Debat kost SP vier zetels

De SP daalt in de dinsdag verschenen peiling van TNS NIPO van 34 naar dertig zetels. De PvdA wint drie zetels en komt op 24 zetels. Winst is er ook voor de VVD, die de voorsprong op de SP groter ziet worden. De liberalen stijgen twee zetels naar 36 zetels.

De verschuivingen zijn volgens TNS NIPO in belangrijke mate het gevolg van het 'premiersdebat' van zondag op RTL4. PvdA-leider Diederik Samsom werd tot winnaar uitgeroepen. Het verschil tussen PvdA en SP is nu zes zetels. Drie weken geleden was dat nog twintig zetels.

Door zijn optreden in het debat wordt Samsom persoonlijk beter gewaardeerd. De afgelopen maanden scoorde hij steevast een rapportcijfer van 5,4 of 5,5, maar dat is nu gestegen naar een 6,1. Daarmee scoort hij even goed als Emile Roemer (SP), Mark Rutte (VVD) en Alexander Pechtold (D66). De waardering voor Roemer gaat wel achteruit. Eind 2011 scoorde hij een 7,0. In juli was dat een 6,4.

In de peiling gaat verder de PVV van veertien naar vijftien zetels, het CDA van zestien naar dertien en D66 van dertien naar twaalf. De ChristenUnie is stabiel op zeven zetels, GroenLinks op vier en de SGP op drie. De Partij voor de Dieren gaat van twee naar drie zetels, net als 50Plus.