Rutte blijft bij uitspraak eigen risico

Mark Rutte blijft achter zijn uitspraak staan dat zijn partij het eigen risico niet verhoogt. Dat zei de VVD-leider maandagavond in het televisieprogramma Wat kiest Nederland op RTL 4.

SP-lijsttrekker Emile Roemer viel Rutte eerder op de dag aan op de uitspraak die de premier tijdens het 'premiersdebat' deed. De SP'er verwees naar de verhoging van het eigen risico van 220 euro dit jaar naar 350 euro volgend jaar die de VVD niet terugdraait. Dat Rutte volhoudt dat het eigen risico bij de VVD niet stijgt is een premier onwaardig, concludeerde de socialist.

Volgens Rutte is deze verhoging inmiddels al 'staand beleid' en neemt ook het Centraal Planbureau (CPB) dat als uitgangspunt. Van een verhoging is dus geen sprake, zei Rutte. De VVD komt wel met een uniforme regeling voor eigen betalingen in de zorg, maar die moet volgens Rutte los worden gezien van het eigen risico. Zo ziet het CPB het ook, zei de premier. Hij riep op om het planbureau te respecteren als 'onafhankelijke rechter'.

Rutte erkende wel dat hij zich heeft verslikt in een uitspraak over de belastingdruk in Nederland. Die behoort niet tot de hoogste ter wereld, in tegenstelling tot wat hij tijdens het debat had beweerd. De premier zei dat hij de inkomstenbelasting had bedoeld, waarmee Nederland internationaal gezien wel de kroon spant.

CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma geeft Roemer gelijk, zei hij maandagavond in het tv-programma Knevel en Van den Brink. "Rutte wekte de indruk dat er helemaal niets gebeurt bij de VVD, maar er gebeurt ontzettend veel. Dan kun je wel zeggen dat het geen eigen risico is, maar de eigen betalingen in de zorg nemen wel toe." Overigens voert ook het CDA meer eigen betalingen in, erkende Buma.