Rechter wil meer onderzoek in zaak NVU-voorzitter

De rechtbank in Almelo heeft dinsdag nog geen oordeel geveld over de discriminerende leuzen die Constant Kusters, voorzitter van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie, heeft geuit. De rechter wil dat eerst meer onderzoek wordt gedaan.

Bij een NVU-demonstratie tegen buitenlanders riepen Kusters en medestanders in mei vorig jaar in Enschede leuzen als 'Nederland voor Nederlanders, eigen volk eerst'. Ook droegen ze de White Power-vlag. Hierdoor hebben ze volgens justitie niet-blanken als minderwaardig bestempeld.

Van de demonstratie zijn opnamen gemaakt, maar die zijn niet in het dossier opgenomen waardoor de rechtbank ze niet mee mag wegen bij het vonnis. Daarom wil de rechter dat ze alsnog worden toegevoegd. Ook wil de rechtbank dat een speech van een Duitse medeverdachte naar het Nederlands wordt vertaald.

Ook missen volgens de rechtbank enkele pagina's uit het proces-verbaal, die inmiddels wel zijn toegevoegd aan het dossier van de Duitse medeverdachte. De zaak is daarom voor onbepaalde tijd geschorst.

Justitie had twee weken geleden veertig uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van twee weken geëist. Het Openbaar Ministerie noemde demonstreren een belangrijk recht, maar in dit geval zouden de grenzen van de vrijheid van meningsuiting zijn overschreden. Kusters zou schuldig zijn aan belediging van vreemdelingen en het aanzetten tot discriminatie.


Rechter wil meer onderzoek in zaak NVU-voorzitter (Foto: Novum)