Hoger beroep Robert M. van start

Bij het gerechtshof in Amsterdam begint dinsdag de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep in de Amsterdamse zedenzaak. Het hof denkt voor de zaak tegen hoofdverdachte Robert M. en zijn echtgenoot Richard van O. tot het eind van de maand ten minste tien zittingsdagen nodig te hebben.

Zowel de verdachten als het Openbaar Ministerie waren in beroep gegaan tegen de straf die de Amsterdamse rechtbank vorig jaar mei oplegde in de grootste zedenzaak die in Nederland ooit voor de rechter werd gebracht. M. werd veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs voor het misbruik van 67 kinderen. Van O. werd veroordeeld voor medeplichtigheid en kreeg zes jaar cel en een verplichte behandeling opgelegd.

De advocaten van M. tekenden onder meer beroep aan vanwege de combinatie van tbs en een lange celstraf. Die noemden ze 'verfoeid en onwenselijk'. De tbs werd opgelegd ondanks de weigering van M. om mee te werken aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum. In november werd bepaald dat de psychische gesteldheid van M. opnieuw zou worden onderzocht. Aan dat onderzoek beloofde de 29-jarige M. wel mee te werken.

Behalve de combinatie van tbs en een lange celstraf vinden de advocaten van M. ook dat het bewijsmateriaal niet mag worden gebruikt, omdat de doorzoeking van zijn woning niet rechtmatig zou zijn. Het hof bepaalde tijdens een zogeheten regiezitting in november dat vier rechercheurs moesten worden gehoord over de doorzoeking. Het OM had tegen M. twintig jaar en tbs geëist.

Van O., die dinsdag 40 jaar wordt, was volgens de rechtbank medeplichtig aan het misbruik dat M. pleegde in de echtelijke woning en op oppasadressen. Zijn advocaten waren het daar niet mee eens. Van O. zijn wel morele verwijten te maken, maar vanwege zijn afhankelijkheidsstoornis is hij volgens zijn advocaten in zekere zin ook slachtoffer. Tegen Van O. was twaalf jaar geëist.

Tijdens de inhoudelijke behandeling mag de stem van de verdachten van het hof niet worden opgenomen of uitgezonden, ondanks een nieuwe richtlijn die vrijdag van kracht werd. Het hof licht die beslissing dinsdag toe. In ieder geval had zowel advocaat Richard Korver, die veel van de ouders van de slachtoffers bijstaat, als de verdediging van M. bezwaar gemaakt tegen openbaarmaking, zo werd vrijdag duidelijk.

Het hoger beroep is de eerste zaak die dient in het gloednieuwe, maar nog niet geheel operationele Paleis van Justitie aan het IJdok in Amsterdam. De zaak dient in het nieuwe gebouw omdat de zaak een te groot beslag zou leggen op de zalen aan de Prinsengracht, waar het hof nog tot half april zetelt. Zo is onder meer een afgeschermde zaal nodig waar de ouders buiten het zicht van de media de zaak kunnen volgen.

De tiende en laatste zittingsdag van het hoger beroep dat dinsdag begint is gepland op 28 maart. Mocht voor de behandeling meer tijd nodig zijn, dan kunnen ook op 2 en 4 april nog zittingen plaatsvinden. Drie zittingsdagen zijn gereserveerd voor het spreekrecht van de ouders. Net als bij de rechtbank spreken de ouders achter gesloten deuren.

M. staat terecht voor het misbruiken van 67 kinderen en het maken en verspreiden van kinderporno. Hij heeft bekend gedurende ongeveer vier jaar 87 zeer jonge kinderen te hebben misbruikt op de crèches waar hij werkte, bij hem thuis of op oppasadressen. Hij zit vast sinds december 2010. De politie pakte hem op kort nadat in Opsporing Verzocht uit het buitenland afkomstige beelden waren getoond die waren te herleiden tot Nederland.