FOK!users spraken met de Piratenpartij

Maandagavond was Dirk Poot, lijsttrekker van de Piratenpartij, te gast bij ons op FOK! van 19.30 tot 20.30 uur. Of althans, dat was de bedoeling, uiteindelijk was de beste man om 23.00uur nog vragen aan het beantwoorden. Dat nemen we hem niet kwalijk, FOK! is nou eenmaal heel leuk.

Voor de mensen die nog niet bekend zijn met de partij: de Piratenpartij is een nieuwe partij, die nog niet in de Tweede Kamer is vertegenwoordigd. Hun kernpunten zijn (digitale) vrijheid, meer privacy, waarborging van onze burgerrechten, een transparante(re) overheid en in de overheid meer verstand van zaken als IT.

Dat klinkt natuurlijk allemaal mooi, maar FOK!kers laten zich niet zo makkelijk paaien. Daarom was maandagavond de kans door middel van scherpe vragen Dirk Poot zelf eens flink aan de tand te voelen. Over het algemeen kwam de lijsttrekker er goed vanaf, wel viel op dat bij sommige onderwerpen, zoals partijen wel of niet uitsluiten, hij enkele keren poogde om de hete brij heen te draaien. Vooral op zijn kernpunten stond hij keihard voor zijn zaak.

Hieronder een selectie van de meest boeiende vragen:

Erikkll: Mensen nemen partijen al snel kwalijk een 'one-issue' partij te zijn. Zou het niet beter zijn je niet álleen te focussen op de main-issues (privacybescherming, een open internet, etc) maar proberen dit deel uit te doen maken van een groter, algeheel beleid?

antwoord: We hebben veel punten kunnen beredeneren vanuit onze 3 kernpunten: internetvrijheid raakt erg aan het auteursrecht, maar we hebben ook de punten farmapatenten en het europese unitary patent, wat raakt aan ons patenten standpunt.
Vanuit zowel het oogpunt van privacy als het zelfbeschikkingsrecht hebben we ook al een hoop geschreven over de wietpas. Daar zijn we faliekant tegen, wij waren zelfs de enige partij die aanwezig was op het cannabis bevrijdingsfestival

sp3c: hoe gaan jullie de kleine independant developer beschermen?

dat vrije blije internet waar iedereen alles van iedereen met elkaar kan delen is volgens mij een doodslag voor deze groeiende tak van sport waar zowel de ontwikkelaar als de consument nu al heel veel voordeel van heeft 

deze jongens moeten inpakken of uitgevers gaan zoeken die hun product naar de winkel brengen om geld te kunnen verdienen, dat zijn 2 extra lagen die beiden niet alleen geld kosten, geld dat doorberekend word in de prijs aan de kassa, maar ook invloed uitoefenen op de creatieve vrijheid

volgens mij is dit het tegenovergestelde van wat u zegt te willen bereiken

antwoord: Notch, de ontwikkelaar van Minecraft is ook actief binnen de Piratenbeweging. Zo zijn er meer voorbeelden van indie developers die onze standpunten delen. Mensen betalen uiteindelijk voor games omdat ze ervoor willen betalen, niet omdat ze ertoe gedwongen worden. Kijk ook bijvoorbeeld naar 'humble indie bundle', 'dwarf fortress' en zo nog een legio aan voorbeelden. Het auteursrecht is geen vereiste voor een werkzaam verdienmodel.

Huisje 123: Hoe kan het dat GroenLinks beter scoort op de Digitale Vrijheidswijzer (http://www.digitalevrijheidswijzer.nl) dan de Piratenpartij?

antwoord: BoF heeft alle partijen beoordeeld met de wantrouwende blik die je hoort te richten op partijen die hun beloften regelmatig breken, en gezocht naar 'garantie-woorden' in het programma. Voor de Piratenpartij zijn internetvrijheid en privacy nu juist onze voornaamste bestaansreden en is het hele programma daarvan doordrenkt. Daardoor heeft BoF bepaalde formulering niet letterlijk teruggevonden, en ons daarmee langs de meetlat van de oude politiek gelegd. Het is hun goed recht, maar ik denk dat ze door voorbij te gaan aan onze bestaansreden de PP tekort doen.

timmmmm: Het lijkt me dat, zoals alles op internet, jullie idee van directe democratie via internet erg fraudegevoelig is. Stemmen met je DigiD doen we nog niet omdat het niet veilig genoeg is, fraudegevoelig. Hoe wil je voorkomen dat de nerds die handig met computers zijn ons land gaan besturen, door fraude met jullie liquid democracy

LQDF is volledig Open Source, dus iedereen kan meekijken en controleren of er eventuele fraudelekken inzitten. Op dit moment draait het systeem in Duitsland al met 30.000 deelnemers en dat gaat erg goed. Voorlopig hebben wij dus het voordeel dat zij onze beta-testers zijn. 

Omdat het systeem ook helemaal open is, kan iedereen ook controleren wat er met zijn of haar stem gebeurt. 

Het probleem van stemmen met DigID is niet alleen fraudegevoeligheid, maar ook dat je niet meer kan controleren of iemand niet gedwongen wordt een bepaalde stem te geven. LQDF is meer een soort van permanent online congres, wat dus anders is en werkt dan een Tweede kamer verkiezing bijvoorbeeld.

Debeul: Stel jullie zijn nodig om een coalitie te vormen wat zijn je standpunten in 
1 - Hypotheek rente aftrek ?
2 - Gezondheidszorg betaalbaarheid ervan ?
3 - En Europa verdere uitbreiding macht of niet ?

1- Hypotheekrente aftrek werd ons in 2010 ook al naar gevraagd. Wij zeiden toen al dat het systeem op de schop moest en dat partijen die beloofden er nooit iets aan te zullen veranderen de kiezers gewoon aan het bedonderen waren en vroeger of later zouden moeten draaien. QED

2-Eerst al het geld dat weglekt naar farmapatenten eens aanpakken, voor we al het verplegend personeel op het minimum jeugdloon zetten en door eigen risico verhoging de zorg onbetaalbaar maken voor grote groepen mensen. En heel goed nadenken over het nut van een topzware managerslaag die per persoon het budget van 10 handen aan het bed opsouperen.

3- Eerst Europa een democratie maken, zonder de ongecontroleerde macht van EC en Raden van ministers, wat mij betreft.

Voor het hele gesprek met de Piratenpartij: http://forum.fok.nl/topic/1862937