Roemer verwijt Rutte nog meer leugens

Mark Rutte (VVD) liegt niet alleen over de verhoging van het eigen risico, de premier heeft tijdens het 'premiersdebat' nog meer onwaarheden verteld. Ook over de zorgplannen van de SP en met de reactie van de financiële wereld op uitspraken van Emile Roemer doet Rutte de waarheid geweld aan, schrijft de SP-leider maandagavond.

Eerder op de dag verweet Roemer al dat Rutte een 'loopje met de waarheid' neemt door te ontkennen dat de VVD het eigen risico niet verhoogt. De SP'er verwijst naar de verhoging van het eigen risico van 220 euro dit jaar naar 350 euro volgend jaar. Dit werd door de VVD maandag ontkend. Roemer zou juist een 'loopje met de feiten nemen', zei fractieleider Stef Blok.

Maar ook het verwijt van Rutte dat een onderwijzer die is getrouwd met een verpleegkundige bij de zorgplannen van de SP tweeduizend euro aan extra premie kwijt is, klopt volgens Roemer niet. "En als die premier dan tegen beter weten in weer herhaalt dat uitspraken van mij de rente die Nederland voor leningen betaalt opjaagt, die is echt ver weg van de waarheid."

Roemer verwijst hier naar zijn gewraakte 'over my dead body'-uitspraak, dat hij niet van plan is een boete van Brussel te betalen als het begrotingstekort volgend jaar niet binnen de drie procent blijft. Volgens minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) leidde deze uitspraken tot negatieve reacties op de financiële markten. Rutte zei hem zondag na.

"Vergissen is menselijk, verspreken kan, overdrijven mag. Maar in één debat drie keer de boel verdraaien, dat past een premier niet", schrijft Roemer. "Ik hoop dat het een incident is."