Regering Moldavië gevallen

De regering van Moldavië is dinsdag gevallen. De regering van premier Vlad Filat verloor een vertrouwensstemming in het parlement nadat zijn Alliantie voor Europese Integratie, die de afgelopen twee jaar aan de macht was, in een conflict om de benoeming van een nieuwe procureur-generaal uiteen was gevallen. Vervroegde verkiezingen lijken onontkoombaar.

Moldavië is een van de armste landen van Europa. Van de 4,1 miljoen inwoners werken er zeshonderdduizend in het buitenland, voornamelijk in EU-landen en Rusland. Het land maakte deel uit van Roemenië, tot het in 1940 geannexeerd werd door de Sovjet-Unie. Een deel van het land, het sterk pro-Russische Transnistrië, heeft zich afgescheiden, maar wordt internationaal niet erkend.

De regering van Filat heeft de afgelopen twee jaar aangestuurd op aansluiting bij de Europese Unie. De Communistische Partij, die na de breuk in de coalitie een motie van wantrouwen indiende en tegen de voor de Europese aansluiting noodzakelijke hervormingen is, zegt dat de Moldaviërs ontevreden zijn over de economie en corruptie.

Filat kan proberen een nieuwe coalitie te smeden, de vierde in even zoveel jaren. Maar het lijkt uitgesloten dat dit lukt, omdat de verhouding tussen hem en Marian Lupu van de Democratische Partij ernstig is verzuurd.