420 criminele gastarbeiders land uitgezet

Sinds vorig jaar zijn 420 arbeidsmigranten ongewenst verklaard omdat zij zich in Nederland met criminele zaken bezighielden. Ook zijn ruim 100 voornamelijk uit Midden- en Oost-Europa afkomstige werkloze gastarbeiders teruggekeerd naar hun eigen land omdat ze niet meer in hun onderhoud konden voorzien.

Dit schrijft minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer, maakte het ministerie dinsdag bekend.

Het kabinet-Rutte is sinds zijn aantreden bezig met een gerichte aanpak van problemen rond arbeidsmigratie. Dat gebeurt in samenwerking met de gemeenten.

Het aantal tewerkstellingsvergunningen is sinds 2010 drastisch teruggelopen. Twee jaar geleden verleende het UWV nog 2666 werkvergunningen, vorig jaar 923 en dit jaar slechts 19. Het gaat om vergunningen voor de land- en tuinbouw die in hoofdzaak zijn aangevraagd door Roemenen en Bulgaren.

Het kabinet heeft ook de zogenoemde schijnzelfstandigheid aangepakt. Hierbij doen arbeidsmigranten zich voor als zelfstandig ondernemer om onder de tewerkstellingsvergunning uit te komen. Vorig jaar zijn er 382 opgespoord. Hun werkgevers zijn beboet.

Nederland telt ongeveer 300.000 mensen afkomstig uit Midden- en Oost-Europa. De verwachting is dat dit aantal in de toekomst verder toeneemt.

420 criminele gastarbeiders het land uitgezet
420 criminele gastarbeiders het land uitgezet (Foto: ANP)