Uitspraak in zaak dubbele moord Baflo

De rechtbank in Groningen doet dinsdag uitspraak tegen Alasam S., die terechtstaat voor de moord op zijn vriendin en een agent in 2011 in Baflo. Justitie eiste vorige maand levenslang tegen de uitgeprocedeerde asielzoeker uit Benin.

De 27-jarige S. zou zijn 29-jarige vriendin in april 2011 met een brandblusser hebben doodgeslagen. Later raakte S. in een worsteling verwikkeld met de 47-jarige motoragent Dick Haveman. Uiteindelijk schoot hij hem dood met diens eigen dienstwapen.

Volgens het Openbaar Ministerie is ook sprake van twee pogingen tot moord, omdat S. volgens justitie na de moord op Haveman ook schoot op een destijds 72-jarige omstander en een 22-jarige agente. Beiden raakten gewond.

Onderzoek bij het Pieter Baan Centrum wees uit dat S. volledig toerekeningsvatbaar is. Ook is uitgebreid onderzoek gedaan naar het medicijngebruik van S. en de mogelijke gevolgen daarvan. Volgens justitie heeft de medicatie geen rol van betekenis gespeeld. Het OM gelooft dan ook niet dat hij handelde in een psychose en ontoerekeningsvatbaar was.