waaronder voor het gebruiken van geweld tegen autoriteiten. Daarvoor kan een celstraf van maximaal tien jaar worden gegeven.

De waarschuwing werd gedaan, nadat de commissie bekend had gemaakt de activisten, die sinds september vastzitten, te willen vervolgen voor hooliganisme. Daar staat maximaal zeven jaar cel op. Eerder werden ze nog beschuldigd van piraterij, waar een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar op staat.

Greenpeace stelde vorige week vrijdag echter dat Rusland de aanklacht tegen de dertig activisten niet heeft afgezwakt maar juist verzwaard. De recentste beschuldiging van hooliganisme zou de beschuldiging van piraterij niet hebben vervangen.