Portret: Kodaline - Slechts ťťn single, toch uitverkocht

Kodaline speelde op zaterdag 2 maart 2013 in een uitverkochte Tivoli de Helling in Utrecht. Maar wie zijn die heren van de Ierse band nou eigenlijk?

FOK!fotograaf Barbara Kamphuis en FOK!schrijver Kim Raven waren er voor FOK! bij.

De single ‘All I Want’ is een mega grote hit, dus die is vast een keer voorbij gekomen op de radio, televisie of in je eigen afspeellijsten op Spotify. Maar dat is dan eigenlijk ook het enige waarvan je Kodaline kan kennen. Deze Ierse jongens spelen binnenkort op 13 juni een show in Paradiso en de dag erna staan ze op Pinkpop.

Mark Prendergast: “We houden van Nederland, en jullie houden van ons, we verkopen gewoon een show uit en in zo’n grote zaal als deze. We wilden al jaren naar Pinkpop, eigenlijk gewoon als bezoeker natuurlijk, maar dat kwam er elke keer maar niet van. Het is super om met bands als Queens of The Stone Age op dezelfde dag te spelen. Ik hoop wel dat er mensen naar ons komen kijken.” Kodaline is net als elke beginnende band bang voor de competitie op festivals met andere, misschien wel grotere bands, die op hetzelfde moment spelen, Stephen Garrigan: “Maar toch is op festivals staan het leukste wat er is, al staat er maar één iemand in het publiek, dan geven we ons helemaal voor diegene.”

Kodaline wordt vergeleken met de Coldplay van vroeger. Stephen: “Het is natuurlijk niet erg om met een grote naam als hen vergeleken te worden. En ja dat is eigenlijk wel logisch toch, als ik tegen mijn vrienden zeg, die band die is echt cool en lijkt op die en die band. Toch denk ik dat als je het nieuwe album hoort je niet gelijk aan Coldplay denkt.”

“We geven elke dag een ander antwoord op de vraag welke soort muziek we maken. We weten echt niet in welk hokje we passen, wellicht wordt ons tweede album wel een soort Rammstein,” grapt Mark. “Inspiratie voor de liedjes halen we gewoon uit het leven, niet echt uit bands.” Waarom de nummers dan allemaal zo’n triestige ondertoon hebben? “Daar ben ik het niet mee eens, in ‘High Hopes’ gaat het juist er om dat als alles tegen zit, je toch hoop moet houden. En in ‘All I Want’ zing ik dat het tijd wordt dat ik iemand anders vind, dat is ook vooruitgang. Verder staan er op het nieuwe album ook gewoon liedjes over in de zon met een biertje zitten,” vertelt Stephen.

© FOK.nl / Barbara Kamphuis
Kodaline

Het nieuwe album ‘In A Perfect World’ komt in plaats van deze maand pas in juni uit, vlak voor Pinkpop, zodat het internationaal tegelijk gelanceerd kan worden. Tijdens de show spelen ze een hoop nieuwe nummers. 

De heren hebben een goede nacht slaap gehad nadat ze in Brussel en Parijs hebben opgetreden de dagen hiervoor. Nog een paar koffie en biertjes en ze zijn vol energie voor de show. Dat is goed zichtbaar. De show is kort, net een uurtje, maar alle bekende nummers zoals ‘All I Want’ en de net nieuwe single ‘High Hopes’ komen voorbij. De nieuwe nummers zijn zoals Stephen al eerder zei ook vaak vrolijk en uplifting. De band is heel goed op elkaar ingespeeld en speelt een strakke show. De heren van Kodaline hebben energie en vermaken zichzelf en het publiek heel goed. (klik op de foto voor een grote versie)

© FOK.nl / Barbara Kamphuis
Lowing (voorprogramma)

© FOK.nl / Barbara Kamphuis

© FOK.nl / Barbara Kamphuis

© FOK.nl / Barbara Kamphuis

© FOK.nl / Barbara Kamphuis

© FOK.nl / Barbara Kamphuis

© FOK.nl / Barbara Kamphuis

© FOK.nl / Barbara Kamphuis

© FOK.nl / Barbara Kamphuis