Marijnissen: SP heeft PvdA nodig voor nieuw kabinet

Volgens Jan Marijnissen heeft de SP de PvdA 'hard nodig' om tot een nieuw kabinet te komen. Dat zegt de partijvoorzitter van de SP deze week in Vrij Nederland. "Wij hebben het contact met de kiezer, zij de bestuurlijke ervaring", stelt hij.

Volgens Marijnissen is de PvdA sinds het vertrek van Wouter Bos naar de SP opgeschoven. "Zeker onder Diederik Samsom. Met PvdA-voorzitter Hans Spekman kan ik goed praten", zegt Marijnissen.

SP-campagneleider Tiny Kox zegt dat zijn partij na de verkiezingen bereid is om compromissen te sluiten, maar hij wil hier niet op vooruitlopen. "Je moet van tevoren nooit zeggen wat je wilt inleveren", zegt Kox. "Wat we in ieder geval wél willen bereiken, is dat de inkomensverschillen niet groter worden, dat er geen verdere marktwerking komt in de zorg en dat de armoede onder kinderen omlaaggaat."

In een interview met nu.nl zei Marijnissen dinsdag al dat het een reëel scenario is dat de SP op 12 september 45 zetels haalt. Hij vreest niet voor concurrenten PVV of PvdA. "Van Wilders hebben we helemaal niets te duchten en bij de PvdA hoeven we alleen maar te benoemen dat we nu geconfronteerd worden met hun erfenis. Ik voorzie een mooie uitslag."


Marijnissen: SP heeft PvdA nodig voor nieuw kabinet (Foto: Novum)