Homohaat kost ChristenUnie nog altijd stemmen

De intense afkeer van homo's die de ChristenUnie nog altijd kenmerkt, schijnt de partij bij de komende verkiezingen nogal wat stemmen te gaan kosten. Veel mensen zijn het in hoofdlijnen wel eens met de partij, maar de standpunten ten opzichte van homoseksualiteit stuiten nog altijd velen tegen de borst.

De partij heeft een lange geschiedenis van controverse op het gebied van homoseksualiteit. In 1996 kwam bijvoorbeeld toenmalig GPV-Kamerlid Leen van Dijke al in opspraak omdat hij homoseksualiteit net zo ernstig noemde als diefstal.  De GPV ging later op in de ChristenUnie. Veel recenter werden homoseksuelen door ChristenUnie-raadslid Yvette Lont gekwalificeerd als mensen die de 'geestelijke dood' verdienen.

Hoewel de algehele lijn van de partij minder expliciet is, straalt de ChristenUnie nog altijd een sterke afkeer van homoseksualiteit uit. Om aan die controverse te ontkomen, werd in 2010 nog wel de openlijk homoseksuele Jonathan van der Geer op de verkiezingslijst gezet, maar daarover werd kort daarna al door toenmalig fractievoorzitter Rouvoet medegedeeld dat dat nooit was gebeurd als Van der Geer ook daadwerkelijk met een man getrouwd zou zijn geweest. Van der Geer stond overigens op plaats 41: feitelijk een onverkiesbare plaats.

Momenteel is het homohuwelijk nog steeds een groot obstakel voor de ChristenUnie. Volgens de partijprincipes dienen de voorschriften van de Bijbel gevolgd te worden en dus kan het huwelijk niets anders zijn dan een verbond tussen man en vrouw. Het resultaat daarvan is dat de ChristenUnie veel potentiële stemmers afstoot.  Een onderzoek van het programma EenVandaag waarvan de uitkomsten vandaag  werden gepresenteerd, toont aan dat 58% van de mensen die overwegen, of zeker weten op de ChristenUnie te gaan stemmen, vóór het homohuwelijk is.

De partijleiding trekt zich weinig aan van de controverse. Volgens fractievoorzitter Arie Slob is de consistentie van de partij belangrijker. "Je kan ook eerst peilen wat mensen vinden en daarop je beleid afstemmen, maar zo werken we niet."

Op dit moment staat de ChristenUnie in de peilingen op zeven zetels. Een winst van twee ten opzichte van het huidige aantal.