Zwanger na verkrachting?

Regelmatig bespreekt Luc van Lier op dinsdagavond een hoogte- of dieptepunt van het Nederlandse medialandschap. Vandaag aandacht voor het interview van Frits Wester met Kees van der Staaij.

Kees van der Staaij is het boegbeeld van een stelletje wereldvreemde, haatdragende Godsdienstwaanzinnigen, verenigd in de SGP. Vandaag werd hij op RTL door Frits Wester aan de tand gevoeld over zijn abortus-standpunt. De meest gebruikte open deur is dan altijd de vraag, wat je vindt als de aanstaande moeder was verkracht.

Van der Staaij had goed opgelet. In Amerika had een of andere republikeinse idioot beweerd, dat vrouwen van een verkrachting eigenlijk niet zwanger konden worden. Arme Kees. Ook hij mompelde iets over dat zo’n zwangerschap niet erg waarschijnlijk was. Maar laat dit gezegd zijn: hij sloot de mogelijkheid ook niet uit. Dat is iets, waar iedereen die schande spreekt van de opmerkingen van Van der Staaij, nét iets te makkelijk aan voorbij gaat. Van der Staaij sluit de mogelijkheid niet uit! En hij vindt dat er met compassie moet worden omgegaan met de vrouw in kwestie en haar kind. Maar geen abortus!

In streng gereformeerde kringen heerst een raar wereldbeeld. Hel en verdoemenis worden gepredikt. De vrouw als rechteloos aanhangsel van de man. Gelul over predestinatie. En een volslagen belachelijke visie op seksualiteit anno 2012: ik hoor telkens weer zeggen dat in dat soort kringen inteelt en incest veel vaker voorkomen dan bij de meer weldenkende bevolkingsgroepen in ons land..

De vraag van Wester was natuurlijk wel een verkeerde. Want die ging voorbij aan een in orthodox-gereformeerde kring veel voorkomend fenomeen. De vraag had niet moeten luiden “En als de moeder verkracht is?” maar “En als een jonge vrouw door haar eigen vader verkracht is?”