Vijftig miljoen extra voor aanpak jeugdwerkloosheid

Redactie

Het kabinet trekt dit jaar en in 2014 vijftig miljoen euro extra uit om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Ook komt er een ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, schrijven minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en zijn collega van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Van de vijftig miljoen gaat 25 miljoen naar het programma 'School Ex', dat als doel heeft om jongeren langer door te laten leren in het mbo. Hierbij is het vooral van belang dat jongeren kiezen voor opleidingen met een goed beroepsperspectief, bijvoorbeeld in de techniek.

De andere helft gaat naar de arbeidsmarktregio's, waar gemeenten samen met andere partijen jongeren aan de slag kunnen helpen. Hierbij wordt voortgeborduurd op de regionale werkwijze die in 2009 bij het Actieplan Jeugdwerkloosheid tot stand kwam.

De ambassadeur wordt aangesteld om de bestrijding van jeugdwerkloosheid een gezicht te geven. Hij wordt aangesteld voor twee jaar, en moet alle betrokken partijen zoals gemeenten en werkgevers bij elkaar brengen om zo de kans op een baan voor werkloze jongeren te vergroten.

"Een betere match tussen werkzoekende jongeren enerzijds en vacatures, leerwerkplekken en stageplekken anderzijds leidt tot meer kansen op werk", schrijven de bewindslieden.

Asscher en Bussemaker willen verder dat de sociale partners afspraken maken over stageplekken en leerbanen. Het kabinet is bereid om onder voorwaarden financieel bij te dragen aan deze plannen.

De jeugdwerkloosheid steeg van 9,8 procent in 2011 tot vijftien procent in 2013. In januari was 7,5 procent van de totale beroepsbevolking werkloos. De werkloosheid slaat extra hard toe bij schoolgaande jongeren die op zoek zijn naar een stage of leerwerkbaan, jongeren zonder startkwalificatie en jongeren met een niet-westerse achtergrond.