VVD en SP willen lager loon politici Sint-Maarten

De salarissen van politici op Sint-Maarten moeten worden verlaagd. De negenduizend euro die parlementariërs daar maandelijks krijgen voor enkele dagen werk is 'belachelijke zakkenvullerij', zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak dinsdag in De Telegraaf. VVD-Kamerlid André Bosman noemt de salarissen 'een zoveelste verkeerd signaal richting Nederland'.

De Tweede Kamer ontvangt dinsdag Statenleden uit Aruba, Curaçao en Sint-Maarten voor het Interparlementair Koninkrijksoverleg. "Ongetwijfeld zal Sint-Maarten weer om extra geld vragen als het over de schuldsanering gaat", zegt Van Raak in de krant. "Het kabinet moet ze geen cent meer geven en dwingen de corruptie en misdaad aan te pakken."

Het zou de parlementariërs sieren als ze het goede voorbeeld geven en een fors deel van hun salaris inleveren, vindt Bosman. De vijftien parlementariërs krijgen ieder tweeduizend euro meer dan een Nederlands Kamerlid. Het eiland heeft vijftigduizend inwoners.

Het parlementswerk zou de leden ongeveer een dag werk per week kosten. Ze hebben vaak nog een baan naast hun parlementswerk, net als gemeenteraadsleden in Nederland. Een Raadslid van een gemeente van vergelijkbare omvang krijg rond de achthonderd euro per maand.