FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 augustus 2012

Verkiezingsdebat RTL wordt ondertiteld

Het verkiezingsdebat dat RTL 4 organiseert in Carré wordt ondertiteld. Dat heeft de zender laten weten nadat VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg dat aan de commerciële omroep had gevraagd. De zender had er volgens een woordvoerder gewoon niet aan gedacht.

Volgens het Kamerlid hebben belangenorganisaties van doven en slechthorenden zich beklaagd over de toegankelijkheid van verkiezingsdebatten. "Er zijn anderhalf miljoen doven en slechthorenden in ons land. Het is van belang dat ook zij weten waar politici voor staan en met elkaar over debatteren", aldus Van Miltenburg.

Het debat in Carré vindt dinsdag plaats, acht dagen voor de verkiezingen.

CU: hogere premie bij ongezond leven

De ChristenUnie is van mening dat mensen die ongezond leven meer zorgpremie moeten betalen. Ook mag leefstijl wat Kamerlid Joël Voordewind betreft van invloed zijn op de behandelvolgorde. Hij staat hierin alleen, bleek woensdag tijdens een debat over zorg dat plaatsvond in Nieuwegein.

"Bij ivf wordt nu ook al gevraagd of vrouwen kunnen afvallen. En rokers moeten ook een halfjaar niet roken als ze in aanmerking willen komen voor een nieuw orgaan", zei Voordwind. Hij voegde hieraan toe dat hij niet uit is op een systeem van 'eigen schuld, dikke bult'.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra wil dat er wel prikkels komen om gezond te leven, maar voelt niets voor een koppeling van leefstijl en de beschikbaarheid van zorg. Linda Voortman van GroenLinks wees erop dat niet is na te gaan hoe gezond mensen leven. Als mensen minder premie hoeven te betalen als ze niet roken, zullen velen dit invullen, ook als ze wel af en toe een sigaret opsteken, denkt Voortman.

VVD-Kamerlid Anne Mulder waarschuwde voor een 'hellend vlak'. "Wat doe je met sporters die een sportblessure oplopen? Dit moet je niet willen." De SP vreest voor 'verdere tweedeling'. Ook de PVV en het CDA zijn tegen het betrekken van leefstijl bij het vaststellen van de premie of de behandelvolgorde.

Homohuwelijk in Nieuw-Zeeland stap dichterbij

Het parlement van Nieuw-Zeeland is woensdag in een eerste stemming met grote meerderheid akkoord gegaan met wetgeving die het huwelijk tussen homoseksuele stellen mogelijk moet maken. Er volgen nog twee stemmingen, maar het resultaat van woensdag toont dat er goede kans is dat de wet uiteindelijk wordt ingevoerd. Tachtig parlementariërs stemden voor de wetswijziging, veertig lieten weten tegen te zijn.

Twee derde van de Nieuw-Zeelandse bevolking steunt het homohuwelijk. Ook onder de politieke leiders van het land is een flinke meerderheid voor invoering.

Onder bestaande wetgeving kunnen homoparen al een geregistreerd partnerschap aangaan, maar zij worden nog wel uitgesloten van andere rechten die getrouwde stellen wel hebben, zoals het recht een kind te adopteren.

Nederland erkende in 2001 officieel als eerste land ter wereld het huwelijk van twee mensen met hetzelfde geslacht. Sindsdien zijn er vele landen gevolgd.

[CL] Pot-indeling voor loting groepsfase

Donderdag om 18:00 uur zal in Monaco de loting voor de groepsfase van de Champions League plaatsvinden. Ajax is ingedeeld in pot 3 en zal in de poule dus een tegenstander uit pot 1,2 en 4 krijgen.

Hieronder de potindeling voor de loting.

Pot 1: Pot 2:
Chelsea (Eng) Valencia (Spa)
FC Barcelona (Spa) Benfica (Por)
Manchester United (Eng) Shakhtar Donetsk (Oek)
Bayern München (Dui) Zenit (Rus)
Real Madrid (Spa) Schalke'04 (Dui)
Arsenal (Eng) Manchester City (Eng)
FC Porto (Por) Sporting Braga (Por)
AC Milan (Ita) Dynamo Kiev (Oek)
Pot 3: Pot 4:
Olympiakos (Gri) Celtic (Sch)
Ajax (Ned) Borussia Dortmund (Dui)
Anderlecht (Bel) BATE (WRu)
Juventus (Ita) Dinamo Zagreb (Kro)
Lille OSC (Fra) Cluj (Roe)
Spartak Moskou (Rus) Málaga (Spa)
Paris Saint-Germain (Fra) Montpellier (Fra)
Galatasaray (Tur) FC Nordsjælland (Den)

[CL] Uitslagen play-offs (29/08/2012)

Vanavond werden de laatste vijf returns van de play-offs voor de Champions League gespeeld. Hierdoor zijn alle ploegen bekend die morgen bij de loting in de kokers zitten en zullen we weten welke ploegen de tegenstanders van Ajax worden. Vandaag voegden zich Cluj, Celtic, Spartak Moskou, Dinamo Kiev en Lille als laatsten bij de tweeëndertig clubs. 

Uitslagen:

thuis uit uitslag agg
Celtic (Sch) HJK Helsinki (Fin) 2-0 4-0
CFR Cluj (Roe) Basel (Zwi) 1-0 3-1
Dinamo Kiev (Oek) Borussia Mönchengladbach (Dui) 1-2 4-3
Fenerbahçe (Tur) Spartak Moskou (Rus) 1-1 2-3
Lille (Fra) FC Kopenhagen (Den) 2-0 2-1*

* Lille wint na verlenging 

Man in Afghaans uniform doodt drie NAVO-militairen

Een man in een Afghaans legeruniform heeft dinsdag in het zuiden van Afghanistan drie NAVO-militairen gedood. Dat heeft het bondgenootschap woensdag gezegd. De nationaliteit van de drie militairen is nog niet bekendgemaakt.

Al 33 keer eerder vonden dergelijke aanslagen plaats, gepleegd door Afghaanse soldaten of militanten in een legeruniform. Daarbij kwamen in totaal 45 NAVO-militairen om het leven. Zeker tien van de aanslagen vonden afgelopen maand plaats. Sommigen denken dat het mogelijk een nieuwe strategie van de Taliban is.

Sperma maakt vrouwen slimmer

Uit onderzoek onder studenten is gebleken dat onveilige seks een goede invloed heeft op het humeur. Sperma bevat stoffen die de vrouw zowel slimmer als vrolijker maakt.

Dat beweert auteur Jesse Bering in zijn recent uitgebrachte boek Why Is The Penis Shaped Like That?: And Other Reflections on Being Human. Aan het gepubliceerde onderzoek deden 293 universiteitsstudentes mee. Studentes die onveilige seks hebben zouden zich minder depressief gedragen dan studentes die veilige of helemaal geen seks hebben.

Sperma bevat volgens het onderzoek namelijk stoffen die de angst verminderen en het humeur en de slaap bevorderen. Uit eerder onderzoek bleek al dat veelvuldige aanraking met sperma een positief effect heeft bij het maken van kennisquizzen en dat het het concentratievermogen zou bevorderen.

Be happy, have sex!

Horeca wil af van gedwongen duur bier

Koninklijke Horeca Nederland heeft woensdag aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gevraagd om op te treden tegen de vier grote bierbrouwers Heineken, Grolsch, Bavaria en AB InBev. Deze houden de horeca-ondernemers te zeer in een wurggreep en zijn daardoor mede schuldig aan de woekerprijzen in cafés, aldus de branchevereniging.

De NMa gaat daarom om de tafel zitten met brouwers en horeca-ondernemers, zo meldt de NOS. De rol van de brouwers in de financiering van de horeca wordt daarbij zeker onder de loep genomen. Uit onafhankelijk onderzoek van onderzoeksbureau Panteia/EIM is gebleken dat brouwers hiermee de cafébazen in hun greep houden. Driekwart van de horeca-ondernemers heeft volgens Panteia/EIM een relatie met een brouwerij 'die verdergaat dan alleen een leveranciersrelatie'.

Volgens het onderzoek wil een kwart van de kroegbazen graag overstappen van brouwerij, maar het is vrijwel onmogelijk deze stap ook daadwerkelijk te zetten. Kasteleins huren hun pand namelijk vaak van hun bierbrouwer. De huurcontracten tussen brouwers en cafébazen laten volgens Koninklijke Horeca Nederland te weinig ruimte voor marktwerking. "De prijzen worden opgedreven en dat is heel slecht voor de consument," aldus KHN-voorziter Naber.

Koninklijke Horeca Nederland concludeert uit het onderzoek dat de Nederlandse biermarkt op slot zit. "Brouwerijen zeggen wel dat de markt anders moet, maar kunnen of willen dat niet." Het Europese Hof van Justitie heeft de vier grote brouwers eerder al een boete opgelegd van 274 miljoen euro, voor eenzelfde situatie op de biermarkt tussen 1996 en 1999.

Familie klaagt politie aan om Breivik

De familie van een van de slachtoffers van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik heeft de politie aangeklaagd wegens plichtsverzuim. Dat zei een woordvoerder van het onderzoeksbureau interne zaken van de Noorse politie woensdag.

De klagers vinden dat de politie faalde bij de uitvoering van haar taken op het eiland Utøya. Daarbij gaat het om de vraag of er levens hadden kunnen worden gered als de politie sneller ter plaatse was geweest, aldus de woordvoerder.

Tegenstrijdigheden rondom dood Bin Laden

Het relaas van een Amerikaanse Navy SEAL over de inval waarbij Osama bin Laden werd gedood strookt niet met die van de Amerikaanse autoriteiten. Het doet de vraag rijzen of het doel van de inval was om Bin Laden gevangen te nemen of om hem te doden.

Bin Laden werd in zijn hoofd geschoten toen hij zijn slaapkamerdeur opende en om de hoek de gang in keek. Commando's stormden op dat moment juist naar boven, schrijft de voormalige Navy SEAL Matt Bissonnette in zijn boek No Easy Day. Hij schreef het boek, dat op 4 september verschijnt, onder het pseudoniem Mark Owen.

Bissonnette schrijft dat hij als tweede de donkere trap op ging. Toen ze bijna boven waren hoorde hij twee schoten, maar hij schrijft in het boek niet wie die vuurde. De eerste SEAL had iemand in de gang om de hoek van een deur zien kijken. Volgens de schrijver dook de man terug de kamer in.

Toen de SEALs de kamer binnengingen, vonden ze een man in een plas bloed met een gat in de rechterkant van zijn hoofd en twee huilende vrouwen om hem heen. Toen ze het bloed van zijn gezicht hadden geveegd, waren ze er zeker van dat het Bin Laden was, aldus Bissonnette.

De eerste man trok de twee vrouwen vervolgens weg en duwde ze in een hoek van de kamer. Vervolgens richtten enkele SEALs hun wapen op het nog bewegende lichaam van Bin Laden en schoten meermalen tot hij niet meer bewoog. De commando's vonden later twee ongebruikte wapens bij de slaapkamerdeur, schrijft Bissonnette.

Volgens de lezing van de autoriteiten schoten de SEALs echter pas nadat Bin Laden was weggedoken in de slaapkamer, omdat de commando's dachten dat hij een wapen wilde pakken.

De gepensioneerde majoor-generaal Charlie Dunlap zei dat het niet zo vreemd is dat de SEALs op iemand schieten die zijn hoofd om de hoek van een deur steekt. "In een kleine ruimte als die waar ze waren, waar overduidelijk gevaren zijn, moeten SEALs stappen nemen die hun veiligheid garanderen en die de missie tot een goed einde brengen."

Ook is het niet zonder reden dat op Bin Laden zou zijn geschoten terwijl hij al zwaargewond op de grond lag. Hij had zich nog op kunnen blazen of naar een wapen kunnen grijpen, aldus Dunlap.

Volgens Bissonnette was geen van de SEALs een aanhanger van president Barack Obama en wisten ze dat zijn regering met de eer zou strijken. Een van de commando's zei na de missie dat ze Obama zojuist aan zijn herverkiezing hadden geholpen. Maar Bissonnette schrijft ook dat ze hem als opperbevelhebber en opdrachtgever van de operatie respecteerden.

De Amerikaanse autoriteiten vrezen dat het boek vertrouwelijke informatie bevat. Bissonnette zei echter 'geen geheime of gevoelige informatie prijs te geven die de nationale veiligheid op welke manier dan ook in gevaar zou brengen'.

Aanwinst Groningen inzet juridisch steekspel

FC Groningen heeft zich versterkt met Andraz Kirm. De noorderlingen zijn echter met zijn oude ploeg Wisla Krakau in een dispuut over de voorwaarden verzeild geraakt, melden ze woensdagavond. Groningen, dat gesteund wordt door de KNVB en Kirm, schakelt zo snel mogelijk de wereldvoetbalbond FIFA in om de zaak te beslissen.

Groningen huurt de 27-jarige Sloveense vleugelaanvaller voor een seizoen en heeft daarna een optie tot koop bedongen. Daarover zijn beide partijen het eens. Groningen verwachtte echter dat het alleen de huursom aan de Polen hoefde over te maken en dat zij het salaris van Kirm door zouden betalen.

Woensdagmiddag kwam Wisla echter met de mededeling dat het verwachtte dat Groningen zowel de huursom als het salaris zou betalen. De Nederlandse club won daarop juridisch advies in bij onder meer werkgeversorganisatie FBO en de voetbalbond. Zij vonden dat Groningen het recht aan zijn kant heeft.

Groningen vraagt nu de FIFA om een voorlopige overschrijving van Kirm goed te keuren terwijl de zaak wordt bekeken. De club en de 45-voudig Sloveens international stellen zich op het standpunt dat een speler nooit mag lijden onder een conflict tussen twee clubs.

Souvenir blijkt explosief

Een toerist uit Capelle aan den IJssel blijkt een explosief mee te hebben genomen van zijn vakantie in Frankrijk. Het gaat vermoedelijk om een kleine Duitse mijn die de man had meegezeuld in een rugzak, meldt de Rotterdamse politie woensdag.

De man kwam begin augustus terug van vakantie. Het voorwerp legde hij in een kelderbox aan de Papiermolen.

Woensdagmiddag belde hij de politie, omdat hij na wat zoekwerk op internet toch het vermoeden had gekregen dat zijn vakantie-aandenken weleens een explosief zou kunnen zijn. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie stelde vervolgens vast dat inderdaad sprake was van een explosief. De experts hebben de bom meegenomen. Of de Duitse mijn op scherp stond, is onduidelijk.

Dood na politieachtervolging

Een 18-jarige man uit Sellingen (Groningen) is woensdagmiddag overleden na een politieachtervolging. De man botste tegen een boom in Nieuw Buinen (Drenthe). Dat heeft de politie gemeld.

De man nam zonder toestemming een auto mee en reed zonder rijbewijs. Toen agenten de man zagen rijden, keerden ze hun auto en zetten de achtervolging in om hem een stopteken te geven. De man trapte het gaspedaal in, vloog uit de bocht en kwam tegen de boom tot stilstand.

Hulpdiensten hebben nog geprobeerd de man ter plaatse te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. De man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Onder meer de Rijksrecherche doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Dood na politieachtervolging
Dood na politieachtervolging (Foto: ANP)

'Arsenal wil Walcott niet kwijt'

Theo Walcott lijkt toch voor een langer verblijf bij Arsenal te staan. De aanvaller zou met de club hebben afgesproken niet te vertrekken.

Walcott leek deze zomer te vertrekken bij Arsenal, nadat hij besloot zijn aflopende contract niet te verlengen. Liverpool zou interesse hebben getoond om de aanvaller over te nemen, maar Sky Sports meldt nu dat Arsenal en Walcott hebben afgesproken dat de Engelse international deze transferperiode niet meer vertrekt.

Walcott zou woensdag met trainer Arséne Wenger hebben gesproken. De aanvaller speelt al sinds het seizoen 2005/2006 in de hoofdmacht van Arsenal, waar hij inmiddels 151 competitiewedstrijden voor speelde. Walcott vond daarin 26 keer het net.

9500 jaar oude beeldjes gevonden

Archeologen hebben in de buurt van Jeruzalem twee 9500 jaar oude beeldjes opgegraven. Dat hebben de Israëlische autoriteiten gezegd. De beeldjes helpen licht te werpen op de samenleving tijdens de steentijd.

De twee zeldzame beeldjes van vijftien centimeter lang werden vorige week blootgelegd in Tel Motza. Een van de twee heeft de vorm van een ram en is gemaakt van kalksteen. De ander stelt een os voor en is gemaakt van dolomiet. De figuurtjes zijn mogelijk geluksbeeldjes voor jagers of geven een voorstelling van de domesticatie van de dieren.

Koeman: "Met durf en lef spelen tegen Sparta"

Feyenoord-trainer Ronald Koeman eist dat zijn ploeg donderdagavond scherp aan de Europa League-return tegen Sparta Praag begint.

De Rotterdammers moeten morgen in Praag nog volop aan de bak, na het 2-2 gelijkspel in het heenduel in De Kuip. Koeman had toen veel aanmerkingen op het spel van zijn ploeg.

"Vorige week tegen Sparta Praag speelden we veel te snel de lange bal. Morgen zal Sparta Praag ook niet willen gokken op een doelpuntloos gelijkspel en weer proberen om vooruit te verdedigen. Daar moeten wij op voorbereid zijn."

Toch ziet Koeman naar aanleiding van het heenduel ook kansen voor Feyenoord. "Die wedstrijd heeft uitgewezen dat we met lef en durf moeten voetballen om het Sparta Praag moeilijk te maken. Of dat lukt, zal heel bepalend zijn voor het resultaat morgen", zo zegt de keuzeheer op de persconferentie.

Mocht Feyenoord morgenavond het benodigde resultaat boeken tegen Sparta, dan plaatsen de Rotterdammers zich voor de groepsfase van de Europa League.

Wilders kan Pechtold niet twee keer hebben

PVV-leider Geert Wilders doet toch niet mee met het debat dat hij zaterdag met D66-voorman Alexander Pechtold zou voeren in het televisieprogramma Nieuwsuur. Reden is dat Wilders volgende week donderdag ook al tegenover Pechtold komt te staan bij een debat van het televisieprogramma EenVandaag. Dat meldt de NOS woensdagavond.

Volgens een woordvoerder van Wilders zou de PVV-leider het te veel eer vinden voor Pechtold als Wilders twee keer met hem in debat gaat. "Dat gaan we niet doen", zegt ze tegen de NOS. "Pechtold kan hier kiezers mee winnen, wij niet."

Pechtold reageert laconiek. "Nog nooit zo makkelijk een debat gewonnen", laat hij weten op Twitter. D66-Kamerlid Kees Verhoeven reageert kritischer. "Wilders wil Europa als thema van de verkiezingen. Maar niet als onderwerp van een stevig debat", twittert hij.


Wilders zegt debat met Pechtold af (Foto: Novum)

Aanhouding om bizarre wapencollectie

In een woning in Blerick heeft de politie een 45-jarige man aangehouden. De man was in het bezit van een bizarre wapencollectie, zo meldt omroep L1.

De verzameling wapens bestond onder meer uit een hellebaard, een boksbeugel, een zwaard, een vlindermes, een valmes, een blaaspijp en een katapult. Ook trof de politie een pistool met munitie aan in het huis van de verdachte.

Naast de wapens is ook een onbekende hoeveelheid vloeistof in beslag genomen. Vermoedelijk gaat het daarbij om harddrugs.

FIA: Geen DRS in Eau Rouge

Net als vorig jaar mag er op Spa-Francorchamps in Eau Rouge geen gebruik worden gemaakt van het Drag Reduction System, zo heeft autosportfederatie FIA laten weten. Het meetpunt ligt voor Eau Rouge, terwijl de vleugel in de race vlak na de bocht opengeklapt kan worden.

Verder is bekend geworden dat Eliseo Salazar voor het eerst aan zal schuiven bij de stewards. De 57-jarige Chileen reed tussen 1981 en 1983 in de Formule 1. Zijn beste resultaat is een vijfde plaats in San Marino in 1982 toen hij voor ATS uitkwam. Hij is het bekendst geworden van een incident dat datzelfde jaar plaatsvond in Duitsland. Raceleider Nelson Piquet zette Salazar op een ronde toen het duo met elkaar in botsing kwam. Het leidde tot een handgemeent tussen de twee.

Salazar heeft daarna in tal van raceklasses gereden, waaronder CART IndyCar, Indy Racing League en de American Le Mans Series. Hierdoor heeft hij zowel de F1-race op Monaco, de Indy 500 en de 24 uur van Le Mans gereden. De Chileen rijdt tegenwoordig rally's. Dit jaar deed hij nog met een Mini WRC mee aan de Rally van Argentinië waarin hij twaalfde werd.

Boze man overgiet huis en vrouw met benzine

Een 51-jarige man uit Drongelen die probeerde zijn huis en zijn echtgenote in brand te steken is dinsdagmiddag opgepakt. De man had tijdens een ruzie de inboedel van zijn woning en zijn echtgenote overgoten met benzine. De politie werd gewaarschuwd nadat vanuit de woning een sterke benzinelucht was geroken.

De 51-jarige man gaf zich volgens de politie niet zomaar gewonnen en verzette zich tijdens zijn arrestatie. Hij werd naar een politiebureau gebracht, waar hij in een cel is gezet. Hij zit in ieder geval nog tot vrijdag vast.

Zijn echtgenote heeft aangifte tegen de Brabander gedaan. De man krijgt vanwege de gebeurtenissen een huisverbod opgelegd.

Homotherapie straks verboden in Californië

De Amerikaanse staat Californië stevent af op een wettelijk verbod voor therapieën waarbij homoseksuele tieners zouden worden 'genezen'. Het Huis van Afgevaardigden van de staat heeft met ruime meerderheid ingestemd met een wetsvoorstel om kinderen onder de 18 te beschermen tegen dergelijke praktijken.

In de Senaat lijkt het voorstel het ook te gaan halen. In mei was er al een meerderheid voor een eerdere versie van de wet. Daarna hoeft alleen de gouverneur zijn handtekening nog te zetten om de zaak te bekrachtigen, meldt de zender NBC.

"Deze niet-wetenschappelijke pogingen hebben in sommige gevallen ertoe geleid dat patiënten later zelfmoord pleegden, maar ook tot ernstig mentaal en fysiek lijden", stelt de indiener van de wet, senator Ted Lieu. Pogingen om een homoseksuele jongere in een hetero te veranderen zijn schadelijk en staan gelijk aan psychische mishandeling.

Doelman Julio Cesar verlaat Inter

Keeper Julio Cesar is niet langer in dienst van Internazionale. Het contract van de 32-jarige Braziliaan bij de Nerazzurri is ontbonden, meldt de Milanese club woensdag. Volgens Inter gebeurde dat met wederzijds goedvinden. Cesar, 64-voudig Braziliaans international, had nog een contract tot 2014. Hij wordt in verband gebracht met een transfer naar Queens Park Rangers.

Julio Cesar verruilde in 2004 Flamengo voor het Italiaanse Chievo Verona. Na een jaar op de bank te hebben gezeten bij die club verhuisde hij naar Inter. In zeven seizoenen in Milaan speelde hij 228 duels in de Serie A.

[US Open] Azarenka walst over Flipkens heen

Victoria Azarenka heeft woensdag zonder enige moeite de derde ronde van de US Open bereikt. De Wit-Russin, de nummer een van de wereld, gunde de Vlaamse vier games: 6-2, 6-2. In de derde ronde treft Azarenka Jie Zheng. De Chinese (28) won met 6-3, 6-3 van Magdalena Rybarikova uit Slowakije.

Ook Lucie Safarova staat in de derde ronde. De als vijftiende geplaatste Tsjechische had drie sets nodig om Aleksandra Wozniak terug naar Canada te sturen: 6-3, 4-6, 6-2. Nadia Petrova (19) rekende af met de Roemeense Simona Halep. De Russin was met 6-1, 6-1 oppermachtig.


Azarenka walst over Flipkens heen (Foto: Novum)

300 explosieven in woning vuurwerkknutselaars

In een woning in Terneuzen zijn woensdag driehonderd geïmproviseerde explosieven gevonden. De twee bewoners van het pand, een vader en zijn zoon, zijn aangehouden. De twee zouden hebben geëxperimenteerd met vuurwerk, meldt de politie.

De woning aan de Jazzsingel werd doorzocht na een anonieme tip. Agenten besloten na het binnengaan van het pand de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) de aangetroffen goederen te laten onderzoeken. De EOD onderzocht de boel met behulp van een robot.

Rond 19.45 uur werd de omgeving van de woning weer vrijgegeven.

'Moordverdachte misbruikt door slachtoffer'

Een 28-jarige man die in juli werd aangehouden voor de dood van een 59-jarige Hengeloër zou als kind zijn misbruikt door het slachtoffer. Mogelijk is het misbruik het motief voor de moord. Dat meldt RTV Oost woensdagavond op basis van bronnen rond de verdachte.

De 59-jarige Hengeloër en de 28-jarige man zouden jaren geleden bij elkaar in de buurt hebben gewoond in Goor. Daar zou de 59-jarige man zich hebben vergrepen aan minderjarige jongens. De man zou daar ook voor zijn veroordeeld. Het misbruik van de 28-jarige verdachte zou ruim vijftien jaar geleden hebben plaatsgevonden.

Vanwege de dood van de Hengeloër zit behalve de 28-jarige man ook een 26-jarige man uit Goor vast. Die laatste werd dinsdag in Amsterdam opgepakt. Of hij ook door het 59-jarige slachtoffer zou zijn misbruikt, is onbekend.

Het levenloze lichaam van het slachtoffer werd vorig jaar augustus aangetroffen in het Twentekanaal in Delden. De man bleek door een misdrijf om het leven te zijn gekomen.

Een vurige trein in Bravely Default

Een titel die ook aandacht en een vurige trailer kreeg tijdens de Nintendo Direct-uitzending is Bravery Default: Flying Fairy. Het kreeg zelfs twee trailers: één met wat cinematics, de ander met meer gameplay.

In de gameplaytrailer zien we hoe personages aan te passen zijn door een heleboel mogelijke kostuums, hoeden en meer. Daarnaast zien we dat je Brave points nodig hebt om speciale aanvallen te doen in een gevecht. De supersterke aanval op het eind van de video is wel heel tof, voor een trein springen krijgt een geheel nieuwe betekenis.

Wanneer Bravely Default: Flying Fairy in Europa uitkomt is niet bekend. De Japanse versie komt 11 oktober uit.

Cinematic trailer:

Gameplay trailer:

NAM moet aardbevingen beperken

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet onderzoek doen naar mogelijkheden om aardbevingen rondom Groningse gasvelden te beperken. Dat stelt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in haar jaarverslag 2011 dat het ministerie van Economische Zaken woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Een aardbeving in Loppersum van 3,4 op de schaal van Richter zorgde eerder deze maand voor ruim elfhonderd schademeldingen aan huizen, een recordaantal. Het vorige record stond op 414, na een beving in Middelstum in 2006.

Als de schade samenhangt met de aardbeving wordt deze vergoed, maar het levert voor de bewoners veel narigheid en gedoe, zegt minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA). "Het is dus van groot van belang dat we naast een goede schadeafhandeling ook nagaan of het mogelijk is om schade voorkomen."

De toezichthouder heeft de NAM daarom gevraagd de oorzaken van de aardbevingen te onderzoeken en te kijken of het mogelijk is de sterkte van aardbevingen te beperken. Het onderzoek moet uitwijzen waarom de relatief krachtige aardbevingen op slechts enkele plekken in het noordoosten van de provincie plaatsvinden, zoals Loppersum en Middelstum.

De NAM laat weten dat de oproep al langer bekend was en dat het onderzoek er komt. "Dat is voor alle betrokkenen nuttig", zegt een woordvoerder. "We gaan het zeker nog dit jaar in gang zetten, en laten het verrichten door een externe partij die er verstand van heeft en onafhankelijk is." Hoeveel tijd het onderzoek in beslag neemt durft hij niet te zeggen.

De woordvoerder benadrukt dat aardbevingen als gevolg van gaswinning een gegeven zijn. "Er is geen kans dat dat verdwijnt, dat zal dit onderzoek niet oplossen. Maar we kunnen veel leren uit specifieke data uit het Groninger veld, hoewel er al veel seismografen zijn en we al veel weten van aardbevingen." De NAM zegt vaart te zetten achter het onderzoek naar de mogelijkheden om de schade te beperken, maar legt nu prioriteit bij het afwikkelen van de schadeclaims van de twee recente aardbevingen.

Burgemeester van Loppersum Albert Rodenboog (CDA) liet na de schok weten de schadevergoedingen onvoldoende te vinden. Hij wil dat woningen grondiger onderzocht worden na schademelding. De NAM zei toen in gesprek te zijn met de gemeente en de provincie om tot een oplossing te komen. Over de schadeclaims volgt binnenkort berichtgeving.

Twitter doet uitbarsting Vesuvius herleven

"De goden moeten over de aarde zwerven. Ik voelde de grond vanmorgen trillen." Zo luidde de eerste tweet van Plinius Maior. Niet zo vreemd, zul je wellicht denken, ook godsdienstwaanzinnigen mogen technologie gebruiken. Maar de oude Plinius is al meer dan negentien eeuwen dood.

Plinius Maior werd tijdelijk weer tot leven gewekt, in de vorm van een twitteraccount. Daarin beschreef hij in real-time, van tien uur 's morgens op vrijdag tot iets voor zevenen op zaterdagmorgen, de gebeurtenissen tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in 79 a.D. Toen trok hij aan het hoofd van een vloot naar Pompeii, om hulp te bieden aan de getroffenen daar. Hij heeft deze heldendaad met de dood moeten bekopen.

Dat zijn naam niet uit de annalen der geschiedenis is gewist, is vooral te danken aan zijn neefje en erfgenaam, Plinius Minor. Deze schreef in een uitgebreide brief aan de Romeinse historicus Tacitus wat er gedurende die noodlottige uren gebeurd is, op basis van zijn eigen observaties en getuigenissen van overlevenden.

Het Twitteraccount werd geschapen in het kader van een tentoonstelling over Pompeii in de Amerikaanse stad Denver.


Rabbijn aangevallen in Berlijn

Een rabbijn is met verwondingen aan zijn hoofd opgenomen in een ziekenhuis in Berlijn nadat hij door een groep jongeren van Arabische komaf was aangevallen. Dat heeft de politie van Berlijn woensdag gezegd.

De 53-jarige inwoner van Berlijn liep met zijn 6-jarige dochtertje op straat toen een van de jongeren hem benaderde met de vraag: "Ben je een jood?". Vervolgens sloegen de jongen en drie anderen de man diverse malen. Ze scholden hem uit en bedreigden het meisje met de dood voor ze ervan door gingen.

Burgemeester van Berlijn Klaus Wowereit veroordeelde de 'laffe' daad en sprak van een 'aanval op het vreedzame samenleven van alle mensen in onze stad'. Hij beloofde dat de politie alles in het werk zal stellen om de daders te arresteren.

[US Open] Sijsling probleemloos naar tweede ronde

Tennisser Igor Sijsling heeft woensdag de tweede ronde van de US Open bereikt. De Amsterdammer, die zich via de kwalificaties naar het hoofdtoernooi had geslagen, boekte een simpele zege op Daniel Gimeno-Traver uit Spanje. Het werd 7-5, 6-3 en 6-4. Voor Sijsling is het zijn eerste zege op een grandslamtoernooi.

Sijsling speelde tegen Gimeno-Traver een solide wedstrijd. De nummer 78 van de wereld ging tot 6-5 in de eerste set gelijk op met de Spanjaard, maar plaatste toen de beslissende break. Daarmee leek hij meteen de sleutel te hebben gevonden, want aan het begin van het tweede bedrijf sloeg hij opnieuw toe.

Ook in de derde set had Sijsling aan een break genoeg. Toen hij op 5-4 voor de wedstrijd serveerde, moest hij nog wel een aantal breakpunten wegwerken, maar dat deed de Amsterdammer zonder problemen.

Sijsling speelde twee keer eerder op een grandslamtoernooi. Op Wimbledon vorig jaar en Roland Garros dit jaar vloog hij er echter meteen uit. In Parijs was hij al dicht bij een zege, maar boog hij bij 8-6 in de vijfde set alsnog voor Gilles Müller uit Luxemburg.

Vier maanden onterecht op terroristenafdeling

Een Belgisch-Marokkaanse man is vorige week na vier maanden onterechte gevangenschap vrijgelaten uit de terroristenafdeling van de Rotterdamse gevangenis De Schie. De rechter in Roermond liet hem onmiddellijk vrij uit zogenoemde uitleveringsdetentie, omdat Marokko oude beschuldigingen over het financieren van terrorisme maar niet concreet kon maken, aldus de uitspraak die woensdag is gepubliceerd.

Marokko verdenkt de man van financiering van de organisatie van terroristenleider Abdelkader Bellirajdie die in het Afrikaanse land een levenslange gevangenisstraf uitzit. Belliraj heeft in 2008 zelf verklaard dat hij in 2001 82 miljoen Belgische frank (2 miljoen euro) van hem kreeg. Vanwege die ene verklaring stond de man sindsdien internationaal gesignaleerd.

Vier maanden onterecht op terroristenafdeling
Vier maanden onterecht op terroristenafdeling (Foto: ANP)

PEC Zwolle huurt Werder-aanvaller Avdic

PEC Zwolle huurt de Zweedse aanvaller Denni Avdic het komende seizoen van Werder Bremen. Dat maakte de Bundesligaclub woensdag bekend. De 23-jarige spits werd in januari vorig jaar door Werder overgenomen van het Zweedse Elfsborg. Hij speelde zeven duels in de Bundesliga en kwam twaalf keer uit voor het tweede van Bremen. Hij maakt per direct de overstap naar Zwolle.

Directeur Klaus Allofs van Werder hoopt dat Avdic bij Zwolle veel speeltijd krijgt. "Denni heeft tot nu toe nog niet kunnen bijdragen wat beide partijen hoopten. We hebben gezamenlijk over de situatie gesproken en waren het eens dat een verhuurperiode de zinvolste oplossing is."

Peter R. de Vries om tafel met VARA

Peter R. de Vries praat met de VARA over een programma. Dat laat de misdaadverslaggever, die in juni stopte met zijn programma, doorschemeren via Twitter. "Nog niets rond, maar positief gesprek."

De Vries is 'gepolst' om een serie te maken over de schending van kinderrechten. "Serie zou moeten gaan over kinderarbeid, prostitutie, orgaanhandel etc", legt de misdaadverslaggever uit. Of De Vries het programma gaat maken, weet hij ook zelf nog niet. "Heb zelf nog geen 'ja' gezegd."

De misdaadverslaggever zegt dat hij niet alleen met de VARA om de tafel zit. "Heb deze maanden veel gesprekken met producenten en zenders, ook SBS. Veel interessante dingen, maar nog niets rond. VARA is optie."

Peter R. de Vries
Peter R. de Vries binnenkort bij de VARA? (Foto: Novum)

Jaarlijks tomatensmijtfestijn gehouden in Spanje

Tienduizenden mensen hebben woensdag in het Spaanse Buñol deelgenomen aan het jaarlijkse tomatensmijtfestijn Tomatina. De deelnemers bekogelden elkaar met in totaal 120 ton tomaten en veranderden het centrale plein van het stadje in een levensgrote felrode kom tomatenpuree.

Het stadsbestuur schat dat veertigduizend mensen, onder wie veel toeristen, betrokken waren bij het tomatengevecht, dat zijn oorsprong zou hebben in een voedselgevecht tussen kinderen in 1945.

Gehuld in T-shirts en korte broeken en met duikbrillen op stampten de deelnemers rond in de prut. Hun overrijpe munitie haalden zij uit vijf gereedstaande vrachtwagens. Aan het einde van het gevecht konden zij zich schoonboenen onder speciaal door het stadsbestuur geplaatste douches.


La Tomatina: een massaal voedselgevecht

The Binding of Isaac komt naar consoles

Ontwikkelaar Edmund McMillen heeft op het internet bekendgemaakt dat zijn pc-spel The Binding of Isaac herschreven gaat worden naar een consoleversie. Het spel is sinds september uit op pc en heeft een behoorlijke reeks volgers en spelers gekregen.

De consoleversie gaat naast de uitbreiding The Wrath of the Lamb onder andere ook nieuwe spelmodi, bazen en een co-opmodus krijgen. Deze features waren volgens McMillen niet mogelijk in de pc-versie.

Wanneer The Binding of Isaac gaat uitkomen op Xbox 360 en PlayStation 3 heeft McMillen nog niet bekendgemaakt.

The Binding of Isaac wellicht naar Vita (Novum)

Journalist aangehouden wegens hacken

De Britse politie heeft woensdag een journalist gearresteerd die in verband wordt gebracht met het schenden van de privacy en het inbreken in computers. Hij wordt ook verdacht van belemmering van de rechtsgang. De 28-jarige man is meegenomen voor verhoor, liet de politie weten.

De identiteit van de journalist is niet bekendgemaakt, maar volgens persbureau PA gaat het om Patrick Foster, een voormalige verslaggever van The Times.

In het kader van Operatie Tuleta, een van de drie gelijktijdig uitgevoerde politieonderzoeken naar het afluisterschandaal in de Britse media, zijn nu elf arrestaties verricht. Rond de onderzoeken naar misstanden bij de media en corruptie zijn nog eens meer dan veertig mensen aangehouden.

In Glasgow werd woensdag een journalist ingerekend die eveneens wordt verdacht van belemmering van de rechtsgang. Het zou gaan om de 56-jarige voormalige hoofdredacteur van de Schotse editie van de schandaalkrant News of the World, Bob Bird.

Bewoner verwond en hond doodgeschoten bij overval

Een 57-jarige man uit Zoetermeer is dinsdagavond gewond geraakt toen hij werd beschoten door een overvaller. Die had kort daarvoor in de tuin een hond doodgeschoten. De politie is op zoek naar getuigen.

Agenten werden rond 23.40 uur naar de Broekwegzijde gestuurd, waar ze in de tuin de neergeschoten hond aantroffen. De bewoners waren na het neerschieten van de hond naar buiten gekomen en raakten in gevecht met enkele mannen. De 57-jarige werd daarbij geraakt door een kogel. De hond overleed enige tijd later. De Zoetermeerder is naar een ziekenhuis vervoerd.

De politie zette direct een speurhond en een helikopter in om de verdachten te zoeken. Ook werd een buurt- en sporenonderzoek ingesteld. Het buurtonderzoek wordt voortgezet. Agenten flyeren woensdagavond op de Broekwegzijde in een poging getuigen van de overval en het schietincident te kunnen spreken. Van de drie getinte verdachten droegen er twee een bivakmuts.

Polen matsen Balkenende met lintje

Oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft woensdag een Poolse onderscheiding gekregen. Hij ontving het Grootkruis van de Orde van Verdienste van de Poolse Republiek uit handen van de Poolse ambassadeur in Den Haag.

Polen is Balkenende dankbaar voor zijn 'constructieve opstelling' bij de onderhandelingen over de Poolse toetreding tot de Europese Unie. Balkenende heeft ook gezorgd voor aandacht voor de rol van Poolse soldaten bij de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Balkenende woonde in 2009 samen met de Poolse premier Donald Tusk in Driel de herdenking bij van het Poolse aandeel in de Slag om Arnhem in 1944.

Balkenende zei in zijn dankwoord dat hij ervan overtuigd is dat de vriendschappelijke betrekkingen tussen Nederland en Polen blijven bestaan. Anderen die dezelfde onderscheiding hebben gekregen, zijn de Britse koningin Elizabeth II, de Amerikaanse oud-president Ronald Reagan, voormalig VN-topman Kofi Annan en voormalig NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer.


Pools lintje voor Balkenende (Foto: Novum)

Manager Hülkenberg ontkent betalingsproblemen Force India

Nico Hülkenberg heeft dit seizoen gewoon zijn loon gehad van Force India, zo meldt de manager van de Duitser Timo Gans tegen het Duitse Sport1. Hiermee ontkracht hij een verhaal van het Oostenrijkse Sportwoche dat Force India dit jaar beide coureurs nog geen cent overgemaakt zou hebben.

"Het zijn geruchten. Ik vraag me af waar de verhalen vandaan komen, maar misschien weten sommige mensen meer dan wij." Gans kreeg dan ook de vraag voorgelegd of Hülkenberg betaald zou zijn. "Jazeker."

[Vuelta] Zweed Kessiakoff wint tijdrit

Astana-renner Fredrik Kessiakoff heeft woensdag de elfde etappe van de Vuelta gewonnen. De Zweed legde de 39,4 kilometer lange tijdrit van Cambados naar Pontevedra af in 52.36 minuten. Dat was zeventien tellen sneller dan Alberto Contador, die tweede werd. Chris Froome werd op 39 seconden derde voor Alejandro Valverde.

Rodetruidrager Joaquin Rodriguez (Katusha) gaf 1.16 minuten toe op Kessiakoff en houdt daardoor ternauwernood de leiding in het klassement in handen. Het verschil met nummer twee Contador bedraagt nu een seconde. Froome (Sky) kwam 22 tellen achter Contador binnen en staat derde op zestien seconden. Valverde staat in de rangschikking op 59 seconden van het rood.

Robert Gesink werd op de twaalfde plaats de beste Nederlander in de tijdrit. De Rabokopman blijft vijfde in het klassement, maar staat al op 2.27 minuten van Rodriguez. Laurens ten Dam (negende op 4.22) en Bauke Mollema (tiende op 5.10 minuten) blijven ook in de top van het klassement vertegenwoordigd.

N.E.C. huurt middenvelder van New York Red Bulls

Victor Pálsson speelt het komende seizoen op huurbasis bij N.E.C. De Nijmegenaren hebben ook een optie tot koop in het contract bedongen, meldt de club woensdag. De IJslandse jeugdinternational van de New York Red Bulls sluit donderdag aan bij de selectie.

De 21-jarige middenvelder begon zijn profcarrière bij het Deense AGF, waarna Liverpool hem oppikte. Daar wist hij zich echter niet in het eerste elftal te spelen. Na avonturen bij Dagenham & Redbridge en het Schotse Hibernian belandde hij in de Verenigde Staten. Hij is na Geert Arend Roorda en Evander Sno de derde middenvelder die N.E.C. deze zomer aantrekt.


N.E.C. huurt middenvelder van New York Red Bulls (Foto: Novum)

EA Maxis: 'Pc-gaming is niet dood'

Het is de eeuwige discussie: is pc-gaming dood? De lead producer van SimCity, Kip Katsarelis, vindt van niet, vertelt hij in een interview. Pc-gaming is nog levend en wel.

"Pc-gaming is niet dood, het is heel erg levend", zegt Katsarelis. "Blizzard heeft nogal een succes gehad met hun recente Diablo III-release, The Sims is erg succesvol, dus er is een markt daar, we hebben een publiek dat spellen op dat platform wil, we zijn nog steeds een pc-studio en dat blijven we." Hij vertelt ook dat de Glassbox-engine, die voor de nieuwe SimCity-titel gebouwd is, prima om te zetten is voor andere platformen, maar dat de pc hun markt is.

"Ik zie ons op vele platformen, er is zeker een wens voor SimCity: het is een van die spellen waar iedereen iets mee heeft, iedereen woont ergens" gaat hij verder. "Niet alleen gaming is veranderd, er is een hele generatie die SimCity misschien wel kennen en gespeeld hebben op de iPhone, maar de echte ervaring op de pc nog niet hebben ervaren. Dus we kwamen met SimCity Social, er is ook CityVille, er is een hele nieuwe generatie van stadbouwers die onze game waarschijnlijk heel graag willen spelen."

Katsarelis wilde niet verder ingaan op de toekomstplannen van Maxis na SimCity, maar legde uit dan de basis en vooruitgang van het nieuwe spel een investering in de toekomst was. Het vijfde deel van SimCity komt volgend jaar uit op pc en Mac.

Unreal Engine 3 op Windows RT-tablet

Epic Games en NVIDIA presenteerde de eerste publieke demonstratie van de Unreal Engine 3 op Windows RT tijdens de persconferentie op de IFA 2012-elektronica-beurs in Berlijn. De live, real-time demonstratie van de Epic Citadel-app werd getoond op de Asus Vivo Tab RT.

Je kunt de demo hieronder zien in de video. Epic heeft ook aangekondigd dat Unreal Engine 3-licentiehouders toegang krijgen tot de Windows RT-code tijdens de Unreal Developer Network-conferentie en dat ze de realtime Unreal Engine 4-demo, 'Elemental' genaamd, op PAX Prime gaan tonen op de Nvidia-stand.

Epic ondersteunt Windows RT-gebaseerde tablets met hun Unreal Engine 3 zonder al te veel porten van hun al bestaande code.

Lucas minstens twee maanden aan de kant

Lucas Leiva komt voorlopig niet in actie voor Liverpool. De middenvelder is twee tot drie maanden uitgeschakeld met een dijbeenblessure, liet trainer Brendan Rodgers woensdag weten op een persconferentie.

De 25-jarige Braziliaan moest zondag tijdens het duel met Manchester City het veld al na een paar minuten verlaten, hij zou zich geblesseerd hebben in de warming-up. "We zullen zien of er een operatie nodig is of niet", vertelde Rodgers.

Lucas is niet bepaald gelukkig met zijn blessure. "Er zijn geen woorden voor mijn gevoelens. Het is moeilijk geweest om positief te blijven maar ik ben er zeker van dat er betere dagen zullen komen", twittert de voetballer, die ook al een groot deel van het vorige seizoen aan zich voorbij zag gaan door een knieblessure.

De van Real Madrid gehuurde Nuri Sahin kan de Braziliaan zondag tegen Arsenal eventueel vervangen. De voormalige Feyenoorder zou daarmee zijn debuut maken.

Spaanse bond schorst Coentrão vier wedstrijden

De tuchtcommissie van de Spaanse voetbalbond heeft Fábio Coentrão voor vier wedstrijden geschorst wegens het beledigen van de scheidsrechter. Dat meldt de bond woensdag. De 24-jarige vleugelverdediger van Real Madrid deed zijn uitlatingen tegen het einde van de met 2-1 verloren wedstrijd tegen Getafe. De Portugees mist onder meer het Super Cup-duel tegen Barcelona van woensdagavond.

Barcelona-coach Tito Vilanova moet op zijn beurt twee competitiewedstrijden op de tribune plaatsnemen. De 42-jarige Spanjaard had zondag aanhoudende kritiek op de arbitrage tijdens de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Osasuna. Vilanova mag zijn spelers tijdens El Clasico wel vanuit de dug-out coachen.


Spaanse bond schorst Coentrão vier wedstrijden (Foto: Novum)

'Eindhovense gamestudio sluit deuren'

De Nederlandse gamestudio Gamehouse moet wellicht zijn deuren sluiten. Een reorganisatie bij moederbedrijf Real Networks ligt ten grondslag aan het sluiten van de Eindhovense gamestudio. Dat schrijft het gamevakblad Control op basis van zijn bronnen. De gamestudio heeft niet gereageerd op het gerucht.

Gamehouse is vooral bekend als maker van de Delicious-spellenreeks. De time management-serie, waarin spelers een restaurant moeten runnen, is onder meer verschenen voor de pc, iPhone en iPad.

Op dit moment zou de gamestudio nog met negen man werken aan zijn laatste spel in de Delicious-reeks. Het is niet bekend of moederbedrijf Real Networks de serie ergens anders nieuw leven in zal blazen.


'Eindhovense gamestudio sluit deuren'

Rutte wil niet regeren met 'links blok'

Premier en VVD-leider Mark Rutte zal een 'links blok' van SP, PvdA en GroenLinks na de verkiezingen niet aan een meerderheid helpen. Dat heeft Rutte woensdag gezegd tijdens een bezoek aan de redactie van De Twentsche Courant Tubantia in Enschede.

Rutte stelde dat SP, PvdA en GroenLinks een blok aan het vormen zijn. "Dat is slecht nieuws voor Nederland", zei hij. De VVD zal niet meedoen aan een kabinet waar verder deze drie linkse partijen in zitten. Verder sluit de VVD geen partijen of combinaties uit, zei Rutte. Hij vindt het 'onbeleefd naar de kiezer' om voor de verkiezingen te praten over coalities.

Als SP-leider Emile Roemer premier wordt, zullen mensen hun spaargeld minder waard zien worden, voorspelde Rutte. "Roemer wil de geldpers van de Europese Centrale Bank aanzetten. Dat is funest voor Nederlandse pensioenen en Nederlands spaargeld, want dat leidt tot inflatie."

Rutte zei verder dat de PvdA hem al jaren verwijt te veel te bezuinigen, wat slecht zou zijn voor de economie. "Nu blijkt dat juist bij de PvdA de groei en de werkgelegenheid dalen", zei Rutte, doelend op de maandag verschenen doorrekeningen van het Centraal Planbureau. "Dus ik zeg: bij Samsom komt de krimp."

Rutte ging ook in op de omstreden uitspraken van SGP-leider Kees van der Staaij over verkrachting en abortus. "Hij probeert zich eruit te redden, maar hij creëert een sfeer die me niet bevalt." Rutte zei 'geen millimeter' te willen toegeven op ethische onderwerpen als abortus en homohuwelijk.

SOPN gelooft niet in complottheorieën

VVD, CDA, PvdA en D66 zijn criminele organisaties. De zwaartekrachtwet klopt niet. De staat der Nederlanden is ongrondwettelijk. Deze en nog andere beweringen deed de lijsttrekker van de Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland (SOPN) Johan Oldenkamp woensdagmiddag bij de persconferentie van zijn partij. In complottheorieën gelooft Oldenkamp evenwel niet. "In die hoek willen we niet zitten", zei hij.

SOPN is naar eigen zeggen 'een participatiebeweging waarin iedereen als soeverein mens evenveel zeggenschap heeft'. Voorafgaand aan de persconferentie in het Haagse nieuwscentrum Nieuwspoort hielden zo'n zeventig sympathisanten een manifestatie voor het gebouw van de Tweede Kamer. Twee personen werden gearresteerd omdat zij zich tegen aanwezige agenten keerden.

Oldenkamp verontschuldigde zich hiervoor. "Maar de sterke arm heeft zich ook niet helemaal netjes gedragen. Wij spreken niet vanuit allemaal mentale zaken, maar vanuit het hart." Volgens hem kwamen de arrestaties voort uit een 'explosie van gevoel'. "En via creatiekracht hebben wij nu publiciteit gekregen."

Op de persconferentie, waar een handjevol journalisten en zeker vijftig SOPN'ers aanwezig waren, hekelde Oldenkamp de 'mainstreammedia' en de gevestigde partijen. Volgens hem zijn VVD, CDA, PvdA en D66 criminele organisaties omdat leden van die partijen meedoen aan de Bilderbergconferentie. Ze weigeren daar openheid van zaken over te geven, wat volgens Oldenkamp ondemocratisch is.

Een jurist die verbonden is aan de partij zou erachter zijn gekomen dat 'de staat der Nederlanden' ongrondwettelijk is. Volgens de SOPN heeft niemand namens de Nederlandse regering op 6 mei 1945 het verdrag getekend waarin de capitulatie van de Duitsers werd bekrachtigd. "Dit zou betekenen dat ieder besluit dat sinds de Tweede Wereldoorlog is genomen illegaal is."

De partij trekt tevens de relativiteitstheorie van Einstein en de zwaartekrachtwet van Newton in twijfel. Ook ageert SOPN tegen zogenoemde 'chemtrails'. Dit zijn de strepen die vliegtuigen achterlaten in de lucht. Volgens de SOPN worden zo moedwillig chemicaliën verspreid.

De partij heeft lijst 19 toegekend gekregen bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen en gaat voor 76 zetels, zegt Oldenkamp.


SOPN gelooft niet in complottheorieën (Foto: Novum)

Animal Crossing 3DS krijgt Japanse releasedatum

Animal Crossing 3DS komt 8 november uit voor Nintendo 3DS, tenminste, als je in Japan woont. Een datum voor Europa is niet bekendgemaakt.

Nintendo bracht het nieuws tijdens de Nintenod Direct-uitzending in Japan. Er werden daarnaast nieuwe beelden van Animal Crossing: Tobidase Dōbutsu no Mori, wat zoiets betekent als "eruit springen", getoond. Hierin zien we dat er van alles naar smaak aan te passen is en dat je een foto kan maken van je personage die zijn hoofd in een Iwata-bord stopt.

Animal Crossing 3DS wordt volgend jaar in Europa verwacht.

Werkstraf voor organiseren matpartij hooligans

Een 21-jarige man is woensdag veroordeeld tot een werkstraf van vijftig uur voor het organiseren van een massale vechtpartij tussen hooligans van AZ en ADO Den Haag. Aan de vechtpartij in april vorig jaar in het Victoriepark in Alkmaar deden tussen de zestig en honderd mensen mee. De rechtbank in Alkmaar legde Mikey S. ook een stadionverbod op.

De rechtbank acht bewezen dat S. een grote rol heeft gehad in de organisatie van de vechtpartij. Tijdens de matpartij werd over en weer getrapt en geslagen. Na afloop werden in het park onder meer riemen, vuisthandschoenen en metalen pijpen gevonden.

De 21-jarige man kreeg ook een voorwaardelijke celstraf van een maand met een proeftijd van twee jaar opgelegd. Het stadionverbod is als bijzondere voorwaarde aan de voorwaardelijke celstraf gekoppeld. Het verbod geldt voor alle wedstrijden van AZ en voor duels met een nationaal en internationaal karakter. Verder mag hij vanaf twee uur voor aanvang van een AZ-wedstrijd niet in een cirkel met een straal van een kilometer vanaf de penaltystip van het speelstadion komen.

Stickers verzamelen in Paper Mario

Tijdens de Nintendo Direct zijn er nieuwe beelden opgedoken van Paper Mario: Sticker Star voor Nintendo 3DS. Helaas wist Nintendo nog geen exacte releasedatum te brengen voor Japan of Europa: het moet nog steeds ergens eind dit jaar uitkomen. 

In de trailer zien we meer hoe stickers onze papieren loodgieter helpen in zijn avontuur. In plaats van acties, zoals springen of een vuurbal gooien, te selecteren moeten spelers stickers vinden en gebruiken om acties uit te voeren.

In Amerika komt Paper Mario: Sticker Star op 11 november uit, wanneer we precies in Europa met alle stickers aan de gang kunnen is nog niet bekend.

Roemer geschrokken van peiling

SP-leider Emile Roemer is geschrokken van de val van zijn partij in de peilingen na het 'premiersdebat' van RTL 4. In EénVandaag trekt hij het boetekleed aan, meldt het actualiteitenprogramma woensdag.

De SP levert in de peiling van EénVandaag acht zetels in, om uit te komen op dertig. De VVD van Mark Rutte stijgt van 33 naar 35 zetels en is nu virtueel de grootste partij. "Daar schrik ik van. Misschien ben ik te aardig gebleven", zegt Roemer. "De komende tijd moet ik toch duidelijker maken waar we voor staan."

Roemer erkent dat hij het in het debat met Rutte 'niet goed gedaan' heeft. Hij zoekt de schuld bij de premier, die hem op het verkeerde been zou hebben gezet met zijn uitspraken over het eigen risico. "Ik was uit het veld geslagen. Ik was op alles voorbereid, maar niet op politici die glashard ontkennen wat in hun verkiezingsprogramma staat. Ik heb nu wel een wijze les gehad."


Roemer geschrokken van peiling (Foto: Novum)

Manager: "Mogelijk einde F1-loopbaan Petrov"

Het lijkt erop dat dit jaar wel eens het laatste seizoen voor Vitaly Petrov in de Formule 1 kan worden. De Rus rijdt momenteel voor Caterham, maar volgens Oksana Kosachenko is het nog niet bekend of de coureur ook in 2013 een stoeltje aangeboden krijgt. Ook de geldstroom vanuit Rusland lijkt op te drogen.

Kosachenko sprak met Sport-Expres. "Als de aanwezigheid van een Rus in de Formule 1 alleen interessant is voor Vitaly Petrov en Oksana Kosachenko, dan moeten we iets anders proberen te vinden. De Formule 1 is groots en prestigieus, maar voor Vitaly is het een baan die geen geld oplevert. Waarom? Daar zijn meerdere redenen voor. In Rusland is het moeilijk om een atleet te vermarkten, maar met een Formule 1-coureur is dat helemaal onmogelijk."

Mocht Petrov volgend seizoen niet meer in de Formule 1 actief zijn dan is dat mogelijk goed nieuws voor Giedo van der Garde. De Nederlander aast op een stoelte bij Caterham en wil in 2013 dan ook graag in de koningsklasse van de autosport racen.

Nieuwe en laatste Professor Layton op komst

Tijdens de Nintendo Direct-uitzending heeft Akihiro Hino van Level-5 een nieuw 3DS-deel van de Professor Layton-serie aangekondigd.

Layton Kyouju to Choubunmei A no Isan is de Japanse titel. Het spel speelt zich een jaar na de gebeurtenissen af van de vorige 3DS-titel, Professor Layton And The Miracle Mask. Volgens de baas van Level-5 is dit het laatste avontuur van Professor Layton, waar het allemaal begint met een brief gericht aan Professor Layton. In die brief claimt iemand een levende mummie te hebben gevonden.

Een release staat gepland voor 2013 in Japan. Wij wachten nog geduldig op de vorige titel, wanneer we het laatste avontuur van Layton in Europa mogen verwachten blijft gissen. Of daarna nog allerlei spinoffs komen met de professor is in het vage gebied gelaten.

Emma Stone wil haar personage Gwen Stacy dood

Emma Stone zou graag zien dat haar personage Gwen Stacy sterft. Dat zegt de actrice tegen het Britse muziektijdschrift NME. Stacy is het vriendinnetje van hoofdpersoon Peter Parker in The Amazing Spider-Man, een film over de jonge jaren van de webslingeraar.

Voor velen zal de wens van Stone opvallend zijn, aangezien The Amazing Spider-Man wereldwijd ruim zevenhonderd miljoen dollar opbracht en er twee vervolgfilms gepland staan. Stone en Andrew Garfield, die Parker en Spider-Man speelt, hebben zelfs al voor deze films getekend.

Aan de andere kant is het voor de echte fans nauwelijks verrassend. In de strips berooft Spider-Man zijn grote liefde Stacy per ongeluk van het leven. "Dus de persoon van wie ze houdt, is ook degene die haar ombrengt, wat een verschrikkelijk gegeven is", vertelt Stone.

Een gevoelig onderwerp, want destijds waren er veel mensen die hun stripabonnement opzegden omdat deze verhaalontwikkeling hun zo tegenstond. "Fans vragen mij vaak of we de oorspronkelijke verhaallijn van de strips gaan aanhouden", gaat Stone verder. "Ik hoop eerlijk gezegd dat we dat wel doen."

Garfield, die overigens ook in het echte leven een relatie heeft met Stone, zei eerder dit jaar nog dat er geen scenario is voor The Amazing Spider-Man 2. De film staat desondanks gepland voor mei 2014.


Emma Stone wil haar personage Gwen Stacy dood (Foto: Novum)

[Upd] Geen gijzeling aan boord vliegtuig Vueling

Een vliegtuig dat om 14.15 uur geland is op Schiphol, heeft een gijzelnemer aan boord. Het vliegtuig komt uit Malaga. De bemanning houdt alle deuren dicht. Momenteel staat de marrechaussee klaar om aan boord van het vliegtuig te gaan.

Update 14.28 uur:
Volgens de piloot is alles 'normaal' aan boord. Hij wacht op verdere instructies. Het toestel is een Airbus van de Spaanse budgetmaatschappij Vueling met het vluchtnummer 8366. Er zijn 183 mensen aan boord. De hulpdiensten hebben inmiddels opgeschaald naar GRIP 3. 

Update 14.32 uur:
Er wordt door de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding bevestigd dat het gaat om een calamiteit, maar er kan nog niet officieel bevestigd worden dat het om een gijzeling gaat. 

Update 14.43 uur:
Op dichtbij.nl is een foto te zien hoe het vliegtuig geflankeerd wordt door een F16. Het toestel werd onder begeleiding van twee F16's richting de Polderbaan gebracht waar het toestel geland is. De maatschappij Vueling meldt het volgende: "De piloot had een ongebruikelijke aanpak toen het vliegtuig het land binnenkwam. Maar aan boord is alles normaal. In Nederland wordt dan automatische uitgegaan van een gijzeling, maar dat is niet zo", aldus Vueling.

Update 14.50 uur:
Een vrouw aan boord van het vliegtuig meldt het volgende aan de NOS: "Er is bijna niks aan de hand. Eerst vlogen we rondjes en toen hoorden we dat er niks aan de hand is. Nu moeten we wachten tot we naar buiten kunnen. Verder hebben we geen informatie, alles is rustig in het vliegtuig. Beetje chaos, alle kinderen willen er graag uit. Iedereen is er wel rustig onder, want iedereen weet dat er niks aan de hand is. [...] We worden over twintig minuten uit het toestel gehaald."

Voorlopig lijkt het alsnog te gaan dat de piloot geen radiocontact heeft gehad tijdens het binnenvliegen van het vliegruim en dat er mogelijk geen gijzeling aan de gang is. 

Update 14.54 uur:
Een woordvoerder van de Spaanse maatschappij Vueling heeft aan persbureau Reuters verklaard dat de berichten van een gijzeling zijn ontstaan door miscommunicatie tussen de piloot en de controletoren.

Update 14.58 uur:
Volgens diverse media en naar aanleiding van contact met een passagier is duidelijk geworden dat het niet gaat om een gijzeling aan boord van het Spaanse toestel VY 8366. Passagiers wachten nog totdat ze het toestel kunnen verlaten, maar dat zal niet lang meer duren.

Update 15.35 uur:
Volgens meegeluisterde communicatie door een vliegtuigspotter zag de gezagvoerder ineens een F16 meevliegen en vroeg aan de toren of hij soms gekaapt was. De passagiers zitten nog binnen. Volgens verslaggever Edwin van den Berg is er is een trap tegen het toestel aangezet en komen de passagiers er zo uit. Over de procedures die worden gevolgd om ieder risico uit te sluiten worden ondertussen al de nodige grappen gemaakt op Twitter, zoals dat het toestel nu wel gegijzeld wordt door de hulpdiensten.

Premier Mark Rutte is toen hij hoorde van het incident op Schiphol teruggekeerd naar Den Haag. Hij wilde daar het verdere verloop afwachten, maar is nu weer op weg naar Enschede voor zijn campagne-activiteiten.

Update 16.44 uur
De berichten over een gegijzeld vliegtuig op Schiphol blijken definitief vals alarm. Het ging om een miscommunicatie die ontstond nadat er geen radiocontact mogelijk was met de piloot van het toestel. Eerder bevestigde een passagier al tegen de NOS dat van een gijzeling geen sprake was. Later is wel een arrestatieteam het vliegtuig binnen gegaan uit voorzorg. De F-16's die opstegen vanaf Vliegbasis Volkel, gingen boven de Flevopolder door de geluidsbarrière, wat zorgde voor een harde knal op de grond. Een woordvoerder van de maatschappij benadrukt tot slot dat het vliegtuig op geen enkel moment in een gevaarlijke situatie heeft gezeten. Alle passagiers hebben inmiddels tegen 16.00 uur de Airbus verlaten en stapten in vier klaarstaande bussen.

Olympische volleybalcoach Rusland (43) overleden

De Russische volleybalcoach Sergei Ovchinnikov is woensdag op 43-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Russische volleybalbond. De coach, die de nationale vrouwenploeg deze zomer nog naar de olympische kwartfinale leidde, overleed op het trainingscomplex van zijn team Dinamo Moskou in Kroatië.

De bond en Dinamo willen niets kwijt over de doodsoorzaak. Zijn olympische ploeg werd in Londen door de latere winnaar Brazilië uitgeschakeld.

Real stevent af op slechtste start in veertig jaar

Om de eerste prijs van het seizoen binnen te slepen moet Real Madrid woensdagavond afrekenen met een slechte reeks. De Madrilenen kwamen de laatste zeven thuisduels tegen Barcelona niet tot winst. De rivalen treffen elkaar in Bernabeu in de terugwedstrijd van de Spaanse Super Cup. Barça verdedigt een 3-2 voorsprong.

Als Madrid de tweede El Clasico van dit seizoen niet wint, heeft de club de slechtste seizoensstart gemaakt sinds bijna veertig jaar. Het elftal uit de Spaanse hoofdstad was in 1973 voor het laatst nog zonder overwinning na vier wedstrijden. Na de puntendeling met Valencia en het verlies van zondag tegen Getafe staat de Koninklijke op de veertiende plaats in de Primera Division.

Real probeert al jaren de Catalaanse hegemonie te doorbreken. Vorig jaar won het na drie vruchteloze jaren weer eens de landstitel. Het is de twaalfde keer in de laatste zestien maanden dat El Clasico wordt gespeeld.

Madrid-trainer Jose Mourinho was na de competitiepot tegen Getafe furieus over de slappe houding van zijn spelers. "Het winnen van Barcelona en de beker is voor mij niet het belangrijkst", zei hij tegen de Spaanse sportkrant Marca. "Ik kom er liever achter of het verlies tegen Getafe aan een structureel mentaal probleem lag of dat het slechts een eenmalige uitglijder was."

Met de nieuwe aanwinst Luka Modric mogelijk in de basis trekt Madrid ten strijde. De middenvelder uit Kroatië kwam over van Tottenham Hotspur en tekende maandag voor vijf seizoenen bij Real.

De toekomst van Ibrahim Afellay bij Barça is uiterst onzeker. Trainer Tito Vilanova passeerde hem afgelopen zondag tegen Osasuna voor de derde keer op rij. Volgens geruchten in de Spaanse media mag de Oranje-international vertrekken.


Real stevent af op slechtste start in veertig jaar (Foto: Novum)

Pokémonstudio werkt aan ritmegame

GameFreak, de studio die al eeuwen de Pokémongames onder haar hoede heeft, werkt aan een nieuwe downloadbare 3DS-titel genaamd Rhythm Hunter: HarmoKnight.

Het spel werd getoond tijdens de Nintendo Direct-uitzending eerder vandaag. Rhythm Hunter: HarmoKnight is een combinatie tussen een platformer en ritmespel, waarin spelers door side-scrolling levels rennen, muzieknoten moeten verzamelen en ondertussen vijanden een toontje lager moeten laten zingen. In de gameplaytrailer hieronder horen we al wat muziek die bekend is van de Pokemongevechten. Of er andere nummers dan Pokémondeuntjes in het spel voor gaan komen is niet bekend. Net zo min is bekend of het spel buiten Japan uit gaat komen.

EA Sports omarmt ijshockeysters in NHL 13

Het ijshockeyspel NHL 13 is het eerste sportspel uit de stal van Electronic Arts met vrouwelijke sporthelden. De Amerikaanse Angela Ruggiero en de Canadese Hayley Wickenheiser zijn als sportlegendes in de game verwerkt. Dat heeft de uitgever woensdag bekendgemaakt.

In NHL 12, dat vorig jaar op de markt verscheen, was het al voor het eerst mogelijk een vrouwelijk personage te maken voor bepaalde spelfuncties in de game. "Dit jaar gaan we een stap verder", laat de uitgever weten in een verklaring.

Twee weken geleden liet ontwikkelaar David Rutter al weten dat hij overweegt in de toekomst voetbalsters in de FIFA-reeks te verwerken. Voetbal voor vrouwen is in verschillende Europese landen en in de Verenigde Staten sterk in opkomst.

NHL 13 ligt 14 september in de winkel voor de Xbox 360 en PlayStation 3.


EA Sports omarmt hockeysters in NHL 13 (Foto: Novum)

Tofik Dibi wil leraar worden

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi overweegt leraar te worden als hij bij de verkiezingen op 12 september niet wordt herkozen. Dat heeft Dibi woensdag gezegd op het radiostation Q-music, waar hij optrad als gastpresentator.

Dibi beantwoordde een vraag van PVV-leider Geert Wilders, die dinsdag plaatjes draaide bij de zender. Die wilde weten wat Dibi gaat doen als hij niet opnieuw Kamerlid kan worden. "De laatste tijd schiet mij wel eens iets te binnen wat ik heel mooi zou vinden om te doen, en dat is leraar worden. Dus ik heb al een beetje gekeken hier en daar wat voor opleidingen er zijn en wat voor vak ik interessant zou vinden", zei de 31-jarige Dibi.

Dibi vroeg en kreeg de tiende plaats op de kandidatenlijst van GroenLinks nadat hij dit voorjaar de strijd om het lijsttrekkerschap van Jolande Sap had verloren. Omdat GroenLinks volgens de peilingen zo'n vier zetels haalt, kan Dibi alleen met voorkeurstemmen een zetel veroveren.


Tofik Dibi wil leraar worden (Foto: Novum)

Optreden dj afgeblazen vanwege belangstelling

Een gratis dj-optreden bij het Stedelijk Museum in Amsterdam is uitgesteld omdat er te veel mensen op af dreigden te komen. Meer dan zesduizend mensen lieten via sociale media weten erbij te willen zijn. Zo veel bezoekers passen niet onder de gloednieuwe luifel, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden, laat het museum woensdag weten.

Het optreden van dj-collectief Innervisions en beeldend kunstenaar Gerald van der Kaap zou plaatsvinden op 9 september. Het was het eerste evenement waarmee het museum de thuiskomst in het pand aan het Museumplein wilde vieren. Het museum besloot in samenspraak met onder meer de gemeente het optreden uit te stellen.

Hendrik Folkerts, die verantwoordelijk is voor het publieksprogramma van het museum, betreurt de beslissing. "Het is jammer. Je zou kunnen zeggen dat dit evenement een slachtoffer is geworden van zijn eigen succes." Hij liet weten dat ze niet hadden gerekend op zo'n enthousiaste respons.

Het optreden wordt misschien verplaatst naar volgend jaar. Het museum kijkt nog of het op 9 september iets anders kan organiseren onder de luifel van de nieuwbouw aan het Museumplein.

Verkoop The Secret World valt tegen

De verkoop van het online spel The Secret World valt tegen voor het gamebedrijf Funcom. Sinds eind juni zijn tweehonderdduizend exemplaren van de pc-game verkocht. Dat blijkt uit een financiële rapportage van het gamebedrijf. Het bedrijf denkt minder dan vijftig procent van de eerder voorspelde hoeveelheid spellen te verkopen.

De tegenvallende resultaten van The Secret World komen volgens het bedrijf vooral door de komst van Guild Wars 2 en de naderende lancering van World of Warcraft: Mists of Pandaria. Daarnaast zouden negatieve recensies de verkoop hebben beïnvloed.

Funcom wil in de komende tijd het spel verbeteren om de verkoop te stimuleren. Ondertussen werkt het bedrijf aan een nieuw online spel gebaseerd op de poppetjes van het speelgoedmerk LEGO. Daarnaast gaat het bedrijf zijn online games kleinschaliger maken, waardoor er minder financiële risico's verbonden zijn aan de spellen.


Verkoop The Secret World valt tegen (Foto: Novum)

Vis met penis aan zijn keel ontdekt

In Vietnam is een nieuwe vissoort ontdekt waarvan het mannetje zijn penis aan zijn hoofd heeft. Dat meldden onderzoekers woensdag.

De Phallostethus cuulong komt voor in de delta van de rivier de Mekong in het zuiden van het Aziatische land. Hun geslachtsdeel, waarmee ze de vrouwtjesvissen vastgrijpen en bevruchten, hangt aan hun keel.

De vissoort was al bekend bij de lokale bewoners, maar was nog nooit wetenschappelijk beschreven. Het onderzoek werd uitgevoerd door universiteit van de stad Can Tho.


NSFW!

Zanardi: "Ferrari zal Massa moeten vervangen"

Volgens voormalig Formule 1-coureur Alex Zanardi is het onvermijdelijk dat Ferrari Felipe Massa zal gaan vervangen. De Braziliaanse coureur ligt al een tijd onder vuur vanwege zijn tegenvallende prestaties. Zanardi meent dat Massa zich geen uitweg meer kan veroorloven.

"Felipe is een coureur met goede kwaliteiten, maar hij gaat ten onder aan zijn eigen onrust. Als hij meer zichzelf probeerde te zijn, in plaats van Alonso, dan zou hij vaker op het podium hebben gestaan", aldus de 45-jarige ex-coureur tegenover het Italiaanse blad Autosprint.

"Hij is ook maar een mens en meer 'Latino' dan Fernando, zoals de Britten dat zeggen. Het is een moeilijke baan, zeker als je voor Ferrari rijdt, maar hij kan zich geen enkele uitvlucht meer permitteren", zo vervolgt de Italiaan die in 2001 zijn beide benen verloor bij een crash op de Lausitzring.

De ex-coureur ziet Hamilton als een ideale vervanger voor Massa. "Mijn tweede keuze is Eduardo Mortara." De 25-jarige Mortara won in 2010 de Formule 3 Euroseries en rijdt momenteel in de DTM. "Als ik mocht kiezen, dan zou ik Mortara opleiden net zoals McLaren dat met Lewis heeft gedaan."

Heerenveen huurt Tsjech Marecek van Anderlecht

Sc Heerenveen-coach Marco van Basten kan komend seizoen beschikken over Lukas Marecek. De 22-jarige Tsjech wordt voor een jaar gehuurd van Anderlecht. De Friezen hebben ook een optie tot koop bedongen, meldt de nummer dertien van de Eredivisie. Heerenveen verzekerde zich woensdag ook van de diensten van Youssef Fennich.

Marecek kwam in tweeënhalf jaar bij Anderlecht tot 28 competitieduels in de hoofdmacht. De 65-voudig jeugdinternational debuteerde al op 17-jarige leeftijd bij FC Brno, waarna hij na precies vijftig competitieduels werd weggekaapt door Anderlecht.

De 19-jarige Fennich is afkomstig van Jong Ajax en zal zich in eerste instantie aansluiten bij de beloften van sc Heerenveen.

Locadia en Van Ooijen naar A-selectie PSV

Jürgen Locadia en Peter van Ooijen maken vanaf 1 september aanstaande officieel deel uit van de A-selectie van PSV. Dit hebben PSV-watchers Thijs Slegers en Rik Elfrik vanmiddag via Twitter bekend gemaakt.

Locadia debuteerde op 21 september 2011 al in de hoofdmacht van PSV, maar speelt zijn wedstrijden normaal gesproken bij Jong PSV. In die bekerwedstrijd tegen VVSB maakte hij acht minuten na zijn entree direct zijn eerste goal.

In het nieuwe seizoen heeft Locadia al bewezen een neusje voor de goal te hebben. Zo was hij afgelopen week, tijdens de competitiewedstrijd tegen de beloften van Roda JC ook al tweemaal trefzeker.

Van Ooijen is een middenvelder, die al sinds 2003 in de jeugd van PSV zit. Sindsdien doorliep hij alle jeugdelftallen en zal nu dus de overstap maken naar het grote PSV.

Daarnaast was er voor beide heren nog meer goed nieuws. Dick Advocaat maakte eerder vandaag al de opstelling voor het Europa League-duel tegen FK Zeta bekend. Daaruit bleek dat beide spelers in de basis zullen starten.

Michael Jackson-docu met Thanksgiving in première

De documentaire Bad 25 van Spike Lee over Michael Jackson is voor het eerst te zien op de Amerikaanse televisie tijdens Thanksgiving. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De film gaat over het 25-jarig jubileum van Michael Jacksons album Bad uit 1987 en bevat nooit eerder vertoonde beelden van de productie van het album en de muziektoer.

Lee heeft speciale toestemming gekregen van de nabestaanden van Jackson om de beelden te gebruiken. De filmmaker sprak met enkele makers van videoclips voor Bad, onder wie Martin Scorsese en Joe Pytka. Ook zijn onder anderen popsterren Justin Bieber, Mariah Carey, Chris Brown en Sheryl Crow in de film te zien, evenals Quincy Jones, met wie Jackson vaak samenwerkte.

De versie van de documentaire die op de Amerikaanse tv wordt uitgezonden is slechts een voorlopige. Beelden uit de film worden ook al tijdens de filmfestivals in Venetië en Toronto getoond. Het 25-jarig jubileum van het album wordt overigens officieel op 18 september gevierd door platenmaatschappij Legacy/Epic Records.

Spike Lee - Bad 25

IAEA richt taakgroep voor Iran op

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) richt een speciale taakgroep voor Iran op die zal toezien op de uitvoering van overeenkomsten tussen het VN-agentschap en Teheran, die inspectie van Irans nucleaire activiteiten toestaan. Dat staat in een IAEA-document dat woensdag in handen is gekomen van Associated Press.

De taakgroep zal zich voorts bezighouden met resoluties van het IAEA en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over Iran, bedoeld om te voorkomen dat Iran een kernwapen ontwikkelt.

Marussia racet in 2013 met KERS

Het Marussia F1 Team zal vanaf het jaar 2013 haar bolides uit gaan rusten met het Kinetic Energy Recovery System. Adviseur Pat Symonds bevestigde dat hiervoor een akkoord is gesloten met Williams.

"We hebben ervoor gekozen om volgend seizoen met het systeem van Williams te racen. Dat team reed hier vorig jaar mee in combinatie met de Cosworth-motor en heeft nu een Renault-motor eraan gekoppeld. Wij zullen rijden met een doorontwikkelde versie van dit systeem. We zijn erg onder de indruk van dit systeem en het is bovendien erg prettig samenwerken met Williams."

Symonds liet verder weten dat Marussia net als in de afgelopen jaren zal gaan racen met de Cosworth-motor. "We zijn erg tevreden over het werk dat zij leveren en werken goed samen om de motor op de punten dat dat mogelijk is, verder te verbeteren."

Bezoek zelf de set van Frankenweenie

Benieuwd hoe de set van de film Frankenweenie er nou uit ziet? Disney geeft je een digitale rondleiding over de filmvloer met drie volledig  interactieve setvideo's.

Van de creatieve genie Tim Burton komt Frankenweenie, een hartverwarmend verhaal over een jongen en zijn hond. Wanneer het hondje van de jonge Victor, Sparky, door een auto wordt geraakt en sterft, besluit Victor de kracht van de wetenschap te gebruiken om zijn beste vriend terug tot leven te brengen met slechts een paar kleine aanpassingen. Hij probeert zijn zelfgemaakte creatie geheim te houden, maar als Sparky ontsnapt, ontdekken Victor’s mede studenten, leraren en de hele stad hoe monsterlijk het kan zijn om een tweede kans in het leven te krijgen. Het is aan Victor om zijn omgeving te overtuigen dat Sparky nog steeds zijn trouwe vriend is.

De film Frankenweenie verschijnt op 18 oktober in de bioscoop. Voor alle drie de rondleidingen kan je hier klikken.

Frankenweenie

Deense wielerofficial betrapt op dopinggebruik

Søren Svenningsen heeft de naam van wielrenveteranen bezoedeld. De Deense wielrenofficial testte twee maanden geleden positief op doping. "Ik ben diep geschokt door dit nieuws", zegt de voorzitter van de Deense wielerbond (DCU) Tom Lund woensdag in een verklaring. De betrapte oud-renner moet onmiddellijk zijn biezen pakken.

Svenningsen, sinds begin dit jaar bestuurder van de wielerbond, testte positief op liefst drie stimulerende middelen, waaonder testosteron. "Wij staan voor een heldere dopingpositie binnen de DCU", stelt Lund. "Een leider in het Deense fietsen en een bestuurslid van de DCU is nu betrapt. Dit breekt ons vertrouwen, het is onvergeeflijk", zegt de teleurgestelde voorzitter.

Cd-boekjes Normaal vernietigd om hakenkruis

De eerste oplage met cd-boekjes voor het nieuwe album van Normaal wordt vernietigd. Op het Wilders-schilderij dat dinsdag voor ophef zorgde, zijn meerdere hakenkruizen te zien. Het materiaal mag de Duitse drukkerij vanwege het fascistische symbool echter niet verlaten. Dat bevestigt platenmaatschappij CNR Entertainment woensdag.

Om hoeveel boekjes het precies gaat, is onduidelijk. De afbeelding van het omstreden schilderij, waarop Wilders staat afgebeeld met Adolf Hitler en de Noorse terrorist Anders Breivik, wordt nog wel gebruikt in het cd-boekje. "Alleen het hakenkruis wordt weggewerkt", zegt een woordvoerder van CNR.

Wilders liet aan RTL Nieuws weten het schilderij 'te walgelijk voor woorden' te vinden. Normaal-zanger Bennie Jolink laat overigens ook de andere partijen in de Nederlandse politiek het ontgelden. Hij heeft in een onlangs gepubliceerd politiek betoog geen goed woord over voor het toenemende populisme van politici.

AZ en Rosenborg eens over middenvelder Henriksen

AZ en het Noorse Rosenborg hebben overeenstemming bereikt over de transfer van Markus Henriksen. De 20-jarige middenvelder komt woensdag naar Nederland om een medische keuring te ondergaan, laat de Noorse club weten. Henriksen moet het nog wel persoonlijk eens worden met de Noord-Hollanders.

Voor hoeveel jaar de Noor zich aan AZ verbindt is nog onbekend. Ook is nog niet duidelijk hoeveel de Alkmaarders op de rekening van de Noren storten. Henriksen had bij Rosenborg nog een contract tot de winter van 2013.


AZ en Rosenborg eens over middenvelder Henriksen (Foto: Novum)

Serie Overspel krijgt remake in VS

Na Penoza krijgt ook Overspel een Amerikaanse remake. De Nederlandse dramaserie krijgt, net als de Amerikaanse versie van Penoza, een plaats bij zender ABC. Dat schrijft tv- en filmsite Deadline.

Betrayal wordt geschreven en geproduceerd door David Zabel, die jarenlang betrokken was bij het ziekenhuisdrama ER. Ook Rob Golenberg en Alon Aranya zijn als uitvoerend producenten betrokken bij de Amerikaanse remake. Golenberg en Aranya zijn eveneens verbonden aan Red Widow, de remake van Penoza.

Het eerste seizoen van Overspel ging in het najaar van start. De serie over een fotografe die een buitenechtelijke relatie krijgt met een machtige advocaat trok wekelijks ongeveer een miljoen kijkers. De serie krijgt dit jaar een vervolg.

Neeson vernietigt Istanbul in Taken 2-trailer

Zoals vanouds Liam Neeson knalt weer van het scherm, maar deze keer in Taken 2. De film is eind oktober in de bioscoop te zien, om alvast warm te worden voor de verhitte actie heeft 20th Century Fox een tweede internationale trailer vrijgegeven.

Liam Neeson keert terug als Bryan Mills, de gepensioneerde CIA-agent die voor niets stopte om zijn ontvoerde dochter Kim van Albanese kidnappers te redden. Als de vader van een van de kidnappers wraak zweert, ontvoert hij Bryan en zijn vrouw tijdens een familievakantie in Istanbul. Bryan weet Kim te bereiken en door te geven dat zij hen moet redden. Kim moet de geavanceerde politietechnieken gebruiken die zij van haar vader heeft geleerd om haar ouders te bevrijden en de gijzelnemers een voor een uit te schakelen.

Taken 2 verschijnt op 25 oktober in de bioscoop.

Ron Link deelnemer The Voice of Holland

Musicalster Ron Link zal aankomende vrijdag auditie doen in The Voice of Holland. Link deed al eerder mee aan talentenjachten.

The Voice of Holland wordt steeds meer een podium voor bekende Nederlanders. Nadat eerder bekend was geworden dat musicalster Floortje Smit mee zou doen aan het programma, is vandaag bekend geworden dat ook collega Ron Link zijn opwachting maakt in de kijkcijferhit.

Link, die vooral bekend is vanwege zijn hoofdrol in de musical Tarzan, deed al eerder mee aan verschillende tv-programma's. In 2004 werd hij nog achtste tijdens Idols II. Afgelopen jaar wist hij met musicalcollega's de tweede plaats te behalen in het Fort Boyard.

Of Link de volgende ronde haalt is niet bekend. Dit zal blijken tijdens de uitzending aankomende vrijdag.


Link in 2003 tijdens zijn auditie bij Idols

'Spec Ops multiplayer is rottend gezwel'

De online spelfuncties voor het schietspel Spec Ops: The Line verzieken de rest van het spel. Producent Cory Davis van gamestudio Yager had de multiplayerfuncties liever niet in de game verwerkt, maar uitgever 2K Games stelde het verplicht. Dat zei hij in een interview met techwebsite The Verge.

"Het moest er per se in", zei Davis over de multiplayeraspecten van het schietspel. Volgens hem zijn de online multiplayerfuncties echter een 'kankergezwel dat alles kapot dreigt te maken waar gamestudio Yager met liefde aan heeft gewerkt'.

2K Games heeft de multiplayerfuncties uitbesteed aan Darkside Studios. Volgens Davis passen de multiplayeraspecten niet bij wat Spec Ops: The Line had moeten zijn. Het voelt nu meer als twee losse spellen dan als een geheel.

Spec Ops: The Line is sinds eind juni verkrijgbaar voor de pc, Xbox 360 en PlayStation 3.


'Spec Ops multiplayer is rottend gezwel' 

Jack Wouterse speelde in reclames voor tante

Jack Wouterse heeft een hekel aan mensen en vooral aan acteurs die alleen aan geld denken. Toch speelde hij met liefde in een reeks reclamespots voor supermarktketen C1000. "Ik vind toneel geweldig maar het is ook prettig dat mijn tante me af en toe ziet", zegt hij in de Nieuwe Revu.

"Dan kom je al snel uit bij tv en reclame", gaat de 55-jarige acteur verder. "Ik zie daar geen kwaad in; noem het een nieuwe manier van volkstoneel." Wouterse noemt zichzelf 'best principieel', maar vindt zijn reclamespots ook 'gewoon leuke, korte filmpjes'.

"Ik doe zo'n spot in eerste instantie voor het geld", zegt Wouterse eerlijk, "maar ik probeer er ook wat leuks van te maken. Het liefst speel ik in een stuk van Shakespeare maar ik leg overal liefde in."

Deze filosofie is mogelijk een grote trendbreuk met zijn verleden. Onlangs kickte de acteur af van de drugs en alcohol, een verslaving die hij zo'n 25 jaar met zich meezeulde. Het vaarwel zeggen tegen zijn eetverslaving is een nog voortdurend proces.

"Het gaat niet om eten maar om proeven", legt de inmiddels twintig kilo lichtere Wouterse uit. "Mensen kunnen vluchten in meer, meer, meer maar het gaat om beter. Sommige mensen zitten alleen nog maar te rukken voor de computer. Ik ben vóór seks maar porno is goor en zeker niet lief en prettig zoals seks hoort te zijn."

Jack Wouterse is vanaf woensdagavond naast Thom Hoffman te zien in de nieuwe tv-serie Dokter Tinus. Hij staat op de planken met zijn stuk Slaaf en is volgend jaar weer in de bioscoop te zien in de komedie Frits & Franky, samen met Georgina Verbaan.


Jack Wouterse speelde in reclames voor tante (Foto: Novum)

Trailer voor indiefilm The Black Dahlia Haunting

Vandaag is de redactie getipt over het indieproject The Black Dahlia Haunting. De poster en trailer zijn gisteren verschenen en we moeten zeggen: voor een indiefilm ziet het er zeker niet verkeerd uit.

De film volgt de jonge Holly (Devanny Pinn) die van New York naar Los Angeles vliegt om de waarheid achter de moorden op haar abusieve vader en stiefmoeder uit te pluizen. De dubbelvoudige moord is gepleegd door Holly haar jongere broer Tyler (Noah Dahl). Binnen korte tijd loopt zij Tylers psychiater Dr. Owen (Britt Griffith) tegen het lijf. Hij vertelt Holly dat hij een connectie heeft met de entiteit die ook tegen Tyler praat. Met wie heeft hij contact? Elizabeth Short, door de media bekend onder de naam The Black Dahlia (Alexis Iacono). Gevoed door wraak teistert de geest van Short personen die groot leed in het leven hebben meegemaakt, waaronder Tyler, paranormale wetenschapper Malcolm (Brandon Slagle) en dus nu Holly.

In The Black Dahlia Haunting spelen onder meer Devanny Pinn (Hold Your Breath), Britt Griffith (SyFy’s Ghosthunters-presentator), Noah Dahl (Bad Teacher), Alexis Iacono (The Penny Dreadful Picture Show), Cleve A Hall (SyFy’s Monster Man), Jessica Cameron (Silent Night), Sarah Nicklin (Beg) en Daniel Murawka (American Girls). Op dit moment is de indiefilm in post-productie, het is onbekend wanneer we het project in zijn gehele kunnen bewonderen.

BDH

Politie: 'Meer overleg bij kraakacties'

De politie wil in de toekomst in situaties waarin niet duidelijk is of een pand gekraakt wordt, of al gekraakt is, meer tijd nemen voor intern overleg voordat over wordt gegaan tot actie.

Dit schrijft korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg in een evaluatie van de ontruiming van een pand in de Simon Stevinstraat in Oost, eerder dit jaar. Op videobeelden die van deze ontruiming opdoken was te zien dat de politie hard ingreep bij de kraakactie. Het ingrijpen kwam de politie op veel kritiek te staan, waarna een uitgebreide evaluatie volgde. Een woordvoerder noemde het politie-optreden vorige week al 'onprofessioneel'.

Uit de evaluatie blijkt nu dat de politie lange tijd niet zeker was of er sprake was van een voltooide kraakactie, of een poging tot kraken. Toen de officier van dienst dit wilde controleren werd hij ingesloten en moest de politie voor het eerst geweld toepassen. Na verschillende waarschuwingen greep de politie opnieuw in. Bij de actie werden 38 mensen opgepakt.

De evaluatie stelt dat er onduidelijkheid bestaat bij agenten over wat te doen bij het op heterdaad betrappen van krakers. Volgens de kraakwet mogen krakers die op heterdaad betrapt worden direct worden opgepakt, terwijl de politie bij kraakacties in het verleden juist erg terughoudend optrad.

In het geval van de Simon Stevinstraat was er daarom behoefte geweest aan de inzet van meer leidinggevend personeel, staat in de evaluatie te lezen. Om situaties zoals in Oost in de toekomst te voorkomen geeft Aalbersberg aan dat er meer tijd zal worden genomen voor intern overleg, voordat de politie ingrijpt bij een kraakactie.

Overigens stelt Aalbersberg ook dat de hele situatie voorkomen had kunnen worden als de politie juist sneller tot arrestaties was overgegaan.

Burgemeester Van der Laan laat schrijft dat er naar aanleiding van het politieoptreden 11 aangiften zijn gedaan en 6 klachten zijn ingediend. 'Op dit moment is het onderzoek naar de aangiften nog gaande, waardoor hierover geen nadere informatie gegeven kan worden', aldus Van der Laan.

Volgende week donderdag wordt de evaluatie behandeld in de Commissie Algemene Zaken.

Lampard wil bij Chelsea Gullit achterna

Frank Lampard wil na zijn actieve loopbaan graag coach worden van Chelsea. "Er is maar een club die ik wil coachen", vertelt hij woensdag aan de Britse krant The Sun. "Het klinkt misschien een beetje egoïstisch, maar ik doe het niet voor een mindere club", zegt de 34-jarige. Ruud Gullit maakte in de jaren negentig dezelfde overstap bij de club.

De Engelsman, al elf jaar actief bij Chelsea, is bang dat zijn aanzien daalt als hij coach wordt. "Ik zou het erg graag proberen, maar dan wil ik het wel goed doen", stelt de international. "Ik zou niet willen dat de supporters alles zouden vergeten wat ik als speler heb proberen te doen omdat ik het team niet goed kan coachen."

Lampard heeft bij de Londense club onder meer gewerkt onder Claudio Ranieri, José Mourinho, Luiz Felipe Scolari en Guus Hiddink. De middenvelder snapt daardoor beter wat je moet doen als coach, maar ook zeker wat je niet moet doen. "Het belangrijkste wat ik heb geleerd is hoe ik mensen goed moet behandelen."

"Vooral onder José Mourinho was dat zo. Hij was hard tegen spelers en had discussies met ze, maar de meesten die voor hem hebben gespeeld en gewerkt, hebben ontzettend veel respect voor hem."

Lampard maakte in 2001 de overstap van West Ham United naar Chelsea. De middenvelder veroverde bij de Blues drie keer de landstitel, vier keer de FA Cup en vorig jaar, na lang wachten, de Champions League. Naast Ruud Gullit maakten Gianluca Vialli en de huidige coach Roberto Di Matteo ook de overstap van het veld naar de bank.


Lampard wil Gullit achterna (Foto: Novum)

Prestatie Zonderland gebeiteld in geheugen

Het olympisch turngoud van Epke Zonderland is de sportprestatie die de Nederlandse bevolking deze zomer het meest is bijgebleven. Bijna een op de drie Nederlanders heeft de prestatie van de Fries het scherpst op het netvlies staan, blijkt uit onderzoek van bureau Marketresponse.

De vroegtijdige uitschakeling van het Nederlands voetbalelftal op het EK is al uit de hoofden verbannen. De dramatische prestaties van Oranje staan bij slechts zeven procent van de Nederlanders in het geheugen gebeiteld, toch nog goed voor een tweede plaats. De gouden hockeydames en de winnende race van zwemster Ranomi Kromowidjojo op de 100 meter vrije slag heugen het Nederlandse volk nog minder, met respectievelijk drie en twee procent.

Sportliefhebbers vielen deze zomer met de neus in de boter met liefst drie grote sportevenementen. De Olympische Spelen waren bij twintig procent van de Nederlanders het populairst. Minder dan tien procent koos het EK voetbal als favoriete sportevenement, gevolgd door de Tour de France met drie procent.

Voor het representatieve onderzoek werden ruim 550 Nederlanders ondervraagd.


Prestatie Zonderland gebeiteld in geheugen (Foto: Novum)

Pitch tv-serie Beverly Hills Cop langs stations

Afgelopen oktober gaf Eddie Murphy aan dat hij Beverly Hills Cop niet meer op het grote scherm gaat terugbrengen, maar naar een kleiner scherm. Recentelijk is bekendgemaakt dat Murphy met Shield-maker Shawn Ryan werkt aan een script voor de nog te maken televisieserie.

Murphy en Ryan gaan op dit moment langs televisiestations om de eerste pitch te presenteren. Volgens Murphy is de hoofdrol weggelegd voor de zoon van Axel Foley, de agent waarom de Beverly Hill Cop-films draaide.  Axel zelf verschijnt met enige regelmaat in de televisieshow als het hoofd van de politie in Detroit.

Over de inhoud van de show wil Sony Pictures Television, die de show produceert, zeer weinig kwijt. Enkele personen die de pitch al hebben gezien omschrijven de serie als als 'een mix van een serie met een crimineel strafproces en een buddy cop-show'.

Beverly Hills Cop

Brinkman wil af van overbodige flitspalen

Voormalig PVV'er Hero Brinkman, nu lijsttrekker van DPK, heeft een meldpunt opgericht voor overbodige flitspalen. Brinkman wil af van flitspalen die er alleen staan om bekeuringen te kunnen uitschrijven, zei hij woensdag in een interview op RTL-Z.

Volgens Brinkman zijn flitspalen terecht op plaatsen waar structureel te hard wordt gereden, maar zijn er veel flitspalen waarvoor dat niet geldt. Hij wees erop dat het Openbaar Ministerie al in 2007 heeft beloofd overbodige flitspalen weg te halen, maar daar zou nooit werk van zijn gemaakt. Op basis van de meldingen die binnenkomen op de site, overbodigeflitspaal.nl, zal Brinkman een voorstel doen om de palen weg te halen.

Brinkman zei in het interview verder dat zijn boek over de PVV niet voor de verkiezingen zal verschijnen, maar eind dit jaar. Brinkman zegt niet met modder te zullen gooien, maar te zullen laten zien hoe een populistische partij zonder democratie werkt.

Een andere ex-PVV'er, Marcial Hernandez, brengt volgende week een boek uit over de PVV. Ook het opgestapte Kamerlid Jhim van Bemmel heeft een boek aangekondigd, maar wanneer dat verschijnt is niet bekend.


Brinkman wil af van overbodige flitspalen (Foto: Novum)

'Cocaïne gesnoven op hotelkamer naakte prins Harry'

In de hotelkamer waar prins Harry naakt op de gevoelige plaat is vastgelegd werd cocaïne gesnoven. Dat vertelt een ooggetuige aan de Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online. De 27-jarige Britse prins vierde vorig weekeinde feest in Las Vegas, en zorgde voor opschudding toen er naaktfoto's van hem opdoken.

"Het ging er die avond wild aan toe op de hotelkamer van prins Harry", vertelt de bron. "Iedereen dronk alcohol en sommigen gebruikten drugs." Enkelen zouden voor het feest hallucinerende paddenstoelen hebben gebruikt, anderen hadden wiet gerookt. De bron heeft niet gezien of prins Harry ook drugs heeft gebruikt.

Volgens geruchten zijn er videobeelden van het feestje. Omdat er illegaal drugs werden gebruikt, zou niemand met beelden in zijn bezit willen dat die naar buiten komen. "Er is ook een video waarin Harry lol heeft met naakte meisjes", doet een tweede bron uit de doeken. "Er wordt stilletjes uitgezocht hoeveel de film waard is."

Financiën tegen invoering wiebelaccijns

De invoering van een flexibele accijns om zo de prijsstijging van brandstof aan de pomp te dempen is ongewenst. Dat laat het ministerie van Financiën woensdag weten in reactie op een voorstel van brancheorganisatie Bovag.

De Bovag stelde dinsdag voor een prijsplafond in te voeren voor brandstof, door de accijnsheffing tegengesteld te laten meebewegen met de prijs. De organisatie wilde geen richtprijs afgeven. In België ligt een wetsvoorstel om de prijs voor benzine op 1,70 euro te houden. In Nederland kost een liter Euro 95 gemiddeld 1,87 euro.

Tegen de wiebelaccijns zijn volgens een zegsvrouw verschillende bezwaren. Zo vindt het ministerie het niet wenselijk als een belasting als demper fungeert voor prijsstijgingen die een gevolg zijn van de ontwikkeling van de wereldmarktprijzen van ruwe olie.

"Doordat consumenten worden beschermd voor prijsfluctuaties komt de overheid ongewenst in een afhankelijke situatie", stelt de zegsvrouw. "Producenten kunnen namelijk als het ware onbestraft de prijzen verhogen, omdat de kosten ervan worden afgewenteld op de overheid en niet op de consument."

Daarnaast zorgt de invoering van een flexibele belasting voor problemen voor de Nederlandse schatkist. "Een wiebeltaks vergroot de variabiliteit van de ontvangsten en komt daarmee de robuustheid van het belastingstelsel en de rust in het besluitvormingsproces niet ten goede", redeneert het ministerie.

De ministerie vraagt zich tot slot af of de transportsector het wel aanvaardbaar vindt als de brandstofprijs aan de Nederlandse pomp kunstmatig hoog wordt gehouden. Als oliemaatschappijen immers de prijs verlagen, merkt de klant aan de pomp dat niet bij een flexibel accijnstarief.


Financiën tegen invoering wiebelaccijns (Foto: Novum)

Cafébezoeker steekt eigenaar in nek

De 39-jarige eigenaar van een café in Den Haag is dinsdagavond door een bezoeker met een mes in zijn nek gestoken. In het café was volgens de politie een vechtpartij ontstaan toen bezoekers die zich misdroegen uit de kroeg werden gezet.

De politie kreeg rond 23.30 uur een melding van een vechtpartij op de Hoefkade. Zo'n twintig man zou met elkaar op de vuist zijn gegaan. Toen agenten arriveerden, was de groep al uit elkaar en troffen agenten alleen nog enkele getuigen en personeel aan. De gewonde café-eigenaar was inmiddels al naar een ziekenhuis gebracht en de dader was al gevlogen.

De politie is op zoek naar getuigen van de steekpartij.

Activist Greenpeace krijgt schadevergoeding

Een Nederlandse medewerker van Greenpeace krijgt van de Deense overheid een schadevergoeding omdat hij in 2009 drie weken onterecht in een cel in Kopenhagen zat. De actievoerder, Joris Thijssen, werd destijds aangehouden bij een protestactie tijdens de klimaattop in de Deense hoofdstad.

Thijssen werd met drie andere niet-Nederlandse actievoerders opgepakt en tot twee weken voorwaardelijke celstraf veroordeeld. De actievoerders zaten echter drie weken in voorarrest en eisten daarom van de Deense rechter een schadevergoeding.

De rechtbank wees Thijssen een schadevergoeding toe van 18.100 kronen, ongeveer 2400 euro, laat Greenpeace woensdag weten. De andere actievoerders kregen iets meer omdat ze een dag langer vastzaten.

Thijssen, nu campagnedirecteur bij Greenpeace, is blij dat er eindelijk 'gerechtigheid' is. "Het was enorm frustrerend om drie weken opgesloten te zitten enkel en alleen omdat ik via een geweldloos protest probeerde om de politiek leiders in de wereld aan te sporen tot actie."

Bioware maakt Mass Effect voor Wii U niet zelf

Bioware laat een andere gamestudio werken aan het ontwerp van Mass Effect 3 voor de Wii U. In plaats van zelf voor het ontwerp te tekenen, zet de studio de Australiërs van Straight Right aan het spel, zo lieten we woensdag weten. Straight Right werkte eerder aan een racespel voor de iPhone en iPad.

Alle spellen in de reeks zijn verschenen voor de Xbox 360, terwijl alleen het tweede en derde deel werden uitgegeven voor de PlayStation 3. Voorlopig is alleen Mass Effect 3 aangekondigd voor de Wii U.

Mass Effect 3 voor de Wii U moet in de winkel liggen wanneer de spelcomputer wordt gelanceerd. Wanneer dat is, is nog niet bekendgemaakt door Nintendo. Het Japanse spelcomputerbedrijf wil de Wii U dit kalenderjaar op de markt brengen.


Bioware maakt Mass Effect voor Wii U niet zelf

Alternatieve Avengers-opening online verschenen

Met de release van de The Avengers dvd- en bluray-box, die je overigens hier kan winnen, verschijnen er steeds meer promotionele filmpjes en artikelen. Een van de meest opvallende video's is een alternatieve opening van de film die meer duister start en negatiever tegen het S.H.I.E.L.D.-superteam is.

Als een onverwachte vijand verschijnt, heeft S.H.I.E.L.D.-directeur Nick Fury geen andere keus dan een groep superhelden bij elkaar te brengen. Het ultieme superhelden team met de bekende Marvel-superhelden Iron Man, The Incredible Hulk, Thor, Captain America, Hawkeye en Black Widow wordt zo geboren en ze worden gedoopt tot The Avengers.

Fisichella prijst rijderscapaciteiten Alonso

Giancarlo Fisichella prijst Formule 1-coureur Fernando Alonso. Volgens de Italiaan zijn de rijderscapaciteiten van de Ferrari-rijder ongeëvenaard. Daarnaast is het menselijke aspect voor de Spanjaard belangrijk, waardoor hij volgens Fisichella ver boven de rest uitsteekt.

Fisichella sprak hierover met El Confidencial. "Het is ongelooflijk hoe Fernando elke keer weer de limiet van de auto, van het circuit en van de banden juist inschat. Hij weet precies wanneer hij kan aanvallen en wanneer hij zijn rubber moet sparen. Hij rijdt continu op de limiet van het haalbare. Alonso staat een stap voor op de rest. Hij presteert steeds het maximale en ik denk dat niemand dat beter doet dan hij."

"Fernando is heel verbonden met het team. Hij komt geregeld naar Maranello en gaat dan voetballen met de monteurs, of uit eten met ze, of een rondje fietsen. Het menselijk aspect is heel belangrijk in de Formule 1. De monteurs dienen ook een vriendschappelijke band met een rijder te voelen, naast het feit dat hij snel en constant is."

Fisichella kan de werkwijze van Alonso met eigen ogen aanschouwen. De Italiaan heeft in het verleden met de Spanjaard samengewerkt bij Renault en treft hem nu bij Ferrari weer. Fisichella is bij het team uit Maranello testcoureur.

[US Open] Haase ook in dubbelspel onderuit

Na twee dagen spelen zit voor Robin Haase de US Open er helemaal op. De Hagenaar strandde al in de eerste ronde van het enkelspel en ook in de dubbels was hem dit jaar geen lang leven beschoren.

Haase nam het met de Italiaan Andreas Seppi op tegen de als zestiende geplaatste Mexicaan Santiago Gonzalez en de Amerikaan Scott Lipsky. Het werd 6-2 en 6-3 voor de tegenstanders van Haase en Seppi.

Rechtenraad Kremlin hekelt vonnis Pussy Riot

De mensenrechtenraad van het Kremlin heeft woensdag vraagtekens gezet bij de veroordeling van de leden van de feministische Russische punkband Pussy Riot.

Volgens de mensenrechtenraad is in de zaak ten onrechte het strafrecht gehanteerd. Ook vraagt de raad zich af waarom twee van de drie vrouwen geen voorwaardelijke celstraf hebben gekregen, zodat ze in staat zouden zijn geweest om voor hun jonge kinderen te zorgen.

De drie leden van Pussy Riot werden veroordeeld, omdat ze in februari in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk van Moskou een 'punkgebed' ten gehore brachten, waarin de woorden 'Moeder Maria, bevrijd ons van Poetin' voorkwamen.

Op de strafzaak tegen Pussy Riot was de afgelopen tijd internationaal veel kritiek.

The Avengers krijgen eigen tv-serie

Het superheldenteam The Avengers krijgt een eigen tv-serie met acteurs van vlees en bloed. Joss Whedon, scenarist en regisseur van de dit jaar zeer succesvol ontvangen film The Avengers, gaat de serie schrijven en de eerste aflevering regisseren. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De serie concentreert zich voornamelijk op S.H.I.E.L.D., de geheime organisatie uit de Marvel-strips die de wereld behoedt voor buitenaardse krachten en boze superhelden. Frontman Nick Fury, in de film gespeeld door Samuel L. Jackson, stelt het superheldenteam The Avengers samen, met onder anderen The Hulk, Iron Man, Captain America en Thor.

Het is nog onduidelijk welke acteurs in de serie te zien zullen zijn. Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat de grote namen uit The Avengers, zoals Robert Downey Jr. en Mark Ruffalo, komen opdraven. Wel zou Clark Gregg, die Agent Phil Coulson speelt, van de partij kunnen zijn.

Whedon is niet onbekend met televisie. Hij bedacht de zeer succesvolle tv-series Buffy the Vampire Slayer, Firefly en Dollhouse. Hij is overigens ook al verbonden als scenarist en regisseur aan The Avengers 2, die gepland staat voor 2015.

De tv-serie over S.H.I.E.L.D. wordt een coproductie van Whedon, Marvel TV en de Amerikaanse zender ABC. Marvel en ABC zijn allebei eigendom van Disney. De productie begint meteen. Wanneer de pilotaflevering verschijnt, is nog onbekend.


The Avengers krijgen eigen tv-serie (Foto: Novum)

Michelle Obama als slavin op cover Spaans blad

De Spaanse krant Expansión heeft in een bijlage, het blad Fuera de Serie, Michelle Obama afgebeeld als naakte slavin. Het betreft hier geen originele foto; het gezicht van Michelle is met behulp van photoshop op een schilderij uit 1800 geplakt.

Het schilderij dat gebruikt is, is gemaakt door Marie-Guillemine Benoist. Het moet een donkere slavin voorstellen. De foto van Michelle die gebruikt is, is afkomstig uit de serie 'Famous Nudes', gemaakt door Karine Percheron-Daniels. De afbeelding heeft tot een storm van protest geleid aldus Joop.nl.

Lost in Time van Tempeest debuteert op INDIGO

De eerste game die Dutch Game Garden aankondigt voor de INDIGO showcase op 28 en 29 september is het iPad-spel Lost in Time. Deze titel combineert film, game en location-basedtechnieken tot een unieke mobiele beleving. 

De officiële lancering van Lost in Time vindt plaats op zaterdag 29 september op de Neude in Utrecht. Hier staat in het kader van het Nederlands Film Festival het TV scherm van TV Wartburg waarop de trailer van Lost in Time geregeld voorbij zal komen. Rond 11.00 uur tellen de aanwezigen af tot de allereerste echte tijdreis.

Om de lancering te vieren, biedt Tempeest de hele dag gratis reizen door de tijd aan bij de INDIGO showcase van Dutch Game Garden, in het stadhuis van Utrecht. In die reis speel jij naast Freek de Jonge de hoofdrol. Dat vraagt natuurlijk om een unieke filmposter! Speciaal voor deze dag pakt de filmcrew van Lost in Time daarom nog een keer uit om jou vast te leggen als hoofdrolspeler in jouw eigen unieke Lost in Time-beleving. Zorg dus dat je haar goed zit!

Een versie van Lost in Time is vanaf 3 september al te spelen bij de VVV van Utrecht. Vanaf de herfst is Lost in Time ook verkrijgbaar in de AppStore en in andere steden in Nederland. Uiteraard kun je Tempeest ook volgen en retweeten op Twitter en liken op Facebook. Spelers kunnen ook investeren in Lost in Time en op die manier mede-eigenaar worden van de game Hiervoor maakt Tempeest gebruik van het platform Symbid, een vorm van crowdfunding.

Lost in Time is een meeslepende mobiele beleving gemaakt door Tempeest. Een game die je buiten laat spelen met een iPad en die prachtige filmbeelden en spannende gameplay combineert met een zoektocht door de stad en door de tijd. Met je iPad als tijdmachine worden waargebeurde verhalen uit het verleden een avontuur dat je zelf beleeft.

INDIGO is de jaarlijkse game-showcase van Dutch Game Garden en vindt dit jaar plaats op 28 en 29 september in het stadhuis van Utrecht aan de Korte Minrebroederstraat. Organisator Dutch Game Garden werkt voor deze editie samen met het Nederlands Film Festival.

Man spuit formaldehyde in huis ex

Een man heeft dinsdagavond in Scheemda de ruiten van de woning van zijn ex ingegooid en een giftige stof in de woning gespoten. Het gaat vermoedelijk om formaldehyde, meldt de Groningse politie. Die stof heeft een zeer sterke, onaangename geur en kan, gemengd met andere middelen, gevaarlijk zijn. De bewoonster is ongedeerd.

De brandweer heeft water gespoten bij de woning aan de Bovenkruier om het spul te verdunnen. De woning wordt verder onderzocht.

De dader is nog spoorloos. De politie is naar hem op zoek.

Ajax loot zwaarder door winnend Braga

Ajax komt bij de loting voor de groepsfase van de Champions League in pot 3 terecht. Sporting Braga kwalificeerde zich dinsdagavond via Udinese voor de hoofdfase van het prestigieuze toernooi, waardoor de Amsterdammers volgens de UEFA-ranking niet meer tot de beste zestien ploegen van het toernooi behoren.

Zowel Braga als Dynamo Kiev had in de kwalificatie moeten verliezen, wilde Ajax in pot 2 terechtkomen. De viervoudig winnaar van het toernooi komt nu ten minste één ploeg als Real Madrid of Manchester United tegen, en kan daarnaast een club als Valencia of Manchester City uit pot 2 treffen. De loting vindt donderdag plaats.


Ajax loot zwaarder door winnend Braga (Foto: Novum)

'Bulgaar Berbatov op weg naar Fiorentina'

Mounir el Hamdaoui krijgt bij Fiorentina zeer waarschijnlijk concurrentie van Dimitar Berbatov. Volgens de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport hebben de Italianen een akkoord bereikt met Manchester United, de huidige werkgever van de Bulgaarse spits. Berbatov reist woensdag af naar Florence om de deal af te ronden en medisch gekeurd te worden.

De 31-jarige Berbatov was in Manchester, waar hij sinds 2008 speelde, overbodig geworden door de komst van Robin van Persie. De spits moest afgelopen seizoen ook al genoegen nemen met een bijrol. Fiorentina heeft niettemin vijf miljoen euro over Berbatov, die de concurrentie moet aangaan met onder meer oud-Ajacied El Hamdaoui.

Berbatov speelde eerder voor Tottenham Hotspur en Bayer Leverkusen. De 77-voudig international begon zijn carrière in 1998 bij CSKA uit zijn geboorteland.

Herstelde De Vrij met Feyenoord mee naar Praag

Stefan de Vrij is sneller van zijn enkelblessure hersteld dan verwacht. Feyenoord-trainer Ronald Koeman heeft de 20-jarige verdediger opgenomen in de wedstrijdselectie voor het duel met Sparta Praag, laat de stadionclub woensdag weten. Gedacht werd dat De Vrij, die anderhalve week geleden op een training door zijn enkel ging, nog enkele weken aan de kant moest blijven.

De Rotterdammers proberen zich donderdag via Sparta Praag te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Europa League. De heenwedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel.

Feyenoord mist in de Tsjechische hoofdstad nog wel de geblesseerden John Goossens, Mitchell te Vrede en Kaj Ramsteijn. Jerson Cabral, Kamohelo Mokotjo en Elvis Manu zijn buiten de selectie gelaten.

SP wil heffing op alle mogelijke datadragers

De SP wil de heffing op mobiele telefoons, harddiskrecorders en andere apparaten waarmee films en muziek kunnen worden opgenomen, verhogen. De opbrengst moet gaan naar de makers, die zo compensatie krijgen voor het onbetaald downloaden van hun werk. Dat staat in een woensdag verschenen plan van SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen.

Gesthuizen ziet niets in een verbod op downloaden, omdat dat niet te handhaven is. Ze ziet liever financiële compensatie voor de makers. Dat gebeurt al via de thuiskopieregeling, die zorgt voor een heffing op blanco cd's. Die worden echter steeds minder gebruikt. Om deze reden moet de heffing ook gaan gelden voor apparaten waarmee films en muziek kunnen worden opgeslagen, vindt het SP-Kamerlid.

De Piratenpartij noemt het plan van de SP een buiging voor de auteursrechtenlobby. "De Piratenpartij vindt het niet wenselijk om elke industrie te subsidiëren waarvan het verdienmodel door de technologie is ingehaald."


SP wil mobiele telefoons duurder maken (Foto: Novum)

[US Open] Errani moeizaam langs Spaanse Muguruza

Sara Errani heeft dinsdag met de nodige moeite de tweede ronde op de US Open bereikt. De als tiende geplaatste Italiaanse had drie sets nodig om zich van Garbine Muguruza Blanco uit Spanje te ontdoen: 6-3, 6-7 (6) en 6-1. Na de tweede set te hebben verloren richtte Errani zich aan het begin van de derde weer op. Een snelle break betekende voor Muguruza de doodsteek.

Agnieszka Radwanska, Angelique Kerber, Ana Ivanovic en Venus Williams gingen allemaal simpel door. De als tweede geplaatste Radwanska gunde Nina Bratchikova uit Rusland maar twee games: 6-1 en 6-1. Ook Kerber, de nummer zes van de plaatsingslijst, stond slechts twee games af. De Duitse klopte Anne Keothavong uit Engeland met 6-2 en 6-0.

Ivanovic en Williams hadden iets meer moeite. De Servische zette Elina Svitolina uit Oekraïne met 6-3 en 6-2 opzij. Venus Williams, bij wie vorig jaar na haar uitschakeling in de tweede ronde in New York een auto-immuunziekte werd geconstateerd, versloeg haar landgenote Bethanie Mattek-Sands. De Amerikaanse strijd ging met 6-3 en 6-1 naar Williams.

Lindsay Lohan kettingrokende alcoholiste

Het zit Lindsay Lohan niet echt mee de laatste tijd. Zo wordt ze als verdachte aangemerkt bij de diefstal van dure horloges en is ze ook nog eens uit haar hotelkamer gezet.

Lindsay mag niet meer in het beroemde Chateau Marmont verblijven. Dit omdat ze, ondanks meerdere verzoeken, de rekening van 46.350,04 dollar niet betaald heeft. Lohan verbleef in de maanden juni en juli in het hotel.

Lindsay werd op 1 augustus om 12:00 uur uit het hotel gezet met de mededeling dat ze niet meer terug hoeft te komen totdat de rekening betaald is.

Uiteraard is een specificatie van de rekening 'gelekt' naar de media. Het is wel duidelijk dat ze niet stil heeft gezeten tijdens haar overnachtingen in het hotel. Zo heeft ze tijdens haar verblijf van 47 dagen voor ruim 3.145 dollar gebruik gemaakt van de minibar. Wat neerkomt op een gemiddelde van 66 dollar per dag met een uitschieter naar ruim 500 dollar op één dag.

Daarnaast ligt er een behoorlijke laag asfalt in de longen van de actrice. Ze heeft ruim 686 dollar aan sigaretten opgerookt in het hotel. Dit komt neer op zo'n 49 pakjes sigaretten. Niet zo gek natuurlijk als je het zo gezellig maakt.

En na een goeie hap eten is het voor rokers vaste prik om even een peuk op te steken. Een goeie hap eten gaat er bij de roodharige ook wel in. Op de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag gaf ze ruim 2000 dollar uit aan een etentje in het restaurant. Het zal echter niet zo vullend zijn geweest, ze gaf diezelfde dag namelijk ook 700 dollar uit aan roomservice.

'Verwarring dreigt rond maximumsnelheden'

Automobilisten snappen vanaf zaterdag waarschijnlijk weinig meer van de maximumsnelheden op de weg. Op veel meer snelwegen mag vanaf dan 130 kilometer per uur worden gereden, maar op andere snelwegen geldt nog een limiet van 80, 100 of 120 kilometer per uur of een variant met wisselende maximumsnelheden.

De ANWB en verkeersdeskundigen laten in het AD weten te vrezen voor verwarring. Automobilisten zouden daardoor eerder geneigd zijn te hard te rijden. Rijkswaterstaat zou duidelijk moeten aangeven waarom op wegen wordt afgeweken van de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur.

Volgens verkeersdeskundige Ben Immers van de TU Delft en de Katholieke Universiteit in Leuven is sprake van een wildgroei aan maximumsnelheden. Naast een toename aan hardrijders verwacht hij ook een slechtere doorstroming van het verkeer. Door de wisselende snelheden ontstaan volgens hem schokgolven in het verkeer.

De ANWB spreekt in de krant van een lappendeken aan regels. "Je moet voortdurend nadenken, alert zijn en blijven kijken naar de borden om te zien wat er van je wordt verwacht", zegt een woordvoerder.


'Verwarring dreigt rond maximumsnelheden' (Foto: Novum)

'Onbekende club meldt zich voor Sulejmani'

Volgens het Algemeen Dagblad heeft een nog onbekende club zich bij Ajax gemeld voor Miralem SUlejmani. Het contract van de Servische aanvaller loopt volgende zomer af.

Aangezien Sulejmani tot op heden een aanbod van contractverlenging van zich afhoudt, zou Ajax openstaan voor verkoop van de speler. De naam van de betreffende club wordt niet genoemd, maar de naam van West Ham United gaat sinds dit weekend rond als mogelijke kandidaat.

Ajax nam Sulejmani drie seizoenen geleden voor maar liefst 16,5 miljoen euro over van sc Heerenveen. De Amsterdammers hopen toch nog een deel van dit bedrag terug te zien voor de aanvaller.

'Liverpool en City wachten op Walcott'

Theo Walcott moet binnen 48 uur aangeven of hij zijn over een jaar aflopende contract bij Arsenal wil verlengen. De aanvaller heeft van trainer Arsène Wenger een beperkte bedenktijd gegeven voor het tekenen van een nieuw vijfjarig contract.

Als hij er voor kiest om de aanbieding naast zich neer te leggen, zullen The Gunners volgens Daily Mail een transfer overwegen. Walcott staat op het verlanglijstje van Liverpool en Manchester City. Volgens de Engelse roddelkrant heeft Arsenal de twee clubs verzocht om te wachten op de beslissing van de vlugge Engelsman. De Londenaren hopen vijftien miljoen euro voor de buitenspeler op te strijken.

Als Walcott besluit Arsenal te verlaten, stroomt supertalent Serge Gnarby (17) naar verwachting vervroegd door naar de hoofdmacht. De transferinkomsten van de international zouden welkom zijn, aangezien Wenger deze zomer graag nog een centrale verdediger en een verdedigende middenvelder wil binnenhengelen.

Martinez voor veertig miljoen naar Bayern

Javi Martinez verkast definitief van Athletic Bilbao naar Bayern München. De twee clubs zijn tot een akkoord gekomen over de transfersom van veertig miljoen euro.

De Spaanse verdediger onderging in de nacht van dinsdag op woensdag een medische keuring. Even hiervoor waren de twee clubs tot een akkoord gekomen. De transfersom bedraagt veertig miljoen euro en wordt in termijnen betaald. Martinez tekent waarschijnlijk woensdag zijn contract dat hem tot de zomer van 2017 aan de Champions League-winnaar verbindt.

De Spanjaard speelde zich afgelopen seizoen in de kijker bij verschillende Europese topclubs. Met Bilbao behaalde hij de finale van de Europa League. Daarnaast maakte hij deel uit van de EK-selectie. Overigens betaalde nog nooit een club uit de Bundesliga zo veel voor een speler.

[US Open] Djokovic heeft geen kind aan Lorenzi

Paolo Lorenzi heeft het Novak Djokovic dinsdagavond niet lastig kunnen maken op de US Open. De als tweede geplaatste Serviër was in ruim een uur klaar met de Italiaan: 6-1, 6-0 en 6-1. In de tweede ronde treft de titelverdediger Rogerio Dutra da Silva uit Brazilië, de mondiale nummer 112.

De als tiende geplaatste Juan Monaco trok in een vijfsetter aan het kortste eind. De Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez was de Argentijn de baas: 3-6, 1-6, 6-4, 7-6 (6) en 7-6 (3).

Stelling: Bewijslast omdraaien mag niet

Gisteren kwam de PvdA in het nieuws met het feit dat ze jeugdbendes harder willen aanpakken. Hier kan iedereen het alleen maar mee eens zijn gezien de overlast die dat soort bendes geven. Één van de maatregelen was echter dat jongeren moeten kunnen bewijzen hoe ze aan dure kleding en auto's zijn gekomen. De bewijslast wordt dan dus omgedraaid.

De stelling voor vandaag luidt daarom als volgt:

Het omdraaien van de bewijslast om jeugdbendes aan te pakken gaat te ver en mag daarom niet.

NVJ: over jaar nog 1 gratis krant

De kans is groot dat de Telegraaf Media Groep (TMG), uitgever van onder meer Sp!ts, de Telegraaf, GeenStijl en Hyves, na de aankoop van Metro niet twee gratis kranten in de markt houdt.

"Het zal me niet verbazen dat tussen nu en een jaar één van de twee kranten wordt opgeheven." Dit zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), woensdag in een reactie op de overname.

Bruning zegt dat de aankoop van Metro door De Telegraaf een strategische zet is van de uitgeverij om in een dalende advertentiemarkt een belangrijke speler te blijven. "Vanuit de strategie van De Telegraaf begrijp ik het wel", zegt Bruning.

[US Open] S. Williams door, Wozniacki uitgeschakeld

De US Open zit er voor Caroline Wozniacki al na één ronde op. De voormalig nummer één van de wereld verloor in de eerste ronde pijnlijk in twee sets van de Roemeense Irina-Camlia Begu; 6-2 en 6-2. Serena Williams, de grote favoriet, won in twee sets van Coco Vandeweghe; 6-1 en 6-1.

Wozniacki trof in Begu de huidig nummer 96 van de wereldranglijst. Toch kon ze het tegen de Roemeense opnieuw niet opbrengen. Wozniacki, die dit jaar nog altijd op haar eerste toernooizege wacht, trad aan met een ingepakte knie.

Ze liep vorige week in New Haven een blessure aan het gewricht op. "Ik heb het geprobeerd, maar ik slaagde er niet in om goed te spelen. Ik maakte te veel fouten", aldus de Deense.

Williams, als vierde geplaatst tijdens de US Open, had het beduidend makkelijker. De Amerikaanse, die vorige maand Wimbledon won en olympisch goud veroverde, ondeed haar erg simpel van haar landgenote Vandeweghe.

Williams gaf na afloop aan dat ze is gekomen voor de eindoverwinning. "Er zijn heel wat deelneemsters, maar er zijn er slechts een paar die de finale kunnen halen. Natuurlijk behoor ik tot dat rijtje. Dat ik niet als eerste ben geplaatst zegt me niet zo veel. Dat word ik vanzelf als ik mijn tegenstandsters blijf verslaan."

Voetballertje zonder voeten traint bij FC Barcelona

Een 11-jarig Braziliaans jongetje zonder voeten mag meetrainen bij FC Barcelona. Gabriel Muniz werd door scouts van de Spaanse topclub uitgenodigd op de Barcelona Academy, nadat hij opviel tijdens een optreden in één van de bekendste televisieshows van Brazilië.

Gabriel werd elf jaar geleden zonder voeten geboren, maar kon voor zijn eerste levensjaar al lopen. Volgens zijn moeder Sandra heeft haar zoon altijd een normaal leven geleid. "We liepen altijd achter hem aan, uit angst dat hij viel. Maar dat gebeurde niet", aldus de trotse moeder.

Afgelopen jaar kreeg Gabriel speciale voetprotheses. Tijdens een potje voetbal, met jongens die vaak veel groter en ouder zijn, doet hij deze echter altijd af. De reis naar Barcelona is voor de jonge Gabriel een droom die uitkomt. Op de vraag wat zijn ideale Barcelona-team is, antwoordt de Braziliaan met trots: "Ik, Messi, Dani Alves, Villa, Iniesta, Xavi, Victor Valdes, Adriano, Puyol, Piqué, Mascherano en Sánchez."

Hier zijn beelden te zien van Gabriel terwijl hij voetbalt.

Dembélé vertrekt naar Tottenham Hotspur

Mousa Dembélé maakt de overstap van Fulham naar Tottenham Hotspur. De Belgisch international moet bij de Spurs de naar Real Madrid vertrokken Luka Modric doen vergeten.

De Spurs voldeden gisteren aan de vraagprijs van Fulham, die zo'n achttien miljoen euro bedraagt. Dembélé moet alleen nog medisch gekeurd worden. De Spurs bevestigden de komst van de voormalig speler van AZ en Willem II op hun website.

'FC Twente ziet in Braafheid opvolger Douglas'

Mocht Douglas voor het verstrijken van de transferdeadline nog vertrekken bij FC Twente, dan zullen de Tukkers zo snel mogelijk werk maken van Edson Braafheid. De 29-jarige verdediger werd onlangs door Hoffenheim-trainer Markus Babbel samen met Ryan Babel verbannen naar de amateurs.

Braafheid speelde eerder al twee seizoenen voor FC Twente, dat hem in 2007 overnam van FC Utrecht. In 2009 haalde trainer Louis van Gaal hem naar Bayern München, waar hij slechts tot negen duels kwam. In zijn periode bij Der Rekordmeister werd hij een half jaar verhuurd aan Celtic. Vervolgens maakte hij de overstap naar 1899 Hoffenheim.

Volgens TC Tubantia zouden naast Fulham en Newcastle United ook Schalke 04 in de markt zijn voor de 24-jarige Douglas. De Braziliaan heeft via één van zijn zaakwaarnemers aangegeven dat hij nog een seizoen in Enschede blijft, maar Twente wil op elke ontwikkeling zijn voorbereid.

Zeker nu Andreas Bjelland mogelijk lange tijd uit de roulate is door een gebroken middenvoetsbeentje, wil Twente direct een vervanger na een mogelijk vertrek van Douglas.

[US Open] Bertens slaat zich naar tweede ronde

Kiki Bertens heeft dinsdagavond de tweede ronde van de US Open bereikt. De 20-jarige versloeg de Amerikaanse Christina McHale in drie sets: 6-4, 4-6, 6-3. De Nederlandse nam revanche op McHale, die eerder dit jaar op Roland Garros nog te sterk was voor de Zuid-Hollandse.

De Nederlandse doorstond in de eerste set bij een stand van 4-4 in een lange game meerdere breakkansen en brak de als 21e geplaatste McHale vervolgens op haar eigen service. De tweede set ging vervolgens naar de Amerikaanse. De derde set werd de Zuid-Hollandse twee keer gebroken, maar pakte ze simpelweg drie servicegames van de Amerikaanse.

Bertens, de mondiale nummer 74, neemt het in de tweede ronde op tegen de Russische Olga Puchkova, de nummer 143 van de wereld. Zij was in de eerste ronde te sterk voor de Amerikaanse Irina Falconi.

Voor Arantxa Rus, Michaëlla Krajicek en Robin Haase betekende de eerste ronde in New York eerder al het eindstation. Igor Sijsling komt nog in actie.

Opnieuw corporatie in de problemen

Wooncorporatie Wooninvest is begin juni in de problemen gekomen door beleggingen in derivaten. Dat bevestigt Marien de Jong, directeur van de kleine corporatie uit Voorburg, na berichten hierover van de NOS. De liquiditeitsproblemen zijn volgens hem in de loop van juni weer opgelost.

De corporatie had de derivaten gekocht om zich te beschermen tegen een te hoge rente. Nadat de rente de afgelopen maanden daalde, moest Wooninvest van de banken op begin juni 9,95 miljoen euro als onderpand storten. Hierdoor had de corporatie nog te weinig geld in kas.

In de loop van juni heeft Wooninvest de miljoenen weer teruggestort gekregen, zegt de woordvoerder. Twee derivaten heeft de corporatie terugverkocht aan de banken. De afkoopsom hiervoor is omgezet in een lening. Met een derde partij, de ABN AMRO, is men nog in onderhandeling. "De tekst staat nu op papier, maar ik verwacht binnen enkele dagen dat dat rond komt", aldus De Jong.

Het is niet de eerste keer dat Wooninvest, dat iets meer dan achtduizend huizen in Den Haag en Leidschendam-Voorburg beheert, in de problemen is gekomen. Begin januari klopten de banken ook al aan voor een onderpandstorting. De directeur verwacht niet dat zijn corporatie nog eens in problemen komt, aangezien de derivaten nu niet meer in het bezit zijn van Wooninvest.

Ontmanteling vliegtuigbom München loopt mis

Het onschadelijk maken van een Amerikaanse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog in München is dinsdag fout gegaan. De bom werd gecontroleerd tot ontploffing gebracht, maar een aantal huizen vloog na de ontploffing in brand.

De brandweer had de brandhaarden snel onder controle en persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. Ruim 2500 omwonenden waren uit voorzorg al geëvacueerd. De eerste bewoners mogen woensdag weer terug naar hun huizen, aldus de Duitse autoriteiten. Een deel van de wijk blijft vooralsnog afgesloten. De metro die was stilgelegd vanwege de blindganger, rijdt inmiddels weer.

Bom gevonden op Schiphol

Een deel van Schiphol is woensdagochtend gesloten na de vondst van een mogelijk explosief uit de Tweede Wereldoorlog. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer. Volgens een woordvoerder van de luchthaven is pier C uit voorzorg ontruimd en is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderweg.

De verwachting is dat de vondst leidt tot vertragingen. Vanaf pier C vertrekken voornamelijk Europese vluchten. Reizigers wordt geadviseerd de site van Schiphol in de gaten te houden en contact te houden met hun luchtvaartmaatschappij.

De vondst werd gedaan tijdens graafwerkzaamheden bij de pier. Omdat het vermoeden bestond dat het om een bom gaat is de pier direct ontruimd. Of het daadwerkelijk een explosief is en om wat voor soort bom het gaat, moet nog blijken.

Honderden rottende organen in opslagruimte VS

In Pensacola in de Amerikaanse staat Florida hebben autoriteiten de hersenen, harten en longen gevonden van meer dan honderd mensen. De organen werden bewaard in plastic bakjes, bekers en vuilniszakken.

De opslagruimte werd vorige week bij een veiling verkocht. De nieuwe eigenaar merkte echter al snel een opmerkelijk, smerig geurtje op. Tijdens het doorspitten van de aanwezige, opgeslagen meubels deed hij de bizarre vondst en belde de politie.

Deze vonden in eerste instantie een met formaldehyde gevulde beker met daarin een mensenhart.

De opslagruimte zou van een Dr. Michael Berkland geweest zijn. Berkland werkte van 1997 tot 2003 als Patholoog-anatoom, tot hij werd ontslagen wegens het niet volledig invullen van autopsie-rapporten. Onderzocht wordt nu of Berkland wetten heeft overtreden.

Amsterdamse scholieren blowen en drinken minder

Amsterdamse middelbare scholieren zijn de laatste veertien jaar opvallend minder gaan blowen, drinken en roken. Die daling is ook landelijk zichtbaar, maar minder scherp dan in de hoofdstad. Dat schrijft Trouw woensdag op basis van onderzoek dat de Universiteit van Amsterdam deed in opdracht van verslavingskliniek Jellinek.

Vorig jaar had minder dan één op de tien Amsterdamse derdeklassers in de voorgaande maand minstens één keer gerookt. In 1997 was dat nog iets meer dan een kwart. Het aantal blowers is in die periode ruim gehalveerd en bedraagt nu negen procent. Ook het aantal drinkende scholieren nam af. Vorig jaar had voor het eerst meer dan de helft van de scholieren uit de derde klas nog nooit alcohol gedronken.

De onderzoekers denken dat de daling onder meer toe te schrijven is aan het stijgende aantal allochtonen onder de Amsterdamse bevolking. Vooral Marokkaanse meisjes zorgen voor een daling van het alcoholgebruik. Ook zijn ouders strenger geworden en is het niet meer stoer om te blowen of wordt het in ieder geval minder van elkaar nagedaan, verklaren de onderzoekers de resultaten. De berichten over comazuipen hebben mogelijk ook een waarschuwend effect.

Landelijk daalde het aantal rokende jongeren sinds 1997 met een derde. Het aantal blowende scholieren nam met ruim minder dan de helft af.

School verbiedt handstand

De Drummoyne Public School in Sydney heeft een verbod ingesteld op het uitvoeren van een radslag of handstand, als hierbij geen gymleraar met geschikt materiaal, zoals een zachte mat, aanwezig is. Dat schrijft de Daily Telegraph.

Door invoering van deze regel is het niet langer toegestaan voor kinderen om deze oefeningen uit te voeren tijdens de pauzes.

Ouders noemen de regels belachelijk en extreem, maar het schoolhoofd waarschuwt dat meer scholen deze oefeningen zullen gaan verbannen.

De regel zou niet zijn ingesteld naar aanleiding van blessures, maar om deze, kennelijk nog nooit voorgekomen blessures, juist te voorkomen.

Een verontwaardigde moeder, Rebecca Chown, heeft inmiddels meer dan 250 handtekeningen verzameld om de regel teruggedraaid te krijgen. "Het is belachelijk," zegt ze tegenover de Daily Telegraph. "Waar moet het naartoe met de wereld als kinderen niet gewoon de handstand kunnen doen in de pauze?" Ze begrijpt dat het schoolhoofd denkt dat ze iets goeds gedaan heeft, "maar de kinderen waren aan het spelen, niet aan het trainen om gymnast te worden".

Volgens een woordvoerder van het Australische ministerie van Onderwijs zijn scholen vrij om zelf de regels hierover te bepalen, zolang die in overeenstemming zijn met de wetgeving op het gebied van gezondheid en veiligheid. Wel geeft de woordvoerder aan dat de regel extreem is. "Ouders zijn altijd bezorgd over het welzijn van hun kinderen, maar ze willen niet dat ze altijd maar in wol gehuld moeten zijn."

69e Filmfestival Venetië van start

Het 69e Filmfestival van Venetië gaat woensdag van start. 's Werelds oudste filmfestival wordt officieel geopend met de wereldpremière van de thriller The Reluctant Fundamentalist van de Indiase regisseuse Mira Nair.

Ook Amerikaanse en Europese filmmakers zijn sterk vertegenwoordigd op het internationale festival in de Italiaanse stad aan het water. Grote titels die kans maken op de Gouden Leeuwen zijn het drama The Master van Paul Thomas Anderson, het erotische Passion van Brian De Palma en het romantische drama To the Wonder van Terrence Malick.

De Amerikaanse regisseur Michael Mann is dit jaar de voorzitter van de festivaljury. Die bestaat verder uit filmmakers en acteurs van internationaal allure, namelijk Marina Abramovic, Laetitia Casta, Peter Ho-Sun Chan, Ari Folman, Matteo Garrone, Ursula Meier, Samantha Morton en Pablo Trapero.

Het 69e Filmfestival van Venetië, dat deel uitmaakt van het tweejaarlijkse cultuurfestival van de stad, eindigt op zaterdag 8 september met de uitreiking van de Gouden Leeuwen.


69e Filmfestival Venetië van start (Foto: Novum)

Telegraaf koopt Metro

Telegraaf Media Groep (TMG) koopt de Nederlandse editie van het gratis dagblad Metro. Dat maakte het mediabedrijf woensdag bekend, zonder op financiële details in te gaan.

TMG is al eigenaar van Sp!ts, de andere grote gratis krant in Nederland. Het bedrijf denkt voordelen te kunnen halen door de advertentieverkoop en de druk van beide kranten te combineren. Daarnaast zal de samenwerking ten koste gaan van arbeidsplaatsen, aldus TMG.

Telegraaf koopt Metro
Telegraaf koopt Metro (Foto: ANP)

30.000 Studentenkamers te weinig

In Amsterdam, Utrecht, Leiden, Delft en Den Haag is het voor studenten nog steeds het lastigste om een kamer te vinden. In Amsterdam en Utrecht is een tekort van 9000 kamers voor de komende jaren, zo blijkt uit een inventarisatie van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Een kleine 30.000 studenten zoekt momenteel een kamer, dat aantal is ongeveer gelijk aan vorig jaar. Goed nieuws is dat er voor de komende jaren ruim 20.000 studentenwoningen worden bijgebouwd. "Dat is mooi en het moest ook echt gebeuren", reageerde Kai Heijneman, voorzitter van de LSVb.

In Utrecht duurt het’t langst voordat studenten een kamer hebben gevonden. In Zwolle, Breda en Tilburg is de wachttijd het kortst.

"Er zijn steden echt heel goed bezig, maar Utrecht en Amsterdam moeten toch echt meer doen om het tekort terug te dringen. Die twee steden zijn samen goed voor twee derde van het tekort", lichtte Heijneman toe. Volgens hem kunnen steden in eerste instantie beter grote complexen bouwen met bijvoorbeeld gedeeld sanitair. In dat soort panden kunnen namelijk snel veel studenten gehuisvest worden.

"Daarna kan een stad ook gaan kijken naar zelfstandige en kwalitatief heel goede kamers", aldus Heijneman. "Het gebrek aan kwalitatief goede kamers is een kleiner probleem, al zijn er ook wel kamers die echt niet meer voldoen. Die zijn bijvoorbeeld te klein, staan te ver van de onderwijsinstelling of zitten in oude panden."

De discussie over de OV-chipkaart benadrukt volgens Heijneman de noodzaak van de bouw van kamers. "Sommige partijen willen liever een trajectkaart. Dan wordt het helemaal vervelend voor studenten als ze noodgedwongen toch moeten reizen naar hun studie of stage, omdat ze geen kamer kunnen vinden."

Beveiliging SGP-leider Van der Staaij na uitspraak

SGP-voorman Kees van der Staaij wordt beveiligd sinds hij dinsdag omstreden uitspraken deed over abortus en verkrachtingen. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad. De lijsttrekker van de gereformeerde partij werd dinsdagavond bij een partijbijeenkomst in Middelharnis vergezeld door beveiligers.

Van der Staaij zei dinsdag in een interview met RTL Nieuws dat de kans op zwangerschap bij verkrachting relatief klein is. Hij deed dat in navolging van de Amerikaanse politicus Akin en kreeg net als de Republikein een stortvloed aan kritiek van onder meer deskundigen en politici over zich heen.

De SGP-leider weigerde aanvankelijk excuses te maken, maar krabbelde in Knevel en Van den Brink toch terug. Hij zei in het actualiteitenprogramma dat hij het niet zo had bedoeld. "Dat is niet wat ik heb willen zeggen. Ik heb willen zeggen dat het bij het overgrote deel van de abortussen niet om deze situaties gaat."

'Den Haag doelwit van al-Qaeda'

Al-Qaida heeft twee Somalische twintigers gerekruteerd om aanslagen te plegen in Den Haag. De mannen met de Nederlandse nationaliteit zijn in Pakistan getraind om met wapens en explosieven om te gaan, schrijft De Telegraaf woensdag op basis van het Pakistaanse weekblad The Friday Times. De AIVD heeft de twee op het oog.

De twee studenten zouden naar Den Haag worden gestuurd om aanslagen te plegen zoals in Mumbai in 2008. De Indiase miljoenenstad vonden toen op elf plekken tegelijk gewapende aanvallen en bomaanslagen plaats. Daarbij kwamen zeker 175 mensen onder wie negen aanvallers om het leven.

Een Nederlandse bron in de inlichtingenwereld zegt in De Telegraaf dat het om een serieuze dreiging gaat. Het stuk in het Pakistaanse krant is volgens hem geschreven door een Pakistaanse onderzoeker die al jaren in de materie zit.

Papieren bekeuring verdwijnt

De politie stopt mogelijk met het uitschrijven van bonnen en stapt over op volledig gedigitaliseerde bekeuringen. Veel voorkomende vergrijpen kunnen door agenten direct in een handcomputer worden ingevoerd en met een druk op de knop worden doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil de verplichting om bekeurde burgers een papieren bon te geven schrappen, schrijft hij aan de Tweede Kamer. De maatregel zou op 1 januari 2014 in kunnen gaan. De Kamer moet er dan wel nog mee instemmen.

Opstelten wil met de maatregel de rompslomp voor agenten verminderen.

FOK! Daily Digest

Op zoek naar wat leesstof? Dan is hier speciaal voor jou de Daily Digest van FOK! Hier kun je de meest populaire berichten, reviews en columns van gisteren nog even bekijken.
 

De 10 populairste berichten van gisteren


Meest bekeken


De 3 minst populaire berichten van gisteren


Reviews


Specials


Columns


Sport


Games


FOK!tv

FOK! wat een weer...Zonnig

Goedemorgen! Nadat er gisteren in de ochtend wat regen viel, klaarde het in de middag vanuit het zuidwesten nog behoorlijk goed op. De afgelopen nacht onstond er plaatselijk mist of laaghangende bewolking. Vroeg in de ochtend loste deze weer vrij snel op.

Vandaag hebben we prachtig weer met heel veel zon, hoewel er zich ook enkele stapelwolken zullen vormen. Het zal vandaag ook vrijwel overal droog blijven. De wind is eerst nog vrij rustig met windkracht 3, later op de dag zal de wind wel wat gaan toenemen. Het wordt vandaag nog een echte zomerdag met temperaturen die hoger liggen dan gisteren. Op de Wadden gaat het ongeveer 23 graden worden, terwijl ze in het zuiden van het land plaatselijk de 26 graden bereiken. Ergens diep in de avond neemt de kans op een bui vanuit het zuidwesten toe. Ideaal barbecueweer!

Op donderdag zullen er wat meer buien gaan vallen en zal de temperatuur een paar graden zakken. Op vrijdag gaan er nog een paar graden af en bereiken we de laagste temperatuur van deze week met slechts 17 of 18 graden. Wel is er op vrijdag weer wat meer ruimte voor de zon.

Nederland
Meer weer op FOK!

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

© FOK.nl / DJMO
Het was heerlijk vaarweer gisteren. DJMO bezag het.

Evil Cole bevestigd voor Playstation All-Stars Battle Royale

Sony heeft een volgend personage bekendgemaakt voor hun aanstaande brawler PlayStation All-Stars Battle Royale. Uit een post op het PlayStation Blog blijkt dat gamers kunnen gaan spelen met Evil Cole McGrath uit de Infamous-serie.

Evil Cole brengt onder andere zijn burstaanvallen met vuur en bliksem mee naar de gevechten, maar ook zijn special attacks Hellfire Rocket, Tripwire Rocket, Firebird Strike, en the power of The Beast zijn uit te voeren zolang zijn energieniveau hoog genoeg is.

PlayStation All-Stars Battle Royale komt 21 november uit op PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Met dank aan Dr.Mikey voor de submit.

Het exosuit van Natural Selection 2

Er is een nieuwe video uitgebracht voor Natural Selection 2. In de video krijgen we een speciaal wapen te zien tegen de aliens die je in het spel gaat tegenkomen, het exosuit. Het speciale pak heeft twee uitvoeringen, één met twee miniguns en één met een minigun en een powerfist.

Natural Selection 2 komt exclusief uit op pc. Een releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Vanaf zaterdag 130 op veel snelwegen

Vanaf zaterdag is het zover: op een groot deel van de Nederlandse snelwegen mag dan 130 kilometer per uur worden gereden.

Vooral in het noorden van het land kunnen automobilisten voortaan flink doorblazen. In de Randstad mogen de bestuurders hun gaspedaal nog niet te hard indrukken: daar blijft de maximumsnelheid vaak op 100 of 120 kilometer per uur staan.

In totaal gaat op 45 procent van de snelwegen de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur. Op het merendeel daarvan geldt de 130 de hele dag. Op het overige deel zal de snelheid gaan wisselen: in de avond en nacht mag er dan 130 kilometer per uur worden gereden, terwijl overdag de toegestane snelheid op 100 of 120 kilometer per uur zal liggen.

Vanaf zaterdag 130 op veel snelwegen
Vanaf zaterdag 130 op veel snelwegen (Foto: ANP)

Orkaan Isaac bereikt Louisiana

De orkaan Isaac is in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) in het uiterste zuidoosten van de Amerikaanse staat Louisiana aan land gegaan. Dat meldde het National Hurricane Center.

De orkaan heeft een windsnelheid van 130 kilometer per uur en brengt hevige regen met zich mee. Over mogelijke schade en slachtoffers is nog niets bekend. Isaac bereikte dinsdagavond pas de kracht van een orkaan, in de laagste categorie 1.

Orkaan Isaac bereikt Louisiana
Orkaan Isaac bereikt Louisiana (Foto: ANP)

Palestijnen wachten met VN-verzoek

De Palestijnen hebben hun poging om opwaardering van de Palestijnse status in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties te verkrijgen in de ijskast gezet. Dat heeft de Palestijnse minister van buitenlandse zaken Riad Malki dinsdag gezegd.

President Mahmoud Abbas zal volgende maand geen verzoek indienen bij de Algemene Vergadering, hoewel hij in een toespraak wel een informeel verzoek om erkenning zal doen, zei Malki.

Analisten denken dat de Palestijnen hun pogingen op een laag pitje hebben gezet in afwachting van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Van der Staaij neemt uitspraak terug

SGP-leider Kees van der Staaij heeft niet willen zeggen dat de kans op zwangerschap bij verkrachting relatief klein is. Dat heeft Van der Staaij dinsdagavond gezegd in het tv-programma Knevel en Van den Brink.

"Dat is niet wat ik heb willen zeggen. Ik heb willen zeggen dat het bij het overgrote deel van de abortussen niet om deze situaties gaat", zei Van der Staaij. Hij erkende zich te hebben gebaseerd op verouderd onderzoek, dat uitwees dat vrouwen hoogst zelden zwanger worden na verkrachting. Nieuwer onderzoek heeft aangetoond dat er geen verschil is met vrijwillige gemeenschap.

Van der Staaij noemde de discussie over cijfers en percentages een zijpad. Het gaat hem erom te benadrukken dat het bij het overgrote deel van de abortussen niet gaat om zwangerschap als gevolg van verkrachting. Dat wordt echter wel vaak als argument gebruikt door voorstanders van abortus, zei Van der Staaij. De SGP is tegen abortus onder alle omstandigheden.

Van der Staaij zorgde dinsdag voor ophef in politiek Den Haag met zijn uitspraken over zwangerschap en verkrachting. Tijdens een interview op RTL-Z werd hij gevraagd naar een reactie op de omstreden uitspraken van het Republikeinse Amerikaanse Congreslid Todd Akin. Die zei dat vrouwen na een verkrachting niet zwanger konden worden. Van der Staaij nam daar geen afstand van. "Dat is een feit, dat dat maar heel weinig gebeurt, maar neemt niet weg dat het wel degelijk kan gebeuren", antwoordde de SGP-leider.

Politici van veel andere partijen spraken schande van de uitspraken van Van der Staaij. "Walgelijk", zei GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. "Schandalig", oordeelde PvdA-Kamerlid Khadija Arib. Haar fractiegenoot Jetta Klijnsma stelde dat Van der Staaij alle vrouwen van Nederland excuses verschuldigd was.

Mona Keijzer, de nummer twee van het CDA, noemde de uitspraken van Van der Staaij in het RTL-programma Wat Nederland Kiest bizar en ongepast. "Het gaat voorbij aan wat verkrachting voor vrouwen betekent." Volgens Keijzer is het goed dat een verkrachte vrouw zelf kan bepalen wat voor haar de beste oplossing is.

ChristenUnie-voorman Arie Slob nam geen afstand van Van der Staaij. Hij zei in EenVandaag geen 'discussie over statistieken' te willen.

Volgens het Reformatorisch Dagblad werd Van der Staaij dinsdagavond op een campagnebijeenkomst beveiligd. Dat zou verband houden met zijn controversiele uitspraken.

Hitler-winkel wekt woede

Een kledingwinkel in India is gevraagd zijn naam te veranderen. De huidige naam, Hitler, viel namelijk niet goed bij het joodse deel van de buurt. De eigenaar van de winkel is zich echter van geen kwaad bewust. Volgens hem is de naam van de winkel gebaseerd op een bijnaam die de grootvader van een van zijn handelspartners ooit had.

De eigenaar van de winkel zegt dat hij pas onlangs via internet ontdekte wie Hitler eigenlijk was. Tot dat moment was hij ervan uitgegaan dat 'Hitler' niets meer inhield dan een voorbeeld van een krachtige persoonlijkheid.

Volgens de joodse gemeenschap in de buurt wist de man verdomd goed waar hij mee bezig was en zou hij de persoon Hitler volledig in het marketingconcept van zijn winkel geïntegreerd hebben. Dat er in de gevel van de winkel ook een hakenkruis verwerkt is, doet de buurt vermoeden dat er geen sprake is van een oprecht 'ich habe es nicht gewusst'.

Uiteindelijk is de winkeleigenaar wel bereid gevonden om de naam van zijn winkel te veranderen, maar dan wil hij wel financieel gecompenseerd worden voor de kosten die hij heeft gemaakt voor de aankleding van de winkel. Volgens hem heeft de huidige vormgeving hem zo veel geld gekost, dat hij geen geld meer over heeft voor nog een verbouwing.

Foto's van de winkel en zijn eigenaar zijn te vinden bij The Daily Mail.

Romney gepresenteerd als presidentskandidaat

De republikein Mitt Romney zal in de Amerikaanse verkiezingen in november de strijd aanbinden met Barack Obama. Tijdens de Nationale Republikeinse Conventie dinsdag in Tampa werd hij officieel gepresenteerd als kandidaat voor het presidentschap. Dat gebeurde een dag later dan gepland vanwege de storm Isaac.

De 65-jarige Romney was al als glorieuze winnaar uit de bus gekomen tijdens de verkiezingen in de staten. De stemming op de conventie reflecteerde de resultaten in die voorverkiezingen. Romney houdt donderdag, op de laatste dag van de conventie, zijn speech.

Betogers willen Condoleezza Rice arresteren

Tientallen betogers hebben dinsdag in Tampa geprobeerd de Amerikaanse oud-minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice te arresteren voor oorlogsmisdaden. De politie stak daar een stokje voor.

De demonstranten droegen handboeien bij zich en probeerden zich toegang te verschaffen tot een kunstcentrum dat door Rice, ten tijde van het begin van de oorlog in Irak in 2003 nationaal veiligheidsadviseur van oud-president George W. Bush, werd bezocht. Ze zeiden een burgerarrest te willen verrichten.

Nadat de politie hen had gesommeerd het pand te verlaten, hielden de betogers op de stoep voor het gebouw nog een kleine protestactie. Ze lieten weten te zullen proberen ook andere leden van de regering-Bush te arresteren.

Bekijk de nieuwe Square Enix-engine wat beter

De tech demo die Square Enix heeft laten zien op de E3 werd live gerenderd op krachtige hardware. Dit wil Square Enix nogmaals bewijzen door ons een diepere kijk te geven op een van de scene's uit de tech demo Agni's Philosophy. Hier kunnen we zien dat de engine zeer snel beelden kan veranderen en het weergeven op het scherm. 

Waarschijnlijk is het vooral voor de experts interessant, maar we onthouden jullie het filmpje toch niet.

Tony Hawk's Pro Skater DLC brengt ons naar het vliegveld

In de nieuwe DLC voor de downloadable titel Tony Hawk's Pro Skater HD gaan we terug naar een populair level uit deel drie. We zullen namelijk weer op het level Airport kunnen skaten. Omdat in deel drie van de Tony Hawk-serie het mogelijk was om "reverts" uit te voeren, zal deze functie exclusief voor deze twee levels beschikbaar zijn.

Naast Airport zal ook Los Angeles beschikbaar zijn. Alleen in deze twee levels zal het dus mogelijk zijn om reverts uit te voeren om zo je quarter pipe-tricks door middel van manuals te linken voor extra hoge scores. Volgens de makers zal het alleen in deze levels beschikbaar zijn omdat deze levels er ook naar gemaakt zijn.

Bekijk de twee levels hieronder.

Ed Sheeran snapt eigen hit niet

Ed Sheeran vindt het nog steeds raar dat The A Team een hit is geworden. Toen de zanger jaren geleden op zoek was naar een platenmaatschappij, kreeg hij het advies om zijn muziek meer te laten lijken op die van James Blunt, die destijds de hitlijsten aanvoerde met You're Beautiful.

"Ze wilden geen nummers horen over dakloze hoeren", vertelt de 21-jarige Sheeran over zijn debuutsingle. The A Team kwam vorig jaar op de derde plaats binnen in de Britse hitlijsten. "Het is best maf om dan succes te behalen met een lied waarvan mij werd verteld dat het niet eens op de radio gedraaid zou worden."

De roodharige Brit omschrijft zijn eigen werk als een mix van 'folk, akoestische muziek, hiphop en soul'. "Ik rapte al voor ik begon met zingen. Ik was heel erg fan van Eminem toen The Slim Shady EP uitkwam, maar ik mocht 'm niet hebben omdat hij te veel vloekte."

Sheeran schrijft niet alleen muziek voor zichzelf, maar helpt ook andere artiesten. Zo werkte hij onlangs samen met Taylor Swift. "Zij is echt een schatje", vindt de zanger. "Ze is het perfecte voorbeeld van hoe een muzikant zou moeten zijn. Ze houdt van muziek en dat is het enige waar het bij haar om draait."


Ed snapt het succes van dit nummer niet

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.