FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 augustus 2012

Mashup voor Toy Story & The Expendables

Actiescènes uit de de drie films van Pixar zijn gecombineerd met de soundtrack van The Expendables door de website IGN. Wat leidt tot hevige plastic avonturen.

The Expendables 2 draait de afgelopen weken wereldwijd succesvol in de bioscopen. Echter laat deze video, naast een sterk staaltje montage, zien dat sterren als Sylvester Stallone en Tom Hanks inwisselbaar zijn. Tevens is Arnold Schwarzenegger geboren om een ruimtepak te dragen. Woody en Buzz Lightyear worden regelrechte moordmachines.

Sjeik tikt 1,6 miljoen af voor lens

Voor de camerageile FOK!kers moet de nieuwe lens van Leica om te dromen zijn. Met een lengte van 1,2 meter en een gewicht van 60 kilo is de Leica APO-Telyt-R 1:5.6/1600mm officieel de duurste cameralens ter wereld.  Dit schrijft het AD vandaag. 

Sjeik Saud Bin Momhammed Al-Thani, een fotografiefanaat uit de golfstaat Qatar, is zo gek geweest om ruim 1,6 miljoen euro af te tikken voor dit speeltje. Buiten de kosten voor de lens, heeft hij ook nog eens een Mercedes terreinwagen aangeschaft en om laten bouwen om de lens te kunnen vervoeren. 

De familie Al Thani staat bekend om haar bijzondere uitgaven. Zo bezit de familie een enorme collectie sportwagens die allemaal in turquoise of roze zijn uitgevoerd.

[CL] Uitslagen play-offs (28/08/2012)

Dinsdagavond werden vijf returns gespeeld in de play-offronde van de Champions League.  Woensdag zijn de overige vijf wedstrijden. De loting van de groepsfase van de Champions League is donderdag. 

Anderlecht wist pas in de slotfase AEL Limassol te verslaan. In de 81ste minuut werd het 1-0 door Mbokani en vlak voor tijd maakte Jakovenko er 2-0 van. Panathinaikos kwam thuis niet tot scoren waardoor Malaga door gaat naar de groepsfase van het miljoenenbal. 

Ironi Kiryat Shmona kwam nog wel op 1-0 tegen BATE Borisov, maar vlak voor tijd kwam BATE op gelijke hoogte. Omdat ze de heenwedstrijd met 0-2 verloren was het niet genoeg om door te gaan. Dinamo Zagreb won opnieuw van Maribor om de groepsfase van de Champions League te bereiken. 

Udinese en Sporting Braga hadden aan 180 minuten niet genoeg om een winnaar te bepalen. De eerste wedstrijd eindigde in 1-1 en deze stand stond vanavond na de reguliere speeltijd weer op het bord. Udinese kwam in de eerste helft op voorsprong door een doelpunt van Armero. Braga kwam in de tweede helft terug door een treffer van Ruben Micael. Braga won uiteindelijk na strafschoppen.

Thuis

Uit Uitslag Geaggregeerd
Anderlecht(Bel) AEL Limassol(Cyp) 2-0  3-2 
Ironi Kiryat Shmona(Isr) BATE Borisov(Wru) 1-1  1-2 
NK Maribor(Slo) Dinamo Zagreb(Kro) 0-1  1-3 
Panathinaikos(Gri) Malaga CF(Spa) 0-0  0-2 
Udinese(Ita) Sporting Braga(Por) 1-1  2-2*

*wint na strafschoppen

LeBron wel te porren voor Space Jam 2

Voor je jezelf opwindt – nee, filmstudio Warner Bros. werkt zeker niet aan een vervolg van Space Jam uit 1996. Maar als de studio het ooit gaat overwegen mogen ze basketbalster LeBron James bellen voor de hoofdrol.

Een fan van de small forward die uitkomt voor de Miami Heat, twitterde hem deze week de vraag wat hij van het origineel vond. King James antwoordde “Ik ben gek op die film. Zou mezelf Space Jam 2 wensen.”

Plannen en grappen over Space Jam 2 worden er zeker al tien jaar gemaakt. Tot nu toe is er echter nog niets concreet.

Dus diehards die fan waren van Space Jam met ‘His Royal Airness’, Michael Jordan en The Looney Tunes, hoeven zich geen zorgen te maken – alhoewel, Warner Bros misschien wel expres groen licht heeft gegeven voor de film Thunderstruck met Kevin Durant. Durant is small forward bij Oklahoma City Thunder.

Thunderstruck is in Amerika direct op dvd uitgebracht op 24 augustus.

 Topscore LeBron James voor Heat (ANP)

Stembureaus uit kerk voor grotere opkomst

Om de opkomst bij de verkiezingen te vergroten, gaat de gemeente Den Haag nauwelijks nog stembureaus openen in kerken. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van de Haagse afdeling van het CDA.

De partij vond het vreemd dat bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september maar één stembureau is ondergebracht in een kerk en vroeg om opheldering. Het college antwoordt daarop dat opkomstbevordering het belangrijkste uitgangspunt is.

"Voor het college is het van belang dat locaties worden aangewezen die kiezers in hun dagelijkse gang relatief veel bezoeken of passeren", aldus het college. "Tevens kiest het college voor locaties die zo toegankelijk mogelijk zijn, zowel in de fysieke als in de psychologische zin." Daarmee willen b en w voorkomen dat Hagenaars 'beletsels' ervaren bij het uitbrengen van hun stem.

Bovag wil maximumprijs benzine

De Bovag is gecharmeerd van het idee om de stijging van de benzineprijs te dempen door de accijns flexibel te maken. Dat zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie van onder meer tankstations dinsdag in reactie op soortgelijke plannen in België.

In België ligt sinds vorige week een wetsvoorstel om een prijsplafond in te voeren van 1,70 euro per liter benzine. Komt de prijs daarboven, dan moet de Belgische schatkist accijnsinkomsten inleveren. De inkomsten via de btw blijven wel op peil. In Groot-Brittannië is een dergelijke 'wiebelaccijns' al ingevoerd. De Bovag vindt dit ook voor Nederland 'het onderzoeken waard', aldus de zegsman.

De Bovag wil geen advies geven over op welk niveau de prijs dan gemaximeerd moet worden. "Econometristen en andere slimme mensen moeten kijken wat een verstandig en slim prijsniveau is", aldus de woordvoerder. De benzineprijs in Nederland ligt momenteel gemiddeld op 1,871 euro, niet ver van het record van april van 1,886 euro. De btw en andere heffingen zijn goed voor ongeveer een euro.


Bovag pleit voor benzineprijsplafond (Foto: Novum)

Michelle Martin onderweg naar klooster

Michelle Martin, de ex-vrouw van kindermoordenaar Marc Dutroux, heeft de gevangenis verlaten en is in een politievoertuig onderweg naar het klooster van de Arme Klaren in Malonne, in de buurt van de stad Namen, waar ze gaat wonen. Dat hebben Belgische media dinsdag gemeld.

Zowel nabestaanden van de slachtoffers van Dutroux en Martin als het parket van Bergen hadden beroep aangetekend tegen het besluit van de strafuitvoeringsrechtbank dat Martin onder voorwaarden mocht worden vrijgelaten. Het Hof van Cassatie in België oordeelde eerder dinsdag echter dat er geen reden is om Martin nog langer vast te houden en dat er geen procedurefouten zijn gemaakt.

Martin, die al sinds 1996 vastzit, werd in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel voor haar aandeel in de ontvoering van zes meisjes en de dood van vier van hen. Van die straf heeft ze nu zestien jaar uitgezeten. Dutroux zelf zit een levenslange celstraf uit.

Aan de vrijlating van Martin zijn diverse voorwaarden gesteld, waaronder haar verplichte verblijf in het klooster. Daarnaast is het haar verboden contact te zoeken met de slachtoffers, mag ze de provincies Luik en Belgisch Limburg niet betreden en wordt ze begeleid door een psychiater.

Familieleden van Martins slachtoffers zijn woedend over de beslissing van het hof. "Er is hier maar één woord voor. Dit is eenvoudigweg absurd. Maar ik zal dit moeten accepteren", zei Paul Marchal, de vader van de omgekomen An. "Wat Martin betreft is mijn strijd gestreden. Ik heb verloren."

De advocaat van Jean-Denis Lejeune, wiens 8-jarige dochter Julie de hongerdood stierf in de kelder van Dutroux, zei dat de nabestaanden zullen proberen de wet te veranderen, zodat slachtoffers inspraak krijgen in de strafmaat van veroordeelde criminelen.

Martins advocaat Thierry Moreau benadrukte dat zijn cliënt het recht heeft op een nieuwe kans. "Er is nog iets menselijks in mevrouw Martin", zei hij. "Ze heeft de prijs betaald."

'Rapmuziek is net realitytelevisie'

Kim Kardashian ziet overeenkomsten tussen rapmuziek en realitytelevisie. "Toen rap net uitkwam dachten mensen ook: we snappen dit niet, wat is het, het is maar een rage", vertelt de realityster aan het Amerikaanse modeblad V.

Volgens Kardashian, die een relatie heeft met rapper Kanye West, is rapmuziek echter een 'blijvertje', net als realitytelevisie. "Het is alleen zo dat mensen nieuwe dingen vaak niet begrijpen."

De 31-jarige Kardashian zegt niet beledigd te zijn als mensen haar verwijten dat ze beroemd is zonder echt ergens talent voor te hebben. "Het is fascinerend, want het gaat wel om entertainment", vindt ze. "Ik weet heus wel dat ik geen zangeres of actrice ben, maar ik heb ook nooit beweerd iets te zijn wat ik niet ben."

[US Open] Roddick klopt jonge landgenoot

Tennisser Andy Roddick (20) staat in de tweede ronde van de US Open. De Amerikaan versloeg makkelijk zijn jonge landgenoot Rhyne Williams: 6-3, 6-4, 6-4. In de volgende ronde treft Roddick, de winnaar in New York in 2003, Carlos Berlocq uit Argentinië of de Australiër Bernard Tomic.

Ook Jo-Wilfried Tsonga boekte een overwinning in 'straight sets'. De als vijfde geplaatste Fransman kreeg alleen in de derde set tegenstand van de Slowaakse qualifier Karol Beck: 6-3, 6-1, 7-6 (2). Tsonga treft in de tweede ronde in Martin Klizan opnieuw een Slowaak.

Tomas Berdych klopte de Belg David Goffin. Het werd 7-5, 6-3, 6-3. Milos Raonic kroop tegen Santiago Giraldo door het oog van de naald. Pas na vijf sets stapte de Canadese nummer vijftien van de plaatsingslijst als winnaar van de baan: 6-3, 4-6, 3-6, 6-4, 6-4.


Roddick klopt jonge landgenoot (Foto: Novum)

Mishandeling om condoom

In Groningen is maandagnacht een stel mishandeld door een 21-jarige man uit Haarlem. Reden voor de mishandeling is een ruzie over een condoom, aldus RTV Noord.

De Haarlemmer sprak het stel aan in het steegje Tussen Beide Markten. Hij vroeg aan de 21-jarige man om een condoom. Toen deze niet thuis gaf, werd hij neergeslagen. Ook zijn 22-jarige vriendin moest rake klappen incasseren.

Met hulp van getuigen kon de politie de dader al snel inrekenen. De 21-jarige Groninger moest zijn verwondingen in het ziekenhuis laten behandelen.

Homohaat kost ChristenUnie nog altijd stemmen

De intense afkeer van homo's die de ChristenUnie nog altijd kenmerkt, schijnt de partij bij de komende verkiezingen nogal wat stemmen te gaan kosten. Veel mensen zijn het in hoofdlijnen wel eens met de partij, maar de standpunten ten opzichte van homoseksualiteit stuiten nog altijd velen tegen de borst.

De partij heeft een lange geschiedenis van controverse op het gebied van homoseksualiteit. In 1996 kwam bijvoorbeeld toenmalig GPV-Kamerlid Leen van Dijke al in opspraak omdat hij homoseksualiteit net zo ernstig noemde als diefstal.  De GPV ging later op in de ChristenUnie. Veel recenter werden homoseksuelen door ChristenUnie-raadslid Yvette Lont gekwalificeerd als mensen die de 'geestelijke dood' verdienen.

Hoewel de algehele lijn van de partij minder expliciet is, straalt de ChristenUnie nog altijd een sterke afkeer van homoseksualiteit uit. Om aan die controverse te ontkomen, werd in 2010 nog wel de openlijk homoseksuele Jonathan van der Geer op de verkiezingslijst gezet, maar daarover werd kort daarna al door toenmalig fractievoorzitter Rouvoet medegedeeld dat dat nooit was gebeurd als Van der Geer ook daadwerkelijk met een man getrouwd zou zijn geweest. Van der Geer stond overigens op plaats 41: feitelijk een onverkiesbare plaats.

Momenteel is het homohuwelijk nog steeds een groot obstakel voor de ChristenUnie. Volgens de partijprincipes dienen de voorschriften van de Bijbel gevolgd te worden en dus kan het huwelijk niets anders zijn dan een verbond tussen man en vrouw. Het resultaat daarvan is dat de ChristenUnie veel potentiële stemmers afstoot.  Een onderzoek van het programma EenVandaag waarvan de uitkomsten vandaag  werden gepresenteerd, toont aan dat 58% van de mensen die overwegen, of zeker weten op de ChristenUnie te gaan stemmen, vóór het homohuwelijk is.

De partijleiding trekt zich weinig aan van de controverse. Volgens fractievoorzitter Arie Slob is de consistentie van de partij belangrijker. "Je kan ook eerst peilen wat mensen vinden en daarop je beleid afstemmen, maar zo werken we niet."

Op dit moment staat de ChristenUnie in de peilingen op zeven zetels. Een winst van twee ten opzichte van het huidige aantal.

Van der Garde rijdt vrijdagtrainingen voor Caterham

Zoals verwacht zal Giedo van der Garde dit najaar weer enkele vrijdagtrainingen gaan rijden voor Caterham. De Nederlander zal vanaf de Grand Prix van Japan op de vrijdagochtend weer in actie komen.

Van der Garde sprak hierover met GPUpdate. "Als het GP2-seizoen voorbij is, heb ik nog vijf vrijdagtrainingen in de Formule 1 en twee rookiedagen. De eerste keer dat ik weer op een vrijdag in actie kom, is bij de Grand Prix van Japan. Daarna rijd ik ook in Korea, India, Abu Dhabi, waar we na de race ook de rookietest hebben, en Brazilië."

Geen excuses Van der Staaij

SGP-leider Kees van der Staaij vindt verkrachting 'iets vreselijks' en 'zeer tragisch'. Of zwangerschap na verkrachting wel of niet vaker voorkomt, is voor de SGP 'niet de hoofdvraag'. Dat heeft Van der Staaij dinsdagavond laten weten in een schriftelijke verklaring naar aanleiding van ophef over zijn uitspraken over zwangerschap door verkrachting eerder op de dag.

"Feit is dat er van alle abortussen per jaar slechts een heel klein percentage plaatsvindt als gevolg van een zwangerschap na verkrachting. Het grote probleem is dat het vanzelfsprekend wordt gevonden dat er in Nederland ieder jaar meer dan dertigduizend ongeboren kinderen worden geaborteerd", staat in de verklaring.

Van der Staaij werd tijdens een interview op RTL-Z gevraagd naar zijn reactie op de omstreden uitspraken van het Republikeinse Amerikaanse Congreslid Todd Akin. Die zei dat vrouwen na een verkrachting niet zwanger konden worden. Van der Staaij nam daar geen afstand van. "Dat is een feit, dat dat maar heel weinig gebeurt, maar neemt niet weg dat het wel degelijk kan gebeuren", antwoordde de SGP-leider. Ook in die gevallen wil de SGP abortus niet toestaan.

Politici van andere partijen spraken schande van de uitspraken van Van der Staaij. "Walgelijk", zei GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. "Schandalig", oordeelde PvdA-Kamerlid Khadija Arib. Haar fractiegenoot Jetta Klijnsma stelde dat Van der Staaij alle vrouwen van Nederland excuses verschuldigd was.

Kees van der Staaij
Geen excuses van Van der Staaij (Foto: Novum)

Dode vrouw gevonden in brandende flat

De brandweer heeft dinsdagavond een dode vrouw gevonden in een brandende flatwoning in Utrecht. Ze is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen. Op straat bij de flat aan de Schonauwensingel zijn twee mannen aangehouden, laat de politie weten.

De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Ook is het nog niet duidelijk waardoor ze om het leven is gekomen, maar volgens de politie werd ze onder verdachte omstandigheden gevonden.

Marijnissen: SP heeft PvdA nodig voor nieuw kabinet

Volgens Jan Marijnissen heeft de SP de PvdA 'hard nodig' om tot een nieuw kabinet te komen. Dat zegt de partijvoorzitter van de SP deze week in Vrij Nederland. "Wij hebben het contact met de kiezer, zij de bestuurlijke ervaring", stelt hij.

Volgens Marijnissen is de PvdA sinds het vertrek van Wouter Bos naar de SP opgeschoven. "Zeker onder Diederik Samsom. Met PvdA-voorzitter Hans Spekman kan ik goed praten", zegt Marijnissen.

SP-campagneleider Tiny Kox zegt dat zijn partij na de verkiezingen bereid is om compromissen te sluiten, maar hij wil hier niet op vooruitlopen. "Je moet van tevoren nooit zeggen wat je wilt inleveren", zegt Kox. "Wat we in ieder geval wél willen bereiken, is dat de inkomensverschillen niet groter worden, dat er geen verdere marktwerking komt in de zorg en dat de armoede onder kinderen omlaaggaat."

In een interview met nu.nl zei Marijnissen dinsdag al dat het een reëel scenario is dat de SP op 12 september 45 zetels haalt. Hij vreest niet voor concurrenten PVV of PvdA. "Van Wilders hebben we helemaal niets te duchten en bij de PvdA hoeven we alleen maar te benoemen dat we nu geconfronteerd worden met hun erfenis. Ik voorzie een mooie uitslag."


Marijnissen: SP heeft PvdA nodig voor nieuw kabinet (Foto: Novum)

'Feyenoord toont interesse in Pellè'

Graziano Pellè zou zomaar terug kunnen keren op de Nederlandse velden. Volgens Jan-Dirk Stouten, verslaggever voor RTV Rijnmond, zit Feyenoord mogelijk achter de diensten van de Italiaanse aanvaller aan.

Stouten liet eveneens weten contact te hebben gehad met de technisch directeur van Feyenoord, Martin van Geel. Hij wilde echter niets zeggen over mogelijke interesse in de aanvaller. Dit kan er echter op duiden dat er wel degelijk belangstelling is, omdat Van Geel het in het verleden duidelijk liet weten als een naam onjuist was.

Feyenoord is nog altijd op zoek naar aanvallende versterking. Vorig seizoen werd John Guidetti van Manchester City gehuurd en groeide uit tot publiekslieveling. Eerder gingen geruchten dat de Zweed in De Kuip zou terugkeren, maar dit blijkt niet het geval te zijn. Volgens The Citizens zou de speler in november pas weer kunnen spelen.

Pellè speelde in het verleden vier seizoenen voor AZ en kwam daarin tot 78 competitiewedstrijden en veertien doelpunten. Na zijn avontuur in Alkmaar vertrok de aanvaller naar zijn geboorteland en speelde daar voor Sampdoria en zijn huidige werkgever Parma.

FOK!users spraken met de Piratenpartij

Maandagavond was Dirk Poot, lijsttrekker van de Piratenpartij, te gast bij ons op FOK! van 19.30 tot 20.30 uur. Of althans, dat was de bedoeling, uiteindelijk was de beste man om 23.00uur nog vragen aan het beantwoorden. Dat nemen we hem niet kwalijk, FOK! is nou eenmaal heel leuk.

Voor de mensen die nog niet bekend zijn met de partij: de Piratenpartij is een nieuwe partij, die nog niet in de Tweede Kamer is vertegenwoordigd. Hun kernpunten zijn (digitale) vrijheid, meer privacy, waarborging van onze burgerrechten, een transparante(re) overheid en in de overheid meer verstand van zaken als IT.

Dat klinkt natuurlijk allemaal mooi, maar FOK!kers laten zich niet zo makkelijk paaien. Daarom was maandagavond de kans door middel van scherpe vragen Dirk Poot zelf eens flink aan de tand te voelen. Over het algemeen kwam de lijsttrekker er goed vanaf, wel viel op dat bij sommige onderwerpen, zoals partijen wel of niet uitsluiten, hij enkele keren poogde om de hete brij heen te draaien. Vooral op zijn kernpunten stond hij keihard voor zijn zaak.

Hieronder een selectie van de meest boeiende vragen:

Erikkll: Mensen nemen partijen al snel kwalijk een 'one-issue' partij te zijn. Zou het niet beter zijn je niet álleen te focussen op de main-issues (privacybescherming, een open internet, etc) maar proberen dit deel uit te doen maken van een groter, algeheel beleid?

antwoord: We hebben veel punten kunnen beredeneren vanuit onze 3 kernpunten: internetvrijheid raakt erg aan het auteursrecht, maar we hebben ook de punten farmapatenten en het europese unitary patent, wat raakt aan ons patenten standpunt.
Vanuit zowel het oogpunt van privacy als het zelfbeschikkingsrecht hebben we ook al een hoop geschreven over de wietpas. Daar zijn we faliekant tegen, wij waren zelfs de enige partij die aanwezig was op het cannabis bevrijdingsfestival

sp3c: hoe gaan jullie de kleine independant developer beschermen?

dat vrije blije internet waar iedereen alles van iedereen met elkaar kan delen is volgens mij een doodslag voor deze groeiende tak van sport waar zowel de ontwikkelaar als de consument nu al heel veel voordeel van heeft 

deze jongens moeten inpakken of uitgevers gaan zoeken die hun product naar de winkel brengen om geld te kunnen verdienen, dat zijn 2 extra lagen die beiden niet alleen geld kosten, geld dat doorberekend word in de prijs aan de kassa, maar ook invloed uitoefenen op de creatieve vrijheid

volgens mij is dit het tegenovergestelde van wat u zegt te willen bereiken

antwoord: Notch, de ontwikkelaar van Minecraft is ook actief binnen de Piratenbeweging. Zo zijn er meer voorbeelden van indie developers die onze standpunten delen. Mensen betalen uiteindelijk voor games omdat ze ervoor willen betalen, niet omdat ze ertoe gedwongen worden. Kijk ook bijvoorbeeld naar 'humble indie bundle', 'dwarf fortress' en zo nog een legio aan voorbeelden. Het auteursrecht is geen vereiste voor een werkzaam verdienmodel.

Huisje 123: Hoe kan het dat GroenLinks beter scoort op de Digitale Vrijheidswijzer (http://www.digitalevrijheidswijzer.nl) dan de Piratenpartij?

antwoord: BoF heeft alle partijen beoordeeld met de wantrouwende blik die je hoort te richten op partijen die hun beloften regelmatig breken, en gezocht naar 'garantie-woorden' in het programma. Voor de Piratenpartij zijn internetvrijheid en privacy nu juist onze voornaamste bestaansreden en is het hele programma daarvan doordrenkt. Daardoor heeft BoF bepaalde formulering niet letterlijk teruggevonden, en ons daarmee langs de meetlat van de oude politiek gelegd. Het is hun goed recht, maar ik denk dat ze door voorbij te gaan aan onze bestaansreden de PP tekort doen.

timmmmm: Het lijkt me dat, zoals alles op internet, jullie idee van directe democratie via internet erg fraudegevoelig is. Stemmen met je DigiD doen we nog niet omdat het niet veilig genoeg is, fraudegevoelig. Hoe wil je voorkomen dat de nerds die handig met computers zijn ons land gaan besturen, door fraude met jullie liquid democracy

LQDF is volledig Open Source, dus iedereen kan meekijken en controleren of er eventuele fraudelekken inzitten. Op dit moment draait het systeem in Duitsland al met 30.000 deelnemers en dat gaat erg goed. Voorlopig hebben wij dus het voordeel dat zij onze beta-testers zijn. 

Omdat het systeem ook helemaal open is, kan iedereen ook controleren wat er met zijn of haar stem gebeurt. 

Het probleem van stemmen met DigID is niet alleen fraudegevoeligheid, maar ook dat je niet meer kan controleren of iemand niet gedwongen wordt een bepaalde stem te geven. LQDF is meer een soort van permanent online congres, wat dus anders is en werkt dan een Tweede kamer verkiezing bijvoorbeeld.

Debeul: Stel jullie zijn nodig om een coalitie te vormen wat zijn je standpunten in 
1 - Hypotheek rente aftrek ?
2 - Gezondheidszorg betaalbaarheid ervan ?
3 - En Europa verdere uitbreiding macht of niet ?

1- Hypotheekrente aftrek werd ons in 2010 ook al naar gevraagd. Wij zeiden toen al dat het systeem op de schop moest en dat partijen die beloofden er nooit iets aan te zullen veranderen de kiezers gewoon aan het bedonderen waren en vroeger of later zouden moeten draaien. QED

2-Eerst al het geld dat weglekt naar farmapatenten eens aanpakken, voor we al het verplegend personeel op het minimum jeugdloon zetten en door eigen risico verhoging de zorg onbetaalbaar maken voor grote groepen mensen. En heel goed nadenken over het nut van een topzware managerslaag die per persoon het budget van 10 handen aan het bed opsouperen.

3- Eerst Europa een democratie maken, zonder de ongecontroleerde macht van EC en Raden van ministers, wat mij betreft.

Voor het hele gesprek met de Piratenpartij: http://forum.fok.nl/topic/1862937

Nederlanders heersen in Ronde van Toekomst

De tweede etappe van de Tour de l'Avenir is dinsdag op een Nederlands succes uitgelopen. Moreno Hofland won in Châtillon-sur-Chalaronne de massasprint voor Danny van Poppel. Achter de twee Raborenners maakte Wouter Wippert (Lotto-Belisol) het Nederlandse podium compleet. De Zwitser Silvan Dillier blijft de klassementsleider.

Voor Hofland was het zijn tweede zege ooit in de Ronde van de Toekomst. Vorig jaar mocht hij ook al een keer juichen. De Franse etappekoers voor jonge renners wordt door landenploegen verreden.

Zak doodgeslagen cavia's op straat gedumpt

Onbekenden hebben dinsdagochtend op straat in Millingen aan de Rijn een zak met dode cavia's gedumpt. De dieren zijn waarschijnlijk doodgeslagen, meldt de politie.

Een medewerker van de gemeente trof de zak rond 09.00 uur aan bij een aantal papiercontainers die aan het Ons Genoegenpad staan. De politie denkt dat de cavia's, zowel volwassen als jong, er toen hooguit enkele uren lagen.

De politie is op zoek naar getuigen.

Kittens gestikt voor deur asiel

Drie kittens zijn maandag gestikt in twee vuilniszakken die voor de deur van een asiel in Breda waren neergezet. De eigenaar van de jonge katjes heeft ze - volgens de politie 'waarschijnlijk met goede bedoelingen' - achtergelaten, maar omdat de vuilniszakken luchtdicht waren afgesloten, zijn drie van de vijf kittens gestikt.

Een medewerker van het asiel vond de vuiliszakken maandagochtend. In de ene zak zat een krat met daarin twee kittens en in de andere drie. De dieren zijn waarschijnlijk niet ouder dan tien weken.

Welke goede bedoelingen de man gehad zou moeten hebben met het dumpen van een luchtdicht afgesloten zak met kittens maakte de politie niet bekend.

Daphne Deckers nieuwe presentatrice RTL Boulevard

Daphne Deckers is de nieuwe presentatrice bij RTL Boulevard. Deckers vervangt Humberto Tan, die eind juni stopte bij het showbizzprogramma omdat hij meer tijd wilde steken in zijn andere werkgever, Eredivisie Live.

"Ik ben ontzettend blij, het was moeilijk om m'n mond te houden", reageert Deckers in het programma. De 43-jarige blondine, die vanaf volgende week te zien is, schoof al regelmatig aan in RTL Boulevard als lifestyledeskundige. "Ik ben er trots op dat jullie me gekozen hebben."

Velen verwachtten dat Lieke van Lexmond, Froukje de Both of Jojanneke van den Berge Tans baantje zou overnemen. De drie dames namen het programma afgelopen zomer tijdens de vakantie van Winston Gerschtanowitz een week lang over. Volgens Albert Verlinde deden ze dat met verve. "Ondanks dat hebben we gekozen voor iemand die deze studio wel kent, maar op een andere manier."

Belagers kanomeisjes melden zich

De drie kinderen die maandag drie 12-jarige meisjes uit Borne tijdens een kanotocht bekogelden met bakstenen en modder, hebben zich dinsdag bij de politie gemeld. De wijkagent handelt het incident verder af, laat de Twentse politie dinsdagavond weten.

De meisjes maakten een kanotocht van Hengelo naar Zenderen en werden in hun woonplaats aangevallen door twee jongens van ongeveer 10 en 7 jaar en een meisje van rond de 10 jaar die langs de kant stonden.

De belagers bleven de meisjes de hele route per fiets volgen en bleven ze bekogelen. Een van de meisjes raakte gewond toen ze een geslepen tak in haar gezicht kreeg.

Volgens de politie is de tocht voor de meisjes uitgelopen op een behoorlijke kwelling. De politie was daarom naarstig op zoek naar de jonge belagers om ze aan te spreken op hun gedrag.

[EL] Uitslag Dynamo Moskou - VfB Stuttgart

VfB Stuttgart heeft met 1-1 gelijkspel tegen Dynamo Moskou de groepsfase van de Europa League bereikt. Vorige week werd er thuis al met 2-0 gewonnen van de Russische club. 

Dynamo maakte het spel de wedstrijd, maar ze slaagden er niet in om kansen te benutten. Tegen het spelbeeld in wist Stuttgart te scoren.  Op het middenveld zag Tamás Hajnal zijn ploeggenoot Vedad Ibisevic ontsnappen, waarna hij hem lanceerde met een hoge steekbal. Ibisevic nam de bal aan op zijn borst schoot de bal achter de vijhandelijke doelman. 

Dynamo had nu vier doelpunten nodig om de groepsfase te bereiken. Een kwartier voor tijd kwam de Russische ploeg nog wel langszij. Aan de linkerkant won Vladimir Granat een onderling duel, waarna hij een voorzet gaf. Via Pavel Nyakhaychyk werd Aleksandr Kokorin bediend, die de gelijkmaker noteerde.

Stuttgart zal tijdens de loting van de Europa League in pot één of pot twee te vinden zijn. De loting is vrijdag. 

Nalbantoglu tekent bij FC Oss

Muslu Nalbantoglu zet zijn carrière voort in de Jupiler League. De 28-jarige vleugelverdediger tekent een contract bij FC Oss, waar hij de afgelopen dagen al meetrainde. Nalbantoglu speelde de voorbije vier seizoenen voor De Graafschap. In 2004 maakte hij in het shirt van NEC zijn debuut in het betaald voetbal.

Nalbantoglu komt in Oss enkele oude bekenden tegen. Hoofdtrainer Anton Janssen en keeperstrainer Rein Baart kent hij nog uit zijn periode bij NEC. Met Joep van den Ouweland speelde de Nederlander met Turkse roots samen bij De Graafschap.

FOK!filmtip van de dag: We Bought A Zoo

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Voor de verandering kiezen wij vandaag voor een dvd. De reden is simpel: Geen van de films die vanavond op televisie komt vinden wij bijzonder genoeg om te zien. Om een greep uit het aanbod te nemen: om 20.30 uur start op Veronica de flauwe romkom Employee Of The Month. Tegelijkertijd is op RTL7 de film Nacho Libre te zien. Een matige komediefilm met Jack Black die moeite heeft om op te starten en op echt grappig te zijn. Nee, wij houden het bij een dvd. Welke? We Bought A Zoo. 

Wanneer de moeder van Rosie (Maggie Elisabeth Jones) en Dylan (Colin Ford) overlijdt, moet vader Benjamin (Matt Damon) het gezin draaiende houden. Dit is niet altijd gemakkelijk en dat blijkt wanneer Dylan van school wordt getrapt voor stelen. Bij wijze van 'een nieuwe start' gaan Benjamin en Rosie op huizenjacht. Hun droomhuis blijkt echter bij een dierentuin te horen.

WBAZ

Voor de volledige review van de film kan je hier terecht. Hopelijk is er morgenavond wel een film op televisie die wij voor jullie kunnen selecteren.

Kies je favoriete bilpartij in Japan

Dat ze in Japan verder gaan dan de standaard soort promotie is algemeen bekend. Marvelous AQ gaat nu verder en laat gamers in Japan voor de komende twee maanden stemmen op de mooiste bilpartij uit Senran Kagura Burst.

Honderd gelukkige gamers die gestemd hebben maken kans op een muismat met deze bilpartij. En het is niet zomaar een normale muismat maar één met een gelkussen zodat het net lijkt alsof je pols rust op de zachte billentjes van een jongedame. Helaas zijn er (nog) geen foto's van de billen dus moeten we het nog even doen met onderstaande promotiefolder.

Billen?

Naakte studenten willen leraren

Een groep van 24 studenten van de universiteit van Berlijn heeft een positieve manier ontdekt om het onderwijs van hun sportopleiding een impuls te geven. De studenten zijn uit de kleren gegaan om een naaktkalender te maken. Met de opbrengst ervan moet een extra docent worden betaald.

Er heerst op de opleiding zo'n lerarentekort, dat de duizend studenten die de opleiding telt niet meer dan vier docenten heeft om colleges van te volgen. De resultaten zijn dan ook dramatisch: slechts 20 procent van de studenten krijgt het voor elkaar om in drie jaar zijn bachelor-graad te halen. De meeste van de studenten doen er een tot anderhalf jaar langer over.

Een grootschalig onderzoek onder één Nederlandse docent leert dat de actie ook in ons land een goed initiatief wordt gevonden. "Wel jammer van die ene kerel", aldus de respondent. 

De naaktkalender moet 39,90 euro kosten. Enkele van de afbeeldingen zijn te zien op de website van het Duitse Bild.

'Frankrijk onderzoekt dood Arafat'

Franse aanklagers hebben een moordonderzoek ingesteld naar de dood van de Palestijnse oud-leider Yasser Arafat. Dat heeft het Franse persbureau Sipa dinsdag gemeld op basis van een bron bij justitie.

Arafat stierf in 2004 in een Frans militair hospitaal. Zijn vrouw Suha startte vorige maand een zaak in Frankrijk nadat nieuwszender Al-Jazeera de resultaten van een onderzoek naar de dood van Arafat had uitgezonden. Een Zwitsers instituut vond op voorwerpen die van Arafat waren sporen van het radioactieve polonium-210, dat zelfs in kleine hoeveelheden dodelijk kan zijn.


'Frankrijk onderzoekt dood Arafat' (Foto: Novum)

David Bateson is terug als Agent 47

Een tijd geleden was aangegeven dat David Bateson, sinds het begin de stemacteur van Agent 47, niet in Hitman: Absolution te horen zou zijn. De nieuwe stemacteur klonk behoorlijk anders dan zijn voorganger, iets wat IO ongetwijfeld ook is opgevallen.

Sinds het begin van de franchise heeft Bateson zowel zijn stem gebruikt alsmede zijn uiterlijk voor het creëren van Agent 47. Toch kwam daar verandering in, gezien destijds IO niet verder ging met Bateson. Tijdens een tour bij de studios van IO heeft iemand een prijzenpakket gewonnen, inclusief een USB-stick. Daarop is bekendgemaakt dat David Bateson terug is als Agent 47.

"IO and Bateson have been bed fellows for over a decade and like all long running relationships sometimes absence makes the heart grow fonder. Looking back I think we were just playing hard to get", aldus Jon Brooke, Brand Director bij IO Interactive, die heeft aangegeven dat Bateson meewerkt aan Hitman: Absolution.

Rosenthal wil verder als minister

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosental (VVD) gaat zijn post in het volgende kabinet graag opnieuw bekleden. Dat heeft Rosenthal dinsdag gezegd tijdens een verkiezingsdebat over buitenlands beleid in Den Haag. "Antwoord: ja", zei de 67-jarige Rosenthal op de vraag of hij verder wil.

Rosenthal zei dat Nederland de afgelopen twee jaar onder zijn leiding een assertiever buitenlands beleid is gaan voeren. Nederland is meer gericht op het eigen belang en loopt niet meer 'als een schoothondje' achter andere landen aan. "We hebben ons meer gericht op wat het buitenland voor Nederland kan betekenen. Ik hoop dat een volgend kabinet dat zal voortzetten."

Rosenthal bestreed dat Nederland de laatste tijd te vaak nee zegt en dat dat internationale invloed kost. "Waar ik ook ben, men weet waar we voor staan en doet graag zaken met ons."

SP-Kamerlid Harry van Bommel stelde daarentegen dat het aanzien van Nederland de afgelopen jaren achteruit is gekacheld. Dat komt door zaken als het Polenmeldpunt van gedoogpartner PVV, maar ook door de pro-Israëlische koers van het kabinet en de grotere focus op het economische belang. Als de SP gaat regeren, komt er meer aandacht voor mensenrechten, zei Van Bommel. "Onze economische belangen zijn heel belangrijk, maar je moet er niet onder alle omstandigheden je beleid op afstemmen."

Van Bommel zei geen nee op de vraag of hij Rosenthal wil opvolgen als minister. "Het zou fantastisch zijn als iemand van de SP de post mag behartigen."

PvdA-kandidaat Désirée Bonis, die nu nog werkt bij Buitenlandse Zaken, verweet Rosenthal dat hij Afrika links heeft laten liggen, terwijl dat continent enorm in opkomst is. "Een land als Turkije heeft het aantal ambassades in Afrika verdubbeld. Wij sluiten er posten", aldus de oud-ambassadrice in Syrië. "We hebben decennialang ontwikkelingshulp gegeven, en nu het tijd is om te oogsten vertrekken we."


Rosenthal wil verder als minister (Foto: Novum)

[US Open] Rus kansloos onderuit

Arantxa Rus is dinsdag op de US Open in de eerste ronde uitgeschakeld. De Monsterse tennisster kreeg flink klop van Galina Voskoboeva uit Kazachstan: 1-6, 3-6. Rus is de derde Nederlander die zonder setwinst sneuvelt in de eerste ronde in New York. Maandag gingen ook Michaëlla Krajicek en Robin Haase al onderuit.

Voskoboeva maakte direct haar intenties duidelijk door de service van Rus in de openingsgame te breken. De Nederlandse is wel vaker een slow starter en won wel haar tweede opslagbeurt, maar daarmee was de koek op. Ze moest nog twee breaks toestaan in het eerste bedrijf.

In de tweede set ging het beter voor Rus. De nummer 61 van de wereld ging zeven games lang goed mee met Voskoboeva. Op eigen opslag kwam ze op 40-15 en er leek geen vuiltje aan de lucht, maar de Kazachse rook haar kans, pakte een breakpunt en sloeg meteen toe. Vervolgens serveerde Voskoboeva de wedstrijd gedecideerd uit.

Dit jaar nog geen Ronde van Hangzhou

De Ronde van Hangzhou gaat dit jaar nog niet door. Dat heeft de UCI dinsdag bekendgemaakt. Volgens de internationale wielerunie is het doel nu om de Chinese rittenkoers, die van 17 tot en met 21 oktober gepland stond, volgend jaar deel te laten uitmaken van de Worldtour. De Ronde van Hangzhou is na de Ronde van Beijing de tweede Chinese rittenkoers op de Worldtour-kalender.

De UCI besloot samen met onder meer de Chinese wielerbond, het Chinese ministerie van sport en de stad Hangzhou dat de organisatie nog niet klaar was voor de eerste editie. "We hebben veel werk gestoken in het organiseren van de eerste editie van de koers", laat directeur Alain Rumpf van organisator Global Cycling Promotion weten. "We hadden iets meer tijd nodig om bepaalde interne zaken in China te kunnen afstemmen."


Dit jaar nog geen Ronde van Hangzhou (Foto: Novum)

Isaac uitgegroeid tot orkaan

De tropische storm Isaac is dinsdag boven de Golf van Mexico uitgegroeid tot een orkaan van de eerste categorie. Dat heeft het Amerikaanse Nationale Orkaancentrum gezegd. De orkaan gaat gepaard met windsnelheden van 120 kilometer per uur.

Isaac ligt op koers om dinsdag of woensdag aan land te komen bij New Orleans. Het is woensdag precies zeven jaar geleden dat New Orleans werd verwoest door orkaan Katrina. Isaac is echter een stuk minder krachtig dan Katrina.

In vier zuidelijke Amerikaanse staten is de noodtoestand van kracht.

Wegenwachtmishandelaars krijgen werkstraf

De twee mannen uit Den Haag die dit weekeinde in hun woonplaats een wegenwacht van de ANWB het ziekenhuis in sloegen, zijn dinsdag veroordeeld. De supersnelrechter in Den Haag veroordeelde de twee tot 150 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie weken, laat het OM weten.

De wegenwacht kwam zaterdagnacht af op een melding van autopech. Ter plekke bleek dat de eigenaar van het voertuig geen lid was van de ANWB, maar dat iemand die wel lid was de monteur had laten opdraven. De monteur weigerde daarop te helpen, omdat de ANWB 's nachts niet reageert op meldingen van niet-leden. De 34-jarige bestuurder en zijn 35-jarige passagier pikten dat niet en mishandelden de monteur.

De twee moeten het slachtoffer ook een schadevergoeding betalen, de hoogte daarvan is niet bekendgemaakt.

Samsung stopt startmenu terug in Windows 8

Met de komst van Windows 8 krijgen we een geheel nieuw uiterlijk, maar dit gaat ten koste van het welbekende startmenu. Dit levert veel kritiek op onder gebruikers die bang zijn voor verandering, maar Samsung schiet te hulp.

Samsung heeft vandaag nieuwe pc's aangekondigd en deze zullen als eerste de zogenaamde 'S Launcher'-widget krijgen. Deze widget is geheel naar eigen smaak aan te passen en kan zo ingesteld worden dat het dienst doet als startmenu. Niet alleen programma's en apps kunnen geopend worden vanuit S Launcher, ook settings zijn direct te benaderen.

Mogelijk krijgen we deze week meer te horen over Windows 8 en de bijbehorende computers en tablets nu de IFA in Duitsland gehouden worden. IFA is een van de grootste Europese elektronica-beurzen. De beurs duurt van 31 augustus tot en met 5 september.

Samsung bouwt startmenu in Windows 8 (Bron: Mashable)

Privacyprobleem KPN-app opgelost

De app van KPN waarmee klanten hun telefoon- en sms-gebruik kunnen controleren doet het voor het grootste deel weer. Van de vijf miljoen geregistreerde gebruikers kunnen er naar verwachting tot het einde van deze week 187.000 nog niet inloggen. Tot die tijd kunnen gebruikers ook geen nieuw wachtwoord aanmaken via de website, meldt KPN dinsdag.

KPN haalde de app begin vorige week uit de lucht, toen bleek dat twee klanten zomaar gegevens van een of twee willekeurige andere klanten konden inzien. Het ging onder meer om hun naam en telefoonnummer. Factuurgegevens zijn niet inzichtelijk geweest, meldt het bedrijf.

Volgens KPN werden de problemen veroorzaakt door een bug in de applicatie. Die is nu verholpen, laat het bedrijf weten.

[Vuelta] Degenkolb blijft maar winnen

John Degenkolb heeft ook de vierde massasprint in de Ronde van Spanje naar zijn hand gezet. De 23-jarige Duitser, rijdend voor het Nederlandse Argos, hield in de straten van Sanxenxo Frans kampioen Nacer Bouhanni en de Italiaan Daniele Bennati achter zich. Joaquin Rodriguez blijft ook na tien etappes het algemeen klassement aanvoeren.

De renners vonden in de 190 kilometer lange etappe door Galicië nauwelijks obstakels op hun weg. De enige col van de dag, de Alto de San Cosme, moest al in een vroeg stadium worden bedwongen. Spanjaarden Adrian Palomares en Javier Aramendia waren toen al uit het peloton weggesprongen en reden 150 kilometer lang voor de rest uit.

De sprintersploegen kenden geen genade voor de twee. Ruim voordat de finale echt losbarste, op ruim dertig kilometer van de streep, werden ze door de grote groep ingerekend. In de sprint stond er net als in de tweede, vijfde en zevende etappe geen maat op Degenkolb, die zijn totaal aantal overwinningen dit seizoen brengt op tien.

Rodriguez begint woensdag aan de tijdrit met een voorsprong van 53 seconden op zijn naaste belager Christopher Froome. Alberto Contador volgt op een minuut. Robert Gesink heeft een achterstand van iets meer dan twee minuten en staat vijfde.

'Dubbel DRS McLaren debuteert op Spa'

Het lijkt erop dat McLaren na Mercedes en Lotus op Spa-Francorchamps het derde team zal gaan worden dat met het dubbele DRS zal gaan rijden. Hoewel het team uit Woking er stil over is claimt O Estado de S.Paulo-journalist Livio Oricchio dat het debuut aanstaande is.

Mercedes kwam vorig jaar al met een dubbel DRS op de proppen en ook Lotus test er inmiddels mee. Van deze twee systemen is de werking min of meer duidelijk, maar McLaren heeft nog niets losgelaten over hoe zij het implementeren. Het systeem moet McLaren in de kwalificaties verder naar voren helpen om zo te proberen beide titels in de Formule 1 binnen te slepen. Voor de zomer was het einde in ieder geval goed met een zege voor Lewis Hamilton in Hongarije.

Zeven arrestaties voor vermissing tienermeisje

Een 17-jarig meisje dat al drie weken werd vermist is maandagnacht teruggevonden in een woning in Almere. Ze is mogelijk ten prooi gevallen aan mensenhandelaars. De politie heeft zeven mensen aangehouden voor onttrekking aan het ouderlijk gezag en voor mensenhandel.

Het meisje werd sinds 6 augustus vermist uit een instelling in het Gelderse dorp Zetten. Ze werd het laatst gezien bij haar ouderlijk huis in Braamt, bij Doetinchem. Onderzoek leidde naar de woning in Almere. Ze maakt het volgens de politie naar omstandigheden goed en wordt opgevangen.

De verdachten zijn drie mannen en een vrouw in de leeftijd van 22 tot en met 30 jaar afkomstig uit Amsterdam en Almere en twee mannen en een vrouw uit Arnhem in de leeftijd van 21 tot en met 25 jaar. Onder hen is de bewoner van het huis in Almere.

Wilders walgt van schilderij

Geert Wilders heeft zijn walging uitgesproken over een schilderij dat Normaal-zanger Bennie Jolink heeft gemaakt. Op het schilderij is Wilders samen met Adolf Hitler en Anders Breivik afgebeeld. Volgens Wilders is het schilderij 'te walgelijk voor woorden'.

Het werk zal gebruikt worden in het artwork van een nieuw album van de band Normaal dat 7 september uit zal komen. Het album zal onder andere de rol van politiek als centraal thema hebben.

Wie interesse heeft in een reproductie van het werk, kan een exemplaar aanschaffen tijdens de aanstaande tour van de band. Bij ieder concert zullen deze te koop worden aangeboden. Het schilderij is te zien op de website van de Volkskrant.

Kim Kardashian showt weer haar tieten

Je zou toch maar een beroemdheid zijn en één dag niet met je lichaam in de bladen staan. Kim Kardashian wil beslist niet in dat rijtje staan. En daarom laat ze maar weer eens haar tieten zien.

Kim liet op haar Twitter weten dat ze naar bed ging en groette ons met de woorden 'nighty night'. In dit geval bedoelde ze waarschijnlijk 'naughty night'. Althans, dat denk je wanneer je de bijgevoegde foto van Kim ziet.

Op de foto, met trendy Instagram filter, vallen twee dingen te zien; een linker en een rechter borst. Wie vervolgens ook naar de rest van de foto kijkt zal zien dat Kim een wel erg aparte manier van slapen heeft.

Zo zal ze één van de weinige vrouwen op de wereld zijn die hun bh niet uitdoen als zij gaan slapen. Daarnaast blijkt Kim graag te slapen met een parelketting om haar nek, een goed paar kousen, een of ander schaap om haar heupen en een perfect kapsel.

Wellicht dat vriendlief Kanye West later vanavond nog weer een inzicht geeft in het seksleven van de twee. Kim is er in ieder geval helemaal klaar voor.

Call of Duty is twee keer speciaal

Er komen twee speciale edities van Call of Duty: Black Ops 2: de Care Package en Hardened Edition. Hieronder zie je de screenshots met daarin de inhoud van de twee edities. De prijzen zijn nog niet bekend.

De Hardened Edition bevat naast de game een steelbook hoes, de officiële soundtrack van Jack Wall met de theme van Trent Reznor, challenge coins, Nuketown Zombies en Nuketown 2025 als bonuslevels, een avatar en kostuum voor Xbox LIVE, een exclusief wapencamouflage en extra achtergronden voor player cards.

De Care Package mist de avatar en kostuum van de Hardened Edition, maar bevat extra's zoals een multiplayer- en zombie-thema voor PlayStation 3 en een radiografisch bestuurbare drone met afstandsbediening.

Call of Duty: Black Ops 2 komt 13 november uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Hardened Edition

Care Package

'Terpstra, Mollema, Boom en Gesink zeker van WK'

Niki Terpstra, Bauke Mollema, Lars Boom en Robert Gesink lijken zeker te zijn van deelname aan het WK wielrennen, dat half september in Valkenburg wordt gehouden. Dit heeft bondscoach Leo van Vliet in het blad Wieler Revue laten weten.

"Zij vormen de basis", aldus Van Vliet over het eerdergenoemde kwartet. "Maar ook een sterke renner als Ten Dam heb je nodig. Anderen moeten zich nog bewijzen. Kruijswijk, Ruijgh of Hoogerland? Ik heb nog niet veel van ze gezien dit jaar."

Daarnaast is de kans groot dat ook Lieuwe Westra een plekje bij de selectie voor het WK heeft bemachtigd. Hij zal worden ingezet op de tijdrit. De tweede renner op dit onderdeel wordt zeer waarschijnlijk iemand, die niet in de wegploeg actief zal zijn.

'Levensstijl Poetin kost miljarden'

De Russische president Vladimir Poetin geeft miljarden aan belastinggeld uit aan twintig luxe huizen, 43 vliegtuigen en vier jachten. Dat heeft de Russische oppositieleider Boris Nemtsov dinsdag gezegd.

Volgens Nemtsov maken alle staatshoofden gebruik van geld en eigendommen van de overheid, maar is de levensstijl van Poetin veel weelderiger dan die van westerse leiders. Nemtsov stelt dat alleen het onderhoud van Poetins huizen, vliegtuigen en auto's jaarlijks al omgerekend twee miljard euro kost. Poetin denkt al jaren 'dat overheidsbezit van hem is', aldus Nemtsov.

Het rapport dat Nemstov dinsdag presenteerde is grotendeels gebaseerd op nieuwsartikelen en foto's. Woordvoerders van Poetin waren niet bereikbaar voor commentaar.

Ex Dutroux definitief vrij

Michelle Martin, de ex-vrouw van kindermoordenaar Marc Dutroux, komt definitief vrij. Dat heeft het Hof van Cassatie bepaald, melden Belgische media. Het hof boog zich over de vraag of er procedurefouten zijn gemaakt in het besluit van de strafuitvoeringsrechtbank haar vervroegd vrij te laten. Dat is niet het geval.

In principe mag Martin de gevangenis direct verlaten. Volgens Damien Vandermeersch, advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie, ligt de praktische uitvoering in handen van het parket van Bergen en de gevangenis. Vanwege de verwachte onrust kan Martin ook besluiten voorlopig in de gevangenis te blijven. Zo meldde De Standaard dinsdagochtend.

De strafuitvoeringsrechtbank bepaalde vorige maand dat Martin vrij mocht komen, mits ze zich zou terugtrekken in het klooster van de Arme Klaren in Malonne, in de buurt van de stad Namen. Zowel Justitie als de ouders van enkele slachtoffers gingen hiertegen in beroep.

De vervroegde vrijlating van Michelle Martin heeft een storm van kritiek losgemaakt in België. Er waren meerdere demonstraties. Ook de kosten van de politiebewaking zijn een gevoelig punt voor veel Belgen. Zo'n veertig politieagenten gaan het klooster in Namen dag en nacht bewaken. De kosten hiervoor bedragen zo'n vijfduizend euro per dag.

Martin, die al sinds 1996 vastzit, werd in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel voor medeplichtigheid aan de misdaden van Dutroux. Inmiddels heeft ze meer dan de helft van haar straf uitgezeten. Dutroux zelf zit een levenslange celstraf uit voor de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en de moord op An Marchal en Eefje Lambrecks.


Ex Dutroux definitief vrij (Foto: Novum)

Janko verruilt FC Porto voor Trabzonspor

Marc Janko speelde slechts een half jaar voor FC Porto, maar heeft nu weer een nieuwe club gevonden. De aanvaller gaat namelijk voor drie jaar naar het Turkse Trabzonspor.

Janko speelde in Nederland twee seizoenen voor FC Twente en kwam daarin tot 45 competitiewedstrijden en 24 doelpunten. In de winterstop koos de Oostenrijker vervolgens voor een Portugees avontuur, maar is hier nu dus op teruggekomen.

Sinds zijn entree in de Portugese competitie kwam hij tot vier optredens en even zoveel doelpunten.

Guild Wars 2 heeft al een miljoen pre-orders

Het aantal pre-orders van Guild Wars 2 heeft al de miljoen gepasseerd volgens een aankondiging van ArenNet. Het spel kon dit weekend al gespeeld worden door mensen die een reservering hadden gedaan en er waren meer dan vierhonderdduizend spelers gelijktijdig ingelogd.

"Dit is het hoogtepunt van een vijf jaar durende reis en om te worden begroet door dit enthousiasme van onze fans is echt geweldig", aldus Mike O'Brien, president en mede-oprichter van ArenaNet. "Maar echt, ons werk is nog maar net begonnen. Nu verschuift onze focus naar het uitbouwen op deze levende wereld die we hebben geleverd, het continu verfijnen van ons spel en verbeteren van de dienstverlening om onze spelers te verzekeren van de best mogelijke ervaring."

Guild Wars 2 lanceert officieel vandaag voor iedereen die geen reservering of aankoop gedaan heeft.

Afellay kan uit drie clubs kiezen voor verhuur

Ibrahim Afellay komt bij FC Barcelona niet aan spelen toe. Een drietal clubs heeft zich inmiddels bij de Catalanen gemeld om de voormalig speler van PSV te huren. Het gaat om Tottenham Hotspur, Liverpool, en Schalke 04.

Afellay heeft van FC Barcelona inmiddels de mogelijkheid gekregen om een keuze uit de drie eerdergenoemde clubs te maken. Alle partijen hebben namelijk al een akkoord met FC Barcelona bereikt inzake de huur. De verwachting is dat dit op zeer korte termijn zal gebeuren, zodat de middenvelder weer minuten kan maken.

In de zomer van 2010 koos Afellay voor een Spaans avontuur bij FC Barcelona en speelde in zijn eerste seizoen zestien wedstrijden. In de afgelopen voetbaljaargang waren dit er slechts vier en sinds de start van de competitie van dit jaar kwam hij helemaal niet in actie. Bovendien ziet het er niet naar uit dat de 26-jarige speler op korte termijn een vaste plek in de hoofdmacht van de Cataloniërs zal krijgen.

Skyrim Hearthfire DLC aangekondigd

Bethesda heeft een aankondigingstrailer voor Hearthfire, een nieuwe DLC voor The Elder Scrolls V: Skyrim, het web op geslingerd.

Met deze officiële add-on voor The Elder Scrolls V: Skyrim kun je land kopen en je eigen huis daarop bouwen. Van een eenvoudig huisje met maar één kamer tot een uitgebreid huis met een wapenkamer, laboratorium, stal, tuin en nog veel meer. Gebruik nieuwe tools zoals de tekentafel en werkbank om steen, klei en gezaagd hout in structuren en meubels te veranderen. Je kunt zelfs kinderen adopteren

De Hearthfire-DLC komt 4 september uit op Xbox LIVE voor 400 MS-punten, er is nog niets bekend of deze uitbreiding op PlayStation 3 of pc uitkomt.

Gears of War omarmt free-for-all

Gamers kunnen het in Gears Of War: Judgment massaal tegen elkaar opnemen. De game biedt voor het eerst een free-for-all-functie, waarbij iedere speler moet proberen andere spelers zo vaak mogelijk neer te schieten. Dat heeft Microsoft dinsdag bekendgemaakt. De eerdere spellen in de reeks werden online alleen in teams gespeeld.

Free-for-all is niet nieuw voor competitieve schietspellen. Gamereeksen als Call of Duty, Medal of Honor en Halo gebruiken de spelfuntie al jaren. Waarom de Gears of War-reeks, die sinds 2006 wordt gemaakt voor Xbox 360, free-for-all niet eerder omarmd heeft, maakte Microsoft niet bekend.

Gears of War: Judgment is een prequel op het verhaal van de reeds verschenen Gears of War-trilogie. Het schietspel komt 22 maart uit voor Xbox 360.


Gears of War omarmt free-for-all (Foto: Novum)

Celstraf voor eten tijdens ramadan

Een jonge Marokkaan moet 3 maanden de cel in, omdat hij tijdens de vastenmaand ramadan overdag op straat een hapje had gegeten. Ook moet hij een boete van 250 dirham (ruim 22 euro) betalen. Een rechtbank in de hoofdstad Rabat had die straf vrijdag opgelegd. Het vonnis is dinsdag naar buiten gekomen.

In het islamitische Marokko is het bij wet verboden om overdag te eten en te drinken tijdens de ramadan. Wie zich daar niet aan houdt, kan tot 6 maanden cel en een boete krijgen. Het verbod geldt voor "mensen die bekendstaan als moslims", maar critici zeggen dat mensen die van hun geloof zijn gevallen ook tot die groep worden gerekend.

Jonge Marokkanen waren vorige maand op internet een protestgroep begonnen. Die heette Masayminch ('wij vasten niet'). Ze vinden dat niet-gelovigen tijdens de ramadan in het openbaar mogen eten, drinken en roken.

Marokkaan cel in voor eten tijdens ramadan
Marokkaan cel in voor eten tijdens ramadan (Foto: ANP)

Microsoft ziet brood in gratis spellen Xbox 360

Het aanbieden van gratis spellen past goed bij de toekomst van de Xbox 360. Dat heeft Microsoft gezegd tegenover het tijdschrift Official Xbox Magazine. Het online actiespel Happy Wars, volgende maand, en het actiespel Ascend: New Gods, begin volgend jaar, zijn de eerste games voor de spelcomputer die gratis worden aangeboden.

"We willen de spelcomputer en het digitale aanbod continu uitbreiden", zei een woordvoerder tegen het tijdschrift. Het aanbieden van gratis spellen, naast bestaande game-, film- en muziekdiensten, is volgens de softwaregigant een 'natuurlijke uitbreiding'.

Het aanbod van gratis games is wel voorbehouden aan Xbox Live-abonnementhouders. Dat heeft te maken met de online aspecten in de spellen. Gamers moeten een betaald abonnement afsluiten om online tegen en met andere spelers te kunnen gamen.


Microsoft ziet brood in gratis spellen Xbox 360 (Foto: Novum)

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Gisteren maakte je kans op een T-shirt van Assassin's Creed III. Het antwoord op de vraag hoeveel extra singleplayermissies er in de Freedom Edition van Assassin's Creed III? zitten is twee. De winnaar van het T-shirt is Fsmxi.

Gefeliciteerd, je ontvangt een pm met verdere details. Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

Prijs

Debat kost SP vier zetels

De SP daalt in de dinsdag verschenen peiling van TNS NIPO van 34 naar dertig zetels. De PvdA wint drie zetels en komt op 24 zetels. Winst is er ook voor de VVD, die de voorsprong op de SP groter ziet worden. De liberalen stijgen twee zetels naar 36 zetels.

De verschuivingen zijn volgens TNS NIPO in belangrijke mate het gevolg van het 'premiersdebat' van zondag op RTL4. PvdA-leider Diederik Samsom werd tot winnaar uitgeroepen. Het verschil tussen PvdA en SP is nu zes zetels. Drie weken geleden was dat nog twintig zetels.

Door zijn optreden in het debat wordt Samsom persoonlijk beter gewaardeerd. De afgelopen maanden scoorde hij steevast een rapportcijfer van 5,4 of 5,5, maar dat is nu gestegen naar een 6,1. Daarmee scoort hij even goed als Emile Roemer (SP), Mark Rutte (VVD) en Alexander Pechtold (D66). De waardering voor Roemer gaat wel achteruit. Eind 2011 scoorde hij een 7,0. In juli was dat een 6,4.

In de peiling gaat verder de PVV van veertien naar vijftien zetels, het CDA van zestien naar dertien en D66 van dertien naar twaalf. De ChristenUnie is stabiel op zeven zetels, GroenLinks op vier en de SGP op drie. De Partij voor de Dieren gaat van twee naar drie zetels, net als 50Plus.

Normaal: Nederlandse politiek, t'is niet normaal

Normaal-frontman Bennie Jolink heeft het helemaal gehad met de Nederlandse politiek. De 66-jarige zanger zegt zich de laatste jaren 'bont en blauw' te ergeren aan het toenemende populisme in Den Haag, schrijft hij op de website van de boerenrockband.

Vooral de partij van Geert Wilders krijgt ervan langs van Jolink. "Neem nou zo'n zwakbegaafde sukkel als die Dion Graus, die niet eens een fatsoenlijke volzin in het Nederlands kan uitspreken, met z'n animal cops. Honderden mensen bij de politie weg halen om cavia's te gaan bewaken."

Over 'die trieste Venlose blondie' wil Jolink liever helemaal niets kwijt. "Als je op deze partij stemt, ben je een grote stomkop", aldus de zanger over de PVV.

Ook op het nieuwe album van de Achterhoekse band wordt Wilders aangepakt. De politicus krijgt flinke kritiek in het nummer Heb I-J Dat Ok. Om het statement nog wat kracht bij te zetten is in het artwork van het album een afbeelding te vinden waarop Wilders staat afgebeeld naast Adolf Hitler en Anders Breivik. Op de achtergrond zijn een hakenkruis en grafkruizen te zien.

Jolink is verder niet te spreken over premier Mark Rutte, 'die Nederland te schande heeft gemaakt door in het Europees Parlement niets te willen zeggen over het Polenmeldpunt van de PVV'. Wanneer de SP gaat regeren 'komen we honderd procent zeker in een nog veel ergere financiële crisis' en van PvdA-leider Diederik Samsom zakt Jolinks broek af, omdat hij nodig zijn 'gezinnetje erbij moet slepen'.

Jay-Z bouncet op pre-orderbonussen

2K Sports heeft vandaag een nieuwe NBA 2K13-trailer uitgegeven waarin we de verschillende pre-orderbonussen in actie zien onder de begeleidende muziek van Jay-Z.

Gamers die het spel reserveren krijgen downloadable content in de vorm van wedstrijden die in de All Star Weekend worden gehouden. De vier extra modi zijn de NBA All Star Game, de Rising Stars Challenge, de Three Point Contest en de Slam Dunk Contest. Natuurlijk horen we in de trailer de muziek van executive producer Jay-Z, die zelf als mede-eigenaar van een basketbalteam graag meewerkt aan deze game.

NBA 2K13 komt 5 oktober uit voor PlayStation Portable, PlayStation 3, Xbox 360, pc en Wii. Het spel komt ook uit voor de Wii U bij release van de console.

De Ridder: "Hij zat er lekker in"

Daniël de Ridder heeft met een doelpunt en een assist zijn debuut gemaakt bij sc Heerenveen. De aanvaller kwam in actie bij de beloften. Jong sc Heerenveen versloeg maandag Jong De Graafschap met liefst 7-1.

De Ridder scoorde met een fraaie stiftbal. "Die zat er lekker in. Ik kwam goed door de defensie heen en zag dat de keeper eerder zijn doel uit kwam dat ik verwacht had. Ik ging voor de stift en die lukte goed. Gezien mijn fysieke toestand heb ik het deze wedstrijd naar behoren gedaan", zegt de aanwinst op de website van de Friezen.

Komende zondag speelt het eerste elftal van Heerenveen tegen Ajax. De Ridder hoopt tegen zijn oude club zijn officiële debuut te maken. "Het zou mooi zijn als ik tegen Ajax met een invalbeurt mijn eerste speelminuten kan pakken, maar dat is afhankelijk van mijn fysieke toestand."

"Ik moet even kijken hoe mijn lichaam reageert. Het is in elk geval lekker om weer minuten gepakt te hebben. Ik wil nu zo snel mogelijk wedstrijdfit worden", aldus de 28-jarige speler.

Alarmsirene in Zuid-Limburg door storing

In een groot deel van Zuid-Limburg zijn dinsdagmiddag de alarmsirenes te horen geweest. Er was volgens de politie echter niets aan de hand. Een storing zorgde ervoor dat het alarm, dat iedere eerste maandag van de maand te horen is, te vroeg klonk.

De telefoon stond bij de politie en de brandweer direct roodgloeiend na het alarm. De hulpdiensten schakelden een tandje bij na het afgaan van het alarm, maar van een echte noodsituatie was geen sprake, verzekert een woordvoerder van de politie.

De fout wordt niet direct actief gecommuniceerd naar het publiek. De politie gaat ervan uit dat de media er wel voor zorgen dat die boodschap bij al dan niet bezorgde burgers terechtkomt.

Wilders ziet coalitie SP, VVD en PVV wel zitten

Een coalitie van SP, VVD en PVV is volgens Geert Wilders best een optie. Dat liet de PVV-leider weten bij de NOS.

De PVV-voorman gaf aan dat hij geen enkele partij uitsluit. Desondanks ziet hij zich niet snel plaatsnemen in een kabinet waar ook D66 of GroenLinks deel van uitmaakt. Ook een coalitie die niet minder Europa wil, is volgens Wilders volstrekt uit den boze. Daar zal hij 'in geen 100.000 jaar' aan meedoen. Het liefst wil hij dat Nederland de EU volledig de rug toekeert.

'Gedogen is een optie'
Hoewel veel partijen op voorhand al hebben aangegeven niet met de PVV in een regering te willen stappen, denkt Wilders dat dat in de praktijk nog wel eens mee kon gaan vallen. Ook een nieuwe gedoogcoalitie is volgens de PVV-voorman een mogelijkheid.

De PVV kan volgens Wilders nog wel eens meer zetels winnen dan momenteel in de peilingen wordt voorzien. Volgens de PVV-leider kan zijn partij rekenen op een forse 'gordijnbonus', oftewel stemmen van mensen die niet openlijk uitkomen voor hun steun aan de PVV.

CPB maakt fout in doorrekening programma GL

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft een fout gemaakt bij de doorrekening van het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Het betreft de berekening van de eigen betalingen aan de curatieve zorg die niet blijkt te kloppen, laat het planbureau dinsdag weten.

De eigen betalingen nemen bij de partij van Jolande Sap toe met twintig euro per persoon en niet met negentig euro, zoals was gerapporteerd. Het CPB betreurt de fout ten zeerste.

17-jarige omgekomen na explosie in Keulen

Bij een explosie in Keulen is een 17-jarige jongen omgekomen. Een 52-jarige man is aangehouden op verdenking van moord. De politie denkt dat hij de explosie heeft veroorzaakt omdat hij niet instemde met de omgang van de jongen met zijn 14-jarige dochter.

De man was de zolderwoning van de jongen maandagavond met geweld binnengedrongen en had de boel overgoten met benzine en vervolgens aangestoken. De 17-jarige jongen werd door de explosie van vier hoog uit het raam geslingerd en stierf op de binnenplaats aan zijn verwondingen. De 52-jarige man liep zware brandwonden op en moet kunstmatig in coma worden gehouden.

Twee andere bewoners van het pand raakten licht gewond. Tien woningen zijn tijdelijk onbewoonbaar.

Het latere slachtoffer werd klaarblijkelijk door de vader van zijn vriendin bedreigd. Hij had eerder maandagavond de politie gebeld met de vraag wat hij moest doen als iemand bij hem de deur intrapte en mishandelde. Hem werd aangeraden meteen het alarmnummer te bellen.

Kort voor de explosie had de 17-jarige het alarmnummer inderdaad gebeld en gezegd dat iemand met geweld zijn woning binnen probeerde te dringen. Politieagenten waren nog niet ter plaatse toen de explosie zich voordeed. Volgens ooggetuigen had de jongen kort voor de ontploffing in de vensterbank gestaan en om hulp geschreeuwd.

De politie zei dat de verdachte bekend was van twee meldingen van huiselijk geweld tegen zijn dochter. De man had daarbij ook dreigementen geuit tegen de 17-jarige jongen met wie zij omging.

Onderzoek naar gesjoemel bij Limburgse corporatie

De raad van toezicht van de Limburgse woningcorporatie Vitaal Wonen stelt een onderzoek in naar enkele verdachte transacties van bestuurders. Een woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Liesbesth Spies (CDA) laat weten dat de corporatie dat heeft toegezegd in reactie op bevindingen van NRC Handelsblad.

Volgens de krant heeft directeur Noël Philippen 184 duizend euro overgehouden aan een vastgoeddeal van de corporatie met aannemer Volkerwessels. Hij zou het geld hebben bijgeschreven op een privérekening.

Ook zou Vitaal Wonen, een relatief kleine corporatie, een villa hebben gekocht en laten opknappen en die aan de voorzitter van de raad van toezicht hebben verhuurd. Daarnaast hield de huisnotaris van de corporatie een verkoopbedrag uit de openbare akte. Dat is in strijd met de Notariswet.

De minister laat via haar woordvoerder weten dat de raad van toezicht van Vitaal Wonen heeft toegezegd op redelijke termijn een onafhankelijk onderzoek in te laten stellen. Ook is de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het ministerie van Infrastructuur en Milieu geïnformeerd over de kwestie.

De afgelopen jaren kwamen risicovolle investeringen en verdachte constructies bij meerdere corporaties aan het licht. Daaronder waren ook enkele zeer grote partijen.

Samsom verwacht 31 zetels

PvdA-leider Diederik Samsom rekent erop dat hij bij de verkiezingen op 12 september met 31 zetels de grootste partij wordt. Dat heeft Samsom dinsdag gezegd bij een bezoek aan de Twentsche Courant Tubantia.

"Ik ben wiskundige en ik heb de lijn in de peilingen doorgetrokken. Dan kom ik uit op 31 zetels op 12 september", zei Samsom. De VVD haalt dertig zetels, verwacht de PvdA-leider. "Ik gun Mark Rutte een mooie uitslag."

Tubantia ontvangt in de aanloop naar de verkiezingen alle lijsttrekkers en vraagt hen onder meer wat volgens hen de uitslag wordt.

Bij de vorige Kamerverkiezingen werd de VVD de grootste met 31 zetels. De PvdA greep net naast de hoofdprijs met dertig zetels. In de laatste peiling van Maurice de Hond staat de VVD op 32 zetels en de PvdA op achttien zetels.


Samsom verwacht 31 zetels (Foto: Novum)

17-jarige Niang vertrekt naar AC Milan

De 17-jarige spits M'Baye Niang verruilt Caen voor AC Milan. Dat laat de Franse club dinsdag weten. De jonge Fransman tekent een contract voor drie jaar in de modestad. Het is niet bekend hoeveel de Fransen voor de aanvaller vangen.

Niang kwam de afgelopen twee seizoenen uit voor het eerste en het tweede elftal van Caen. Milan hengelde eerder deze zomer al spits Giampaolo Pazzini binnen, nadat het steraanvaller Zlatan Ibrahimovic en Antonio Cassano had zien vertrekken.

Arsenal zou Niang naar verluidt erg graag naar Londen hebben gehaald, maar vist wederom achter het net. De Gunners zagen vorige week ook al Nuri Sahin aan zich voorbijgaan. Die verkoos Liverpool boven Arsenal.

Bendtner verliest beroep in onderbroekrel

De Deense international Nicklas Bendtner moet de WK-kwalificatieduelwedstrijd tegen Tsjechië aan zich voorbij laten gaan. De Europese bond UEFA handhaafde in beroep de schorsing van één interland voor de speler van Arsenal. 

Bendtner kwam in opspraak nadat hij na zijn doelpunt in de EK-wedstrijd tegen Portugal iets te opzichtig zijn onderbroek liet zien met daarop de naam van een Iers gokbedrijf. De UEFA bestrafte Bendtner voor ongeoorloofd reclame maken met één duel schorsing en een boete van 100.000 euro. De boete is betaald door het gokbedrijf. 

Leerlingen mogen niet met tractor naar school

Leerlingen van vmbo-school De Meerwaarde in Barneveld mogen niet meer met de tractor naar school komen. "Steeds meer leerlingen kwamen met de tractor naar school terwijl ze nauwelijks ervaring in het verkeer hebben, het werd levensgevaarlijk", zegt schoolbestuurder Kees Heek dinsdag.

Leerlingen in de hogere klassen komen al jaren met de tractor naar school. "Bij vorige locaties ging dat nog wel, toen konden ze de tractoren nog wel kwijt in de buurt", legt Heek uit. "Maar nu komen ze allemaal naar de parkeerplaats op het schoolterrein, terwijl hier ook een fietsroute van basisschoolleerlingen langs loopt. De trekkers waar ze in rijden zijn soms geweldig groot."

Eind vorig schooljaar stonden dagelijks tien tot twaalf tractors bij de school geparkeerd. Eerder is de ouders al gevraagd de leerlingen niet meer per tractor naar school te sturen, maar daar was weinig begrip voor.

Sinds maandag geldt daarom een verbod. "We willen met de ingang van het nieuwe schooljaar meteen duidelijkheid geven. Ook zijn veel leerlingen die een trekker hadden nu van school. We willen voorkomen dat het aantal trekkerrijders net als ieder jaar weer langzaam aanzwelt."

Overigens is De Meerwaarde niet de enige school waar leerlingen voor dit niet al te zuinige vervoermiddel kiezen. "Je ziet het op groen- en techniekscholen door het hele land", stelt Heek.

Erwin Kroll stopt als weerman

Erwin Kroll stopt na 26 jaar als weerman bij de NOS. Hij heeft behoefte aan meer privacy, meldt de omroep dinsdag. De 62-jarige Kroll was al enige tijd niet meer op televisie te zien of op de radio te horen.

De populaire weerman kon er volgens de NOS nooit aan wennen dat hij op straat werd herkend. "Hoe lief en aardig het Nederlandse publiek ook altijd voor me is geweest." Kroll koos er daarom voor een tijdje buiten beeld te blijven. "Ik voel me daar beter bij. Het is mooi geweest zo."

Ondanks zijn ambities om aardrijkskundeleraar te worden, trad Kroll in 1973 in dienst van het KNMI op Schiphol en voor de weerrubriek van Omroep Limburg. Op 8 april 1986 debuteerde hij als weerman bij de NOS.

Hij kluste op televisie af en toe bij als presentator of in andere rollen. Zo was hij te bewonderen in een aflevering van het komische programma Theo en Thea en deed hij in 1999 verslag van de zonsverduistering in Europa. Kroll verruilde de NOS in de jaren tachtig voor het bedrijfsleven, maar keerde na korte tijd terug naar de omroep.

De geroemde presenteerstijl van Kroll werd gekenmerkt door zijn vele handgebaren en enthousiasme. Hoofdredacteur van de NOS Marcel Gelauff noemt hem op Twitter 'DE weerman'. "Dankjewel, Erwin!"

Janssen wordt na loopbaan trainer bij Vitesse

Theo Janssen wordt na zijn actieve loopbaan (jeugd)trainer bij Vitesse. Dat melden de Arnhemmers dinsdag, die tegelijkertijd de transfer van de voormalige Ajax-middenvelder bevestigen. Hij gaat spelen met rugnummer 5.

Zoals zijn zaakwaarnemer Rob Jansen maandag al bekendmaakte, tekent de 31-jarige speler een contract voor drie seizoenen. Hoeveel Vitesse de Amsterdammers betaalt wil de club niet kwijt, maar naar verluidt gaat het om zes ton. Ajax maakte vorig jaar drie miljoen euro over aan FC Twente voor Janssen.

Janssen droeg tussen 1998 en 2008 al het shirt van de club uit zijn geboorteplaats Arnhem. Na succesvolle perioden bij FC Twente en Ajax, waar Janssen in totaal twee keer landskampioen werd, was hij dit seizoen niet meer zeker van een basisplaats in Amsterdam. De voetballer liet maandag weten 'opgelucht' te zijn over het feit dat de overgang eindelijk beklonken was.


Janssen wordt na loopbaan trainer bij Vitesse (Foto: Novum)

Zware straf PAOK Saloniki

De Griekse voetbalclub PAOK Saloniki heeft een zware straf gekregen voor wangedrag van zijn fans. De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond UEFA legde dinsdag een voorwaardelijke schorsing voor Europese competities van één jaar op. Daarnaast moet de club een boete betalen van 150.000 euro en moeten de eerstvolgende drie Europese thuiswedstrijden achter gesloten deuren worden gespeeld.

Baldadige fans van PAOK namen vorige week donderdag bezit van het veld in het Toumbastadion tijdens de play-off voor Europa League tegen Rapid Wien, ook werd er vuurwerk op het veld gegooid. De Griekse club won thuis met 2-1.

Rapid Wien heeft ook een straf gekregen van de UEFA.  De ploeg uit Wenen krijgt een boete van 75.000 euro en moet één Europees duel zonder publiek spelen. Deze straf geldt nog niet voor de return van komende donderdag. 

SGP: zelden zwangerschap na verkrachting

De kans dat vrouwen die worden verkracht zwanger raken, is klein. Dat heeft SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij dinsdag gezegd bij RTL Z.

Van der Staaij werd gevraagd naar zijn reactie op de omstreden uitspraken van het Republikeinse Amerikaanse Congreslid Todd Akin, die zei dat vrouwen na een verkrachting niet zwanger konden worden. "De kans op een zwangerschap is dan weliswaar maar heel erg klein, maar de problemen zijn immens als dat gebeurt", zei de SGP'er.

Akin zei dat vrouwen een mechanisme hebben dat in werking treedt bij verkrachting. "Als het om een echte verkrachting gaat, heeft het lichaam van een vrouw manieren om dat hele ding uit te schakelen." Interviewer Frits Wester wilde weten of Van der Staaij dat ook vindt. "Dat is een feit, dat dat maar heel weinig gebeurt, maar neemt niet weg dat het wel degelijk kan gebeuren", antwoordde de SGP-leider.

De orthodox-christelijke politicus zei verder dat hij ook in die gevallen tegenstander blijft van een abortus. Op Twitter reageren politici verontwaardigd op de uitspraak van Van der Staaij. Tofik Dibi (GroenLinks) spreekt van een 'walgelijke uitspraak'. Khadija Arib noemt het een 'schandalige uitspraak'. "Wil de SGP soms terug naar de breinaalden?", vraagt de PvdA'er zich af op Twitter.

Akin liet overigens later weten dat hij zich tijdens het interview waar hij zijn omstreden uitspraak deed had 'versproken'. De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney en zijn running mate Paul Ryan namen onmiddellijk afstand van Akins uitlatingen.


SGP: weinig kans op zwangerschap na verkrachting (Foto: Novum)

Rechter wil meer onderzoek in zaak NVU-voorzitter

De rechtbank in Almelo heeft dinsdag nog geen oordeel geveld over de discriminerende leuzen die Constant Kusters, voorzitter van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie, heeft geuit. De rechter wil dat eerst meer onderzoek wordt gedaan.

Bij een NVU-demonstratie tegen buitenlanders riepen Kusters en medestanders in mei vorig jaar in Enschede leuzen als 'Nederland voor Nederlanders, eigen volk eerst'. Ook droegen ze de White Power-vlag. Hierdoor hebben ze volgens justitie niet-blanken als minderwaardig bestempeld.

Van de demonstratie zijn opnamen gemaakt, maar die zijn niet in het dossier opgenomen waardoor de rechtbank ze niet mee mag wegen bij het vonnis. Daarom wil de rechter dat ze alsnog worden toegevoegd. Ook wil de rechtbank dat een speech van een Duitse medeverdachte naar het Nederlands wordt vertaald.

Ook missen volgens de rechtbank enkele pagina's uit het proces-verbaal, die inmiddels wel zijn toegevoegd aan het dossier van de Duitse medeverdachte. De zaak is daarom voor onbepaalde tijd geschorst.

Justitie had twee weken geleden veertig uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van twee weken geëist. Het Openbaar Ministerie noemde demonstreren een belangrijk recht, maar in dit geval zouden de grenzen van de vrijheid van meningsuiting zijn overschreden. Kusters zou schuldig zijn aan belediging van vreemdelingen en het aanzetten tot discriminatie.


Rechter wil meer onderzoek in zaak NVU-voorzitter (Foto: Novum)

Minnie Driver naast Meat Loaf in horrormusicalfilm

Minnie Driver gaat de hoofdrol spelen in de film Stage Fright. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Eerder tekenden Meat Loaf, Allie MacDonald en Douglas Smith als voor de horrormusical die wordt omschreven als een combinatie van Scream en Glee.

Stage Fright gaat over een zomerkamp voor musical vol arrogante sterretjes in spé. Helaas wordt het kamp geterroriseerd door een gemaskerde seriemoordenaar die een hekel heeft aan muziektheater.

De 42-jarige Driver speelt een excentrieke Broadway-ster die haar zoon en dochter, gespeeld door Smith en MacDonald, moet behoeden voor de moordende gek. Meat Loaf speelt de uitbater van het kamp, zelf ooit ook een grootheid op Broadway.

Jerome Sable, vooral bekend van korte films, schreef ook het scenario en gaat Stage Fright regisseren. De opnames gaan op 6 september van start in de Canadese stad Ontario.

Minnie Driver 

Opzet publieksprijs Gouden Kalf op de schop

De opzet voor het Gouden Kalf voor de Publieksprijs is gewijzigd. Voortaan kan iedereen in Nederland via sms een cijfer aan zijn favoriete film geven. Vroeger konden alleen bezoekers van het Nederlands Film Festival (NFF) hun stem uitbrengen. Op elke film kan maar eenmaal gestemd worden, zo laat het festival dinsdag weten.

De stemming gaat van start op de openingsdag van het festival, 26 september. Een week later wordt in de Talkshow van het NFF de top drie bekendgemaakt, het startsein voor de tweede stemronde. De film met de meeste stemmen wint. Het Gouden Kalf voor de Publieksprijs wordt op vrijdag 5 oktober toegekend aan de regisseur.

Het NFF kondigde dinsdag ook de terugkeer van twee oude categorieën aan. Het Gouden Kalf voor beste acteur en beste actrice in televisiedrama zijn dit jaar terug van weggeweest. De prijzen werden sinds 2001 niet meer uitgereikt.


Opzet publieksprijs Gouden Kalf op de schop (Foto: Novum)

Bondscoach Bruijstens weg bij badmintonbond

Gerben Bruijstens vertrekt als bondscoach bij de badmintonbond. Badminton Nederland maakte dinsdag bekend zijn contract voor de komende olympische periode niet te verlengen.

Het contract van Bruijstens loopt op 1 januari 2013 af. Hij is sinds 1 juli 2009 in dienst. De bond wil een nieuwe focus aanbrengen in het topsportbeleid met het oog op een volwaardige deelname van badmintonners aan de Olympische Spelen in 2016. Het huidige model wordt doorgelicht en er wordt een investeringsplan opgesteld voor NOC*NSF. Yao Jie was de enige Nederlandse deelnemer bij de Spelen in Londen. Al eerder werd bekend dat de andere bondscoach Huaiwen Xu per 1 september zal vertrekken. 

Dwayne Johnson is 'Badass for Hire'

Dwayne Johnson is in beeld voor de hoofdrol in de actiekomedie Dan Mintner: Badass for Hire. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap. De ex-worstelaar, bijgenaamd The Rock, was de laatste tijd vooral in stevige actiefilms als Faster en Fast & Furious 5 te zien, met een kort uitstapje naar de familiefilm Journey 2: The Mysterious Island.

Aan Dan Mintner: Badass for Hire wordt al sinds 2008 gewerkt. Over het verhaal is nog weinig bekend, anders dan dat Dan Mintner een keiharde baas is die verwikkeld raakt in een helse ontvoering. Het scenario is van Chad Kultgen, die naast enkele tv-films ook het nog te verschijnen The Incredible Burt Wonderstone schreef, met Jim Carrey als aan lager wal geraakte goochelaar.

De 40-jarige Johnson is volgend jaar onder meer te zien in de actiefilm G.I. Joe: Retaliation en de komedie Pain and Gain, met Mark Wahlberg en een rolletje van Yolanthe Sneijder-Cabau.


Dwayne Johnson is 'Badass for Hire' (Foto: Novum)

Bengels bekogelen meisjes in kano met bakstenen

Drie 12-jarige meisjes uit Borne zijn maandag tijdens een kanotocht van Hengelo naar Zenderen met onder meer bakstenen en modder bekogeld. Een van hen raakte gewond toen ze een geslepen tak in haar gezicht kreeg, meldt de politie.

De meisjes werden in hun woonplaats aangevallen door twee jongens van ongeveer 10 en 7 jaar en een meisje van rond de 10 jaar die langs de kant stonden. De belagers bleven hen de hele route volgen en bekogelen. De kanotocht is volgens de politie voor de meisjes uitgelopen op een behoorlijke kwelling.

Daarom hoopt de politie dat getuigen zich melden, zodat de daders streng kunnen worden toegesproken.

Morgan Freeman in Lego-superheldenfilm

Morgen Freeman verleent zijn stem aan Lego: The Piece of Resistance. De 75-jarige acteur is naast The Hunger Games-actrice Elizabeth Banks te horen als hoofdrolspeler in de film over de bekende speelblokjes, schrijft het Amerikaanse film- en tv-blog Deadline.

Freemans personage heet Vitruvius, mogelijk naar de beroemde Romeinse architect. Will Arnett is in de film te horen als Lego-Batman. Over de rol van Banks is niets bekend.

De film gaat over een Lego-poppetje dat per ongeluk wordt aangezien voor de beste bouwer van de wereld. Hij wordt opgenomen in een team vol superhelden, die niet alleen de wereld maar het hele universum moeten redden.

Lego: The Piece of Resistance wordt geregisseerd door Phil Lord en Christopher Miller, die eerder de remake maakten van 21 Jump Street. De 3D-animatiefilm wordt eind 2014 uitgebracht.


Morgan Freeman in Lego-superheldenfilm (Foto: Novum)

Erven Tony Scott richten filmfonds op

De familie van Tony Scott heeft in samenwerking met het American Film Institute (AFI) een filmfonds opgericht ter nagedachtenis aan de deze maand overleden filmregisseur. Het Tony Scott Scholarship Fund biedt aanstormende filmmakers financiële ondersteuning. Dat is te lezen in de overlijdensakte die maandag werd gepubliceerd.

De familie laat weten in plaats van bloemen liever een donatie voor het fonds te ontvangen. Het AFI, dat in 1967 werd opgericht, heeft al als doel de geschiedenis van de filmkunsten te bewaren, filmmakers te eren en nieuw talent te stimuleren.

Scott sprong op 19 augustus van een brug in de haven van Los Angeles. Naar de precieze doodsoorzaak wordt nog gezocht, maar de recherche gaat uit van zelfmoord. De 68-jarige Brit liet enkele afscheidsbrieven na. Scott werd gecremeerd, zijn resten verblijven in zijn huis in Los Angeles.


Erven Tony Scott richten filmfonds op (Foto: Novum)

Hardy, DiCaprio en Maguire pakken stropers aan

Tom Hardy, Leonardo DiCaprio en Tobey Maguire gaan samen een film maken. De drie Hollywoodacteurs werken aan een drama over illegale dierenhandel, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Het is nog niet bekend of de heren ook zelf in de film gaan spelen.

Het drama is een idee van Hardy, die momenteel onherkenbaar in de bioscopen te zien is als de schurk Bane in The Dark Knight Rises. De Britse acteur heeft zelf vrienden die werkten bij de politie en zich later stortten op het jagen op stropers in Zuid-Afrika en andere landen.

Het drama van Hardy, Maguire en DiCaprio moet lijken op de drugsfilm Traffic van Steven Soderbergh, waarin verschillende facetten van het probleem aan het licht werden gebracht. Zo willen de acteurs de oorlog tegen de Afrikaanse stropers belichten, maar ook hoe de dierenvellen terechtkomen op de catwalks in Parijs.

Hardy en DiCaprio waren twee jaar geleden samen te zien in de dromenthriller Inception. De samenwerking van de twee met Toby Maguire is nog in een pril stadium, wanneer de film in productie moet gaan is dan ook nog niet bekend.


Hardy, DiCaprio en Maguire pakken stropers aan (Foto: Novum)

Fraude velt stemsite stadsdichter Heerlen

Een site waarop kon worden gestemd voor de stadsdichter van Heerlen, is door de gemeente uit de lucht gehaald. Met het stemmen werd op grote schaal fraude gepleegd, zo laat de gemeente dinsdag weten. De manipulatie kwam aan het licht door het grote aantal stemmen dat in korte tijd werd uitgebracht.

Via de site waren dinsdagochtend meer dan 190 duizend stemmen uitgebracht. Dat is meer dan het dubbele aantal inwoners van de Limburgse stad. Daarnaast werden, ook 's nachts, negenduizend stemmen per uur uitgebracht.

"Blijkbaar zijn overenthousiaste fans aan het werk die systematisch stemmen genereren", schrijft de gemeente. Stemmen kan nog via Facebook en de Stadskrant.

Huub Stapel speelt Limburgse pastoor in film

Huub Stapel keert terug naar zijn roots. De acteur gaat een pastoor spelen in de film Hemel op Aarde van Pieter Kuijpers. Het drama speelt zich af in Limburg. Dat maakte distributeur A-Film dinsdag bekend. Jeroen van Koningsbrugge en Lies Visschedijk spelen de ouders van de hoofdpersoon.

De 56-jarige Stapel werd net als regisseur Kuijpers geboren in Tegelen. Scenarist Edward Stelder komt uit Venlo en ook Visschedijk komt uit Limburg. Van Koningsbrugge is een Noord-Brabander.

Hemel op Aarde gaat over een 13-jarige jongen die zo veel mogelijk goed wil doen. Hij wordt verliefd op de 16-jarige Moniek Verheije en krijgt in het geheim in relatie met haar. Vanaf dat moment gaat er een hoop mis om hem heen en hij vermoedt dat zijn nieuwe verkering daar alles mee te maken heeft.

De opnames van Hemel op Aarde beginnen vrijdag in Limburg. De film moet in 2014 in de bioscopen komen.


Huub Stapel speelt Limburgse pastoor in film (Foto: Novum)

Pikes Peak in 10 minuten

De meeste beelden die je ziet van races en dergelijke zijn op een circuit. Deze keer is het echter op Pikes Peak. Een bochtige weg een berg op met 156 verschillende bochten. Dit jaar was de eerste keer dat het hele circuit geasfalteerd was. De moeilijkheid aan de route is dat de lucht steeds ijler wordt. De motor krijgt daardoor minder vermogen en door de kou werkt het menselijk lichaam ook steeds slechter. Gelukkig gaat het alsnog heel erg hard. Ducati en Contour besloten samen te werken en hebben Greg Tracy tijdens zijn run voorzien van een camera. De beelden spreken verder voor zich.

FOK! Daily Digest

Op zoek naar wat leesstof? Dan is hier speciaal voor jou de Daily Digest van FOK! Hier kun je de meest populaire berichten, reviews en columns van gisteren nog even bekijken.
 

De 10 populairste berichten van gisteren


Meest bekeken


De 3 minst populaire berichten van gisteren


Reviews


Specials


Columns


Sport


Games


FOK!tv

Bigfoot doodgereden

Een Amerikaanse man die zich voordeed als Bigfoot om zo de aandacht te trekken van passerende automobilisten, is afgelopen zondagnacht doodgereden.

Randy Lee Tenley droeg camouflagekleding terwijl hij zich in de berm van een snelweg in Montana begaf. Jammer genoeg voor Randy was hij moelijk te zien vanwege zijn kleding en werd hij geraakt door een 15-jarige automobiliste. Een tweede automobilist kon nog net uitwijken, maar een derde auto raakte hem vervolgens ook.

Volgens de politie is Bigfoot waarschijnlijk op de middelste rijbaan gaan staan. Door de camouflagekleding was hij echter niet tot nauwelijks te zien voor automobilisten, wat tot zijn tragische dood geleid heeft.

Een vriend van Randy gaf aan dat 'Randy mensen wilde doen geloven dat ze een Bigfoot hadden gezien'. De politie acht de kans groot dat Randy iets te diep in het glaasje had gekeken toen hij met dit geniale plan op de proppen kwam.

Schadefonds haalt honderdduizendste aanvraag

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven heeft een nieuwe mijlpaal bereikt: dinsdag werd de honderdduizendste aanvraag ingediend. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie overhandigde de aanvraag op een speciale bijeenkomst aan de voorzitter van het fonds. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven is er om materiële en immateriële schade te vergoeden aan slachtoffers van gewelddadige criminaliteit.

Het fonds werd in 1976 opgericht. Nadat het in de beginjaren nog weinig aanvragen te verwerken kreeg, is dat aantal in de loop der tijd gegroeid van zo'n tweehonderd per jaar, tot de huidige achtduizend per jaar. Er waren bij de bijeenkomst geen bedankjes voor de personen die de mijlpaal mede mogelijk hebben gemaakt.

In 2011 werden er ruim zesduizend geweldsmisdrijven gepleegd. Dat waren er zo'n negenhonderd meer dan in 2010. De stijging werd vooral veroorzaakt door een toename van het aantal overvallen en mishandelingen.

'Verkrachtingsbaby hetzelfde als buitenechtelijk kind'

Na Todd Akins heeft opnieuw een Republikeinse senaatskandidaat zichzelf flink in de voet geschoten met een debiele uitspraak. Tom Smith, in de race om Pennsylvania te vertegenwoordigen in de Amerikaanse senaat, stelde dat een kind dat het resultaat is van een verkrachting hetzelfde is als een buitenechtelijk kind. Dat meldt de Huffington Post.

Ironisch genoeg wilde Smith juist afstand nemen van de uitspraak van zijn al in ongenade gevallen partijgenoot dat verkrachting nooit tot zwangerschap leidt, daarmee implicerend dat vrouwen die wel zwanger zijn geworden van hun verkrachter feitelijk sletten zijn. Wel schaarde hij zich achter een algeheel verbod op abortus, ook voor incest- en verkrachtingsslachtoffers.

Toen een journalist daarop vroeg hoe hij erover zou denken als zijn eigen dochter verkracht zou worden vertelde hij dat in zijn familie iets soortgelijks voortdeed. "'Zij koos gelukkig om het kind te laten leven, en ik moet haar daarvoor roemen. Maar gelukkig voor mij, moest ik ... zij maakte zelf de juiste keuze. Begrijp me niet verkeerd, zij was niet verkracht, maar het lijkt erop", aldus Smith.

"Een baby krijgen als je niet getrouwd bent. Schuif jezelf in de schoenen van de vader, dat is toch dezelfde situatie", zo gooide Smith zijn eigen glazen nog wat verder in, nadat de journalist concludeerde dat een baby uit een verkrachting volgens Smith blijkbaar hetzelfde is als een buitenechtelijk kind.

Dagelijks 3,2 miljard likes en comments op Facebook

Op de beurs gaat het dan wel niet zo goed met Facebook, op de het sociale netwerk blijft de inbreng van de gebruiker maar stijgen.

In een deze week uitgebrachte infographic probeert Facebook nieuwe adverteerders te overtuigen om te adverteren op het sociale netwerk. Daaruit blijkt dat het gebruik van Facebook blijft stijgen. Maandelijks gebruikt men de dienst gemiddeld meer dan 6,5 uur. Ook blijkt dat gebruikers steeds mobieler worden. Het gebruik van de sociale website op mobiele apparaten steeg het afgelopen jaar met 67 procent naar 543 miljoen actieve gebruikers per maand.

Ook laat Facebook weten dat er dagelijks 3,2 miljard keer op de like-knop wordt gedrukt of een reactie wordt geplaatst. Volgens het eigen onderzoek van Facebook wordt deze inbreng van vrienden meer gewaardeerd dan die van overige media. 92 procent van de gebruikers zou namelijk vertrouwen op de woorden van vrienden. 47 procent zegt blindelings de woorden van adverteerders via tv en/of radio te vertrouwen.

Facebook kent 995 miljoen gebruikers. Hiervan is bijna 8 miljoen afkomstig uit Nederland.

Handgemaakte Apple-1 geveild

Een door Steve Wozniak met de hand gebouwde Apple-1 computer wordt in oktober geveild door veilinghuis Christie's in Londen. Het apparaat, met serienummer 22, moet tienduizenden euro's opbrengen, aldus het veilinghuis dinsdag.

De zeldzame computer, een van de eerste pc's, is van een oud-medewerker geweest. De Apple-1 werd in 1976 ontwikkeld door Wozniak. Hij bouwde ieder exemplaar met de hand. Steve Jobs bedacht verbeteringen en hield zich bezig met de verkoop en marketing.

De twee Apple-grondleggers verkochten eigendommen om maar geld in het project te kunnen blijven steken. Apple is inmiddels het meest waardevolle bedrijf ter wereld, gelet op de beurswaarde.

Haags gekrakeel over onderzoek naar blowen

Het onderzoek over de schadelijke werking van cannabis op de hersenen van jongeren heeft dinsdag ook in politiek Den Haag voor reuring gezorgd. Het CDA en de ChristenUnie zien in het onderzoek hun gelijk bewezen dat softdrugs strenger moeten worden aangepakt, terwijl de PvdA, D66 en GroenLinks juist hameren op goede voorlichting en op preventie.

Uit recent onderzoek is gebleken dat wie onder de 18 jaar oud is en geregeld blowt, daar later dommer van wordt. Dat verband tussen blowen in het IQ was nog niet eerder aangetoond.

"Cannabis maakt dommer. Verklaart dat ook de steun van wiethandelaren aan de SP-campagne?", sneert VVD-Kamerlid Ard van der Steur dinsdag op Twitter.

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is nu 'eindelijk bewezen wat de ChristenUnie altijd zei'. "Stop het gedogen van coffeeshops", vindt hij. Als dit niet mogelijk is dan moet de leeftijd waarop wiet mag worden verkocht omhoog van 18 naar 21 jaar, vindt hij.

De ChristenUnie heeft samen met het CDA vragen gesteld aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Daarin pleiten de partijen er ook voor dat scholen strenger optreden als leerlingen blowen.

Volgens PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester onderstreept het onderzoek de noodzaak van preventie. "Ouders en kinderen moeten beter worden voorgelicht over de gevaren van blowen", vindt zij. Bouwmeester richt haar pijlen ook op de wietpas. Die zorgt volgens haar voor meer straatdealers, die ook aan jongeren verkopen. "Ik heb de minister naar aanleiding van dit onderzoek nogmaals gevraagd om te stoppen met de wietpas."

Ook GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi hamert op preventie. Maandag presenteerde hij nog een plan om softdrugs te legaliseren. Dit zou een half miljard euro opleveren. "Een deel van dit geld is uitdrukkelijk bestemd voor het voorkomen van de schadelijke gevolgen van softdrugsgebruik."

Volgens D66-Kamerlid Boris van der Ham is al lang duidelijk bekend dat blowen onder de 18 jaar schadelijk is. Daarom mogen coffeeshops ook niet aan minderjarigen verkopen. Hij vindt de roep om een verbod door de ChristenUnie dat ook 'gratuit'. "Dan moet je ook sigaretten en alcohol verbieden. Zijn veel schadelijker. Volwassen mensen hebben een recht op risico."

Zwolse politie schiet bij aanhouding autodieven

Bij de aanhouding van drie mogelijke autodieven in Zwolle is dinsdagochtend een waarschuwingsschot gelost. De politie slaagde erin een gestolen auto aan de kant te zetten en kon de drie inzittenden, drie mannen uit Den Haag van 19, 23 en 24 jaar, inrekenen.

De politie loste het schot nadat de mannen een stopteken negeerden. De auto was ergens in de omgeving van Den Haag gestolen.

Vos op WK in actie op weg en in tijdrit

Marianne Vos doet op het WK wielrennen mee in zowel de wegwedstrijd als in de individuele tijdrit. Dat maakte bondscoach Johan Lammerts dinsdag bekend. Het WK vindt volgende maand plaats in Limburg.

Ellen van Dijk en Anna van der Breggen zijn de andere twee Nederlandse vrouwen die deelnemen aan de individuele tijdrit. Kirsten Wild, Iris Slappendel, Annemiek van Vleuten, Loes Gunnewijk, Adrie Visser, Van der Breggen en Van Dijk assisteren de olympisch kampioene op de weg.

Nederland heeft door de goede prestaties van Vos en Van der Breggen dit jaar van de UCI een extra aanwijsplaats gekregen voor de wegwedstrijd. De tijdrit wordt 18 september gereden, de wegwedstrijd vier dagen later.


Vos op WK in actie op weg en in tijdrit (Foto: Novum)

'Force India-coureurs racen voor niks in 2012'

Volgens het Oostenrijkse Sportwoche racen Force India-coureurs Paul di Resta en Nico Hülkenberg dit seizoen alleen voor de eer. Door de problemen bij Vijay Mallya's luchtvaartmaatschappij King Fisher zouden ze tot nu toe nog geen cent ontvangen hebben.

Di Resta staat op de loonlijst voor 200.000 euro, terwijl Hülkenberg zelfs recht op 500.000 zou hebben. Dat ze het geld nog niet ontvangen hebben komt omdat Mallya niet aan zijn verplichtingen voldoet. In plaats daarvan zou mede-eigenaar Sahara het team momenteel overeind houden.

Aantal jeugdige cocaïneverslaafden gehalveerd

Het aantal jongeren onder de 25 jaar dat hulp vraagt vanwege een cocaïneverslaving, is de afgelopen tien jaar gehalveerd. De groei in het aantal hulpvragen vanwege een cannabisverslaving hield vorig jaar juist aan en is sinds 2002 verdrievoudigd. Dat blijkt dinsdag uit de Kerncijfers Verslavingszorg 2011 van de Stichting Informatievoorziening Zorg.

De cijfers wijzen verder uit dat vorig jaar voor het eerst in ruim vijftien jaar tijd het aantal mensen dat zich meldt bij een instelling voor verslavingszorg is gedaald. Vorig jaar zochten bijna zeventigduizend mensen hulp, ongeveer duizend mensen minder dan in 2010. De vijftien jaar daarvoor was juist sprake van een stijgende trend.

Drie op de vier hulpvragers zijn mannen. De gemiddelde leeftijd is 41 jaar. Een op de acht hulpvragers is jonger dan 25 jaar, terwijl een op de zes ouder is dan 55. Het aandeel ouderen is in tien jaar tijd verdubbeld. Een kwart van de hulpvragers meldde zich vorig jaar voor het eerst.

Bij 35 procent is sprake van problemen met verschillende middelen of gedraggerelateerde verslavingen. Alcohol blijft verantwoordelijk voor de grootste groep hulpvragen. Ruim 32.000 hulpvragers klopten vorig jaar aan met vooral een alcoholverslaving, een lichte daling ten opzichte van het jaar daarvoor. Sinds 2002 nam het aantal hulpvragen vanwege een alcoholverslaving juist sterk toe.

Ook het aantal hulpvragers met een heroïneverslaving daalde, in dit geval met zes procent naar elfduizend. In 2002 meldden zich nog vijftienduizend mensen met een heroïneverslaving bij instellingen. Deze groep verslaafden wordt gemiddeld steeds ouder. Vorig jaar steeg de gemiddelde leeftijd naar 46 jaar. Al meer dan zeventienhonderd opiaatverslaafden zijn ouder dan 55 jaar. De gemiddelde behandelgeschiedenis in de verslavingszorg bedraagt voor deze groep meer dan twaalf jaar. Vorig jaar meldden zich slechts driehonderd nieuwe cliënten met deze verslaving.

Het aantal hulpvragen van cocaïneverslaafden nam vorig jaar eveneens af. Deze daling werd in 2007 al ingezet. In totaal daalde het aantal mensen dat hulp vroeg wegens een cocaïneverslaving vorig jaar naar 7500, zeven procent minder dan in 2010. Het aandeel jongeren blijft dalen: in 2011 was elf procent van deze groep verslaafden jonger dan 25 jaar, tegenover 22 procent in 2002.

Elfduizend mensen zochten vorig jaar voorts hulp vanwege een cannabisverslaving. In 2002 waren dat er nog ongeveer 3500. Van deze groep hulpvragers is 52 procent jonger dan 25 jaar. Ook de hulpvraag vanwege ghb-gebruik is gestegen. In 2011 deden 650 ghb-gebruikers een beroep op de verslavingszorg. 34 procent van hen is jonger dan 25 jaar. Het aandeel vrouwen in deze groep is met 34 procent relatief hoog.

Wilders wil Roemenen blijven weren

PVV-leider Geert Wilders wil dat de grenzen de komende jaren gesloten blijven voor Roemenen en Bulgaren. Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) moet daarvoor gaan zorgen, zei Wilders dinsdag tegen de NOS.

Vanaf 1 januari 2014 hebben Roemenen en Bulgaren geen vergunning meer nodig om in Nederland te gaan werken. Volgens Wilders zullen er dan honderdduizenden mensen uit Roemenië en Bulgarije naar Nederland komen. "Als Kamp een vent is zegt hij: ik zorg dat de grenzen ook na 2014 gesloten blijven. En als dat niet lukt moet hij maar zorgen dat die twee landen uit de Europese Unie verdwijnen", zei Wilders.

Volgens Wilders verdringen Roemenen en Bulgaren Nederlanders op de arbeidsmarkt en zorgen ze voor veel overlast. Dat zei hij eerder ook al over Polen.

Wilders zei verder tegen de NOS dat hij na de verkiezingen het liefst gaat meeregeren. De meeste partijen sluiten samenwerking met de PVV uit, maar volgens Wilders kunnen ze daar na de verkiezingen zomaar op terugkomen. Hij noemde een coalitie met VVD en SP als mogelijkheid. "Wie weet is een coalitie van VVD, SP en PVV mogelijk."


Wilders wil Roemenen blijven weren (Foto: Novum)

Nieuwe presentator Boulevard is vrouw

De vervanger van Humberto Tan bij RTL Boulevard is een vrouw. Dat heeft presentator Winston Gerschtanowitz dinsdag door laten schemeren op Radio 538. De kans is groot dat Lieke van Lexmond, Froukje de Both of Jojanneke van den Berge het baantje van de vertrekkende Tan overneemt.

De drie vrouwen namen het programma afgelopen zomer tijdens de vakantie van Gerschtanowitz een week lang over. Ook Jim Bakkum en Jan Kooijman behoorden tot de plaatsvervangers, maar die hebben het niet gehaald.

Wie de vervanger van Tan wordt, wilde Gerschtanowitz nog niet kwijt. Wel zei hij dat de uiteindelijke keuze 'een verrassende' is. "Veel mensen zullen denken: dat hadden we niet verwacht", aldus Gerschtanowitz, die naar eigen zeggen 'dolblij' is met zijn nieuwe collega.

In april werd duidelijk dat Tan niet meer terugkeert aan de desk van Boulevard. Zijn andere werkgever, sportzender Eredivisie Live, wilde dat hij meer voor de sport beschikbaar was. De vervanger van Tan wordt dinsdagavond bekendgemaakt.

Slash betrapte naakte Bowie met moeder

Slash heeft ooit zijn moeder betrapt met David Bowie. Op 8-jarige leeftijd liep de rocker een kamer binnen waar hij de twee spiernaakt aantrof. De nu 65-jarige Let's Dance-zanger Bowie had in de jaren zeventig iets met de moeder van de voormalige gitarist van Guns N'Roses.

"De relatie van mijn moeder met David Bowie was in eerste instantie zakelijk", vertelt de nu 47-jarige Slash aan de Australische radiozender Triple M. De band tussen de zanger en kledingontwerpster Ola Hudson groeide echter uit tot 'een soort mysterieuze romance die enige tijd duurde'.

"Hij kwam altijd over de vloer en ze waren altijd met z'n tweeën. Ik heb ze eens naakt betrapt", onthult Slash. "Er was heel wat gaande, maar mijn visie op 8-jarige leeftijd was beperkt. Nu ik erop terugkijk weet ik precies wat er aan de hand was."

Naam peuter te gevaarlijk voor school

De 3-jarige Hunter Spanjer uit de Amerikaanse staat Nebraska moet zijn naam veranderen. Althans, dat vindt de peuterschool waar het goedlachse knulletje les krijgt.  De peuter is namelijk doof, en het gebaar waarmee zijn naam wordt uitgebeeld, lijkt volgens de school op het nabootsen van een pistool, en dat is tegen de regels van de school.

Hunters naam wordt in de gebarentaal gespeld door met de vingers te zwaaien. De schoolleiding echter, ziet treffende gelijkenissen met het uitbeelden van een pistool, en dat is in strijd met de schoolregels, die stellen dat wapens en alles wat lijkt op wapens ten strengste verboden zijn op de school.

Hunter wordt al jaren door familie en vriendjes met dit gebaar aangeduid, ook Hunter zelf gebruikt dit gebaar sinds hij het kan uitbeelden. Hunters ouders zijn dan ook woedend dat de schoolleiding eist dat Hunters naamgebaar veranderd moet worden. Zij stellen dat hun zoon recht heeft op zijn eigen naam, bovendien is het gebaar waar Hunter mee wordt aangeduid officieel geregistreerd.

De school zegt te werken aan een oplossing.

Schapen doodgebeten in Naarden

Een of meerdere honden hebben elf schapen doodgebeten in een weiland in Naarden. De boer vond maandag ook zes gewonde schapen. De politie is op zoek naar getuigen.

De boer ging maandag zijn schapen in het weiland aan de Amsterdamsestraatweg controleren en ontdekte dat zijn kudde was aangevallen. Zondag waren de dieren nog in blakende gezondheid.

Een dierenarts heeft de gewonde schapen verzorgd. De beetwonden wijzen op een hondenaanval. In het weiland tussen de A1 en de Meentweg werd een donkerbruine halsband gevonden.

RKC neemt spits Lieder over van Vitesse

Mart Lieder verhuist van Vitesse naar RKC Waalwijk. De 22-jarige spits tekent in Noord-Brabant een contract voor twee seizoenen met een optie voor nog een jaar. Dat meldt zijn nieuwe werkgever dinsdag.

Lieder vertrok vorig jaar van de amateurs van VPV Purmesteijn naar Vitesse. In Arnhem, waar hij concurrentie had van Wilfried Bony en Mike Havenaar, kwam hij tot drie invalbeurten in het eerste elftal.

Agenten vast om beschieten diplomaten VS

Twaalf Mexicaanse agenten moeten veertig dagen lang onder huisarrest worden geplaatst. Dat heeft een Mexicaanse rechter maandag bepaald. De agenten worden ervan beschuldigd het vuur te hebben geopend op een voertuig van de Amerikaanse ambassade en worden verdacht van ambtsmisbruik.

Mexico en de Verenigde Staten hebben vooralsnog weinig losgelaten over het incident. Het is onduidelijk waarom de agenten vrijdag een gepantserd voertuig van de Amerikaanse ambassade beschoten. In de auto zaten een Mexicaanse marinier en twee medewerkers van de ambassade.

De Mexicaanse politie wordt gezien als corrupt en incompetent en militairen, die sinds 2006 door president Felipe Calderon de straat op werden gestuurd om de politie te assisteren, worden er steeds vaker van beschuldigd de mensenrechten te schenden. De Mexicaanse regering heeft de afgelopen jaren geprobeerd om de federale politie te zuiveren, nieuwe agenten aan te nemen en de medewerkers bij te scholen.

Tweede hoofdstuk Starcraft 2 dichtbij

Het tweede hoofdstuk van het strategiespel Starcraft 2 is bijna afgerond. Starcraft 2: Heart of the Swarm is namelijk goedgekeurd voor volwassenen door het Australische keuringsorgaan OFLC. In het spel komt grafisch geweld voor. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport. Blizzard Entertainment heeft zelf nog niets onthuld.

Gamebedrijven laten hun spellen doorgaans enkele maanden voordat ze op de markt komen keuren door het Australische keuringsorgaan. De testversie die gekeurd wordt, hoeft geen volledig product te zijn, maar moet wel een goede representatie zijn van het uiteindelijke spel. In het geval van Starcraft 2: Heart of the Swarm kan dat betekenen dat het verhaal en de bijbehorende tussenfilmpjes en missies afgerond zijn.

Het is niet bekend wanneer Blizzard het tweede hoofdstuk van Starcraft 2 op de markt wil brengen.
In februari liet het bedrijf weten dit jaar twee spellen uit te willen geven. Het actierollenspel Diablo 3 verscheen in mei, terwijl World of Warcraft: Mists of Pandaria eind volgende maand verschijnt.


Tweede hoofdstuk Starcraft 2 dichtbij

PvdA wil slimmere aanpak jeugdbendes

De PvdA wil een slimmere aanpak van criminele jeugdbendes. De partij presenteerde dinsdag een actieplan om het aantal jeugdbendes terug te dringen. Volgens Kamerlid Ahmed Marchouch is een combinatie van stevig straffen en perspectief bieden essentieel om criminele jongeren de pas af te snijden.

Centraal in het plan staat de rol van de ouders en van het onderwijs. Marcouch wil dat de ouders van 14- en 15-jarige criminelen opdraaien voor de schade en dat zij vaker worden aangesproken op het gedrag van hun kinderen. Ook moet spijbelen eerder worden gemeld, en moet daar vaker actie op worden ondernomen.

Belediging van gezagsdragers moet strenger worden bestraft, wil de PvdA. Ook seksuele intimidatie op straat, het veelbesproken 'sissen', wordt strafbaar als het aan de partij ligt.

Daarnaast wil de partij dat de zogeheten patseraanpak wordt geïntensiveerd. Jongeren die in dure auto's rijden of rondlopen in dure kleren kunnen die kwijtraken als ze niet kunnen verklaren hoe ze eraan komen. Marcouch wil dus de bewijslast omdraaien.

Makers Dead Island bezig met Project Hell

Een klein team van gamestudio Techland is bezig met een bloederige actiegame. Het bedrijf noemt het spel voorlopig Project Hell. Om het spel te maken wordt de software gebruikt van de zombiegame Dead Island, zo heeft Techland dinsdag bekendgemaakt.

Het team dat werkt aan de nieuwe actiegame is niet van plan zich te wenden tot crowdfunding. De game wordt gewoon in de winkel gelegd. "We willen een game maken waarin je langs hordes monsters moeten vechten om uiteindelijk hun duivelse meesters in een bloederig gevecht te verslaan", laat het bedrijf weten.

Naast de werkzaamheden aan Project Hell wordt binnen Techland ook gewerkt aan een vervolg op Dead Island. Dead Island Riptide biedt een nieuw verhaal op een nieuwe locatie tijdens dezelfde zombie-uitbraak. De eerste Dead Island is bijna drie miljoen keer verkocht.

Derde episode Walking Dead snel verkrijgbaar

De derde aflevering van het avonturenspel The Walking Dead is binnen 24 uur beschikbaar. Volgens entertainmentwebsite IGN wordt de episode dinsdag in de Verenigde Staten aangeboden. De Europese release zou dinsdagavond of woensdagochtend plaatsvinden. The Walking Dead is verkrijgbaar voor de pc, Xbox 360, Playstation 3 en iPad.

In de derde aflevering krijgen de hoofdpersonages te maken met een zombieaanval. Daarnaast ontmoeten ze nieuwe overlevenden, maar uit de promotievideo blijkt dat niet altijd goed nieuws te zijn.

The Walking Dead is gemaakt door gamebedrijf Telltale. Dit bedrijf staat bekend om avonturenspellen die het in losse afleveringen aanbiedt. Het avonturenspel over een zombie-uitbraak wordt in vijf losse afleveringen uitgegeven.


Derde episode Walking Dead snel verkrijgbaar 

Bekijk de gelekte Shin Megami Tensei IV trailer

De trailer van Shin Megami Tensei IV is uitgelekt. Het vierde deel in deze RPG-serie van Atlus zal voor Nintendo 3DS uitgebracht worden. In de trailer zijn vooral wat sfeerbeelden te zien, volgens een user op Neogaf is er al wat meer informatie bekend.

Volgens de user die het topic opende en de eerste beelden lekte, zijn de volgende punten al bekend over de game:

- Third Person
- There's a world map
- Looks like SMT3
- Voice acting
- Houchu Ohtsuka and Miyuki Sawashiro in the cast
- 2013

Bekijk hieronder alvast de trailer.

Jumbo weigert bierverkoop onder 18 jaar

In het Gelderse Bemmel heeft een uitbater van een Jumbo-supermarkt besloten dat 16- en 17-jarigen bij hem geen bier meer mogen kopen. De eigenaar zou 'verantwoordelijkheid' willen nemen.

De verkoop van licht-alcoholische dranken aan deze jongeren wordt stopgezet omdat "Vooral de categorie 16- en 17-jarigen er enorm op gefocust is om alcohol te kopen", aldus de kortzichtige Jumbo-exploitant Pim Scheperkamp tegenover Omroep Gelderland.

Een wetsvoorstel om de leeftijdsgrens van 16 naar 18 op te krikken ligt al klaar, maar is nog niet eens in behandeling.

"Omdat het al speelde in de politiek wilden we er alvast mee beginnen: waarom wachten als het toch al actueel is", legt Scheperkamp uit tegenover BNR. "We hebben er wel eens overlast van. We zijn bijvoorbeeld altijd op zondag geopend. De afgelopen tijd waren er op zondag wat evenementen - zoals de Kermis - en op dat soort dagen hebben we last van wat lichte overlast."

Voor de jongeren die liever rustig thuis een biertje drinken dan duur in een drukke bar zijn er echter meer mogelijkheden om aan bier te komen. De Jumbo is namelijk niet de enige supermarkt in Bemmel. Daarmee faalt het beleid eigenlijk al meteen en lijkt 'de verantwoordelijkheid' vooral een manier om media-aandacht te genereren en van 'lichte overlast' af te komen.

Update:

Meer info van BNR toegevoegd


Hallo Jumbo Bemmel! Elke dag service met een glimlach, behalve voor tieners.

Kelly baalt ervan dat kinderwens nooit uitkomt

Kelly van der Veer baalt ervan dat haar kinderwens nooit werkelijkheid zal worden. De 32-jarige transseksueel betreurt het dat ze voor haar 'metamorfose' twaalf jaar geleden geen sperma liet invriezen. "Door het ontbreken van zaad kan ik mijn droom, ooit nog moeder worden, nooit meer verwezenlijken."

"Niemand, ook de behandelden artsen en mijn ouders niet, heeft me er destijds op gewezen erfelijk materiaal in het ziekenhuis te bewaren", doet Kelly dinsdag uit de doeken in het AD. Ze stond er zelf ook niet bij stil, omdat ze 'geestelijk volledig gefocust was op de geslachtsveranderende operatie'.

De webcamgirl spreekt van 'nalatigheid' van de kant van het ziekenhuis, maar neemt geen stappen. Wel pleit ze voor een standaardprocedure waarbij 'transseksuelen nog voor de operatie nadrukkelijk wordt gevraagd om zaad- of eicellen in te vriezen'. Overigens is adoptie voor Kelly geen optie, omdat ze een kindje met haar eigen genen wil.

Tibetaanse tieners dood na zelfverbranding

Twee Tibetaanse tieners zijn maandag om het leven gekomen, nadat ze zich bij een klooster in het zuidwesten van China in brand hadden gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing van Tibet. Dat heeft rechtenorganisatie Free Tibet dinsdag gezegd.

De 18-jarige monnik Lobsang Kalsang en de 17-jarige Damchoek staken zichzelf in brand bij het Kirti-klooster in de provincie Sichuan. Ze werden naar een ziekenhuis gebracht, maar overleden later aan hun verwondingen. De twee tieners schreeuwden anti-Chinese leuzen toen ze hun daad ten uitvoer brachten.

Met de zelfverbranding van de twee tieners komt het totale aantal zelfverbrandingen sinds 2009 op 51 uit. Hoewel Sichuan is volgestroomd met veiligheidstroepen is de Chinese regering niet in staat de zelfverbrandingen tegen te houden.

Alleen koopkracht grootverdieners gestegen

Alleen de groep met de hoogste inkomens had vorig jaar meer te besteden. Hun koopkracht steeg met 0,8 procent, terwijl de koopkracht gemiddeld juist met 0,4 procent afnam. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het betreft huishoudens met een inkomen van 108.600 euro of meer.

Het CBS heeft voor de berekeningen van de koopkracht de Nederlandse bevolking ingedeeld in tien delen. Alleen het tiende deel met het hoogste inkomen zag de koopkracht stijgen, de volgende tien procent met een inkomen tussen de 83.000 en 108.000 euro had dezelfde koopkracht als een jaar eerder. De overige tachtig procent had minder te besteden.

Opgedeeld naar inkomstenbron blijkt dat de daling van de koopkracht het sterkst was onder gepensioneerden. Die hadden vorig jaar 1,1 procent minder te besteden doordat de pensioenen nauwelijks geïndexeerd werden of zelfs werden verlaagd. Ook voor bijstandontvangers (1,0 procent) en arbeidsongeschikten (0,8 procent) nam de koopkracht relatief sterk af.

Onder zelfstandigen nam het besteedbare inkomen vorig jaar met gemiddeld 0,6 procent af. Onder deze groep zijn de verschillen echter zeer groot, tekent het statistiekbureau aan. "Bij tien procent van hen van bedroeg de koopkrachtmutatie vorig jaar -34 procent of minder, terwijl bij een even grote groep de koopkracht met 29 procent of meer toenam."

Mensen met een baan zagen hun koopkracht gemiddeld juist stijgen met een half procent. Dat kwam niet voort uit de cao's. "Door periodieke loonsverhoging, promotie of een nieuwe baan verbeteren werknemers hun loon doorgaans sterker dan volgens de cao-ontwikkeling", zag het CBS.


Alleen koopkracht hoogste inkomens gestegen (Foto: Novum)

Geen straf voor Jos Verstappen

Oud-Formule-1 coureur Jos Verstappen krijgt geen straf voor het vernielen van spullen van zijn ex-vriendin. De rechtbank in Roermond heeft het Openbaar Ministerie in de zaak niet-ontvankelijk verklaard. Dat betekent dat Verstappen volgens de rechter nooit voor de rechtbank had hoeven verschijnen.

De zaak had volgens de rechtbank kunnen worden afgedaan met een boete. Verstappen werd begin dit jaar opgepakt op verdenking van poging tot doodslag.

Hij zou zijn ingereden op zijn 24-jarige ex in Roermond. De voormalig Formule 1-coureur zat uiteindelijk twee weken vast. Later liet het OM de verdenking van poging tot doodslag vallen. Ook voor een eerdere mishandeling zag het OM onvoldoende bewijs in handen.

Daardoor bleef alleen het vernielen van spullen van de ex over, maar dat vindt de rechtbank geen rechtszaak waard. Het Openbaar Ministerie had twee weken cel en een voorwaardelijke werkstraf geëist.

Aantal buitenlanders in tuinbouw gekelderd

In de land- en tuinbouw zijn dit jaar slechts negentien werkvergunningen verleend aan werknemers van buiten de EU en Roemenië en Bulgarije. In 2010 waren dat er nog bijna 2700 en vorig jaar ruim negenhonderd, schrijven minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD), minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) en minister voor Integratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dinsdag in een Kamerbrief.

Een groot deel van deze vergunningen wordt aangevraagd door Roemenen en Bulgaren. Om problemen rond arbeidsmigratie aan te pakken wordt van tuinders geëist dat ze harder proberen om Nederlandse werklozen in de kassen en op het land aan het werk te krijgen.

De drastische daling komt volgens een woordvoerder niet doordat bijvoorbeeld meer buitenlandse werknemers illegaal aan het werk zijn gegaan. "Daar wordt streng op gecontroleerd en we hebben geen signalen dat het aantal illegale werknemers stijgt."

Ook de zogenoemde schijnzelfstandigheid is aangepakt. Het gaat daarbij om arbeidsmigranten die doen alsof zij zelfstandig ondernemer zijn om geen tewerkstellingsvergunning te hoeven aanvragen. Vorig jaar zijn 382 schijnzelfstandigen opgespoord. Hun opdrachtgevers zijn beboet.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft sinds vorig jaar 420 EU-migranten ongewenst verklaard vanwege criminele activiteiten. Ruim honderd arbeidsmigranten die geen werk meer hebben en dus niet in hun eigen onderhoud konden voorzien, zijn met hulp van de gemeenten Amsterdam, Utrecht en Den Haag teruggestuurd naar hun eigen land.

Isaac onderweg naar Amerikaanse kust

De tropische storm Isaac neemt in kracht toe en is onderweg naar de Amerikaanse Golf-kust. De storm, die naar verwachting toeneemt tot een orkaan van de tweede categorie, koerst rechtstreeks af op de stad New Orleans, dat zeven jaar geleden zwaar werd getroffen door de orkaan Katrina.

Hoewel de meeste aandacht uit gaat naar New Orleans, heeft Isaac vermoedelijk voor een veel groter gebied noodweer in petto. Het enorme stormfront beweegt zich langzaam en de zware windstoten van Isaac kunnen tot op een afstand van tweehonderd kilometer van het oog van de storm worden gevoeld. Woensdag komt de storm vermoedelijk aan land.

"Een groot, langzaam bewegend systeem gaat voor veel problemen zorgen: harde wind, overstromingen, stormvloed en mogelijk zelfs rivieren die buiten hun oevers treden. Dat kan zelfs nog dagen na de storm gebeuren", aldus Richard Knabb van het Amerikaanse Orkaancentrum.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag in Louisiana, waar New Orleans ligt, de noodtoestand afgekondigd. Met de maatregel komt extra geld van de federale overheid vrij. De gouverneur van Louisiana Bobby Jindal zei maandag dat de hulp echter tekort schiet. Hij wil meer geld om noodmaatregelen te kunnen treffen.

Liquigas wordt in 2013 Brixia Sport

Het huidige Liquigas-team rijdt vanaf 2013 onder de naam Brixia Sport. De komende weken wordt bekend welke andere sponsors de Italiaanse ploeg gaan ondersteunen, laat Liquigas weten. De equipe was al enige tijd op zoek naar een nieuwe sponsor

Brixia Sport neemt de ProTour-licentie volgend jaar over van Liquigas. Ook maakte de ploeg bekend dat onder anderen Ivan Basso en Peter Sagan hun contract hebben verlengd. De Italianen moeten het volgend jaar wel doen zonder sterrenner Vincenzo Nibali, die dan voor het Kazachse Astana rijdt.

Olielek Curaçao 'grootste natuurramp ooit'

Het olielek bij het natuurgebied Jan Kok op Curaçao is vermoedelijk de grootste natuurramp die het eiland ooit heeft getroffen. Dat heeft Peter van Leeuwen van milieubeschermingsorganisatie Stichting SMOC maandag gezegd.

"Het hele natuurgebied Jan Kok is zwart. De vogels zijn zwart. De krabben zijn zwart. De planten zijn zwart. Alles is besmeurd door olie", aldus Van Leeuwen.

De olie die in het natuurgebied terecht is gekomen, is afkomstig uit een lekgeslagen opslagtank van olieraffinaderij Isla. De Curaçaose journalist Dick Drayer schat dat een gebied van ongeveer dertig voetbalvelden door olie bedekt is. Voor de kust drijven drie olievlekken die de zuidkust van Curaçao dreigen te vervuilen, aldus Drayer.

Het lek ontstond ergens vorige week, maar pas kortgeleden is Isla begonnen met het opruimen van de olie. "Er is veel tijd voorbijgegaan zonder dat er iets werd gedaan", aldus Van Leeuwen. Isla, wiens opslagtanks met duizend liters olie op nog geen kilometer van het natuurgebied staan, was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Lindsay Lohan alsnog verdacht van diefstal

Lindsay Lohan is alsnog officieel als verdachte aangemerkt voor betrokkenheid bij een diefstal in Hollywood Hills. Dat melden bronnen aan entertainmentsite TMZ.

De politie in Los Angeles heeft naast Lohan ook haar assistent Gavin Doyle als verdachte aangewezen. De twee zouden bij een feestje van de bewoner twee horloges en een zonnebril met een totale waarde van honderdduizend dollar hebben gestolen.

De zaak leek vorige week nog met een sisser af te lopen voor de actrice, toen de eigenaar van het huis terugkwam op zijn aantijgingen. Hij verklaarde opeens dat er niets gestolen was, maar ooggetuigen wijzen nu alsnog naar Lohan en Doyle.

De politie wil Lohan en Doyle nogmaals verhoren over de zaak. De 26-jarige actrice werd vorig jaar nog veroordeeld wegens diefstal van een kostbare ketting. Omdat ze nog in haar proeftijd zit, riskeert ze een gevangenisstraf.

Top of flop: Chopy Fatah - Baran (Rain)

Chopy Fatha is een zangeres geboren in Kirkuk, Irak in 1983, die in 1988 emigreerde naar Nederland. In Nederland ging ze naar verschillende muziekscholen en studeerde uiteindelijk aan de Koerdische Muziek Academie in Duitsland. Haar allereerste podiumoptreden was in Den Haag en haar eerste CD kwam uit in 2003. Ze zingt in het Koerdisch maar ook in het Engels. Lastig te definiëren dus, deze dame, maar we kunnen gerust stellen dat ze ook een beetje Nederlands is. Nou roept u maar. Wat vinden we van Koerdische popmuziek?

Met dank aan Phone voor de submit.

'Douglas blijft voorlopig bij Twente'

Douglas verruilt FC Twente deze transferperiode niet voor Fulham. Dat zegt zijn zaakwaarnemer dinsdag tegen de Telegraaf. "Wij zitten niet in Londen en gaan niet naar Londen. Wij zijn bij Douglas in Enschede en zijn ook niet in onderhandeling met Fulham", laat Marcos Paulo Ribeiro weten.

Douglas staat donderdag tegen Bursaspor gewoon op het veld, zegt de zaakwaarnemer. "Douglas heeft het prima naar zijn zin bij FC Twente en wil dit seizoen gewoon blijven", meldt Ribeiro. Twente, dat geen commentaar wil geven op Ribeiro's uitspraken, probeert zich donderdag via de Turkse ploeg te plaatsen voor de Europa League.

De 24-jarige Douglas zou al langer weg willen bij Twente, waarom hij nu van gedachten zou zijn veranderd is onduidelijk. De Telegraaf suggereert dat het iets te maken zou kunnen hebben met zijn huidige contract. Mocht de geboren Braziliaan, van wie het contract volgend jaar afloopt, deze zomer een overstap maken dan krijgen zijn voormalige zaakwaarnemers een deel van de transfersom. Als de verdediger volgend jaar ergens tekent krijgt alleen Ribeiro commissiegeld.

NS wijzigt beleid na standje CBP

De NS gebruikt de persoonsgegevens van ov-chipkaarthouders niet langer voor marketingdoeleinden. Het bedrijf heeft het beleid aangepast na onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Het CBP constateerde onlangs dat de NS een gedetailleerd beeld van het reisgedrag van ov-chipkaarthouders vastlegde, zonder hiervoor toestemming te hebben van de reizigers. De NS overtrad daarmee de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

In 2008 formuleerde het CBP voorwaarden waaronder persoonsgegevens uit het ov-chipkaartsysteem voor marketingdoeleinden gebruikt mochten worden. De NS legde volgens het CBP vast wie op welk tijdstip waar reisde ten behoeve van de marketingactiviteiten.

NS wijzigt beleid na standje CBP
NS wijzigt beleid na standje CBP (Foto: ANP)

Vogels in brand in Brabant

Afgelopen nacht zijn tientallen vogels bij een brand in Rijkevoort in Brabant levend verbrand. Nadat een auto onder een carport vlam vatte sloeg de brand over naar een volière waarin tientallen vogels zaten.

De brandweer schat dat zo'n vijftig tot zestig vogels verbrandden. Het aangelegen woonhuis vatte eveneens vlam en is inmiddels onbewoonbaar verklaard. Er vielen geen gewonden.

De brandweer vermoedt dat het vuur is aangestoken.

Oprah weer bestbetaalde beroemdheid

Oprah Winfrey is door Forbes voor het vierde jaar op rij uitgeroepen tot de bestbetaalde beroemdheid. Het Amerikaanse zakenblad schat haar inkomen van afgelopen jaar op 165 miljoen dollar. De 58-jarige Oprah stopte vorig jaar weliswaar met haar wereldberoemde Oprah Winfrey Show, maar runt nog steeds haar eigen productiebedrijf, tijdschrift en radio- en tv-zender.

Regisseur Michael Bay staat met 160 miljoen dollar op de tweede plaats in de lijst. Hij had vorig jaar een wereldwijde kaskraker te pakken met Transformers: Dark of the Moon, het derde deel in de Transformers- filmreeks.

De top drie wordt gecompleteerd door een andere regisseur; Steven Spielberg. Hij verdiende naar schatting 130 miljoen dollar. Vorig jaar verschenen twee films van zijn hand, The Adventures of Tintin en War Horse. Zijn grootste bron van inkomen zijn echter percentages van tv-vertoningen van zijn eerdere films.

Oost naar Almere City

Almere City FC heeft Jason Oost aangetrokken. De 29-jarige aanvaller tekent een contract van één  jaar, vorig seizoen speelde Oost nog voor Excelsior. De spits mag komende vrijdag in actie komen in de wedstrijd tegen FC Oss.

De Nederlandse voetballer van Indonesische afkomst debuteerde in het betaald voetbal in het seizoen 2002/2003 en speelde sindsdien 283 wedstrijden waarin hij 44 doelpunten maakte. Hij debuteerde bij RKC en speelde vervolgens voor Sparta Rotterdam, VVV-Venlo, De Graafschap, het Belgische Lommel United en Excelsior.  

'Kubica test WRC-auto in Frankrijk'

Robert Kubica heeft in Frankrijk een World Rally Car van Ford aan de tand gevoeld. Fords technisch directeur Christian Loriaux zei in L'Avenir dat het team met coureurs Petter Solberg en Jari-Matti Latvala vier dagen gereden heeft op het asfalt van Circuit des Ecuyers.

Loriaux omschreef dat er naast de twee vaste WRC-rijders ook nog een 'mysterieze coureur die geen publiciteit aan de samenwerking wilde geven' in de Fiesta plaats heeft genomen. De technisch directeur voegde eraan toe dat de onbekende coureur 'wat ervaring op asfalt had' en dat hij 'zijn kosten voor de test zelf betaalde en op een elegante manier heeft gewerkt'.

Loriaux ging verder met stellen dat 'zijn feedback erg interessant was' en dat 'gedurende het eerste contact hij aangaf dat hij er niet zeker van was dat hij het fysiek aan zou kunnen, maar dat alles goed ging'. L'Avenir concludeert hieruit dat het om oud-Formule 1-coureur Robert Kubica gaat die nog altijd herstellende is van zijn rallyongeval van februari vorig jaar.

[US Open] Murray via Bogomolov naar tweede ronde

Andy Murray heeft maandagavond de tweede ronde van de US Open bereikt. De olympisch kampioen was de Rus Alex Bogomolov junior de baas met 6-2, 6-4 en 6-1. Hij neemt het in de tweede ronde op tegen de winnaar van de partij tussen de Kroaat Ivan Dödig en de Japanner Hiroki Mariya.

De als derde geplaatste Murray, die vorig jaar tot de halve finale reikte in New York, had weinig moeite met Bogomolov, maar speelde wel slordig. Zijn opslag liep niet soepel, hij maakte 31 onnodige missers en kwam in de eerste twee sets een break achter.

Murray leek in het derde bedrijf last te hebben van zijn hamstring, maar Bogomolov kon daar niet van profiteren. De Schot stelde de zege vervolgens eenvoudig veilig in drie sets.


Murray via Bogomolov naar tweede ronde US Open (Foto: Novum)

'Tottenham betaalt 16 miljoen voor keeper Lloris'

Hugo Lloris verdedigt de komende jaren het doel van Tottenham Hotspur. De Londenaren betalen Olympique Lyon zestien miljoen euro voor de keeper, meldt The Guardian dinsdag. Trainer André Villas-Boas wil zich ook graag versterken met Moussa Dembélé.

De Spurs wilden eigenlijk João Moutinho naar de Engelse hoofdstad halen, maar de dertig miljoen euro die Porto voor de middenvelder zou vragen is Tottenham te gortig. De aandacht is daarom verlegd naar de goedkopere Dembélé van Fulham. Manchester United zou ook nog altijd achter de oud-AZ'er aanzitten.

De Spurs zagen middenvelder Luka Modric maandag voor naar verluidt 38 miljoen euro vertrekken naar Real Madrid en zijn op zoek naar een vervanger. Villas-Boas wil naast Dembélé ook aanvallende middenvelder Willian van Shaktar Donetsk naar Londen halen. Een bod van bijna veertien miljoen euro werd eerder afgeslagen door de Oekraïners.

Lloris, de eerste keeper van het Franse nationale elftal, droeg sinds 2008 het shirt Olympique Lyon. Daarvoor kwam hij uit voor Nice. Bij Tottenham moet Lloris de 41-jarige Brad Friedel vervangen. Voormalig PSV-doelman Heurelho Gomes staat ook nog altijd onder contract in Londen.

420 criminele gastarbeiders land uitgezet

Sinds vorig jaar zijn 420 arbeidsmigranten ongewenst verklaard omdat zij zich in Nederland met criminele zaken bezighielden. Ook zijn ruim 100 voornamelijk uit Midden- en Oost-Europa afkomstige werkloze gastarbeiders teruggekeerd naar hun eigen land omdat ze niet meer in hun onderhoud konden voorzien.

Dit schrijft minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer, maakte het ministerie dinsdag bekend.

Het kabinet-Rutte is sinds zijn aantreden bezig met een gerichte aanpak van problemen rond arbeidsmigratie. Dat gebeurt in samenwerking met de gemeenten.

Het aantal tewerkstellingsvergunningen is sinds 2010 drastisch teruggelopen. Twee jaar geleden verleende het UWV nog 2666 werkvergunningen, vorig jaar 923 en dit jaar slechts 19. Het gaat om vergunningen voor de land- en tuinbouw die in hoofdzaak zijn aangevraagd door Roemenen en Bulgaren.

Het kabinet heeft ook de zogenoemde schijnzelfstandigheid aangepakt. Hierbij doen arbeidsmigranten zich voor als zelfstandig ondernemer om onder de tewerkstellingsvergunning uit te komen. Vorig jaar zijn er 382 opgespoord. Hun werkgevers zijn beboet.

Nederland telt ongeveer 300.000 mensen afkomstig uit Midden- en Oost-Europa. De verwachting is dat dit aantal in de toekomst verder toeneemt.

420 criminele gastarbeiders het land uitgezet
420 criminele gastarbeiders het land uitgezet (Foto: ANP)

R. Koeman: "Dit zal nooit meer gebeuren"

Ondanks de 2-1 overwinning op Heracles Almelo was Feyenoord-trainer Ronald Koeman kwaad. Bepaalde afspraken werden niet nagekomen en daar werd maandag over gesproken.

In de eerste helft kreeg Feyenoord bij een 2-0 voorsprong een strafschop. Sekou Cissé nam plaats achter de bal en wist niet te scoren. Na afloop vertelde Koeman dat de Ivoriaanse spits eigeniljk geen strafschop had mogen nemen. Daarvoor zijn Ruud Vormer en Lex Immers de aangewezen personen. In de tweede helft werd het nog 2-1, waardoor het nog spannend werd.

"We hebben er nog eenmaal over gesproken en nu is het de wereld uit", zegt Koeman in het Algemeen Dagblad. De coach was niet alleen kwaad op Cissé, maar ook op de rest van de ploeg. Koeman had graag gezien dat iemand de bal van Cissé had afgepakt. "Ze wilden duidelijk geen gevecht om de bal in het zestienmetergebied."

Koeman legde veel nadruk op het incident. "Dat doe je als trainer op zo'n moment inderdaad. Dit kon zo niet, dat heb ik duidelijk gemaakt. Nee, dit zal nooit meer gebeuren. Het is bij een jong elftal heel normaal dat ze zoeken naar wie de baas is. Zoiets moet ook groeien, het heeft met de ontwikkeling van spelers te maken."

[US Open] Federer eenvoudig verder

Roger Federer heeft zich maandagavond in de eerste ronde van de US Open simpel ontdaan van Donald Young: 6-3, 6-2 en 6-4. De Zwitser was in ongeveer ander halfuur klaar met de Amerikaan. De mondiale nummer één treft in de tweede ronde de Duitser Björn Phau, die in New York nooit verder wist te reiken dan de tweede ronde.

Bij de vrouwen kende de als derde geplaatste Maria Sharapova weinig moeite met Melinda Czink. De Russische was in iets meer dan een uur klaar met de Tsjechische: 6-2 en 6-2. De als eerste geplaatste Victoria Azarenka uit Wit-Rusland rekende in vijftig minuten af met de Russische Alexandra Panova: 6-0 en 6-1.

De Tsjechische Petra Kvitova, vijfde op de plaatsinglijst, ondervond tegen de Slowaakse Polona Hercog in de eerste set nog wat moeilijkheden, maar trok de wedstrijd daarna snel naar zich toe: 7-6(6) en 6-1. De Belgische Kim Clijsters, bezig aan haar laatste grandslamtoernooi, sloeg de Amerikaanse Victoria Duval in een klein uur van de baan: 6-3 en 6-1.

[US Open] Haase en Krajicek sneuvelen

Robin Haase en Michaëlla Krajicek hebben de eerste ronde van de US Open niet overleefd. De Hagenaar bleek niet te zijn niet opgewassen tegen Feliciano Lopez uit Spanje: 3-6, 5-7, 2-6. Krajicek verloor met 2-6, 4-6 van de Franse Pauline Parmentier.

Haase en zijn tegenstander serveerden in de eerste set redelijk sterk en gaven weinig weg. De enige breakkans die de Nederlander toegaf greep Lopez met beide handen aan. In de tweede set kwam de Spanjaard iets beter in de partij en wist hij het de Hagenaar moeilijk te maken op zijn service. Voor Haase, die de hele wedstrijd nog geen breakkans had gehad, bleek een break opnieuw fataal.

In de derde set was de wedstrijd gespeeld en sloeg Lopez liefst elf aces, Haase sloeg er slechts één. De 25-jarige werd op alle gebieden overklast: 2-6. Zijn prestatie in New York betekent dat hij op Roland Garros dit jaar zijn beste Grand Slam-resultaat neerzette. Hij bereikte in Parijs de tweede ronde.

Krajicek kreeg op haar beurt ook weinig breakkansen tegen Parmentier. De Franse, in de eerste set stukken sterker dan de Nederlandse, verzilverde twee van haar drie breakkansen en won de eerste set in ruim een halfuur: 6-2.

In de tweede set wist de 23-jarige Krajicek iets meer tegenstand te bieden, en brak ze de Franse zelfs een keer. Parmentier was echter nog steeds op bijna elk gebied een maatje te groot en brak de service van de Nederlandse twee keer. Op de Australian Open dit jaar zette Krajicek haar beste prestatie neer. Ze kwam toen tot de tweede ronde.

Arantxa Rus en Kiki Bertens komen later dinsdag nog de baan op in New York.

Fajah Lourens stopt met drinken

Fajah Lourens heeft afscheid genomen van haar losbandige leven. De 31-jarige actrice kwam tot inkeer tijdens haar verblijf op een tropisch eiland voor het RTL-programma Expeditite Robinson. Sindsdien raakt ze de fles niet meer aan, zegt ze dinsdag in De Telegraaf.

"Ik ben er echt een heel ander mens geworden. Ik wil een nieuw leven beginnen", stelt Fajah resoluut. "Ik heb daarom afscheid genomen van mijn losbandige leven. Ik drink al twaalf weken geen druppel alcohol meer."

Fajah zegt een gedisciplineerder leven te willen gaan leiden. Zo wil ze voor het goede doel de marathon lopen en internationaal doorbreken als dj. Ook moet Fajah voorlopig niets hebben van mannen. "Dat geeft veel rust. Een heel nieuwe ervaring. Na mijn eilandavontuur weet ik het zeker: ik voel me nu op mijn 31e pas echt volwassen."

Marijnissen: SP kan 45 zetels halen

Het is reëel dat de SP bij de naderende verkiezingen 45 zetels haalt. "Ik heb dat met peilers besproken en het potentieel is hoger dan de aantallen die we nu scoren in de peilingen", zegt partijvoorzitter Jan Marijnissen dinsdag in een interview met nu.nl.

In de peilingen staat de SP op ruim dertig zetels. Opiniepeilers gaan regelmatig na hoeveel mensen een stem op een bepaalde partij overwegen. Voor alle partijen geldt dat het potentieel veel hoger is dan het aantal zetels dat ze werkelijk halen. Door zwevende kiezers kunnen partijen groeien, maar ook kiezers verliezen aan andere partijen.

Marijnissen is echter niet bang dat de SP kiezers aan de PVV of de PvdA verliest. "Van Wilders hebben we helemaal niets te duchten en bij de PvdA hoeven we alleen maar te benoemen dat we nu geconfronteerd worden met hun erfenis. Ik voorzie een mooie uitslag."

De zetelwinst die de SP in de peilingen boekt komt volgens Marijnissen onder meer doordat partijleider Emile Roemer vorig jaar onder kiezers en journalisten politicus van het jaar is geworden. Daardoor zou het vertrouwen in hem toenemen.

Ook door de strijd tussen Roemer en VVD-leider Mark Rutte zou de aanhang groeien. Hierdoor zou de SP als de vertegenwoordiger van links worden gezien.

Marijnissen nam vanwege gezondheidsproblemen in 2010 afscheid van de landelijke politiek, maar bleef partijvoorzitter. De kans dat hij bij regeringsdeelname van de SP een ministerschap wil overwegen is volgens hem heel klein, gezien zijn gezondheid. Toch laat hij een gaatje open. "Je moet nooit alles uitsluiten."


Marijnissen voorziet 45 zetels voor SP (Foto: Novum)

Sonja Silva hield zichzelf voor de gek

Sonja Silva's huwelijk met haar ex-man Declan Vermaat strandde omdat ze zichzelf voor de gek hield. Dat zegt ze dinsdag in De Telegraaf. De voormalig TMF-vj wilde zo graag gelukkig zijn dat ze zichzelf wijsmaakte dat ze iets voor Vermaat voelde.

De 35-jarige Silva stapte begin dit jaar met Vermaat in het huwelijksbootje. Het huwelijk strandde echter na ruim vier maanden. "Ik hield mezelf misschien wel voor de gek. Ik wilde dat zo graag voelen", zegt ze over haar korte tijd met Vermaat.

"In de loop der jaren ben ik erachter gekomen wat de essentie van liefde is. En omdat ik ging trouwen en we zelfs bezig waren met een baby, heb ik mijzelf misschien inderdaad wijsgemaakt dat ik dat voor Declan voelde."

Enkele maanden later kwam Silva tot inkeer. "Ik kwam mezelf nu voor het eerst echt tegen. Ik ben 35, het is tijd om in de spiegel te kijken. Dus ben ik weggegaan."

De presentatrice is inmiddels gelukkig met X Factor-zanger Pyke Pos. De twee zeggen nooit te gaan trouwen. "We hebben ons voorgenomen vanaf nu elk jaar te vieren dat we weer een jaar níét getrouwd zijn. Dat doen we minstens tot we honderd zijn."

Madonna door het stof

Madonna heeft haar excuses aangeboden aan haar fans in Australië. De Queen of Pop zou begin volgend jaar voor concerten Down Under gaan, maar heeft een streep door die plannen gehaald. In een boodschap op haar website legt Madonna uit dat ze tijd met haar kinderen door wil brengen.

"Ik wil al mijn Australische fans laten weten dat het me enorm spijt dat ik jullie heb teleurgesteld. Daar voel ik me beroerd over", begint Madonna haar verhaal. De zangeres gaf in 1993 haar laatste optreden in Australië. "Ik weet dat ik tijdens de vorige tournee ook niet in Australië ben geweest, maar net als toen zijn ook nu mijn kinderen mijn eerste prioriteit."

De Queen of Pop legt uit dat haar vier kinderen zo oud zijn dat ze niet altijd meer mee op tournee kunnen. De oudste, dochter Lourdes van 15, gaat volgens Madonna binnenkort het huis uit. Voor die tijd wil de zangeres nog tijd met Lourdes doorbrengen. "Ik zou een onverantwoorde ouder zijn als ik mijn tournee niet stop om tijd met hen door te brengen", zegt Madonna over Lourdes, zoon Rocco en de geadopteerde David en Mercy.

"Ik weet dat velen van jullie boos op me zijn en teleurgesteld zijn", zegt de Queen of Pop tegen haar Australische fans. De zangeres belooft 'de beste show ooit' te geven als ze wel naar Australië gaat. Wanneer dat is, is niet bekend. "Ik hoop erg snel."

'Crimineel probeert pand op krakers te heroveren'

De Amsterdamse crimineel Rooie Ron heeft zondagavond geprobeerd zijn door Tsjechische krakers bezette villa in Vinkeveen in te nemen. Met familieleden en vrienden drong hij 's avonds het kapitale pand aan de Baambrugse Zuwe binnen door het glas van de schuifpui in te slaan, schrijft De Telegraaf dinsdag.

Buren zouden daarop de politie hebben gebeld, waarop agenten Ron de J. en zijn kompanen naar buiten hebben gewerkt. De Tsjechische krakers hebben volgens de politie woonrechten opgebouwd en daarom moet eerst worden geprocedeerd om hen uit te zetten.

De Tsjechen zouden niet enkel wonen in het pand. Volgens de krant hebben ze er ook een massagesalon gevestigd. "Die gasten hebben voor tonnen schade aangericht", stelt de crimineel in de krant. "Maar ik ben net de Terminator: I'll be back."

De Telegraaf was zelf bij de inval. Op een foto is De J. te zien terwijl hij in het pand met krakers overlegt.

De inmiddels zwaar verwaarloosde villa werd ooit bewoond door De J. en zijn familie. De crimineel was tijdens de IRT-affaire in de jaren negentig bevriend met criminele kopstukken als Jan Femer, Stanley Hillis en Mink Kok. Hij zou miljoenen hebben vergaard met drugshandel.

Volledige PSone Classics-lijst voor Vita bekend

Vandaag komt de software-update V1.80 uit voor PlayStation Vita. Naast de nodige technische verbeteringen brengt de update ook de PSone Classics naar de Vita. Dit is een reeks oude spellen die via de PlayStation Store te downloaden zijn voor de handheld.

Via een post op het Europese PlayStation Blog heeft Sony een video uitgebracht waarin de software-update verder wordt uitgelegd. Ook heeft zij de volledige line-up voor de PSone Classics bekendgemaakt. De lijst staat vermeld onder de video. De PSone Classics zullen vanaf morgen gefaseerd in wekelijkse batches worden uitgebracht.

PSone Classics line-up:

  • Cool Boarders
  • Cool Boarders 2
  • Crash Bandicoot 
  • Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back 
  • Crash Bandicoot 3 Warped
  • CTR: Crash Team Racing
  • Destruction Derby 
  • Everybody’s Golf 2
  • G-Police 
  • Jet Rider
  • Jet Rider 2
  • Jumping Flash 
  • Kula World 
  • Kurushi Final
  • MediEvil 
  • Motor Toon Grand Prix 2 
  • Rally Cross 
  • Syphon Filter
  • Syphon Filter 3
  • Twisted Metal 
  • Wild Arms 
  • WipEout 
  • 40 Wink 
  • A Bug’s Life 
  • A Bugs Life and Monsters Inc bundle
  • Abe’s Exoddus
  • Abe’s Oddworld Oddysee
  • Airboat
  • All-Star Boxing
  • Arc Arena: Monster Tournament
  • Arc the Lad
  • Arc the Lad II
  • Arc the Lad III
  • Arcade Hits: Shienryu
  • Arcade Hits: Sonic Wings Special
  • Atari Anniversary Edition
  • Atlantis
  • Atlantis and Hercules Bundle
  • Bishi Bashi Special
  • Blockids
  • Blood Omen: Legacy of Kain
  • Bugriders
  • Buzz Lightyear of Star Command
  • Centipede
  • Cho Aniki
  • Constructor
  • Critical Depth
  • Dezaemon Plus
  • Disney’s Action Game ft. Hercules
  • Dodgeball
  • Driver
  • Eagle One: Harrier Attack
  • Fear Effect
  • Fear Effect: Retro Helix
  • Fighting Force
  • Fighting Force 2 
  • Final Fantasy VIII 
  • Final Fantasy IX 
  • Final Fantasy V 
  • Final Fantasy VI 
  • Final Fantasy VII 
  • Front Mission 3
  • Gaiaseed 
  • Galaxy Fight 
  • Gex 
  • Gex 3: Deep Under Cover 
  • Gex 3D: Enter the Gecko 
  • Grandia 
  • Gubble
  • Guilty Gear 
  • Gunship
  • Hardcore 4x4
  • International Track & Field
  • Jigsaw Madness
  • Judge Dredd 
  • Junior League Soccer PS1
  • Legacy of Kain: Soul Reaver
  • Lilo & Stitch
  • Little Mermaid 2
  • Little Mermaid 2 and Winnie The Pooh bundle
  • Metal Gear Solid
  • Mickey’s Wild Adventure
  • Miracle Quad Racer
  • Miracle Space Race
  • Missile Command
  • Monsters Inc 
  • Motorhead 
  • N20 
  • Namco Heritage bundle
  • Pandemonium 
  • Pandemonium 2 
  • Parasite Eve 2 
  • Peter Pan 
  • Pong 
  • Pooh’s Party Game 
  • Rageball 
  • Rainbow Six
  • Rascal Racers 
  • Rayman
  • Rayman 2: The Great Escape
  • Reel Fishing 
  • Re-loaded 
  • Resident Evil 2
  • Resident Evil 3: Nemesis 
  • Resident Evil: Director’s Cut 
  • Ridge Racer Type 4
  • Sheep
  • Silent Hill
  • Snowboard Racer 
  • Sorcerer’s Maze 
  • Spin Jam 
  • Sports Superbike 
  • Streak
  • Street Fighter 2 Alpha 
  • Super Star Dance Club 
  • Tarzan 
  • Tekken 
  • Tekken 2 
  • Tomb Raider
  • Tomb Raider: The Last Revelation 
  • Tomb Raider Chronicles 
  • Tomb Raider 2
  • Tomb Raider 3 
  • Toy Story 2
  • Toy Story Racer 
  • Toy Story Racer and Toy Story 2: Woody and Buzz bundle
  • Vagrant Story
  • Alundra
  • Urban Chaos

FOK! wat een weer...Bewolkt

Goedemorgen! Het was gisteren een heerlijke dag. Op heel veel plaatsen scheen de zon, echter wolkenvelden waren ook van de partij en aan het eind van de dag werd de bewolking wat dikker, zonder echt dreigend te worden. Met 20 tot 24 graden was het zeker niet koud.

Vandaag ziet het er toch wel iets anders uit. Het is overwegend bewolkt en vooral in de ochtend en begin van de middag zal daar ook wat lichte regen uit vallen. Een beetje druilerig eigenlijk. In de middag schuift dit langzaam naar het oosten toe weg, de opklaringen laten iets langer op zich wachten. In het westen van het land zal de zon in de loop van de middag zeker zijn gezicht nog even laten zien. Elders duurt dat iets langer. Mocht dat wel eerder gebeuren, dan kan er in het oosten en zuiden een iets actievere bui ontstaan, omdat het daar dan nog wel eens 25 graden zou kunnen worden. Langs het water van onze kusten zal het iets koeler blijven door een vrij krachtige wind uit het zuidwesten, die daar kracht 5 kan halen. In het binnenland is de wind iets zwakker en zal deze wat matiger zijn, 3 tot 4.

Woensdag zal het ook in de kustprovincies wat warmer kunnen worden, rond 23 graden met daarbij voor een groot deel van de dag aardig wat zon, maar in de loop van de dag - we zagen het vaker dit zomerseizoen - kunnen er een paar buien ontstaan.

Nederland
Meer weer op FOK!

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

© FOK.nl / Serena Cloodt
Prachtige waterhoos nabij Walcheren, afgelopen zondag. Mathieu Osté en Erik Alleman waren erbij.

Minecraft voor Xbox verkoopt 3,6 miljoen keer

Ontwikkelaar Mojang heeft bekendgemaakt dat de Xbox 360-versie van hun bouwspel Minecraft inmiddels 3,6 miljoen keer is verkocht. Het spel is in mei uitgekomen op Xbox Live Arcade en is het best verkopende spel op het digitale distributiekanaal.

Eind juli waren er al drie mijoen exemplaren van Minecraft gedownload en het spel staat tot op heden nog altijd bovenaan de maandelijkse verkooplijsten voor XBLA.

Bruin

“Wat ben jij brúin, zeg!” riep ik enthousiast tegen een vriendin die net terug was van acht dagen vakantie in een noodlijdend Zuid-Europees land. Het was overduidelijk: wat er ook aan tekorten mogen zijn daar, voor zonnestralen gold dat in ieder geval niet. Ze was een wandelende vakantiereclame. Op de vraag hoe ze het gehad had, stak ze haar melkchocoladen ledematen vooruit en vulde dat statement aan met verhalen over fijne zwembaden, prachtige stranden, goed eten en veel vertier. Het was een mooie recensie, maar eigenlijk was met dat ene woord alles al gezegd: bruin.

Colombia bevestigt gesprekken met FARC

De regering van Colombia gaat met de guerrillagroep FARC praten over vrede. President Juan Manuel Santos bevestigde dinsdag dat hij verkennende gesprekken heeft gevoerd met de groep.

Ondanks de toenadering tussen de regering en de FARC zei Santos niet van plan te zijn militaire operaties tegen de guerrillagroep op een laag pitje te zetten. Ook blijft de aanwezigheid van troepen volgens de president "gehandhaafd op iedere centimeter van het nationale grondgebied".

Volgens regeringsbronnen moeten verdere gesprekken met de FARC in oktober plaatsvinden in de Noorse hoofdstad Oslo. Santos liet weten dat hij binnen enkele dagen het resultaat bekendmaakt van zijn verkennende gesprekken met de linkse guerrilla.

Afname pakijs Noordpool bereikt laagterecord sinds 1979

De oppervlakte van het pakijs in de Noordelijke IJszee is deze zomer afgenomen tot 4,09 miljoen vierkante kilometer, minder dan het laagterecord van 4,17 miljoen vierkante kilometer dat in 2007 werd bereikt. De komende weken smelt waarschijnlijk nog meer ijs, zei het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center maandag.

Het Noordpoolgebied bestaat vooral uit oceaan dat bedekt wordt door samengepakte ijsschollen. In de winter neemt dit ijspakket toe tot zo'n 15,5 miljoen vierkante kilometer, om in de zomer sterk af te nemen en in het najaar weer aan te groeien.

Normaal neemt de oppervlakte pakijs af tot halverwege september, maar zondag lag het totaal al zeventigduizend vierkante kilometer onder het oude laagterecord. De gegevens worden verzameld met satellieten, die in 1979 de eerste metingen verrichtten.

De belangrijkste oorzaak voor de afname is de opwarming van de aarde als gevolg van door de mens uitgestoten broeikasgassen, zei Ted Scambos van het Data Center. Toch zijn er ook natuurlijke oorzaken, zoals een storm die eerder deze maand een aanzienlijk deel van het pakijs afknabbelde. De afgelopen jaren is er echter sprake van een patroon dat alleen maar kan worden veroorzaakt door klimaatverandering, aldus het Data Center.

Rutte blijft bij uitspraak eigen risico

Mark Rutte blijft achter zijn uitspraak staan dat zijn partij het eigen risico niet verhoogt. Dat zei de VVD-leider maandagavond in het televisieprogramma Wat kiest Nederland op RTL 4.

SP-lijsttrekker Emile Roemer viel Rutte eerder op de dag aan op de uitspraak die de premier tijdens het 'premiersdebat' deed. De SP'er verwees naar de verhoging van het eigen risico van 220 euro dit jaar naar 350 euro volgend jaar die de VVD niet terugdraait. Dat Rutte volhoudt dat het eigen risico bij de VVD niet stijgt is een premier onwaardig, concludeerde de socialist.

Volgens Rutte is deze verhoging inmiddels al 'staand beleid' en neemt ook het Centraal Planbureau (CPB) dat als uitgangspunt. Van een verhoging is dus geen sprake, zei Rutte. De VVD komt wel met een uniforme regeling voor eigen betalingen in de zorg, maar die moet volgens Rutte los worden gezien van het eigen risico. Zo ziet het CPB het ook, zei de premier. Hij riep op om het planbureau te respecteren als 'onafhankelijke rechter'.

Rutte erkende wel dat hij zich heeft verslikt in een uitspraak over de belastingdruk in Nederland. Die behoort niet tot de hoogste ter wereld, in tegenstelling tot wat hij tijdens het debat had beweerd. De premier zei dat hij de inkomstenbelasting had bedoeld, waarmee Nederland internationaal gezien wel de kroon spant.

CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma geeft Roemer gelijk, zei hij maandagavond in het tv-programma Knevel en Van den Brink. "Rutte wekte de indruk dat er helemaal niets gebeurt bij de VVD, maar er gebeurt ontzettend veel. Dan kun je wel zeggen dat het geen eigen risico is, maar de eigen betalingen in de zorg nemen wel toe." Overigens voert ook het CDA meer eigen betalingen in, erkende Buma.

Roemer verwijt Rutte nog meer leugens

Mark Rutte (VVD) liegt niet alleen over de verhoging van het eigen risico, de premier heeft tijdens het 'premiersdebat' nog meer onwaarheden verteld. Ook over de zorgplannen van de SP en met de reactie van de financiële wereld op uitspraken van Emile Roemer doet Rutte de waarheid geweld aan, schrijft de SP-leider maandagavond.

Eerder op de dag verweet Roemer al dat Rutte een 'loopje met de waarheid' neemt door te ontkennen dat de VVD het eigen risico niet verhoogt. De SP'er verwijst naar de verhoging van het eigen risico van 220 euro dit jaar naar 350 euro volgend jaar. Dit werd door de VVD maandag ontkend. Roemer zou juist een 'loopje met de feiten nemen', zei fractieleider Stef Blok.

Maar ook het verwijt van Rutte dat een onderwijzer die is getrouwd met een verpleegkundige bij de zorgplannen van de SP tweeduizend euro aan extra premie kwijt is, klopt volgens Roemer niet. "En als die premier dan tegen beter weten in weer herhaalt dat uitspraken van mij de rente die Nederland voor leningen betaalt opjaagt, die is echt ver weg van de waarheid."

Roemer verwijst hier naar zijn gewraakte 'over my dead body'-uitspraak, dat hij niet van plan is een boete van Brussel te betalen als het begrotingstekort volgend jaar niet binnen de drie procent blijft. Volgens minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) leidde deze uitspraken tot negatieve reacties op de financiële markten. Rutte zei hem zondag na.

"Vergissen is menselijk, verspreken kan, overdrijven mag. Maar in één debat drie keer de boel verdraaien, dat past een premier niet", schrijft Roemer. "Ik hoop dat het een incident is."

Billen Mel B zijn best goed

Na een lange reeks te hebben versleten aan de dikbillige socialite Kim Kardashian gaan we nu over naar een ander lekker wijf dat niets kan. En dit keer is het nog een MILF ook: ex-Spice Girl Mel B.

Uit recent verschenen foto's blijkt dat het prima gesteld is met de billen van Mel B. Hoewel de gebruinde al drie kinderen op de wereld heeft gezet (uiteraard van drie verschillende vaders) is ze met recht een MILF te noemen. De gepubliceerde foto's zijn dan ook meer dan het bekijken waard. Ze zijn te zien op de site van kwaliteitskrant The Sun.

Op de foto's is onder andere te zien hoe haar huidige levensgezel, een ware Badr Hari look-a-like, haar kont voorziet van een degelijke olielaag. Vooral de plooien worden daarbij niet ontzien. Ook krijgen we een duidelijk beeld van hoe het met het voorste deel van haar lichaam gesteld is.

Nu weten wij natuurlijk ook wel dat het hier een verkleedpartijtje voor de fotografen betreft, maar dat mag de pret niet drukken. Er zijn tenslotte niet zo heel veel FOK!ers die thuis iets soortgelijks op de bank hebben liggen.

Mocht jouw vriendin of vrouw er toch beter uit zien, neem dan gerust contact op met de redactie. Vergeet niet om bewijsstukken bij te sluiten in de vorm van foto- en/of filmmateriaal. Niets daarvan zal gebruikt worden voor andere doeleinden dan eindeloze exploitatie.

Exclusieve featurette Resident Evil: Retribution

Na Premium Rush heeft FOK!film nu een exclusieve featurette van Resident Evil: Retribution met nog nooit eerder vertoonde beelden. De featurette start met een groot deel van de al bekende trailer maar op de helft zijn er ook nieuwe beelden te zien en interviews met verschillende acteurs en de regisseur. 

Het T-virus van The Umbrella Corporation blijft de aarde beheersen. Het ooit zo levendige landschap met wereldwijde populatie is veranderd in een bevolking met vleesetende monsters en ondoden. De laatste hoop van de mens ligt bij Alice (Milla Jovovich), die in het hart van Umbrellas meest geavanceerde afdeling. Stukje bij beetje ontdekt Alice meer van haar verleden in een immens complex. Zonder enige veilige plaats op Aarde besluit de vechtersbazin de verantwoordelijken van het virus op te sporen en te straffen. Deze dollemansrit brengt Alice de hele wereld over, van Tokyo tot Washington DC, van Moskou tot New York. Gesteund door nieuwe en bekende vrienden moet Alice lang genoeg proberen te overleven in een wereld zonder toekomst. Het aftellen is begonnen.

De film verschijnt op 3 oktober in de bioscoop, tot die tijd kan je genieten van onderstaande featurette. Veel kijkplezier!

[Primera División] Uitslagen speelronde 2

Afgelopen weekend werd de tweede speelronde afgewerkt in de Spaanse Primera División. FC Barcelona boekte een moeizame zege op Osasuna (1-2), maar zag wel concurrent Real Madrid met 2-1 verliezen van stadsgenoot Getafe. Hieronder de uitslagen, stand en het programma voor volgende week.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Real Sociedad Celta de Vigo 2-1
Real Betis Sevilla Rayo Vallecano 1-2
Espanyol Real Zaragoza 1-2
Malaga CF Real Mallorca 1-1
Osasuna FC Barcelona 1-2
Granada CF Sevilla FC 1-1
Getafe CF Real Madrid 2-1
Valencia Deportivo la Coruna 3-3
Real Valladolid Levante UD 2-0
Atletico Madrid Athletic de Bilbao 4-0


Stand

  Club Wed. w g v p v - t
1 FC Barcelona 2 2 0 0 6 7-2
2 Real Valladolid 2 2 0 0 6 3-0
3 Rayo Vallecano 2 2 0 0 6 3-1
4 Real Mallorca 2 1 1 0 4 3-2
5 Malaga CF 2 1 1 0 4 2-1
6 Atletico Madrid 2 1 1 0 4 5-1
7 Deportivo la Coruna 2 1 1 0 4 5-3
8 Sevilla FC 2 1 1 0 4 3-2
9 Real Betis Sevilla 2 1 0 1 3 6-5
10 Getafe CF 2 1 0 1 3 3-3
11 Real Zaragoza 2 1 0 1 3 2-2
12 Real Sociedad 2 1 0 1 3 3-6
13 Valencia 2 0 2 0 2 4-4
14 Real Madrid 2 0 1 1 1 2-3
15 Granada CF 2 0 1 1 1 1-2
16 Levante UD 2 0 1 1 1 1-3
17 Espanyol 2 0 0 2 0 2-4
18 Celta de Vigo 2 0 0 2 0 1-3
19 Osasuna 2 0 0 2 0 1-4
20 Athletic de Bilbao 2 0 0 2 0 3-9

Programma speelronde 3

Datum Thuis Uit
za 1 sep, 16:00 Celta de Vigo Osasuna
za 1 sep, 18:00 Real Zaragoza Malaga CF
za 1 sep, 20:00 Deportivo la Coruna Getafe CF
za 1 sep, 22:00 Real Mallorca Real Sociedad
zo 2 sep, 12:00 Rayo Vallecano Sevilla FC
zo 2 sep, 16:00 Athletic de Bilbao Real Valladolid
zo 2 sep, 18:00 Levante UD Espanyol
zo 2 sep, 19:50 Real Madrid Granada CF
zo 2 sep, 21:30 FC Barcelona Valencia
ma 3 sep, 21:30 Real Betis Sevilla Atletico Madrid

Mogelijk rechtszaak om grenscamera's

Stichting Privacy First stapt mogelijk naar de rechter om het inzetten van camera's aan de grens te verbieden. Volgens de club is het systeem ondanks goedkeuring van de Europese Commissie in strijd met de privacywetgeving.

De camera's werden eerder deze maand ingevoerd op vijftien plaatsen langs de Nederlandse grens. De marechaussee kan zo effectiever optreden tegen bijvoorbeeld mensenhandel of illegale migratie. Verdachte auto's die vallen onder een risicoprofiel worden er tussenuit gepikt en gecontroleerd.

Volgens Privacy First is er nog steeds geen specifieke wettelijke basis voor het systeem dat de naam @migoboras draagt en wordt iedereen op de grenswegen zo 'een potentiële verdachte'. De club noemt de maatregel verder onnodig en disproportioneel.

De camera's waren bij aankondiging al omstreden vanwege de inbreuk op de privacy. De controles waren mogelijk in strijd met het Schengen-akkoord over het vrije verkeer van personen en goederen binnen Europa, maar volgens de Europese Commissie is daar geen sprake van. Er is nog geen gerechtelijk oordeel over het camerasysteem.

Terroristen beroepen zich op mensenrechten

Twee in Engeland veroordeelde radicaalislamitische terroristen proberen van hun straf af te komen door zich te beroepen op mensenrechten. Ze hebben een aanklacht tegen hun vervolging ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hun aanklacht is ontvankelijk verklaard.

Een van de mannen werd schuldig bevonden aan het beramen en voorbereiden van een bomaanslag op een Brits winkelcentrum. Hij wilde daarmee duizenden slachtoffers maken. De ander was leider van de Britse afdeling van Al Quaida.

De twee klagen over de martelingen die ze ondergingen in een Pakistaanse gevangenis, voorafgaand aan hun uitlevering aan Groot-Brittannië. De Britse justitie wordt nu om een verklaring gevraagd en als die verklaring niet afdoende blijkt, dan zal er een rechtszaak gevoerd moeten worden die kan leiden tot het nietig verklaren van de veroordeling.

De aanklacht van de twee is op zijn minst opmerkelijk te noemen, aangezien radicale moslims doorgaans een felle afkeer van mensenrechten hebben. In veel islamitische landen zijn mensenrechtenschendingen eerder onderdeel van de cultuur, dan dat ze gezien worden als basis voor een menswaardig bestaan.

Foto's van de twee baardige heren zijn te zien op de website van The Sun.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.