Ex Dutroux definitief vrij

Michelle Martin, de ex-vrouw van kindermoordenaar Marc Dutroux, komt definitief vrij. Dat heeft het Hof van Cassatie bepaald, melden Belgische media. Het hof boog zich over de vraag of er procedurefouten zijn gemaakt in het besluit van de strafuitvoeringsrechtbank haar vervroegd vrij te laten. Dat is niet het geval.

In principe mag Martin de gevangenis direct verlaten. Volgens Damien Vandermeersch, advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie, ligt de praktische uitvoering in handen van het parket van Bergen en de gevangenis. Vanwege de verwachte onrust kan Martin ook besluiten voorlopig in de gevangenis te blijven. Zo meldde De Standaard dinsdagochtend.

De strafuitvoeringsrechtbank bepaalde vorige maand dat Martin vrij mocht komen, mits ze zich zou terugtrekken in het klooster van de Arme Klaren in Malonne, in de buurt van de stad Namen. Zowel Justitie als de ouders van enkele slachtoffers gingen hiertegen in beroep.

De vervroegde vrijlating van Michelle Martin heeft een storm van kritiek losgemaakt in België. Er waren meerdere demonstraties. Ook de kosten van de politiebewaking zijn een gevoelig punt voor veel Belgen. Zo'n veertig politieagenten gaan het klooster in Namen dag en nacht bewaken. De kosten hiervoor bedragen zo'n vijfduizend euro per dag.

Martin, die al sinds 1996 vastzit, werd in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel voor medeplichtigheid aan de misdaden van Dutroux. Inmiddels heeft ze meer dan de helft van haar straf uitgezeten. Dutroux zelf zit een levenslange celstraf uit voor de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en de moord op An Marchal en Eefje Lambrecks.


Ex Dutroux definitief vrij (Foto: Novum)