Aantal buitenlanders in tuinbouw gekelderd

In de land- en tuinbouw zijn dit jaar slechts negentien werkvergunningen verleend aan werknemers van buiten de EU en Roemenië en Bulgarije. In 2010 waren dat er nog bijna 2700 en vorig jaar ruim negenhonderd, schrijven minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD), minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) en minister voor Integratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dinsdag in een Kamerbrief.

Een groot deel van deze vergunningen wordt aangevraagd door Roemenen en Bulgaren. Om problemen rond arbeidsmigratie aan te pakken wordt van tuinders geëist dat ze harder proberen om Nederlandse werklozen in de kassen en op het land aan het werk te krijgen.

De drastische daling komt volgens een woordvoerder niet doordat bijvoorbeeld meer buitenlandse werknemers illegaal aan het werk zijn gegaan. "Daar wordt streng op gecontroleerd en we hebben geen signalen dat het aantal illegale werknemers stijgt."

Ook de zogenoemde schijnzelfstandigheid is aangepakt. Het gaat daarbij om arbeidsmigranten die doen alsof zij zelfstandig ondernemer zijn om geen tewerkstellingsvergunning te hoeven aanvragen. Vorig jaar zijn 382 schijnzelfstandigen opgespoord. Hun opdrachtgevers zijn beboet.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft sinds vorig jaar 420 EU-migranten ongewenst verklaard vanwege criminele activiteiten. Ruim honderd arbeidsmigranten die geen werk meer hebben en dus niet in hun eigen onderhoud konden voorzien, zijn met hulp van de gemeenten Amsterdam, Utrecht en Den Haag teruggestuurd naar hun eigen land.