Aantal jeugdige cocaïneverslaafden gehalveerd

Het aantal jongeren onder de 25 jaar dat hulp vraagt vanwege een cocaïneverslaving, is de afgelopen tien jaar gehalveerd. De groei in het aantal hulpvragen vanwege een cannabisverslaving hield vorig jaar juist aan en is sinds 2002 verdrievoudigd. Dat blijkt dinsdag uit de Kerncijfers Verslavingszorg 2011 van de Stichting Informatievoorziening Zorg.

De cijfers wijzen verder uit dat vorig jaar voor het eerst in ruim vijftien jaar tijd het aantal mensen dat zich meldt bij een instelling voor verslavingszorg is gedaald. Vorig jaar zochten bijna zeventigduizend mensen hulp, ongeveer duizend mensen minder dan in 2010. De vijftien jaar daarvoor was juist sprake van een stijgende trend.

Drie op de vier hulpvragers zijn mannen. De gemiddelde leeftijd is 41 jaar. Een op de acht hulpvragers is jonger dan 25 jaar, terwijl een op de zes ouder is dan 55. Het aandeel ouderen is in tien jaar tijd verdubbeld. Een kwart van de hulpvragers meldde zich vorig jaar voor het eerst.

Bij 35 procent is sprake van problemen met verschillende middelen of gedraggerelateerde verslavingen. Alcohol blijft verantwoordelijk voor de grootste groep hulpvragen. Ruim 32.000 hulpvragers klopten vorig jaar aan met vooral een alcoholverslaving, een lichte daling ten opzichte van het jaar daarvoor. Sinds 2002 nam het aantal hulpvragen vanwege een alcoholverslaving juist sterk toe.

Ook het aantal hulpvragers met een heroïneverslaving daalde, in dit geval met zes procent naar elfduizend. In 2002 meldden zich nog vijftienduizend mensen met een heroïneverslaving bij instellingen. Deze groep verslaafden wordt gemiddeld steeds ouder. Vorig jaar steeg de gemiddelde leeftijd naar 46 jaar. Al meer dan zeventienhonderd opiaatverslaafden zijn ouder dan 55 jaar. De gemiddelde behandelgeschiedenis in de verslavingszorg bedraagt voor deze groep meer dan twaalf jaar. Vorig jaar meldden zich slechts driehonderd nieuwe cliënten met deze verslaving.

Het aantal hulpvragen van cocaïneverslaafden nam vorig jaar eveneens af. Deze daling werd in 2007 al ingezet. In totaal daalde het aantal mensen dat hulp vroeg wegens een cocaïneverslaving vorig jaar naar 7500, zeven procent minder dan in 2010. Het aandeel jongeren blijft dalen: in 2011 was elf procent van deze groep verslaafden jonger dan 25 jaar, tegenover 22 procent in 2002.

Elfduizend mensen zochten vorig jaar voorts hulp vanwege een cannabisverslaving. In 2002 waren dat er nog ongeveer 3500. Van deze groep hulpvragers is 52 procent jonger dan 25 jaar. Ook de hulpvraag vanwege ghb-gebruik is gestegen. In 2011 deden 650 ghb-gebruikers een beroep op de verslavingszorg. 34 procent van hen is jonger dan 25 jaar. Het aandeel vrouwen in deze groep is met 34 procent relatief hoog.