Olielek Curaçao 'grootste natuurramp ooit'

Het olielek bij het natuurgebied Jan Kok op Curaçao is vermoedelijk de grootste natuurramp die het eiland ooit heeft getroffen. Dat heeft Peter van Leeuwen van milieubeschermingsorganisatie Stichting SMOC maandag gezegd.

"Het hele natuurgebied Jan Kok is zwart. De vogels zijn zwart. De krabben zijn zwart. De planten zijn zwart. Alles is besmeurd door olie", aldus Van Leeuwen.

De olie die in het natuurgebied terecht is gekomen, is afkomstig uit een lekgeslagen opslagtank van olieraffinaderij Isla. De Curaçaose journalist Dick Drayer schat dat een gebied van ongeveer dertig voetbalvelden door olie bedekt is. Voor de kust drijven drie olievlekken die de zuidkust van Curaçao dreigen te vervuilen, aldus Drayer.

Het lek ontstond ergens vorige week, maar pas kortgeleden is Isla begonnen met het opruimen van de olie. "Er is veel tijd voorbijgegaan zonder dat er iets werd gedaan", aldus Van Leeuwen. Isla, wiens opslagtanks met duizend liters olie op nog geen kilometer van het natuurgebied staan, was maandag niet bereikbaar voor commentaar.