Onderzoek naar gesjoemel bij Limburgse corporatie

De raad van toezicht van de Limburgse woningcorporatie Vitaal Wonen stelt een onderzoek in naar enkele verdachte transacties van bestuurders. Een woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Liesbesth Spies (CDA) laat weten dat de corporatie dat heeft toegezegd in reactie op bevindingen van NRC Handelsblad.

Volgens de krant heeft directeur Noël Philippen 184 duizend euro overgehouden aan een vastgoeddeal van de corporatie met aannemer Volkerwessels. Hij zou het geld hebben bijgeschreven op een privérekening.

Ook zou Vitaal Wonen, een relatief kleine corporatie, een villa hebben gekocht en laten opknappen en die aan de voorzitter van de raad van toezicht hebben verhuurd. Daarnaast hield de huisnotaris van de corporatie een verkoopbedrag uit de openbare akte. Dat is in strijd met de Notariswet.

De minister laat via haar woordvoerder weten dat de raad van toezicht van Vitaal Wonen heeft toegezegd op redelijke termijn een onafhankelijk onderzoek in te laten stellen. Ook is de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het ministerie van Infrastructuur en Milieu geïnformeerd over de kwestie.

De afgelopen jaren kwamen risicovolle investeringen en verdachte constructies bij meerdere corporaties aan het licht. Daaronder waren ook enkele zeer grote partijen.