Doorzoeking bij vleeshandelaar om fraude

Het kantoor van een vleeshandelaar in Brabant is dinsdagmiddag door justitie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doorzocht in het onderzoek naar vermoedelijke vleesfraude. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Behalve het Brabantse bedrijf is ook een bedrijf uit Cyprus betrokken. Volgens justitie zouden de bedrijven niet voldoen aan de traceringsverplichting voor vlees. Beide bedrijven worden verdacht van valsheid in geschrifte. Het OM onderzoekt nu waar het vlees vandaan komt en waar het naartoe gaat. Bij de doorzoeking is administratie in beslag genomen.

Volgens Omroep Brabant gaat het om Windmeijer Meat Trading uit Breda en vleeshandelaar Draap uit Cyprus, dat in handen is van de Nederlander Jan F. Britse media schreven eerder al dat F. mogelijk een centrale rol speelt in het Europese schandaal met paardenvlees.

De ondernemer werd begin vorig jaar nog veroordeeld in een vleesfraudezaak. Hij kreeg van de rechtbank in Breda een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk omdat hij Zuid-Amerikaans paardenvlees had verkocht als halal geslacht Nederlands rundvlees. Een Oosterhoutse vleeshandelaar kreeg een werkstraf voor medeplichtigheid.

De afgelopen weken werd in onder meer Groot-Brittannië, Zweden, Ierland en Polen paardenvlees aangetroffen in producten die werden gelabeld als rundvleesproduct.

Staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA) heeft woensdag een gesprek met de vleessector. Ze wil weten welke maatregelen er worden genomen om fraude te voorkomen. Dijksma wijst daarbij op de verantwoordelijkheid die de sector heeft en dat alles op alles moet worden gezet om het vertrouwen te behouden.