Ziekenhuizen onderzoeken noodzaak ivf

Ruim twintig ziekenhuizen bekijken de komende negen maanden hoe vaak echtparen die een vruchtbaarheidsbehandeling willen alsnog zonder hulp zwanger raken. Als de kans op zwangerschap tussen de dertig en veertig procent ligt, is een kwart van de koppels een halfjaar nadat ze zich hebben gemeld voor een behandeling alsnog zwanger zonder behandeling te hebben gehad, bleek volgens de Volkskrant uit een onderzoek.

Als zulke koppels waren behandeld, zoals nu gebruikelijk is, was mogelijk geld verspild. Ook kan de behandeling leiden tot bijwerkingen en onnodige emotionele belasting.

Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het UMC St. Radboud in Nijmegen hebben met een internetbureau een test ontwikkeld om de kans op een zwangerschap te berekenen. Daarbij wordt gekeken hoe lang een stel al zwanger probeert te worden, de beweeglijkheid van de spermacallen en de leeftijd van de moeder.

Als iemand meer dan dertig procent kans heeft zwanger te worden, wordt afgewacht. Stellen met een lagere kans krijgen een behandeling. De helft van de ziekenhuizen gaat stellen mondeling voorlichten. De andere helft gebruikt daar een online hulpmiddel bij.

Jaarlijks worden tienduizend behandelingen uitgevoerd bij stellen die niet zwanger worden. Volgens het UMC St. Radboud kan hier zeven miljoen euro op worden bespaard.