FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 augustus 2012

Woningnood verwacht door Rabobank-topman

Rabobank-topman Piet Moerland waarschuwt voor woningnood in Nederland. In het televisieprogramma Nieuwsuur zei hij donderdagavond dat te weinig wordt gebouwd.

De woningmarkt ligt volgens Moerland momenteel zo goed als helemaal stil. Dinsdag werd bekend dat de huizenprijzen in juli op jaarbasis met acht procent zijn gedaald, de sterkste daling sinds 1995. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen op hun toppunt waren, is de gemiddelde prijs van een verkochte woning met vijftien procent gedaald.

De Rabobank zou ook voor de rest van dit en voor volgend jaar nog een daling van de huizenprijzen verwachten. "Maar op langere tijd verwachten we nood op de woningmarkt. Ieder jaar komen er zeventigduizend nieuwe vragers bij, maar er worden maar 45 duizend woningen bijgebouwd", zegt Moerland. Dat minder wordt gebouwd, zou ook komen door de crisis.

De topman van de Rabobank verwacht dat de huizenprijzen op termijn weer gaan stijgen. Daarvoor moet onder meer de crisis eerst wel voorbij gaan, moeten de consumenten weer vertrouwen krijgen, moeten mensen hun baan houden en nieuwe groeiperspectieven komen, aldus Moerland.

Volkswagen ontkent opnieuw F1-geruchten

Volkswagen blijft stellig ontkennen dat het interesse heeft in de Formule 1. Volgens de geruchten zou het Duitse merk in 2014 of 2015 in willen stappen bij Sauber.

Een woordvoerder van Volkswagen ontkent tegenover Motorsport Magazin nogmaals alle verhalen. "Ons standpunt is sinds de vorige verklaring niet veranderd. We focussen ons helemaal op het WRC-programma. Toetreding tot de Formule 1 is momenteel niet aan de orde bij ons."

Dagsucces voor Reus in Ronde van Portugal

Wielrenner Kai Reus is donderdag succesvol geweest in de Ronde van Portugal. De 27-jarige Noord-Hollander toonde zich de sterkste in de zevende etappe. Reus passeerde na 185 kilometer als eerste van een oorspronkelijke kopgroep van veertien de meet in Sabugal, gevolgd door Celio Sousa en Jean Marino.

Reus vond twee kilometer voor de finish aansluiting bij drie koplopers. De renner van het Amerikaanse Unitedhealthcare sprong meteen weg en boekte vervolgens zijn eerste overwinning van het seizoen.

De zege is voor Reus een opsteker, nadat hij vorig jaar voor de tweede maal zijn rentree in het wielerpeloton maakte. Hij had moeite om zijn carrière weer op de rit te krijgen, nadat hij als veelbelovend talent van de Rabobank in 2007 betrokken raakte bij een zwaar ongeluk. Reus kwam tijdens een trainingsrit zwaar ten val en lag vervolgens enkele dagen in coma.

'Amper dreiging van rechts extremisme'

Rechts extremistische groepen in Nederland zorgen amper voor problemen. De dreiging die ervan uitgaat, is volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) gering en zelfs nagenoeg verdwenen.

De politie in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen deed donderdag tal van invallen in een actie tegen rechts extremisten. Duitse neonazi's in de grensstreek hebben volgens de Duitse politie nauwe banden met geestverwanten in Nederland. Zo liepen ze mee bij elkaars demonstraties.

Het aantal actieve aanhangers van extreem rechts en rechts extremisme is in Nederland beperkt. In 2007 waren dat er naar schatting nog ongeveer 600. Door scheuringen en het uiteenvallen van groepen zouden het er nu circa 300 zijn, onder wie 150 tot 180 rechts extremisten, aldus cijfers van de AIVD uit 2010.

De dienst gebruikt de term extreem rechts voor groepen die xenofobe of nationalistische denkbeelden hebben en deze met democratische middelen nastreven. Rechts extremisten hebben echter antidemocratische doelstellingen en kunnen ondemocratische middelen inzetten, zoals geweld en intimidatie. Ze hebben vaak een nationaalsocialistische ideologie. Voorbeelden van groepen met een rechts extremistisch karakter zijn de Nederlandse Volksunie, Blood& Honour en Nationale Jeugd Nederland.

Auschwitz gebruikt om gas te verkopen

Het Estlandse gasbedrijf GasTerm heeft nogal wat kritiek over zich heen gekregen nadat het op zijn website een foto plaatste van de toegangspoort van het voormalige vernietigingskamp Auschwitz. De foto illustreerde een tekst waarmee het bedrijf zijn gasproducten aan de man probeerde te brengen. Dat schrijft HLN.

Volgens de directeur van het bedrijf was de tekst informerend bedoeld en zeker niet als advertentie. Hij benadrukt dat er geen enkel verband met de verbrandingsovens van Auschwitz gesuggereerd werd. Er is volgens hem dan ook geen enkele sprake van etnische haat jegens welke bevolkingsgroep dan ook.

De foto is vandaag verwijderd en op de site is nu een tekst te lezen waarin het bedrijf zijn excuses maakt voor de ongelukkige misstap.  

[EL] Uitslagen vierde voorronde (23/08/2012)

Vanavond werden de heenwedstrijden afgewerkt in de vierde voorronde van de Europa League. AZ, sc Heerenveen, FC Twente, Feyenoord en PSV kwamen hier in actie. Volgende week donderdag 30 augustus volgen de returns. Hieronder de uitslagen van de heenwedstrijden.

Uitslagen vierde voorrondes Europa League

Thuis Uit Uitslag
VFB Stuttgart (Dui) Dinamo Moskou (Rus) 2-0
Neftchi Baku (Aze) APOEL Nicosia (Cyp) 1-1
Anzhi Makhachkala (Rus) AZ (Ned) 1-0
Tromsø (Noo) Partizan Belgrado (Ser) 3-2
Ekranas (Lit) Steaua Boekarest (Roe) 0-2
Slovan Liberec (Tsj) Dnjepr Dnjepropetrovsk (Oek) 2-2
Atromitos FC (Gri) Newcastle United (Eng) 1-1
AIK Solna (Zwe) CSKA Moskou (Rus) 0-1
Molde FK (Noo) SC Heerenveen (Ned) 2-0
Legia Warschau (Pol) Rosenborg BK (Noo) 1-1
FC Sheriff Tiraspol (Mol) Olympique Marseille (Fra) 1-2
Dinamo Boekarest (Roe) Metalist Kharkiv (Oek) 0-2
Bursaspor (Tur) FC Twente (Ned) 3-1
FC Luzern (Zwi) RC Genk (Bel) 2-1
Trabzonspor (Tur) Fehervar (Hon) 0-0
F91 Dudelange (Lux) Hapoel Tel Aviv (Isr) 1-3
Feyenoord (Ned) Sparta Praag (Tsj) 2-2
FC Midtjylland (Den) Young Boys (Zwi) 0-3
Debreceni VSC (Hon) Club Brugge (Bel) 0-3
SC Lokeren (Bel) Viktoria Plzen (Tsj) 2-1
PAOK Saloniki (Gri) Rapid Wien (Oos) 2-0
Motherwell (Sch) Levante UD (Spa) 0-2
Heart of Midlotian (Sch) Liverpool (Eng) 0-1
Slask Wroclaw (Pol) Hannover 96 (Dui) 3-5
FC Vaslui (Roe) Internazionale (Ita) 0-2
Mura 05 (Slo) Lazio Roma (Ita) 0-2
Maritimo Funchal (Por) Dila Gori (Geo) 1-0
Zeta FK (Mon) PSV (Ned) 0-5
AC Horsens (Den) Sporting Lissabon (Por) 1-1
Rode Ster Belgrado (Ser) Girondins Bordeaux (Fra) 0-0
Athletic de Bilbao (Spa) HJK Helsinki (Fin) 6-0

[EL] Uitslag ZETA - PSV

PSV heeft vrijwel zeker de groepsfase van de Europa League bereikt. De Eindhovenaren zegevierden in de vierde voorronde in Montenegro met 0-5 bij ZETA, waardoor volgende week de return er niet meer toe lijkt te doen.

PSV kende de gewenste start van de wedstrijd toen na een ruime minuut spelen Toivonen de bal op aangeven van Mertens raak kopte. De Eindhovenaren konden daarna doordrukken, maar misten de scherpte om de krachtsverhoudingen voor rust ook op het scorebord uit te drukken.

ZETA gokte op de counter, waardoor PSV regelmatig bij de les moest zijn. Pas in de laatste twintig minuten konden de Eindhovenaren het net vinden. Eerst scoorde Matavz via een stiftbal na goed voorbereidend werk van Van Bommel. Ook Strootman combineerde zich een weg door de Montenegreinse defensie heen, waarna Lens dit herhaalde. Vlak voor tijd knalde Van Bommel de 0-5 uit een rebound binnen.

ZETA

0 - 5

PSV

     2' Toivonen
 74' Matavz
 77' Strootman
 83' Lens
 90' Van Bommel
 
 Gele kaart: Zlaticanin, Vujacic (ZETA)
 
Stadion: Stadion Podgorica, Podgorica
Toeschouwers: 3.000
Arbiter: Nikolayev (Rus)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bulatovic
M.Radulovic
M.B.Radulovic
Vujacic
Nonovic
Dosljak
Zlaticanin (Pelicic/81)
Burzanovic
Bozovic (Ajkovic/46)
Boljevic
Korac
  Tyton
Hutchinson
Marcelo
Derijck
Ritzmaier
Van Bommel
Toivonen
Strootman
Lens
Matavz
Mertens

Verstoten nijlpaard vast in zwembad Zuid-Afrika

Een nijlpaard in Zuid-Afrika dat door zijn eigen kudde werd weggejaagd uit een natuurpark heeft een verfrissende plek gevonden om te bekomen van zijn verbanning: een zwembad bij het park. Het beest kan er alleen niet meer uitkomen.

Het jonge nijlpaard ging dinsdag te water in het zwembad bij de Monate Conservation Lodge, ten noorden van Johannesburg. Het zwembad heeft echter geen treden, waardoor het dier het zwembad niet kan verlaten. Een team staat klaar om het zwaarlijvige dier te verdoven en met een hijskraan uit zijn benarde positie te bevrijden. Werkers hebben het zwembad grotendeels leeg laten lopen om de takeloperatie te vergemakkelijken.

Aangezien zijn oude kudde duidelijk heeft gemaakt zijn aanwezigheid niet meer op prijs te stellen, wordt het nijlpaard naar een nieuwe locatie overgebracht.


Verstoten nijlpaard vast in zwembad Zuid-Afrika (Foto: Novum)

Herdenking mijnwerkers Z-Afrika verstoord

De herdenkingsdienst voor de mijnwerkers die vorige week door de Zuid-Afrikaanse politie werden doodgeschoten is donderdag verstoord door de voormalig jeugdleider van het Afrikaanse Nationaal Congres (ANC). Julius Malema, die in februari geroyeerd werd door het ANC, betichtte de regering van president Jacob Zuma donderdag van medeplichtigheid aan het bloedbad. Ministers die bij de dienst aanwezig waren liepen boos weg na de uitlatingen van Malema.

Malema kreeg applaus toen hij zei dat de regering niet heeft ingegrepen in de mijnen omdat Zuid-Afrikaanse leiders betrokken zijn bij de mijnbouw. Volgens Malema hebben Zuma en andere leiders binnen het ANC aandelen in de mijnen in Zuid-Afrika. "Onze regering is verworden tot een varken dat zijn eigen kinderen opeet", aldus Malema.

Zuma was zelf niet aanwezig bij de herdenkingsdienst. Hij kondigde aan dat een commissie onderzoek gaat doen naar het bloedbad. De commissie wordt geleid door een voormalig rechter van het Zuid-Afrikaanse hooggerechtshof.

[US Open] Middelkoop strandt in kwalificaties

Matwé Middelkoop moet zijn debuut op een grandslamtoernooi uitstellen. De 28-jarige Leerdammer sneuvelde donderdag in de tweede kwalificatieronde van de US Open. Middelkoop verloor in twee sets van de als zesde geplaatste Sloveen Grega Zemlja: 5-7, 3-6.

Middelkoop is al de zevende Nederlander die strandt in de kwalificaties. Alleen Igor Sijsling kan zich nog voor het hoofdtoernooi plaatsen. De nummer een van de plaatsingslijst speelt later op de dag tegen de Moldaviër Radu Albot.

Kansen waren er in de eerste set wel voor Middelkoop, die zijn opponent meteen in de openingsgame brak. Toen de Nederlander bij 5-4 voor setwinst mocht serveren, ging het mis. Zemlja pakte drie games op rij en toonde zich vervolgens ook in het tweede bedrijf de beste.

Torenhoge boete wegens belediging in Duitsland

Een vastgoedhandelaar in Duitsland heeft donderdag een boete van zestigduizend euro gekregen voor het uitschelden van een andere man. Dat heeft de Duitse krant Die Welt gemeld.

De man kreeg de boete voor het uitspreken van een enkel scheldwoord tijdens een ruzie over een parkeerplaats, aldus Die Welt. De boete was gebaseerd op het geschatte maandelijkse inkomen van de vastgoedhandelaar. Om welk scheldwoord het ging is niet bekend.

De advocaat van de 68-jarige man zei dat zijn cliënt niet heeft gescholden en zelfs als dat wel het geval was, dan was het 'zo zachtjes dat niemand het had kunnen horen'. De man gaat tegen het vonnis in beroep.

Spits Akpala van Brugge naar Werder

Joseph Akpala verruilt Club Brugge per direct voor het Werder Bremen. De Nigeriaan tekende donderdag voor vier seizoenen en wordt collega-aanvaller van Eljero Elia.

De 25-jarige Akpala scoorde de voorbije vier seizoenen zijn doelpunten voor Club Brugge. Daar kwam hij tot 106 wedstrijden in de Belgische Eerste Klasse, waarin hij veertig keer trefzeker was. De periode ervoor maakte hij er vijfentwintig in 61 duels voor Charleroi.

Akpala leek vorige week nog zijn transfer naar Werder te kunnen vergeten, omdat de club uit de Duitse DFB Pokal werd gestoten door het nietige PreuBen Münster. Daardoor liep Werder inkomsten mis en Akpala leek kind van de rekening te worden.

Dit seizoen kwam Akpala nog niet tot scoren voor Brugge, dat na vier duels gedeeld koploper is in de hoogste Belgische divisie.

[EL] Uitslag Feyenoord - Sparta Praag

Feyenoord heeft op de valreep een nederlaag voorkomen tegen Sparta Praag. Het kwam op een 0-2 achterstand maar wist dankzij Miquel Nelom en Anass Achahbar in de blessuretijd een gelijkspel uit het vuur te slepen.

Feyenoord begon aanvallend aan de wedstrijd en kreeg dan ook via Daryl Janmaat en Giyon Fernandez direct kansen. Deze gingen er echter niet in en achterin bleken de Rotterdammers kwetsbaar.Václav Kadlec profiteerde door binnen een paar minuten twee keer te scoren. Daarna trokken de Tsjechen zich terug en lieten Feyenoord het spel maken. De thuisclub slaagde er echter nauwelijks in kansen af te dwingen.

Na een uur spelen werd er dan toch gescoord. Nelom schoot raak uit een afstandsschot. Ook daarna veranderde er niks in het spelbeeld. Sparta Praag leunde achterover en Feyenoord was aanvallend onmachtig. Het bleef echter wel knokken en kreeg diep in de blessuretijd alsnog de beloning. Met een hakbal voorkwam Achahbar een nederlaag.

Joris Mathijsen in duel met Sparta Praag-speler Vaclav Kadlec (Foto: Pro Shots)

Feyenoord

2 - 2

Sparta Praag

 60' Nelom
 90+3' Achahbar 
   23' Kadlec 
 27' Kadlec 
 
 Gele kaart: , Kweuke, hu bauer, Matejovsk, Vaclík (Sparta Praag)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Rasmussen (Den)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
Mathijsen
Martins Indi
Nelom
Leerdam (Vormer/63)
Immers
Clasie
Schaken
G. Fernandez (Achahbar/81)
Cissé (Elabdellaoui/63)
  Vaclík
Vidlicka
Svejdík
Jaro ik
Pamic
Kaderábek (Prikryl/69)
Matejovsk (Holek/83) 
Hu bauer
Skalák
Kweuke
Kadlec (Pavelka/86)

Alanis Morissette te porren voor American Idol

Alanis Morissette ziet een bijbaantje als jurylid van American Idol wel zitten. De zangeres laat aan de Amerikaanse nieuwszender CNN weten dat ook zij met de producenten van de talentenjacht om de tafel heeft gezeten.

"Ja, ik heb gesprekken gevoerd. Dat is ook alles wat ik erover kan zeggen", laat Morissette weten. "Ik leef om mensen te begeleiden. Ik kan de kandidaten echt bijstaan."

Jennifer Lopez en Steven Tyler zwaaiden eerder dit jaar af als juryleden van American Idol, waardoor er juryplaatsen te vergeven zijn. Vorige maand wisten de producenten Mariah Carey te strikken. Wie de andere lege stoel gaat vullen, is nog niet bekend.

Onder meer Nick Jonas, Nicki Minaj, Keith Urban en Kanye West hebben gesproken over het baantje. Andere sterren, onder wie rapper Diddy, zitten niet om de tafel, maar solliciteren via de media.

Bedrijf Oss ontruimd om mogelijke explosieven

Een bedrijf in het Brabantse Oss is donderdag enige tijd ontruimd geweest omdat in een ingekochte lading van het Britse leger een mogelijk explosieve stof zat. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft ervoor gezorgd dat er geen ontploffingsgevaar meer is, meldt een politiewoordvoerder.

Het bedrijf aan de Rijnstraat koopt onder meer gebruikte banden en velgen in van het Britse leger. Een medewerker was aan het einde van de dag bezig met het demonteren van de banden en velgen en trof daarbij de mogelijk explosieve stof aan. Daarop werd de politie ingeschakeld. Agenten oordeelden vervolgens dat het verstandig was de EOD erbij te roepen.

Bij het bedrijf waren slechts een of enkele medewerkers aanwezig toen werd besloten tot de ontruiming. Ook werd een gebied in een straal van vijftig meter rondom het pand afgezet. Volgens de politiewoordvoerder staat het bandenbedrijf op een industrieterrein, dat vanwege het einde van de werkdag al grotendeels verlaten was.

Volgens de politiewoordvoerder heeft het er alle schijn van dat inderdaad sprake is van een explosief, maar er is nog verder onderzoek nodig. De EOD neemt de explosieve stof mee en zorgt ervoor dat het voor verder onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut terechtkomt. Die gaat de stof verder onderzoeken. Zodra de EOD de stof heeft meegenomen, worden het bedrijf en het afgezette gebied vrijgegeven.

'Enorme blunder van Buma (CDA)'

Het doorgaan van de langstudeerboete voor studenten is 'een drama' voor CDA-lijsttrekker Sybrand Buma. Dit concludeert politiek analist Kees Boonman van EénVandaag.

Het CDA is altijd voorstander geweest van de langstudeerboete, maar toen Buma vorige week een lijsttrekkersdebat had voor een groep studenten draaide hij plots 180 graden. Door de omkeer onstond er direct een meerderheid in de Tweede Kamer om de boete af te schaffen, maar omdat de fracties het woensdag in het parlement het niet eens konden worden over de financiële dekking lijkt de langstudeerboete toch door te gaan.

"We kunnen dit nu achteraf een enorme campagneblunder noemen", vertelt Boonman. Volgens de politiek verslaggever is het normaal dat partijen hun verkiezingsbeloftes niet allemaal nakomen ná de verkiezingen.

In dit specifieke geval komt de CDA-lijsttrekker zijn verkiezingsbelofte al vóór de Tweede Kamer-verkiezingen van 12 september niet na, terwijl de kans zich wel aandiende. De CDA-lijsttrekker had zijn draai dan ook van tevoren met bijvoorbeeld coalitiepartner VVD moeten bespreken.


'Enorme blunder van Buma (CDA)'

[EL] Uitslag Bursaspor - FC Twente

FC Twente gaat in eigen huis een lastige opgave tegen Bursaspor tegemoet. De Tukkers verloren vanavond met 3-1 van de Turkse formatie, waardoor de groepsfase van de Europa League erg ver weg is.

De openingsfase was voor Buraspor, maar naarmate de eerste helft vorderde, nam FC Twente de regie over. Dit leidde na een half uur spelen zelfs tot de openingstreffer. Fer vond Chadli op zijn pad, die de bal vervolgens koel in het doel schoot.

Met deze treffer kwam ook direct een einde aan de aspiraties van FC Twente. Nog voor de theepauze maakte Bursaspor gelijk, waarna Sesták vlak na de hervatting de 2-1 op het scorebord schoot.

In het vervolg slaagde FC Twente er niet meer in om een vuist te maken. Sterker nog, Bursaspor bleef de bovenliggende partij en deed de bezoekers met een derde treffer (opnieuw Batalla) nog meer pijn.


Bursaspor

3 - 1

FC Twente

 40' Batalla
 53' Sesták
 82' Batalla
   31' Chadli 
 
 Gele kaart: Öztürk, Batalla, Erdogan (Bursaspor), Fer (FC Twente)
 
Stadion: Bursa Atatürk Stadion, Bursa
Toeschouwers: 25.000
Arbiter: Borbalán (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Carson
Chrétien
Aziz (Erdogan/10)
Öztürk
Vederson
Sesták (Forsell/69)
N'Diaye
Batalla
Cagiran
Ipek
Pinto
  Michaylov
Rosales
Douglas
Bjelland
Schilder
Brama (Gutiérrez/62)
Janssen
Fer
Tadic
Castaignos (W. Verhoek/72)
Chadli (Bulykin/80)

[US Open] Haase tegen Lopez in eerste ronde

Robin Haase stuit in de eerste ronde van de US Open op Feliciano Lopez. Zijn Spaanse tegenstander is in New York als dertigste geplaatst. Haase is de enige Nederlander die bij de mannen rechtstreeks is toegelaten tot het hoofdtoernooi. Igor Sijsling en Matwé Middelkoop proberen zich via de kwalificaties te plaatsen.

Bij de vrouwen start het hoofdtoernooi met drie Nederlandse speelsters. Kiki Bertens speelt als enige in de eerste ronde tegen een geplaatste tegenstandster. Ze krijgt de Amerikaanse Christina McHale (21) tegenover zich. Arantxa Rus treft Galina Voskoboeva uit Kazachstan, Michaëlla Krajicek moet haar krachten meten met de Française Pauline Parmentier.

Roger Federer, als eerste geplaatst, begint de jacht op zijn zesde US Open-titel tegen thuisspeler Donald Young. Titelverdediger Novak Djokovic (2) neemt het op tegen de Italiaan Paolo Lorenzi.

Victoria Azarenka (1) treft met Alexandra Panova een Tsjechische tegenstandster. Samantha Stosur (7), die vorig jaar verrassend de titel pakte in New York, opent tegen Petra Martic uit Kroatië. Het hoofdtoernooi van de US Open begint maandag.

Duinbrand Bergen aan Zee blijkt afvalbrand

In het Noord-Hollandse Bergen aan Zee leek vanavond een duinbrand te zijn uitgebroken. De brandweer was met spoed uitgerukt. Meerdere korpsen uit de regio werden gealarmeerd. In het gebied gold al een verhoogd brandrisico.

Kort na het uitbreken van de brand was de brandweer ter plaatse en snel daarna was de brand geblust. Het bleek slechts om een afvalbrand te gaan.

De afgelopen jaren wordt het duingebied rond Bergen en Schoorl geteisterd door vele branden. Burgemeester en politie gaan ervan uit dat er een pyromaan actief is. Er zijn de afgelopen jaren al meerdere mensen aangehouden op verdenking van het stichten van de branden. Alle verdachten moesten worden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

 

[EL] Uitslag Molde FK - sc Heerenveen

sc Heerenveen zal nog flink aan de slag moeten om het hoofdtoernooi van de Europa League te bereiken. De Friezen verloren in het eerste duel in de vierde voorronde in Noorwegen met 2-0 van Molde FK. Volgende week is de return in Heerenveen.

In de eerste helft van het duel gebeurde er weinig. Eén van de spaarzame mogelijkheden werd benut door Eikrem. Heerenveen stelde daar schoten van afstand tegenover, terwijl Zuiverloon de bal ook nog eens van de lijn moest halen.

De tweede helft bood de toeschouwers meer waar voor hun geld, omdat Heerenveen met veel meer aanvallende intenties de kleedkamers uitkwam. Onder meer Valpoort, Kums, Djuricic en Van Anholt kregen mogelijkheden, maar zij wisten deze niet te benutten. Een fout in de verdediging van Heerenveen leverder Molde in de slotminuten nog de 2-0 op.

Molde FK

2 - 0

sc Heerenveen

 31' Eikrem
 90' Moström
   
 
 Gele kaart: Zuiverloon (sc Heerenveen)
 
Stadion: Molde Stadion, Molde
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Balaj (Roe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bugge Pettersen
Linnes
K.Paulsen
Forren
Rindarøy
Eikrem
Berg Hestad (Hussein/70)
Moström
Gatt (Simonsen/82)
Berget (Diouf/70)
Chukwu
  Nordfeldt
Zuiverloon
Gouweleeuw
Zomer (Kruiswijk/58)
El-Akchaoui
Van Anholt
Kums
De Roon
Van La Parra (Fazli/85)
Djuricic
Tannane (Valpoort/46)

Relatief veel Nederlandse vrouwen roken

Nederlandse vrouwen staan in de wereldwijde subtop als het gaat om roken. In slechts 21 landen rookt er een groter percentage van de vrouwen. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Universiteit van Buffalo en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In Nederland rookte volgens de WHO in 2010 26 procent van de vrouwen. Het record komt op naam van de eilandenstaat Nauru, waar 50 procent van de vrouwen rookt.

Het aantal mannen dat rookt in Nederland is juist heel gemiddeld, met een percentage van 31 procent. In 75 van de 154 landen waarvan de gegevens bekend zijn, rookt een kleiner percentage van de mannen. In 78 landen ligt dat percentage dus hoger.

Geen maatregelen bij kerncentrale Borssele

De problemen in twee Belgische kerncentrales zijn geen reden voor maatregelen bij de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. Ook voor de onderzoeksreactoren in Petten en Delft zijn de in België geconstateerde afwijkingen niet relevant. Dat stelt de Kernfysische Dienst (KFD), schrijft minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) donderdag in antwoord op Kamervragen.

De minister stelt dat er volgens de KFD, de organisatie die toezicht houdt op de veiligheid van kerninstallaties, geen enkele aanleiding is om te twijfelen aan de veiligheid in Borssele, Petten of Delft. "De installaties voldoen bij wet aan de modernste veiligheidseisen."

In een reactorkuip van de Belgische kerncentrale van Doel zitten mogelijk haarscheurtjes, zo werd eerder bekend. Reactor 3 is daarom voor onbepaalde tijd stilgelegd. Vorige week werd ook Tihange 2 stilgelegd nadat scheurtjes waren ontdekt.

De kuipen van beide reactoren zijn gemaakt door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). Datzelfde zou gelden voor kernreactoren in het Zeeuwse Borssele, in Duitsland en in de Verenigde Staten. Verhagen benadrukt echter dat het reactorvat in Borssele afkomstig is van een andere leverancier en gemaakt is van materiaal met een andere samenstelling. De gevolgen van afwijkingen zoals in Doel zouden in Borssele direct door de bestaande meetapparatuur worden opgespoord, aldus de minister.

Verhagen heeft België gevraagd een gezamenlijke oefening rond de kerncentrale in Tihange te organiseren. Ook komt er op verzoek van de veiligheidsregio Zuid-Limburg een opslag van jodiumpillen in Limburg. Een dergelijke regionale opslag bestaat ook in Twente en Zeeland waar zich kerncentrales in de omgeving bevinden.

Over de wens om extra voorzorgsmaatregelen voor het geval zich een ramp voltrekt bij de kerncentrale in Tihange overlegt Verhagen binnenkort met de veiligheidsregio Zuid-Limburg. De minister belooft dat Nederland het Maaswater continu op radioactiviteit blijft onderzoeken. Vooralsnog zijn geen afwijkende meetwaarden gevonden.

Eind februari werd bekend dat uit oude drumvaatjes in een opslag in Petten radioactief afval was gelekt. De vaatjes lagen in een opslagbuis. Die was afgesloten. Daarom dreigde volgens NRG, dat de kernreactor beheert, geen gevaar voor de omgeving of voor werknemers.

Verhagen laat donderdag weten te willen dat het radioactief afval in Petten zo snel mogelijk wordt afgevoerd naar de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) in Zeeland. Daar wordt het afval voor tenminste honderd jaar veilig opgeslagen in speciaal daartoe ontworpen gebouwen, aldus de minister. Het afval dient eind 2017 geheel te zijn afgevoerd.

Belgische Grand Prix tot 2015 op F1-kalender

De Grand Prix van België zal definitief tot en met 2015 op de Formule 1-kalender staan. Etienne Davignon, voorzitter van het circuit Spa-Francorchamps, heeft bekendgemaakt dat het contract met Formula One Management getekend is. In juli lag er al een akkoord tussen beide partijen.

In eerste instantie waren er plannen om vanaf 2013 de Grands Prix van Frankrijk en België af te wisselen op de Formule 1-kalender. Omdat Frankrijk afhaakte besloot België om met de sport op de huidige voet verder te gaan en werd er gesproken over verlenging van het dit jaar aflopende contract. Over de voorwaarden bij de verlenging zijn geen mededelingen gedaan. Wel is duidelijk dat het huidige slot op de kalender van eind augustus/begin september behouden zal blijven.

Korte film De Balans ingezonden voor Oscar

De korte film De Balans van regisseur Mark Ram wordt namens Nederland ingezonden voor de jaarlijkse Oscaruitreiking. Dat maakte filminstituut Eye donderdag bekend.

De Balans vertelt het verhaal van twee bergbeklimmers die een Alp bestijgen. Ze komen ernstig in de problemen. De hoofdrollen zijn in handen van Waldemar Torenstra en Cas Jansen.

De film is ingezonden voor de categorie Korte Fictiefilms. Of de productie in aanmerking komt voor een Oscar, wordt op 15 januari duidelijk wanneer de Academy of Motion Picture Arts & Sciences in Los Angeles de nominaties bekendmaakt. De 'academy' is de organisatie achter de jaarlijkse uitreiking van de beroemdste filmprijzen ter wereld.

Op 24 februari worden de Oscarwinnaars bekendgemaakt.

Korte film De Balans ingezonden voor Oscar
Korte film De Balans ingezonden voor Oscar (Foto: ANP)

Verwesterde Somaliër krijgt alsnog asiel

Hoogstwaarschijnlijk zullen veel Somalische asielzoekers die aanvankelijk uitgeprocedeerd waren, nu alsnog asiel krijgen in Nederland. Dankzij de Raad van State, die een Somalische vrouw in het gelijk stelde toen zij in hoger beroep ging. De vrouw stelde dat zij in haar thuisland gevaar liep omdat ze onmiddellijk als westerse vrouw herkend zou worden.

De Raad verwees de zaak terug naar demissionair minister Leers (CDA) en deze heeft aangegeven de asielaanvragen van de Somaliërs opnieuw te zullen beoordelen. Bij de beoordeling zal er nu bekeken worden of de asielzoeker niet te veel verwesterd is. Een voorbeeld hiervan is als de aanvrager al op jonge leeftijd naar Nederland is gevlucht en niet in staat is om Somalisch te praten zonder een westers accent. 

In een brief aan de Tweede Kamer heeft Leers inmiddels ook bevestigd dat indien de asielzoekers dusdanig verwesterd zijn dat ze niet fatsoenlijk in hun thuisland kunnen leven, hier asiel mogen krijgen. De Raad van State was eerder al van oordeel dat uitzetting naar Noord-Somalië onmogelijk was vanwege het gewelddadige bewind dat er heerst.

Rembrandt kwijt bij post

In Noorwegen is een ets van Rembrandt kwijtgeraakt bij de post. Een kunstgalerie had het per gewone post laten verzenden vanaf een veiling in Engeland. De galerie kreeg wel de melding dat het pakket was aangekomen, maar bij het postkantoor bleek het toch niet aanwezig te zijn. Dat schrijft de Volkskrant.

Het gaat om een ets waarop de Amsterdamse schrijfmeester Lieven Willemszoon van Coppenol staat afgebeeld. Rembrandt maakte het werk in 1658.

De Noorse posterijen zijn wel bereid om een schadevergoeding van 136 euro te betalen, maar dat bedrag komt nog niet eens in de buurt van de waarde van het werk, dat rond de 6500 euro waard zou zijn. Volgens een woordvoerder had de galerie de verzending dan maar moeten laten verzekeren.

Dubbel XP voor Battlefield 3 Premium-leden

Aankomend weekend is het weer Double XP-weekend voor Battlefield 3 en dit keer is het exclusief voor Battlefield 3 Premium-leden. Mocht je een weekend niet lang genoeg vinden, dan kun je door middel van Facebook het Double XP-weekend met drie dagen verlengen.

Voor elke 5000 'shares' van onderstaande foto op de Facebookpagina van Battlefield, belooft DICE dat ze het Double XP-weekend met twaalf uur verlengen, tot 72 uur in totaal. De Facebookpagina is hier te vinden. Houd ook de Battlefield Blog in de gaten voor de begintijden en de goodies die je tijdens het weekend kunt winnen.

Battlefield 3 Double XP weekend

Head: "Renault-motor helpt Williams"

Sir Patrick Head vindt dat het Formule 1-team Williams dit seizoen veel beter voor de dag komt dankzij de Renault-motor. De renstal uit Grove boekte dit jaar in Spanje dankzij Pastor Maldonado voor het eerst sinds 2004 weer een zege. In het constructeurskampioenschap staat Williams momenteel zevende met 53 punten.

Voormalig technisch directeur Head sprak met O Estado de S.Paulo. "Het is vooral te danken aan de overstap van de Cosworth naar de Renault-motor. Onze huidige krachtbron is veel kleiner dan die van Cosworth vorig jaar, waardoor we makkelijker met de aerodymica eromheen kunnen spelen. Daarnaast ligt het zwaartepunt van de motor veel lager, waardoor we zelf meer invloed kunnen uitoefenen op de gewichtsverdeling."

Veroorzaker kakkerlakkenplaag nog spoorloos

De veroorzaker van de kakkerlakkenplaag die de wijk Schoenmakershoek in Etten-Leur teisterde is nog niet gevonden. Volgens de politie is er met meerdere reptieleneigenaren gesproken, maar daar is tot nu toe geen verdachte uit voortgekomen.

Kakkerlakken worden door eigenaren van reptielen vaak gebruikt als voedsel voor hun dieren. De politie vermoedt dat de Argentijnse Boskakkerlakken die in Etten-Leur zijn aangetroffen daar zijn gedumpt, schrijft Omroep Brabant.

Een groot deel van de kakkerlakken is inmiddels verdelgd. De gemeente heeft onder andere lijmvallen geplaatst en een plantsoen afgegraven. Vrijdag wordt er meer informatie over de plaag bekendgemaakt.

[EL] Uitslag FC Anzhi Makhachkala - AZ

AZ is er niet in geslaagd om de uitwedstrijd tegen FC Anzhi Makhachkala te winnen. De Russen waren in eigen huis met 1-0 te sterk, waardoor de Alkmaarder formatie in eigen huis nog flink aan de bak zal moeten om de groepsfase van de Europa League te bereiken.

Voor de pauze viel er in het stadion zeer weinig te beleven. FC Anzhi Makhachkala nam een behoudende speelstijl aan, waar AZ niet veel mee kon. De ploeg was veel te slordig en kreeg zelfs geen grote kansen. De enige grote mogelijkheid van de eerste helft was voor de thuisploeg, maar Boussafa schoot de bal naast het doel.

Direct na de pauze kwam FC Anzhi Makhachkala op voorsprong, nadat Traoré een voorzet van Boussafa achter doelman Esteban gleed. Deze tik dreunde even na binnen de selectie van AZ en oogde lange tijd machteloos. Toch zetten de mannen van trainer Gertjan Verbeek halverwege het tweede bedrijf aan.

De opleving zorgde er uiteindelijk voor dat Falkenburg en Elm een goede kans op de gelijkmaker kregen, maar het net van FC Anzhi Makhachkala bleef stil hangen. Hierdoor zullen de Alkmaarders in eigen huis minimaal twee keer moeten scoren om door te gaan. Daarnaast mogen de Russen dan niet meer raak schieten.


FC Anzhi Makhachkala

1 - 0

AZ

 51' Traoré    
 
 Gele kaart: Tagirbekov (FC Anzhi Makhachkala), Martens. Berghuis (AZ)
 
Stadion: Dinamo Stadium, Makhachkala
Toeschouwers: 5.000
Arbiter: Koukoulakis (Gri)
 
Opstelling:   Opstelling:
V. Gabulov
Agalarov
Samba
João Carlos
Tagirbekov
Carcela
Jucilei
Boussoufa
Shatov
Eto'o
Traoré (Smolov/79)
  Esteban
Marcellis
Reijnen
Viergever
Gorter
Falkenburg
Maher
Elm
Beerens (Berghuis/74)
Altidore
Martens

Stoeptegel door ruit rijdend busje

Een 26-jarige man uit Eindhoven is donderdagochtend opgepakt voor het gooien van een stoeptegel door de ruit van een rijdende bestelbus. De man zou een conflict hebben met een 53-jarige passagier van het voertuig.

Volgens Omroep Brabant meldde de 53-jarige Eindhovenaar het incident dinsdag bij de politie. De verdachte zou dinsdagochtend op de Arcadeltstraat in de Brabantse plaats een stoeptegel door de achterzijruit van de bus gegooid hebben.

Hülkenberg verwacht beter Force India

Nico Hülkenberg denkt dat Force India in de tweede helft van dit Formule 1-seizoen nog mooie dingen kan gaan laten zien. De Duitser baseert zich hierbij op vorig seizoen toen de renstal van Vijay Mallya dankzij allerlei updates mooie resultaten boekte en een sprong kon maken in het constructeurskampioenschap.

"Ik ben redelijk te spreken over hoe het seizoen tot dusver is verlopen. Na een wat moeilijk begin hebben we de auto goed weten te verbeteren, waardoor we op veel circuits om de punten mee konden doen." Hülkenberg sprak zich uit op de officiële site van de Formule 1. "Ik denk dat we nog wel meer punten hadden kunnen scoren, maar met name in de eerste races had ik veel pech. Dat heeft mij een paar goede resultaten gekost."

Force India staat momenteel achtste in het contructeurskampioenschap met 46 punten. Williams is het doel waar het team zich op richt, terwijl Sauber met 34 punten meer verder weg staat. "We hebben vorig jaar laten zien dat we erg goed zijn in het ontwikkelen van de auto. Ik zie niet in waarom ons dat dit jaar niet weer zou lukken. We staan slechts zeven punten achter Williams. Dat team moeten we nog zeker wel voorbij kunnen gaan. Of het ook nog mogelijk is om Sauber te pakken, weet ik niet. Dat zal lastig worden, maar het volledige team zal daar natuurlijk wel zijn stinkende best voor doen."

Auto Merkel bekogeld met brandend voorwerp

De Moldavische politie heeft donderdag een 23-jarige man opgepakt die een brandend voorwerp naar de autostoet van de Duitse bondskanselier Angela Merkel zou hebben gegooid. Dat heeft de Moldavische regering gezegd.

Volgens het ministerie van binnenlandse zaken scheerde het projectiel over de auto van de Moldavische premier Vlad Filat, die met Merkel een bezoek had gebracht aan de beroemde wijnkelders in Cricova. De auto van Merkel werd niet geraakt.

Niemand raakte gewond. De autoriteiten zeiden niet wat het voorwerp precies was.

Tien minuten uitgelekte NBA Live 13-beelden

Er is een video uitgelekt met tien minuten gameplay van NBA Live 13. Uitgever EA Sports heeft zo snel mogelijk de video geprobeerd offline te halen, maar website Kotaku heeft de video nog altijd beschikbaar.

In een verklaring aan de website geeft EA aan dat de video waarschijnlijk afkomstig is van een pre-alphaversie van het spel en dat het geen officiële EA-video is.

NBA Live 13 staat gepland voor een release op Xbox 360 en PlayStation 3 in het najaar van 2012.

'Duizenden ambtenaren op snoepreis naar Antillen'

Duizenden ambtenaren hebben de afgelopen jaren de herindeling van de Nederlandse Antillen aangegrepen om op reis te gaan naar de Caribische eilanden. De kosten daarvan lopen jaarlijks in de miljoenen euro's, terwijl onduidelijk is wat de reizen opleveren. Dat meldt RTL Nieuws donderdag op basis van eigen onderzoek.

Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Veiligheid en Justitie maakten van 2009 tot vorig jaar bij elkaar zeshonderd reizen naar de Caribische eilanden, meldt RTL. De kosten van deze reizen, vaak voor meerdere ambtenaren, bedragen twee miljoen euro. Voor alle ministeries gaat het naar schatting om vele duizenden ambtelijke reizen.

Eilandbestuurders van Bonaire en Saba zeggen overspoeld te worden door Nederlandse ambtenaren. Gedeputeerde Chris Johnson van Saba noemt als voorbeeld van de onzinnige bezoeken dat van het Commissariaat voor de Media. Vier mensen werden ingevlogen om te praten over vrijheid van meningsuiting op televisie, terwijl het kleine eiland helemaal geen televisiezenders heeft.

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies (CDA) erkent in een reactie op het onderzoek de vele reizen. Zij zegt op de hoogte te zijn van de klachten van de eilanden en vindt dat het aantal reizen van ambtenaren naar de Antillen beperkt moet worden. Een aantal reizen van het kabinet naar de Caribische eilanden zou dit jaar al geschrapt zijn, zo meldt de minister.

Sinds de ontmanteling van de Nederlandse Antillen in oktober 2010 vormen Bonaire, Saba en Sint Eustatius bijzondere gemeenten van Nederland. Curaçao en Sint Maarten zijn sinds die datum, net als Aruba, zelfstandige landen binnen het koninkrijk.

Usain Bolt wil gaan verspringen

Usain Bolt is zonder twijfel de snelste man die ooit op aarde heeft rondgelopen, maar erg zeker over zijn toekomstplannen lijkt hij niet te zijn. Wilde hij eerst voetballer worden en later de wereld van cricket in; nu lijkt zijn nieuwe passie te gaan liggen bij verspringen.

De wereldrecordhouder én de Olympisch kampioen op de 100 meter, 200 meter en de 4 x 100 meter estafette is al jarenlang onverslaanbaar en Bolt zit er dan ook aan te denken om een nieuwe sport te gaan beoefenen.

Zijn coach ziet hem het liefst ook op de 400 meter uitkomen, maar hijzelf heeft dus meer trek in verspringen. Of het ook daadwerkelijk zover gaat komen valt nog te bezien.

Logitech komt met waterbestendig toetsenbord

Goed nieuws voor alle FOK!kers die boven hun toetsenbord leven. Voortaan is het niet zo heel erg meer als je je koffie over je toetsenbord knoeit. Logitech heeft namelijk een nieuw toetsenbord op de markt gebracht, onder de naam Logitech K310. Het speciale aan dit toetsenbord is dat je het gewoon kan afwassen.

Voordat jullie spontaan gaan bestellen: het ding komt wel met een gebruiksaanwijzing. Zo mag de K310 onder geen beding in de vaatwasser, mag het niet worden ondergedompeld in water dat dieper dan 30 centimeter is, en moet de usb-kabel te allen tijde droog blijven. Ook bijtende en schurende middelen moeten gemeden worden. Er mag alleen milde zeep gebruikt worden en je afwaswater mag niet heter zijn dan 50 graden. Als laatste moet het toetsenbord worden afgedroogd met een zachte doek.

Als je denkt dat je na verloop van tijd de letters van het toetsenbord afwast, ook hier hoef je niet bang voor te zijn. De letters zijn met een speciale laser aangebracht waarna er ook nog een UV-coating overheen aangebracht is. Mocht je nou een keer koffie morsen over je K310: hij beschikt aan de onderkant over afvoeropeningen, dus de troep blijft niet in je toetsenbord achter. Het toetsenbord wordt in oktober verwacht en heeft een adviesprijs van 39,99 euro. 

'130 op A2 na december'

Het definitieve verkeersbesluit over de verhoging van de maximumsnelheid op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht kan op 1 december worden genomen. Dat verwacht verkeersminister Melanie Schultz (VVD). De snelheidsverhoging van 100 naar 130 kilometer per uur wordt daarna zo snel mogelijk ingevoerd.

Schultz kondigde de snelheidsverhoging al eerder aan. Het gaat om het wegdeel tussen Vinkeveen en Maarssen waar tussen 19.00 en 06.00 uur straks 130 kilometer per uur mag worden gereden. Nu is de maximumsnelheid nog 100 kilometer per uur, wat tot veel onbegrip bij automobilisten leidde aangezien de weg onlangs is verbreed tot tien rijstroken.

Wel moet een aantal schermen worden geplaatst tegen de luchtvervuiling. Dit kost zes miljoen euro. De weg zelf hoeft niet te worden aangepast om de hogere snelheid mogelijk te maken.


Schultz: 130 op A2 na december (Foto: Novum)

'Nieuwe spelcomputers zijn grote sprong voorwaarts'

De nieuwe generatie spelcomputers zijn een grote sprong voorwaarts ten opzichte van bijvoorbeeld de Xbox 360 en PlayStation 3. Dat heeft gameontwikkelaar Oskari Häkkinen van gamestudio Remedy gezegd tegen de website Gamesindustry. Häkkinen suggereert hiermee dat de rekenkracht van nieuwe spelcomputers ontzettend veel groter is.

Dankzij de rekenkracht van een spelcomputer kunnen allerlei berekeningen gelijktijdig worden uitgevoerd. Tijdens het spelen van een game worden naast de beelden ook de handelingen van computergestuurde voorwerpen en personages berekend. Daarnaast kan de speler interactie aangaan met de spelomgeving.

Techwebsite BGR schreef donderdagochtend dat de PlayStation 4 het gebruik van 4K-beelden ondersteunt. 4K-beelden zijn ruim twee keer zo scherp als Full HD-beelden. 4K verhoogt de resolutie van 1920 naar 4096 breedtepixels.

Remedy is bezig met een nog niet aangekondigd spel voor een van de nog te verschijnen spelcomputers. Het is niet bekend of het bedrijf werkt aan een spel voor de nieuwe Xbox of de nieuwe PlayStation. Voorheen heeft de studio gewerkt aan de horrorreeks Alan Wake voor Xbox 360.


'Nieuwe spelcomputers zijn grote sprong voorwaarts' (Foto: Novum)

I Am Alive volgende maand naar pc

Ubisoft heeft aangekondigd dat het spel I Am Alive ook zal gaan uitkomen op pc. Het spel, dat in april al op de consoles uitkwam, zal vanaf 13 september verkrijgbaar zijn via de diverse digitale distributiekanalen.

De pc-versie is op bepaalde punten aangepast ten opzichte van de consoleversies. De graphics zijn verbeterd en er zijn twee spelmodi toegevoegd. Met Easy krijg je ongelimiteerde retries en met Replay kun je alle levels los nogmaals spelen om nog meer verborgen schatten vrij te spelen.

Verstekeling dood in landingsgestel vliegtuig

In het landingsgestel van een vliegtuig op het Londense vliegveld Heathrow is donderdag het lichaam van een verstekeling gevonden. De man is omgekomen tijdens een vlucht van British Airways vanuit Kaapstad in Zuid-Afrika. Zijn identiteit is nog niet vastgesteld, aldus de luchtvaartmaatschappij.

De luchtvaartautoriteit van Zuid-Afrika meldt dat de man over een hek van het vliegveld van Kaapstad was geklommen en naar het vliegtuig was gerend. De Boeing 747 stond toen stil op de landingsbaan, klaar om snelheid te maken voor het opstijgen. 

Volgens Zuid-Afrikaanse media zag een bewaker de man rennen, maar kon hij niet ingrijpen.

Preuts Facebook verwijdert naaktposter PSP

Dat Facebook nogal preuts is, zoals de meeste Amerikaanse sites, blijkt maar weer nu een afbeelding van de beroemde verkiezingsposter uit 1971 - waarop een naakte vrouw in een weiland te zien is - is verwijderd van de Facebook-pagina van het themakanaal Geschiedenis 24. De naakte vrouw is in strijd met de regels van Facebook.

De VPRO, die verantwoordelijk is voor het kanaal, meldt dat Facebook een artikel over de poster van de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP) heeft weggehaald omdat de pagina 'de Verklaring van rechten en verantwoordelijkheden van Facebook schendt'. "Voor Facebook zijn twee borsten en een bosje schaamhaar blijkbaar altijd taboe, zelfs als het uit de diepe krochten van een archief komt en in een uitgebreide historische context gebruikt wordt."

GroenLinks, waarin de PSP is opgegaan, noemt het jammer dat Facebook de geschiedenis van de partij niet wil laten zien. De netwerksite, die geen blote borsten en geslachtsdelen toestaat, haalde eerder het nieuws door foto's te verwijderen van vrouwen die hun baby de borst geven. Ook haalde de site een foto weg van twee zoenende mannen. Voor het laatste zijn excuses gemaakt.

Een woordvoerder van Facebook bevestigt dat de pagina met de poster is verwijderd vanwege de naakte vrouw. De netwerksite ziet de poster als aanstootgevend materiaal. "Dat het om een historische afbeelding gaat, maakt niet zo veel uit."

Facebook kampt al een tijdje met negatieve publiciteit en in Amerika daalt het aantal gebruikers sinds enkele maanden ten gunste van alternatieven als Google+.

SP is de nieuwe Allochtonenpartij

De Socialistische Partij (SP) heeft de PvdA verdrongen als populairste allochtonenpartij. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van het NTR-programma De Halve Maan en het multicultureel instituut Forum, meldt de NOS.

Van de ondervraagde allochtonen stemt 39 procent op de SP. De PvdA volgt met 33 procent. Bij de vorige verkiezingen stemde 65 procent van de allochtonen nog op de PvdA. Bij eerdere verkiezingen was het percentage PvdA-stemmers nog hoger.

De peiling is uitgevoerd door het onderzoeksbureau Motivaction onder Turken, Marokkanen en Surinamers.

100 jaar oud pakketje wordt morgen geopend

In de Noorse gemeente Sel zal morgen eindelijk duidelijk worden wat er in het pakketje zit dat honderd jaar geleden door de toenmalige burgemeester, Johan Nygaard, is achtergelaten. Nygaard schreef op het ruim drie kilo wegende pakketje dat het pas in 2012 geopend mag worden. Het lange wachten zal morgen dan eindelijk worden beloond.

Nygaard heeft het pakketje, dat 40 centimeter lang, 28 centimeter breed en 9 centimeter hoog is, in 1912 ingepakt in papier en verzegeld. De zegel is nog altijd onaangebroken. Nadat Nygaard het pakketje de eerste paar jaar zelf bewaarde, gaf hij het in de jaren twintig over aan de plaatselijke autoriteiten. Sindsdien wordt het pakketje keurig bewaard en heeft het daardoor maar liefst honderd jaar overleefd.

Er wordt veel gespeculeerd over de inhoud van het pakketje. "We hebben geen flauw idee wat erin zit", zegt Kjell Voldheim, werkzaam bij het Gudbrandsdal Museum, waar het pakket momenteel wordt bewaard. "Het is ongelooflijk spannend. We hebben veel gefantaseerd over wat de inhoud kan zijn. De gemeenteraad hoopt op een lijst met olieaandelen die de gemeente zou kunnen helpen. Het zouden ook historische documenten kunnen zijn", vertelt hij aan de Noorse krant VG. "Misschien is het wel de Blue Star-diamant van de Titanic", grapt hij nog.

De huidige burgemeester van Sel, Dag-Erik Pryhn, geeft toe dat hij er erg naar uitkijkt om achter zijn voorgangers geheim te komen. "Zelfs de manier waarop hij het pakketje heeft achtergelaten laat zien dat hij het zelf toentertijd al als erg belangrijk pakketje zag", vertelt Pryhn.

Morgen wordt het pakketje in Otta, dat deel uitmaakt van de gemeente Sel, geopend. Dan is de 400ste verjaardag van de Slag bij Kringen. In 1612 overwonnen plaatselijke boeren een slag van Schotse huurlingen tijdens de Kalmaroorlog, die van 1611 tot 1613 woedde.

FOK! Daily Digest

Net wakker en op zoek naar wat leesstof? Dan is hier speciaal voor jou de Daily Digest van FOK! Hier kun je de meest populaire berichten, reviews en columns van gisteren nog even bekijken onder het genot van je eerste kopje koffie, of tijdens het verorberen van je bruine boterham met leverworst.

De 10 populairste berichten van gisteren


Meest bekeken


De 3 minst populaire berichten van gisteren


Reviews


Specials


Columns


Sport


Games


FOK!tv

SGP wil Bijbel als basis

Ook de SGP is aan zijn verkiezingscampagne begonnen. Dat deed de partij vandaag in Ede. SGP-leider Van Der Staaij en enkele andere partijprominenten spraken daar hun achterban toe.

Volgens Van der Staaij is de politiek nu teveel een avontuurtje geworden. Hij wees erop dat er de afgelopen tien jaar al vijf verschillende kabinetten zitting hebben genomen en dat de zetelverschuivingen enorm zijn. Volgens Van der Staaij komt dat doordat mensen de politiek niet meer geloven.

Met het geloof van de SGP zit het daarentegen nog wel goed. De partij staat nog altijd voor een strikte naleving van Bijbelse regels. Abortus moet per direct verboden worden, homo’s mogen niet met elkaar trouwen en de doodstraf moet ingevoerd worden om het kwaad te bestrijden. Uiteraard dienen vrouwen nog steeds weg te blijven uit de actieve politiek.

De SGP heeft al tijden twee zetels in de Tweede Kamer. De peilingen voorspellen geen spectaculaire veranderingen wat dat betreft.

[Vuelta] Rodriguez iedereen te slim af

Joaquim Rodriguez heeft de zesde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De leider in het algemeen klassement toonde zich in de slotfase de slimte en de rapste. De Brit Christopher Froome eindigde tweede. Robert Gesink en Bauke Mollema verloren kostbare seconden.

Vijf Nederlands sprekende renners zorgden voor de ontsnapping van de dag. De Nederlanders Pieter Weening (GreenEdge), Maartijn Maaskant (Garmin) en Joost van Leijen (Lotto-Belisol) reden samen met de Belgen Kristof Vandewalle (Omega Pharma-Quick.Step) en Thomas De Gendt (Vacansoleil) lang op kop.

Pas in de laatste kilometers werd het groepje ingelopen. De finish lag na een serie bochten bij een steile slotklim. Mollema loste in de laatste kilometers en even later ging ook Gesink eraf. Rodriguez trok door en won de etappe en pakte een paar tellen op Froome, Contador en Valverde. Gesink eindigde uiteindelijk als tiende en handhaaft zich op de vijfde plek in het klassement, 53 seconden achter Rodriguez.

Uitslag zesde etappe

# Renner Team Tijd
1. Joaquim Rodriguez Kat 4.15.56
2. Christopher Froome Sky +0.05
3. Alejandro Valverde Mov +0.10
4. Alberto Contador Sax +0.18
5. Eros Capecchi Liq z.t.
6. Rigoberto Urán Sky z.t.
7. Rinaldo Nocentini AG2 +0.25
8. Mauro Santambrogio BMC +0.27
9. Nicolas Roche AG2 +0.28
10. Robert Gesink Rab +0.32


Klassement na etappe 6

# Renner Team Tijd
1. Joaquim Rodriguez Kat 21.45.06
2. Christopher Froome Sky +0.10
3. Alberto Contador Sax +0.35
4. Rigoberto Urán Sky +0.41
5. Robert Gesink Rab +0.53
6. Alejandro Valverde Mov +0.54
7. Nicolas Roche AG2 +1.04
8. Bauke Mollema Rab +1.12
9. Daniel Moreno Kat +1.17
10. Juan José Cobo Mov +1.34

Uruguayaan Gargano van Napoli naar Inter

Internazionale heeft zich versterkt met Walter Gargano. De 28-jarige Uruguayaanse middenvelder wordt door de Milanezen komend seizoen gehuurd van Napoli. Daarnaast heeft Inter een optie tot koop bedongen, meldt de club van Wesley Sneijder donderdag.

De 43-voudig international begon zijn carrière bij Danubio in zijn geboorteland en stapte in 2007 over naar Napoli. Voor de Italiaanse subtopper kwam hij de afgelopen vijf jaar tot 165 competitieduels en vier doelpunten.

Met Napoli veroverde Gargano afgelopen seizoen de Coppa Italia en drong hij tot de achtste finales van de Champions League.

10.000 uur

Als je ergens in wilt uitblinken, zul je daar zo’n 10.000 uur voor moeten oefenen. Althans, volgens de zogenoemde 10.000 uur-regel, gebaseerd op verschillende onderzoeken. 10.000 uur trainen dus, keihard, jarenlang, en dan kun je bij de toppers van je vakgebied horen. Olympisch kampioenen als Epke Zonderland, Ranomi Kromowidjojo en Marianne Vos zullen een veelvoud van die 10.000 uur hebben gehaald en mede daarom die gouden medaille(s) hebben gewonnen. Maar werkt het echt zo? Kan iedereen, met 10.000 uur oefenen of meer, bij de besten van de wereld horen?

Moordenaar van Lennon blijft vastzitten

De moordenaar van John Lennon blijft vastzitten, heeft de reclasseringsraad van de staat New York woensdag beslist.

Het was de zevende keer dat de raad de vrijlating van Mark David Chapman afwees.

Chapman schoot Lennon in december 1980 dood voor het flatgebouw in Manhattan waar de ex-Beatle woonde. Hij werd in 1981 tot levenslang veroordeeld, met mogelijke invrijheidstelling na twintig jaar. Chapman is nu 57.

Dyslectische broers kunnen op zeiltocht

De geplande maandenlange zeilreis van twee dyslectische broers van 13 en 15 jaar kan doorgaan. De rechtbank in Haarlem wees donderdag het verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming af om de twee onder toezicht te stellen. De broers kunnen hun tocht zoals gepland vrijdag starten.

In de spoedzitting werd bepaald dat de jongens geen gezinsvoogd of gedwongen hulp krijgen. De Raad voor de Kinderbescherming had dat verzoek ingediend op basis van een onderzoek naar de situatie van de broers Enrique en Hugo, die al ruim een jaar niet naar school gaan vanwege hun leesblindheid.

Een school voor dyslectische kinderen zou niet in staat zijn hen op te vangen. Gewone scholen weigeren hen vanwege hun dyslexie. De jongens willen met hun zeiltocht aandacht vragen voor de naar schatting veertienduizend kinderen die net als zij gedwongen thuis zitten.

Een wereldreis zoals die van zeilmeisje Laura Dekker wordt de tocht niet. De broers willen in enkele maanden tijd onder meer naar Engeland, België en Spanje, landen waar de leerplicht niet geldt. Hun vader volgt de twee ervaren zeilers in een aparte boot. Tijdens de tocht zullen de broers onderwijs volgen via de wereldschool.

In december staat een nieuwe zitting gepland waarin de ondertoezichtstelling nogmaals wordt beoordeeld, mocht de Raad voor de Kinderbescherming daarom vragen.

Lady Gaga flasht haar tieten

De meeste mensen vieren Kerst thuis met gezelligheid en veel te veel eten. Lady Gaga laat in een kort filmpje zien hoe ze het in huize Gaga vieren.

Ze heeft een aantal homevideo's online gezet om haar fans een blik in haar leven te geven. Eén van de filmpjes bevat een dansende Lady Gaga die haar eigen nummer 'Scheiße' ten gehore brengt.

Terwijl haar zus haar filmt flasht Lady Gaga haar bescheiden tieten, die ze uiteraard los in de tas heeft. Na deze 'ontboezeming' verschijnt de moeder van Lady G. in beeld. Haar tieten blijven echter verborgen.

Bekijk, aanschouw, geniet en geef een cijfer voor het optreden en de tieten in de comments. Skippen naar 1 minuut en 3 seconden.


Omnomnom.

Dishonored wint prijzen op gamescom

Dishonored is officieel een grote prijswinnaar van de GamesCom 2012 met o.a. de Beste Game van de Show Award.

Het spel heeft drie awards gewonnen, namelijk 'Game of the Show', '360 Game of the Show' en 'PS3 Game of the Show'. De awards worden vergeven door een vakjury. Het is voor het eerst dat een game meer dan twee awards wint en voor het eerst dat een nieuwe IP die de 'Beste Game van de Show'-prijs gewonnen heeft.

Toevallig heeft Bethesda vandaag een video met uitleg over de werking van Stealth in Dishonored uitgegeven, genaamd “The Study of Stealth”. Deze is hieronder te bekijken. Dishonored komt 12 oktober uit voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Geschorste Conte: "Dit is een schande"

Antonio Conte heeft donderdag op een persconferentie zijn afschuw uitgesproken over het feit dat hij voor tien maanden geschorst is.

De 43-jarige trainer van Juventus mag tien maanden zijn beroep niet uitoefenen, als gevolg van het beruchte omkoopschandaal in Italië. Conte was in beroep gegaan tegen de strafeis. Dat beroep werd woensdag echter afgewezen door het Italiaanse gerechtshof.

Conte hield op het trainingscomplex van Juve een persconferentie. "Ik ben onschuldig. Het is een schande. Ik kan dat nu zeggen, de zaak is afgerond", zei hij volgens het ANP. "Ik heb altijd de wetten op en buiten het veld gerespecteerd. Ook in deze zaak heb ik correct gehandeld."

Omdat de coach opnieuw in beroep gaat, moet hij volgende maand verschijnen voor het Italiaanse sporttribunaal. Dat gaat de zaak nu behandelen.

Duitse neonazi's worden rijker

Het aantal neonazi’s in Duitsland is inmiddels zo groot geworden, dat de kopstukken van neonaziorganisaties ruimschoots kunnen leven van de omzetten die ze behalen. Vooral aan de verkoop van kleding en muziek wordt stevig verdiend. Dat meldt de Volkskrant.

De neonazistische groeperingen halen veel meer geld op dan de legale extremistische landelijke politieke partijen. Die partijen ontvangen jaarlijks zo’n 3 miljoen euro subsidie, terwijl de neonazi’s in het kleine deelstaatje Saksen alleen al zo’n 3,5 miljoen euro per jaar verdienen. Experts stellen dat er inmiddels sprake zou zijn van een parallelle economie met een serieuze omvang.  

Microsoft verandert logo

Microsoft heeft vandaag haar nieuwe logo onthuld. Door de jaren heen veranderen veel bedrijven van logo om met de tijd mee te gaan, en zo ook Microsoft. Het nieuwe logo gebruikt de bekende kleuren die we onder andere kennen van het huidige Windows-logo.

Het nieuwe logo moet volgens Microsoft staan voor frisse vernieuwing die het onder meer uit in de nieuwe Windows (Phone) 8, maar is tegelijk trouw aan het verleden. Dat Microsoft trots is op het nieuwe logo blijkt uit het feit dat ze zelfs een flitsend promo-filmpje hebben gemaakt dat je op tv kunt gaan zien dit najaar. Dit jaar is erg belangrijk voor Microsoft en ze zetten dan ook alles op alles om hun produkten succesvol te maken.

Tot slot hebben we nog een viertal oude logo's ter vergelijking voor jullie. Welke is het mooist? Die van nu, of toch een van de oude logo's?

Greipel wint opnieuw in Denemarken

André Greipel heeft ook de tweede etappe van de Ronde van Denemarken gewonnen. De Duitse sprinter van Lotto-Belisol was na 210 kilometer de snelste in de massasprint in de straten van Aarhus.

Greipel, gisteren ook al de snelste, wist in de slotmeters de Belg Jelle Wallays te kloppen. Hij was de laatste vluchter van de oorspronkelijke kopgroep. Diens landgenoot Michael van Staeyen eindigde als derde. Door de zege blijft Greipel leider in Denemarken.

Bredanaar slaat met biljartbal

Een 41-jarige inwoner van Breda heeft woensdag bij een vechtpartij een plaatsgenoot geslagen met een biljartbal. Aanleiding voor de matpartij was een langlopende ruzie tussen het tweetal. Dat meldt Omroep Brabant.

Bij de vechtpartij raakten zowel de 41-jarige als zijn 36-jarige plaatsgenoot gewond. De laatste heeft zich in het ziekenhuis moeten laten behandelen aan zijn verwondingen. De agressor vluchtte na de vechtpartij in zijn auto. 

Hij heeft zich later bij de politie gemeld en zit vast.

Tjallingii maakt zondag rentree na heupbreuk

Maarten Tjallingii zal komende zondag aan de start verschijnen van de GP Ouest France-Plouay, een koers van de WorldTour. De wielrenner brak begin juli tijdens de Tour de France zijn heup, maar is voldoende hersteld om aan de start te verschijnen.

Dit maakte zijn team Rabobank vandaag bekend. Voor Tjallingii zal de wedstrijd vooral een test zijn om te kijken hoe er hij er lichamelijk voor staat. "Mijn doel is starten en meerijden. Ik kan thuis trainen, maar in een koers meerijden geeft gelijk de mogelijkheid te voelen hoe dat gaat", aldus Tjallingii.

De ploeg staat in Frankrijk zonder uitgesproken kopman aan de start. Rabobank hoopt vooral op Mark Renshaw in de massasprints.

Bandenexperimenten kostten Button punten

McLaren-coureur Jenson Button kwam dit Formule 1-seizoen na zijn zege in Australië een aantal maanden niet goed uit de verf. Waar zijn teamgenoot Lewis Hamilton liet zien dat de McLaren snel was, was Button niet vooruit te branden. De reden is dat de wereldkampioen van 2009 aan het experimenteren was met zijn banden.

"Ik vind de banden erg moeilijk te begrijpen. Daarom probeerden we dit jaar een paar dingetjes in Canada, Monaco en meer van dat soort locaties. Ik wilde namelijk graag wat meer richting hebben met de banden, en wat we probeerden werkte duidelijk niet." Button ging terug naar de basisafstelling die hij in de winter had en langzamerhand kon hij hierdoor Hamilton beter bijhouden.

Toch is het niet makkelijk om op de Pirelli's te rijden. "De meeste problemen van dit jaar hebben er mee te maken met het bereik waar ze in werken, en dat is lastig. Je probeert rustig te rijden om ze zo onder controle te houden, en dan vallen ze buiten het bereik en beschadig je de banden meer dan wanneer je agressief blijft doen met de banden. Dat was voor mij erg lastig, omdat mijn rijstijl aanvankelijk niet paste bij de banden. Ik moest me een beetje aanpassen."

Griekse eilanden te koop

De Griekse regering onderzoekt de mogelijkheid om eilanden te verkopen. Van de 6000 Griekse eilanden zijn er een paar honderd bewoond. Een aantal van de andere eilanden zou in principe verkocht kunnen worden. Daarmee zou het land zijn enorme overheidstekort terug kunnen dringen. Dat schrijft Le Monde.

Wie denkt voor een spotprijs binnenkort zijn eigen eiland te kunnen kopen, komt bedrogen uit. De Griekse premier Samaras stelt dat de verkoop de Griekse overheid wel flink geld moet opleveren. Bovendien zullen lang niet alle onbewoonde eilanden te koop aangeboden worden, aangezien de verkoop geen gevaar voor de staatsveiligheid mag opleveren. 

Er zijn overigens al Griekse eilanden te koop, maar daar betreft het particulier bezit. De eilanden waar het nu om gaat zijn allemaal nog in overheidshanden.

Uitslagen KNVB Beker (22/08/2012)

Gisteren vond de eerste ronde van de KNVB Beker plaats. Er kwamen alleen amateurs in actie. In de tweede ronde die op 22 en 23 september op het programma staat zullen de profteams ook instromen. Hieronder vind je de uitslagen van de gespeelde wedstrijden.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
IJsselmeervogels Argon 6-2
ADO'20* Katwijk 3-2
Capelle Unitas 3-0
Chabab RVVH 1-2
De Treffers Montfoort** 1-1
De Zouaven DETO Twenterand 3-2
DVS'33 Ermelo AFC 0-1
EHC/Heuts SC Genemuiden 4-2
Excelsior'31 SC Lienden* 2-3
Feyenoord (am.) Hollandia* 0-2
Gemert VVSB 2-1
GVVV Groene Ster 4-0
HBS HHC Hardenberg 3-2
Hoogeveen DESO 2-3
Internos ONS Boso Sneek 0-5
JVC Cuijk** Barendrecht 3-3
Kloetinge EVV 3-1
Kozakken Boys Alcides 5-0
FC Lisse RKHVV 4-2
Noordwijk Sittard 4-1
Rijnsburgse Boys HSC'21 2-1
Spakenburg Achilles'29 0-4
Sparta Nijkerk WKE 3-1
Staphorst Haaglandia 5-1
SWZ Sneek** Jodan Boys 1-1
UNA/Brinvast Scheveningen* 3-4
VVOG** Leonidas 3-3
XerxesDZB NVC 3-0


* = wint na verlenging
** = wint na strafschoppen

Softbalcoach cel in voor ontucht met 14-jarigen

Een 43-jarige softbalcoach uit Schiedam heeft van de rechtbank in Rotterdam 2,5 jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, gekregen wegens ontucht met twee 14-jarige meisjes. 

De rechtbank legde de straf donderdag niet alleen op voor ontucht, maar ook voor grooming (via internet contact zoeken met minderjarigen met seks als doel).

De aangifte werd gedaan door de ouders van de meisjes, die zelf volgens justitie erg verliefd waren op de man en niet wilden dat de man vervolgd zou worden.

De man heeft een proeftijd van 5 jaar, mag geen contact zoeken met zijn slachtoffers totdat zij 18 zijn en moet zich laten behandelen voor zijn seksuele problematiek. Of de meisjes op hun vlam wachten zal nog moeten blijken.

Barbie baart babydochtertje

Barbie is donderdag bevallen van haar dochtertje. Angelina Melissa Cora kwam aan het begin van de middag ter wereld na een zware, lange bevalling. "Het heeft veel bloed, zweet en tranen gekost", laat Barbies manager weten aan Novum Nieuws.

Barbie, die eigenlijk Samantha de Jong heet, deed ruim zeventien uur over de bevalling. "Maar het is een gezonde meid en moeder en dochter maken het prima." Samantha beviel in het ziekenhuis en gaat voordat ze naar huis gaat naar een kraamhotel.

Samantha en haar echtgenoot Michael hebben Angelina vernoemd naar actrice Angelina Jolie en naar familie van Barbie. "Melissa is haar overleden zusje en Cora haar moeder", zegt de manager over het meisje, dat 3540 gram weegt. Niet alleen Samantha, maar ook Michael heeft zich goed gehouden tijdens de bevalling. "Vader was dapper en heeft er ruim zeventien uur bovenop gezeten."

Geruchten dat Samantha en Michael de namen van hun dochtertje hebben laten tatoeëren, kan Barbies manager niet bevestigen. Angelina is het eerste kindje voor Samantha, die voor de reallifesoap Barbie's Baby wordt gevolgd door RTL 5. Michael heeft al een zoon uit een eerdere relatie.

Jeugdzorg in de fout met psychologische test

Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant mag voortaan geen psychologische tests meer doen onder zijn medewerkers. Het bureau verzamelde sinds vorig jaar gegevens van het personeel, maar volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is dat in strijd met de wet.

Alle medewerkers waren verplicht een dergelijke test te ondergaan. Diegenen die weigerden dreigden hun baan kwijt te raken. Volgens het CBP heeft Jeugdzorg de gegevens niet nodig om de instantie in goede banen te leiden.

Jeugdzorg wilde met de test controleren hoe het met de psychische gesteldheid van zijn medewerkers is. De gegevens werden vervolgens bewaard in een dossier.

De Ridder tekent contract bij sc Heerenveen

Daniël de Ridder heeft de technische staf van sc Heerenveen weten te overtuigen van zijn kwaliteiten. De voormalig Ajacied was sinds vorige week op proef en heeft indruk gemaakt.

Vandaag tekende de 28-jarige vleugelaanvaller een contract voor één seizoen, met een optie voor nog een jaar. In 2006 won De Ridder met Jong Oranje het Europees kampioenschap. De aanvaller begon zijn loopbaan bij Ajax en speelde vanaf 2005 achtereenvolgens voor Celta de Vigo, Birmingham City, Wigan Athletic ,Hapoel Tel Aviv en Grasshoppers.

Bij die laatste ploeg speelde De Ridder afgelopen seizoen 21 wedstrijden, waarin hij drie doelpunten wist te maken.

Gehandicapte in scootmobiel mishandeld

Een 52-jarige gehandicapte man uit Heerde die in een scootmobiel reed is zaterdag in zijn woonplaats mishandeld door een groepje jongens. Het slachtoffer liep onder meer gekneusde ribben op. Zijn scootmobiel raakte beschadigd, meldt de politie donderdag.

De mishandeling vond rond 17.00 uur plaats bij een supermarkt aan de Zwolseweg. De gehandicapte man stelt dat een scooter daar met opzet op zijn scootmobiel botste. De bestuurder zou even daarvoor bij een groepje jongens hebben gestaan die hem met een bierblikje hadden bekogeld.

De scooterrijder reed na de botsing weg, terwijl het groepje tieners stond te lachen.

Recordaantal schademeldingen na aardbeving

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft tot donderdagmiddag achthonderd schademeldingen ontvangen na de aardbeving in de provincie Groningen van een week geleden. Dat is een recordaantal, meldt een woordvoerder van de NAM. Het vorige record stond op 414, na een beving in Middelstum in 2006.

De gemelde schade bestond grotendeels uit scheuren in muren en plafonds en loszittend pleisterwerk. Zowel de kracht van de beving, 4,3 op de schaal van Richter, als de aandacht in de media ervoor is een oorzaak van het grote aantal meldingen, denkt de woordvoerder.

De NAM verwacht overigens dat het aantal meldingen nog iets oploopt. Mensen die op vakantie waren hebben mogelijk hun schade nog niet gemeld.

Het epicentrum van de beving van vorige week lag in Loppersum. Burgemeester van Loppersum Albert Rodenboog (CDA) liet vorige week weten dat hij de schadevergoedingen onvoldoende vindt en dat woningen grondiger onderzocht dienen te worden na schademelding. De NAM zegt in gesprek te zijn met de gemeente en de provincie om tot een oplossing te komen.

[Upd] Pro-integratiepamfletten Hengelo 'kwetsend'

In Hengelo zijn gisteren drie pamfletten ontdekt waarop integratie van nieuwe-Nederlanders wordt gestimuleerd middels het aandringen op het - onder andere - leren van de Nederlandse taal. Sommige mensen vinden deze pamfletten echter 'kwetsend' of zelfs 'discriminerend'. Dat laatste is volgens anti-disciminatiebureau Artikel 1 echter niet aan de orde.

Dinsdag werden de pamfletten aangetroffen bij Winkelcentrum Klein Driene en station Hengelo Oost. 

Het pamflet bevat een bewerking van een stuk tekst dat in 2006, kennelijk door de Belgische Politieke partij Vlaams Belang, is gepubliceerd. Of zij het ook hebben geschreven is niet geheel duidelijk. Volgens gesubsidieerd anti-discriminatiebureau Artikel 1 Overijssel is de tekst echter niet discriminerend. Pas als de pamfletten vaker worden opgehangen, zou het volgens een woordvoerder van de anti-discriminatieclub strafbaar kunnen zijn.

Wie de pamfletten heeft geplaatst is vooralsnog onbekend. Artikel 1 gaat de pamfletten bespreken in het maandelijkse overleg met politie en het Openbaar Ministerie.

Het pamflet is te vinden op de site van RTV-Oost (pdf).

Update 16.00 uur

Toevoeging gedaan mbt mogelijke oorsprong van de tekst.

Hoofdrollen romantisch drama Third Person rond

Mila Kunis, Casey Affleck en James Franco voegen zich bij Moran Atias, Liam Neeson en Olivia Wilde om de hoofdrollen te spelen in het romantische drama Third Person, van regisseur Paul Haggis.

De film volgt drie onderling verbonden liefdesverhalen van drie stellen in drie steden. Haggis zegt hierover “De verhalen gaan over het begin, het midden en het eind van een relatie. Het stel in Italië staat voor het begin, het stel in Parijs voor het midden en het stel in New York voor het eind.”

Atias en Affleck vertolken het jonge paar dat een road trip maakt door Italië, Wilde en Neeson zijn een schrijversechtpaar in Parijs en het van elkaar vervreemde koppel wordt belichaamt door Kunis en Franco in New York.

Atias, Wilde en Neeson hebben alle drie samengewerkt met Haggis in zijn laatste film The Next Three Days. Kunis is net klaar met de promotie van Universals wereldwijde succes, Ted. Ted bracht al 350 miljoen dollar op en de kassa rinkelt nog steeds.

“Dit zijn complexe personages in een uitdagend verhaal. Ik ben er trots op dat we zo’n geweldige cast hebben weten te vormen” maakt de regisseur zijn verhaal af.

De Europese productie wordt gefinancierd, geproduceerd en verkocht door het Belgische filmbedrijf Corsan dat samen met Haggis al is begonnen aan de pre-productie.

De filmopnamen beginnen op 17 oktober in Rome. 

Black Swan-actrice Mila Kunis jarenlang halfblind (Novum)

'NOS houdt samenvattingen Eredivisie'

De samenvattingen van de Eredivisie zijn waarschijnlijk ook in het seizoen 2013-2014 bij de NOS te zien. De omroep en de Eredivisie CV zijn het daarover bijna eens. Dat meldt Voetbal International donderdag. De NOS had de rechten op de samenvattingen al, maar het oude contract liep dit seizoen af.

Het nieuws volgt op de verkoop van de liverechten van eredivisieduels aan Fox, het bedrijf van Rupert Murdoch. De Australisch-Amerikaanse mediatycoon verzekerde zich voor een bedrag rond de één miljard euro voor twaalf jaar van de rechten en nam een meerderheidsbelang in Eredivisie Live.

Er ontstond vervolgens in de politiek ophef dat de samenvattingen mogelijk niet meer te zien zouden zijn op een open kanaal. In de wet staat echter dat dit verplicht is. Naar verluidt had SBS ook interesse om de samenvattingen uit te zenden.

Al in 1979 scheurtjes in kerncentrale

Al in 1979 werden scheurtjes aangetroffen in de reactorkuipen van de Belgische kerncentrales Doel 3 en Tihange 2, drie jaar voor de centrales werden opgestart. Dat heeft Karina De Beule, woordvoerster van het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) donderdag bevestigd.

FANC zei eerder deze maand dat ultrasonische testen aantoonden dat er mogelijk haarscheurtjes in de reactorkuipen van Doel 3 zaten. De kerncentrale werd voor onbepaalde tijd stilgelegd. Vorige week werd ook Tihange 2 stilgelegd nadat scheurtjes waren ontdekt.

De Morgen berichtte donderdag dat zijn archieven aantonen dat de krant 33 jaar geleden al schreef over barstjes in de reactorkuipen van beide centrales. De krant citeert een artikel uit 1980 waarin werd geschreven dat er 'vragen blijven bestaan over kleine scheurtjes'.

De kuipen van beide reactoren zijn gemaakt door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). Datzelfde geldt voor kernreactoren in het Zeeuwse Borssele, in Duitsland en in de Verenigde Staten.

De Beule zei donderdag dat de scheurtjes van 1979 in een ander deel van de reactorkuipen zijn ontdekt en niets te maken hebben met die van nu. Ze zei dat de scheurtjes destijds serieus zijn genomen en dat zowel Electrabel, het energiebedrijf dat de centrales beheert, als de RDM informatie moest verschaffen om te bevestigen dat de scheurtjes geen risico inhielden. Die informatie is geëvalueerd door de autoriteiten, waaronder de Europese Commissie, en er werd geen risico aangetroffen, aldus De Beule.

Man bekogelt vrouw met struisvogelei

Een struisvogelei kan als wapen worden gezien en dus moet een man die zijn vrouw ermee bekogelde een half jaar de cel in. Dat besliste een Nieuw-Zeelandse rechter.

De man gooide het ei omdat hij boos was dat het varkentje dat de vrouw als huisdier had zijn kettingzaag vernield had. "Ik dacht dat zij het ei zou vangen", verklaarde de man. De vrouw liep een kneuzing aan haar borst op. 

Struisvogeleieren zijn zo'n 25 keer zo groot als een normaal kippenei.

'Ontslag klokkenluider onaanvaardbaar'

De Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) vindt het onaanvaardbaar dat longarts Piet Postmus door het VUmc op non-actief is gezet. Dat liet de organisatie onder voorzitterschap van Pieter van Vollenhoven donderdag weten.

Postmus trok aan de bel over de interne ruzies tussen artsen bij het Amsterdamse ziekenhuis. De patiëntveiligheid zou daardoor in het geding kunnen zijn. Dinsdag besloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het VUmc onder verscherpt toezicht te stellen.

"Deze hoogleraar verdient niet alleen onze lof, maar benadrukt wederom dat onze samenleving op korte termijn gebaat zou zijn met een goede klokkenluidersregeling", aldus de SMVP.

Borderlands 2-demake gratis te spelen

2K Games en Gearbox Software hebben vandaag een demake van hun franchise Borderlands uitgebracht. Deze 'The Border Lands'-versie is gemaakt in 16-bitstijl en speelbaar in je browser.

The Border Lands is een spel gemaakt met Flash en heeft de latere jaren tachtig in het achterhoofd. Het heeft de ideëen van Borderlands, maar dan zonder de enorme hoeveelheid wapens en dynamische online co-op maar het past wel op vijf floppydisks. Als je niet weet wat dat zijn, dan moet je dat je ouders even vragen. Verwacht veel 'vroegah'-verhalen.

Het spel kan gratis op de site gespeeld worden. Zo wordt het wachten op Borderlands 2 wat verzacht. Dat spel komt 21 september uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Vrouwen ADO in Champions League tegen Russinnen

De vrouwen van ADO Den Haag nemen het in de eerste ronde van de Champions League op tegen het Russische FC Rossiyanka. Dat bleek donderdag uit de loting in Nyon. De Nederlandse landskampioen speelt op 26 of 27 september eerst thuis en moet een week later op bezoek in Krasnoarmejsk nabij Moskou.

Bij winst neemt ADO het in de achtste finale op tegen SFK 2000 Sarajevo uit Bosnië of het Tsjechische Sparta Praag. Die duels staan op 31 oktober en 1 november en 7 en 8 november gepland.

Titelhouder Olympique Lyon neemt het in de eerste ronde op tegen het Finse PK-35 Vantaa. Ook FC Barcelona en Arsenal treffen elkaar.

Vijf Nederlandse films naar Toronto

Nederland is met drie lange en twee korte films vertegenwoordigd op het filmfestival van Toronto. Twee speelfilms beleven in de Canadese stad hun wereldpremière Nono, het Zigzag Kind van Vincent Bal en De Ontmaagding van Eva van End van Michiel ten Horn. Dat maakte filminstituut Eye bekend op zijn website.

Eerder was al bekend dat Jackie, de nieuwe film van Antoinette Beumer is geselecteerd voor het gerenommeerde Canadese festival (TIFF).

De twee korte films zijn Springtime van de experimentele performancekunstenaar Jeroen Eisinga en View From the Acropolis van filmkunstenaars Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan.

Het TIFF is voor de grote Amerikaanse studio's een belangrijk podium voor hun nieuwe producties. Het festival duurt van 6 tot 16 september.

Vijf Nederlandse films naar Toronto
Vijf Nederlandse films naar Toronto (Foto: ANP)

[Video] Blunder van Braziliaans wonderkind Neymar

Het Braziliaanse wonderkind Neymar heeft zijn club Santos woensdag geen goede dienst bewezen in de strijd om de Zuid-Amerikaanse Super Cup. In de wedstrijd tegen het Chileense Universidad (0-0), het eerste duel om de La Recopa Sudamericana, schoot de aanvaller met de opvallende haardos een discutabele strafschop meters over het doel.

Terwijl de keeper al in de hoek lag, gleed Neymar weg en knalde de bal hoog over de lat. Zijn blunder kwam daags nadat de Braziliaanse legende Pelé zei dat zijn landgenoot beter is dan wereldvoetballer van het jaar Lionel Messi. Volgens Pelé is "Neymar meer compleet en doet Messi, net als Maradona, alles alleen met zijn linkervoet".

Hieronder de beelden van de blunder.


Neymar schiet de bal meters over (Bron: YouTube)

Twee mannen opgepakt na vermissing meisje

De politie heeft woensdagavond twee Haagse mannen aangehouden in verband met de verdwijning van een 14-jarig meisje uit Nijkerk. Het tweetal werd gearresteerd in een woning in Den Haag waar ook het meisje werd aangetroffen. Dat meldt de politie in Gelderland.

Het meisje maakt het naar omstandigheden goed, aldus een woordvoerder. De politie kwam haar op het spoor na enkele tips. Het meisje was spoorloos nadat ze op 12 augustus na een bezoekje aan Boskoop niet terugkeerde naar de instelling in Nijkerk waar ze woont.

De politie geeft de identiteit van de twee verdachten niet vrij. De politie gaat vooralsnog niet uit van een misdrijf, maar wat precies het verband is tussen de mannen en het meisje wordt onderzocht.

Wenger gaat voor definitieve deal Sahin

Nuri Sahin leek deze week gepresenteerd te worden bij Arsenal. De huurtransfer loopt echter vertraging op, omdat Arsène Wenger de speler graag definitief wil vastleggen.

De zaakwaarnemer van Sahin claimt gesprekken te hebben gehad met Liverpool, maar Arsenal wordt als belangrijkste kandidaat gezien om de speler over te nemen van Real Madrid. The Gunners zouden al akkoord zijn met Real over de huursom en het salaris van de Turkse middenvelder. Een bevestiging was er echter nog niet.

Wenger zou namelijk overwegen om voor een definitieve transfer te gaan. Arsenal ontkent dat de club afgelopen maandag al een photoshoot met Sahin had gepland, die op het laatste moment moest worden afgezegd. Tottenham Hotspur zou Sahin graag betrekken in de transfer van Luka Modric, om te voorkomen dat de oud-Feyenoorder bij hun rivaal terechtkomt.

Real-coach José Mourinho gaf al aan dat hij Sahin alleen kwijt wil aan een Engelse club. Of de Koninklijke wil meewerken aan een permanente deal, is afwachten. Bij Arsenal moet Sahin het gat opvullen dat is ontstaan door het vertrek van Alex Song. Bovendien is Jack Wilshere nog zeker anderhalve maand uitgeschakeld.

Opnieuw valpartij voor S. Sanchez

Samuel Sanchez is vanmorgen opnieuw ten val gekomen. De Spaanse renner van Euskaltel kwam ten val in de Tour du Poitou-Charentes en moest vervolgens de koers verlaten.

Even werd gevreesd voor een sleutelbeenbreuk, maar de schade lijkt mee te vallen. Het is opnieuw een tegenslag voor de Spanjaard, die in de afgelopen Tour de France wel zijn sleutelbeen brak tijdens een valpartij.

Zijn val in de Tour kostte hem een kans op titelverdediging tijdens de wegwedstrijd op de Olympische Spelen. Sanchez was slechts vijf dagen weer in koers, tot hij vanmorgen weer ten val kwam. Hij zal nu rust moeten houden en hopen dat zijn deelname aan het komende WK niet in gevaar komt.

Maher: "Geen straf om te moeten blijven"

Adam Maher zal AZ deze zomer waarschijnlijk niet meer verlaten. In tegenstelling tot eerdere uitspraken is hij nu van mening dat het geen straf is om in Alkmaar te blijven.

Nadat eerder Rasmus Elm en Simon Poulsen al vertrokken, was het maandag Niklas Moisander die werd verkocht. AZ wil niet nog meer dragende spelers laten gaan, waardoor de deur dicht lijkt voor Maher.

Een tegenvaller voor de jonge middenvelder, die eerder deze zomer nog aangaf graag een stap hogerop wilde. "Maar ik ben echt nooit zo serieus met een transfer bezig geweest. Ik kan dit seizoen belangrijk zijn voor AZ en het is echt geen straf hier nog even te moeten blijven", zegt Maher in gesprek met Voetbal International.

AZ hoopt op korte termijn nog een vervanger aan te trekken voor Elm. "Voor die positie zijn we met verschillende opties bezig, zonder dat het nog concreet is geworden", laat technisch directeur Earnest Stewart weten."'Wat ons betreft blijft het bij die ene aankoop, al kun je dat nooit met honderd procent zekerheid verkondigen. Als we morgen een bod van vijftien miljoen euro krijgen voor welke speler dan ook, ga je daar toch over nadenken."

Atlético-talent betrapt in fanshop Real

Atlético Madrid-talent Oliver Torres is in opspraak geraakt bij zijn eigen fans. De 17-jarige werd tijdens het shoppen in de winkel van aartsrivaal Real Madrid op de gevoelige plaat vastgelegd. Torres verdedigde zichzelf op Twitter. "Ik had snel voetbalschoenen nodig. Ik ben zonder twijfel een Atlético-fan."

Torres debuteerde zondag in het eerste van Atletico tijdens het 1-1 gelijkspel met Levante. Hij wordt gezien als een mogelijke opvolger voor middenvelder Diego Ribas die naar VfL Wolfsburg vertrok. De jongeling zou in de belangstelling van onder meer Chelsea staan.

Atlético-coach Diego Simeone vind de gebeurtenis vooral een leermomentje voor zijn speler. De Argentijn denkt dat de ervaring Torres helpt 'te groeien, zijn omgeving te begrijpen en voorzichtiger te zijn'.

The making of Assassin's Creed III

Ubisoft geeft ons nog een kijkje achter de schermen maar dit keer over de making of Assassin's Creed III zelf.

In deze making of praten de ontwikkelaars vooral over de personages, de engine en de setting. Het spel speelt zich af in de jaren 1753-1783. De oorlog tussen de Assassins en de Templars heeft zich verplaatst naar Koloniaal Amerika. De speler neemt de rol van Connor Kenway, ook bekend onder zijn geboortenaam, Ratohnhaké over.

Assassin's Creed III komt 31 oktober uit voor PlayStation 3 en Xbox360. De pc-versie wordt 23 november verwacht. Er komt nog een Wii U-versie, maar wanneer de console of de game uitkomen is nog onbekend.

Demo Sleeping Dogs uitgebracht

De Sleeping Dogs-demo is nu verkrijgbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc! In de demo, die vanaf nu verkrijgbaar is via Xbox Live, PlayStation Network en Steam, krijgen gamers een voorproefje van de gameplay in Sleeping Dogs.

Sleeping Dogs is ontwikkeld door United Front Games in samenwerking met Square Enix London Studios. In de demo kunnen spelers gelijk vol aan de bak wanneer hoofdrolspeler Wei Shen orde op zaken moet stellen bij een rivaliserende bende die zich op zijn terrein begeeft. Wei zet de achtervolging in door de drukke nachtmarkt van Hong Kong, waar hij moet springen over kraampjes en dozen, over muren moet klimmen en van gebouwen moet springen om te eindigen in een genadeloos gevecht op een dak.

Vervolgens geeft de demo een blik op een later level in de game waar vuurgevechten worden geïntroduceerd. Wei moet op zoek naar zijn doelwit de strijd aangaan met vele tegenstanders in een pakhuis in de haven, waarbij hij dekking moet zoeken en de actie in slow motion plaatsvindt om accuraat te kunnen schieten.

Sleeping Dogs is nu verkrijgbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Sleeping Dogs

[Upd] Irakezen bij IND-Zwolle worden verwijderd

De uitgeprocedeerde Irakezen die bij het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Zwolle demonstreren worden donderdagochtend verwijderd. Volgens RTL Nieuws is de politie daar al mee begonnen, maar volgens een politiewoordvoerder is dat nog niet het geval.

De directeur van de IND heeft hen volgens de politiewoordvoerder als eigenaar van het terrein gevorderd te vertrekken. "Ze krijgen nu wat tijd om hun spullen te pakken. Als ze niet weg gaan vraagt de directeur hen nog eens te vertrekken. Als ze dan niet luisteren, zijn ze strafbaar en kunnen ze worden opgepakt", legt hij uit.

Iedereen kan ongewenste bezoekers vragen te vertrekken van hun terrein. Als bezoekers hier na twee keer geen gehoor aan geven, zijn ze strafbaar. Omdat de Irakezen zich op het terrein van de IND bevinden, is deze regeling volgens de woordvoerder ook op hen toepasbaar.

Een groot deel van de aanvankelijk tachtig asielzoekers vertrok dinsdag al toen duidelijk werd dat minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) meldde dat deze uitgeprocedeerde asielzoekers gewoon zullen worden uitgezet.

Update 14.03 uur:

De politie heeft inmiddels de uitgeprocedeerde Irakezen die weigerden het terrein van de IND te verlaten aangehouden. De Irakezen die donderdagochtend geen gehoor gaven aan de vraag het terrein te verlaten, werden door de politie met busjes weggevoerd naar drie verschillende politiebureaus.

De gemeente meldde donderdag dat de demonstratie niet tijdig is aangemeld en dus niet is toegestaan. Burgemeester van Zwolle Henk Jan Meijer (VVD) heeft de asielzoekers daarom opdracht gegeven te vertrekken. Toen daar niet aan werd voldaan greep de politie in, aldus een politiezegsman.

Gevonden ampullen in Maasland zijn giftig

De ampullen die kinderen maandag vonden in het riviertje de Boonervliet in Maasland, bevatten een giftige stof. Onderzoek toont aan dat gaat om het diergeneesmiddel Nitroxynil, dat wordt gebruikt om parasieten bij vee te doden. Dat maakte de gemeente Midden-Delftland woensdag bekend.

Een kind kwam in aanraking met de vloeistof nadat een buisje brak, maar hoefde niet naar het ziekenhuis. Nitroxynil is al bij inname van een kleine hoeveelheid giftig en veroorzaakt irritatie bij contact met de huid. Wat het effect is als het geneesmiddel in het water terechtkomt, wordt nog onderzocht.

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft de Boonervliet ter hoogte van de Broekpolderweg afgezet en zoekt de bodem af naar meer flesjes. De gemeente raadt mensen af om in de Boonervliet tussen de Boonervlietbrug en de A20 te zwemmen. De politie onderzoekt de herkomst van de glazen buisjes.

Vijf arrestaties voor drugssmokkel met cacaobonen

De recherche heeft woensdag in Emmeloord vijf mannen aangehouden die betrokken waren bij een drugstransport. Afgelopen weekeinde trof de Belgische douane in de Antwerpse haven 2100 kilo cocaïne aan in een lading cacaobonen. Die liet de lading toch door, opdat de marechaussee de verdachten daarna kon inrekenen, meldt justitie donderdag.

De balen cacaobonen waren afkomstig uit Ecuador. Tussen de bonen lagen meer dan tweeduizend pakketten coke verborgen. De drugs hebben een waarde van zo'n zeventig miljoen euro.

De vier containers werden woensdag afgeleverd op de eindbestemming in Emmeloord. De marechaussee kon daarop vijf mannen oppakken die de lading opwachtten. Twee van hen probeerden te ontsnappen door in een nabijgelegen sloot te springen.

De verdachten komen uit Amsterdam en Luttelgeest. In een van de auto's van de mannen werd een vuurwapen gevonden. De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

'Guidetti pas in november wedstrijdfit'

Het ziet er niet naar uit dat Feyenoord nog werk zal maken van John Guidetti. De Zweedse spits van Manchester City zou volgens de nieuwste prognoses pas in november wedstrijdfit zijn en daarom zou Feyenoord hun interesse hebben verlegd naar andere spitsen.

Het is vrijwel ondenkbaar dat Feyenoord hem voor de eerste seizoenshelft zal halen. Trainer Ronald Koeman gaf eerder al aan dat Feyenoord afstand moet gaan nemen van Guidetti. "Hij krijgt momenteel te veel aandacht bij Feyenoord. Het is bijna ondenkbaar dat hij op korte termijn terugkeert."

"Hij is niet fit en dat zal ook nog wel een periode duren. Het is daarom niet reëel om zijn naam in het stadion te scanderen, met alle respect. We zullen bij Feyenoord nu echt meer afstand van hem moeten gaan nemen", aldus de oefenmeester van Feyenoord.

Kamp: in september duidelijkheid over kortingen

Volgende maand moet duidelijk worden of het mogelijk is geplande pensioenkortingen te beperken. Dat zei minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) donderdag in reactie op een artikel in de Volkskrant. Hij denkt aan de tweede helft van september.

De Volkskrant schreef dat Nederlanders de komende twee jaar gemiddeld 8,2 procent gekort worden op hun pensioen. Kamp is in overleg met de Pensioenfederatie, de sociale partners en De Nederlandsche Bank over manieren om de kortingen enigszins binnen de perken te houden. Dat kan onder meer door de manier waarop de rekenrente tot stand komt te veranderen. Op basis daarvan wordt de dekkingsgraad van de pensioenfondsen berekend.

Voorzitter Corrie van den Brent van ambtenarenvakbond Abvakabo FNV eist dat Kamp 'zijn kop uit het zand haalt' en liever vandaag dan morgen met een aanpassing van de rekenrente komt. Van den Brent is fel tegen een pensioenkorting 'op basis van de huidige rekenregels'. Een korting van gemiddeld 8,2 procent over twee jaar betekent volgens haar 'de nekslag voor de economie' door het 'dramatische koopkrachtverlies' dat dit met zich meebrengt.

Kamp wilde niet inhoudelijk reageren op de kortingspercentages waar de Volkskrant mee schermt. Die zouden zijn gebaseerd op vertrouwelijke memo's van Kamps eigen ministerie.


Kamp: in september duidelijkheid over kortingen (Foto: Novum)

Martin Scorsese aangeklaagd door producent

Martin Scorsese is aangeklaagd door productiebedrijf Cecchi Gori. Het bedrijf stelt 750 duizend dollar te hebben geïnvesteerd in de historische film Silence die Scorsese zou regisseren. De New Yorker zou de financiële afspraken niet zijn nagekomen, staat te lezen in de aanklacht, die in handen is van het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Scorsese zou hebben toegezegd aan de productie van Silence te beginnen na zijn historische drama Kundun uit 1997. Daarna zou hij in 2004 en 2011 papieren hebben ondertekend om het filmproject uit te stellen. Hij zou bovendien ruim een miljoen dollar uitkeren per film die hij maakt, zolang hij niet werkt aan Silence. Dat geld heeft hij volgens de producent echter nooit betaald.

De 69-jarige Scorsese heeft het filmrpoject Silence nu weer op de lange baan geschoven. Hij werkt momenteel aan Wolf of Wall Street met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. "Cecchi Gori kon niet toestaan dat rechten wordt genegeerd of gecompromitteerd door nog meer vertraging", staat in de aanklacht.


Martin Scorsese aangeklaagd door producent (Foto: Novum)

Derde episode Walking Dead laat op zich wachten

De derde episode van het spel The Walking Dead is nog altijd niet verkrijgbaar. De aflevering had half augustus moeten verschijnen, maar gamebedrijf Telltale heeft nog niets online gezet. Ook heeft het bedrijf geen verklaring gegeven waarom gamers moeten wachten op het derde hoofdstuk uit de vijf delen tellende serie.

De eerste aflevering, A New Day, draait om de introductie van hoofdpersoon Lee Everett en een meisje genaamd Clementine. In de tweede episode, Starved For Help, krijgt de groep overlevenden te maken met bendes en een zoektocht naar voedsel. Waar de derde aflevering, Long Road Ahead, over gaat, is nog niet bekend.

Scriptschrijver Robert Kirkman zei in een interview met PlayStation Blog dat hij de spelers emotioneel wil maken met het spel. The Walking Dead is gebaseerd op de gelijknamige stripreeks van Kirkman. Het spel vertelt een verhaal dat tegelijk plaatsvindt met de verhalen uit de televisieserie. Spelers krijgen morele keuzes voorgeschoteld die kunnen leiden tot het verlies van een of meerdere personages. Het spel is verkrijgbaar voor onder meer de pc, Xbox 360, PlayStation 3 en iPad.


Derde episode Walking Dead laat op zich wachten (Foto: Novum)

Jordanië stuurt paralympische aanranders naar huis

De drie Jordaanse paralympiërs die maandag werden opgepakt op verdenking van aanranding zijn naar huis gestuurd. Dat heeft het Jordaans Paralympisch Comité donderdag bekendgemaakt. Het trio wordt in oktober teruggevlogen voor hun hoorzitting in Noord-Ierland, waar de Jordaniërs op trainingskamp waren. Woensdag waren ze op borgtocht vrijgelaten.

Als reden voor het wegsturen van de drie geeft het Jordaans Paralympisch Comité aan dat het 'niet passend zou zijn als de beschuldigde atleten deel zouden nemen aan de Paralympics. Het sportevenement voor gehandicapte sporters staat van 29 augustus tot en met 9 september op de agenda. Net als bij de Olympische Spelen is Londen de gastheer.

De twee gewichtheffers en hun coach hadden zaterdag in Antrim een 16-jarig meisje de pas af gesneden. Omar Sami Qaradhi had het meisje daarna vastgeklemd voordat ze erin slaagde te ontsnappen. Eerder die dag had een 14-jarig meisje met diezelfde Qaradhi geposeerd waarna de 31-jarige Jordaniër haar betastte. Ook zou hij de vrouwenkleedkamer in het plaatselijke sportcentrum binnen zijn gegaan.

Alicia Silverstone op Broadway in pornotoneelstuk

Alicia Silverstone staat vanaf komend najaar op Broadway. De 35-jarige Clueless-actrice heeft een rol te pakken in het komische toneelstuk The Performers, dat zich afspeelt in de porno-industrie.

Silverstone sluit zich aan bij een cast die bestaat uit onder anderen Henry Winkler, bekend als Fonzie uit de sitcom Happy Days, en Cheyenne Jackson, te zien in de comedyserie 30 Rock. De eerste voorstellingen van The Performers vinden in oktober plaats.

Het wordt niet de eerste keer dat Silverstone op Broadway staat. Ze maakte tien jaar geleden haar Broadwaydebuut in The Graduate en speelde in 2010 in Time Stands Still.


Alicia Silverstone op Broadway in pornotoneelstuk (Foto: Novum)

'Júlio César op weg naar QPR'

Queens Park Rangers hoopt op korte termijn keeper Júlio César vast te leggen. De 32-jarige Braziliaan mag vertrekken bij Internazionale.

César zou mogen vertrekken bij Internazionale, omdat afgelopen zomer keeper Samir Handanovic van Udinese overkwam. Ook Tottenham Hotspur zou achter de doelman aanzitten, maar lijkt achter het net te vissen.

QPR nam eerder deze week verdediger Ricardo Carvalho op huurbasis over van Real Madrid, terwjil Michael Dawson voor ruim elf miljoen euro de overstap maakte van Tottenham Hotspur. De ploeg is op zoek naar defensieve versterkingen, na de kansloze 0-5 nederlaag in de eerste competitieronde tegen Swansea City.

PostNL faalt bij stempasbezorging Almelo

Door een fout van PostNL zijn bij de bezorging van stempassen in Almelo 69 stemformulieren niet of verkeerd afgeleverd. Dat heeft de gemeente Almelo woensdag bekendgemaakt.

In een aantal gevallen werden huisnummers gekoppeld aan de nummers van toevoegingen op het huisnummer. Daardoor veranderde bijvoorbeeld het huisnummer 55-1 in 551.

Mensen die geen stempas hebben ontvangen, krijgen deze binnenkort alsnog van de gemeente. Ontvangers van verkeerde stempassen worden verzocht deze in te leveren. Deze worden ongeldig gemaakt.

Eerder deze week ging het op veel grotere schaal mis bij de bezorging van stempassen in Zwolle. Woensdag besloot PostNL 95.000 passen te vernietigen, omdat op stemformulieren door een softwarefout een verkeerd adres stonden vermeld. In Enschede en Losser ging het op dezelfde manier fout met elfduizend stempassen.

Tony Scott dit weekend begraven in besloten kring

Tony Scott wordt komend weekeinde in Los Angeles begraven. De Britse regisseur wordt in besloten kring te ruste gelegd. Dat maakte zijn familie bekend aan het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Scott pleegde zondag op 68-jarige leeftijd zelfmoord.

De nabestaanden van de Top Gun-regisseur maken volgende week bekend wanneer een herdenking ter ere van Scott wordt georganiseerd. "De familie zal de plannen voor een bijeenkomst ter ere van het werk en leven van meneer Scott na de Dag van de Arbeid bekendmaken", staat te lezen in de verklaring.

De autoriteiten hebben zijn dood aangemerkt als zelfmoord met ooggetuigen. Hij sprong van een brug in Los Angeles. Hij laat zijn vrouw Donna Wilson Scott achter en hun tweeling. Over de reden van zijn zelfgekozen dood is nog niets bekend.

De onverwachte dood van de regisseur heeft Hollywood geschokt. "Tony was mijn goede vriend en ik zal hem echt missen", schreef Tom Cruise in een reactie. De acteur werd door Scott geregisseerd in zijn doorbraak Top Gun en later ook in Days of Thunder. De twee werkten voor zijn dood aan een vervolg op Top Gun.

[Upd] Kickbokser trapt meisje (14) neer

In Hilversum is een 14-jarig meisje ernstig mishandeld door een kickbokser. Het meisje werd 'uit het niets' geveld door een zogeheten highkick, aldus De Telegraaf.

Het meisje had ruzie met haar ex-vriendje van Turkse afkomst. Deze zou pikante foto's van het meisje op Facebook hebben geplaatst. De ruzie escaleerde dinsdagavond en de ex haalde zijn oudere broer erbij, die het meisje de kickbokstrap verkocht.

Aan de trap heeft het meisje een flinke zwelling achter haar oor overgehouden, meldt de moeder van het slachtoffer. Het meisje, dat volgens haar moeder ook voor hoer uitgemaakt zou zijn door haar ex, is erg bang sinds het incident plaatsvond.

De politie kent de naam van de dader, maar heeft de verdachten nog niet gehoord. Vooralsnog geeft de politie uiteraard geen topprioriteit aan de behandeling van de zaak.

Update 12.58 uur:
De twee broers van veertien en achttien jaar oud zijn opgepakt. Het tweetal zit vast voor verhoor.

Dochter Jolie-Pitt maakt filmdebuut als Doornroosje

Vivienne Jolie-Pitt treedt in de voetsporen van haar beroemde ouders. De 4-jarige dochter van Hollywoodkoppel Brad Pitt en Angelina Jolie gaat Doornroosje spelen in de Disneyfilm Maleficent waar haar moeder de hoofdrol in heeft. Dat bevestigt de filmstudio tegenover Amerikaanse media.

Vivienne speelt een jonge versie van Doornroosje. Elle Fanning speelt de jongvolwassen prinses in de sprookjesverfilming. Het is niet de eerste Jolie-Pitt-telg die op het witte doek te bewonderen valt. Dochter Shiloh had een klein rolletje als dochtertje van Brad Pitt in het drama The Curious Case of Benjamin Button.

Maleficent gaat over de kwaadaardige heks die zo boos is dat ze niet is uitgenodigd voor het grootse geboortefeest van Doornroosje, dat ze de prinsjes vervloekt. In de Nederlandse vertaling heet de heks Malafide. De Disneyfilm wordt geregisseerd door Robert Stromberg en moet in 2014 uitkomen.

Jolie en Pitt hebben samen in totaal zes kinderen. Vivienne heeft nog een tweelingbroer Knox Leon en het stel heeft nog drie geadopteerde kinderen: Maddox, Zahara en Pax. De twee zijn verloofd, maar wanneer de bruiloft plaats zal vinden is nog een groot raadsel.


Dochter Jolie-Pitt maakt filmdebuut als Doornroosje (Foto: Novum)

Langstudeerboete gaat toch door

De langstudeerboete komt er toch. De fracties die de afgelopen dagen probeerden om een oplossing te vinden, zijn er niet in geslaagd om het eens te worden over de financiële dekking voor het schrappen van de boete. Dat betekent dat de boete wordt ingevoerd. Dat schrijft NRC.

De PvdA en GroenLinks gaan nog wel proberen om de boete met terugwerkende kracht alsnog af te schaffen, maar studenten die een rekening ontvangen, zullen die gewoon moeten betalen.

De langstudeerboete was een initiatief van staatssecretaris Halbe Zijlstra van de VVD. Inmiddels is er al geen Kamermeerderheid meer voor, maar door gebrek aan politieke samenwerking is er geen manier gevonden om invoering van de wet te kunnen voorkomen.

'Afwijzing is niet altijd slecht'

Belangrijk nieuws voor de contactgestoorde autisten op FOK!: de volgende keer dat je afgewezen wordt, ga dan niet bij je mama uithuilen, maar ga een uitvinding doen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat sociale afwijzing creatief denken kan stimuleren.

"Voor mensen die zich al afgescheiden voelen van de massa, kan sociale afwijzing een vorm van validatie zijn. Voor zulke mensen, is dat een positief idee dat hen naar grotere creativiteit leidt," zegt assistent-professor Sharon Kim van Johns Hopkins. Let wel, dit geldt alleen voor mensen die zich beroemen op hun onafhankelijkheid. Op mensen die er waarde aan hechten bij een groep te horen heeft het juist het omgekeerde effect.


Er gloort dus nog hoop aan de horizon voor alle FOK!kers die thuis, op het werk of op school gepest worden: "Wat wij in onze paper probeerden aan te tonen is dat uitsluiting van een groep soms tot een positieve uitkomst kan leiden, wanneer het gebeurt bij onafhankelijke geesten."

Noordrijn-Westfalen in actie tegen neonazi's

De politie in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft donderdag huizen en clubhuizen van neonazi's doorzocht. Daarbij werd onder andere rechts-extremistisch propagandamateriaal in beslag genomen.

In totaal werden 120 panden in Dortmund, Aken, Düren en Heinsberg doorzocht. De actie richtte zich tegen drie neonazistische organisaties die onlangs zijn verboden in Noordrijn-Westfalen. De minister van binnenlandse zaken van de deelstaat, Ralf Jäger, zei dat er 'een groot gat in het netwerk van neonazi's' is geslagen.

Het rechtsextremistische geweld is dit jaar toegenomen in Noordrijn-Westfalen. In april en mei kwam de politie ook al in actie tegen de neonazi's.

Woody Allen: je kunt maar beter beroemd zijn

Het is beter om beroemd te zijn dan om anoniem door het leven te gaan. Dat vindt filmmaker Woody Allen (76). "Het leven is hoe dan ook moeilijk, maar voor een beroemd iemand is het absoluut makkelijker", zegt hij tegen Novum Nieuws.

"Je hebt als beroemdheid veel voordelen en privileges", legt de 76-jarige Allen uit. Zo krijgt hij naar eigen zeggen betere plekken bij de opera en wordt hij dikwijls voorgesteld aan meer en interessantere vrouwen. Ook hoeft hij niet in de rij te staan bij de bioscoop en kan hij zijn huisarts bellen als die geen dienst heeft, vertelt Allen met een glimlach.

Beroemd zijn is een centraal thema van Allens nieuwste film To Rome with Love, die donderdag in de bioscoop verschijnt. Zo wordt Roberto Benigni's personage, een simpele huisvader, ineens en zonder duidelijke reden beroemd, waarna de mooie vrouwen voor hem in de rij staan en geen deur voor hem gesloten blijft.

"Als beroemdheid word je al snel in de watten gelegd", weet Allen. "Dat is niet eerlijk en ik voel me er vaak zeer ongemakkelijk bij, maar het gebeurt. En ik maak er zeker ook gebruik van", geeft hij toe.

De geboren New Yorker is juist erg gesteld op zijn anonimiteit en heeft een hekel aan in de schijnwerpers staan. Zo laat hij steevast verstek gaan bij de Oscaruitreikingen, zelfs als hij de gedoodverfde winnaar is.

"Ik probeer absoluut niet met mijn bekendheid te koop te lopen", vertelt Allen. "Ik kijk omlaag en draag een hoed als ik over straat moet. Maar mijn leven is een stuk beter omdat ik beroemd ben."


Woody Allen: je kunt maar beter beroemd zijn (Foto: Novum)

'Inter wil Barcelona verlossen van Afellay'

Volgens El Mundo Deportivo heeft Internazionale interesse om Ibrahim Afellay over te nemen van FC Barcelona. Trainer Tito Vilanova gaf eerder aan dat Afellay de club mag verlaten.

Naar verluidt wil Inter de Nederlands international op huurbasis overnemen. Onder trainer Vilanova hoeft Afellay niet op veel speeltijd te rekenen. Tijdens de eerste competitiewedstrijd zat hij niet bij de selectie.

Overigens heeft Inter flinke concurrentie in de strijd om Afellay. Ook Zenit Sint-Petersburg, Borussia Dortmund, Arsenal, Schalke 04 en Liverpool zouden geïnteresseerd zijn in de voormalig speler van PSV.

The Hangover-regisseur neemt project Scorsese over

Todd Phillips wil graag de remake van het drama The Gambler regisseren. De Amerikaan werkt nog aan The Hangover Part III, maar wil zich daarna storten op het gokdrama. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Martin Scorsese heeft zijn plannen voor de remake met Leonardo DiCaprio op de lange baan geschoven.

The Gambler is een remake van de gelijknamige filmklassieker van Karel Reisz uit 1974. Daarin is James Caan te zien als professor die door zijn gokverslaving diep in de schulden komt. Irwin Winkler produceerde de film in de jaren zeventig en neemt ook de remake voor zijn rekening. William Monahan, bekend van Scorsese's The Departed, schreef het scenario van de nieuwe versie van The Gambler.

De 41-jarige Phillips is vooral bekend van komedies als Due Date en Old School. Hij begint in september aan de opnamen van het derde en laatste deel van zijn The Hangover-trilogie en zal daarna zijn tanden zetten in The Gambler.


The Hangover-regisseur neemt project Scorsese over (Foto: Novum)

Cancellara mist WK in Valkenburg

Fabian Cancellara zal niet meedoen aan de wereldkampioenschappen op de weg in Valkenburg. Armin Meier, manager van de Zwitserse wielrenner, liet vandaag in de Zwitserse krant Tages Anzeiger weten dat Cancellara dit seizoen niet meer in actie komt.

Cancellara brak in april zijn rechtersleutelbeen bij een val in de Ronde van Vlaanderen. Ook tijdens de olympische wegrit kwam de Zwitser hard ten val en blesseerde hij opnieuw zijn rechterschouder.

De tijdritspecialist heeft nu besloten om volgende week de pinnen, die waren aangebracht om de breuk te laten herstellen, operatief te laten verwijderen. Vervolgens zal hij zich richten op het volgende seizoen.

Oplegger met sigaretten in rook op

Bij een brand in een vrachtwagen zijn woensdagnacht 23 pallets met ruim 8100 kilo sigaretten in vlammen opgegaan. Het vuur brak uit op de toerit van de A17 naar de A16 bij Roosendaal waardoor het verkeer de hele nacht moest worden omgeleid, meldt de politie donderdag.

De Roosendaalse chauffeur van de vrachtwagen ontdekte het vuur rond 23.00 uur. Hij zette zijn wagen aan de kant en probeerde de brand te bedwingen. Toen hij drie brandblussers had leeggespoten, was het vuur echter nog niet onder controle. Hij spoedde zich vervolgens naar de truck om de oplegger los te koppelen.

De brandweer nam het blussen over, maar dat bleek geen eenvoudige klus. De miljoenen sigaretten zorgden ervoor dat het vuur steeds weer oplaaide. Toen de brand rond 06.00 uur nog niet onder controle was, besloot de brandweer om de smeulende oplegger weg te takelen om de weg vrij te maken voor de spits.

'Nieuwe iPhone komt 21 september'

De opvolger van de iPhone 4S is vanaf 21 september verkrijgbaar in de Verenigde Staten. Dat schrijft het weblog Techcrunch op basis van het vakantiebeleid van telefoonbedrijf Verizon. Het bedrijf verbiedt zijn personeel van 21 tot 30 september vakantiedagen op te nemen.

Op woensdag 12 september houdt Apple een persconferentie. Daar wordt vermoedelijk de nieuwe iPhone en de releasedatum onthuld. Tussen de onthulling van de iPhone 4S vorig jaar en het moment dat die telefoon in de winkel lag, zaten tien dagen. Ook toen hielden telecombedrijven hun personeel binnenshuis.

Ondertussen heeft LG bevestigd dat het begonnen is met de massaproductie van schermen voor een nieuwe iPhone. Verschillende internationale weblogs claimen foto's te bezitten van de nieuwe iPhone. Het apparaat zou dunner zijn en over een groter scherm beschikken.

'PlayStation 4 ondersteunt 4K-beeldresolutie'

De PlayStation 4 ondersteunt het gebruik van de 4K-beeldresolutie. Sony wil met de mogelijkheid tot scherpere beelden de verkoop van televisies stuwen. Dat schrijft techwebsite BGR op basis van anonieme bronnen. Sony heeft de technologie al in huis. Zo verkoopt het al Blu-rayspelers die onder meer de 4K-resolutie ondersteunen.

4K wordt gezien als de opvolger van HD-tv. Sony ziet de opvolger van de PlayStation 3 volgens de techwebsite als een ideale manier om mensen ook nieuwe televisies en randapparatuur te laten kopen. Een dure investering hoeft het voor de PlayStation-afdeling bovendien niet te zijn, want op dit moment kost een Blu-rayspeler met 4K-ondersteuning grofweg tweehonderd euro.

Full HD-beelden kennen een resolutie met 1920 breedtepixels. 4K verhoogt de resolutie naar 4096 breedtepixels. Mocht de PlayStation 4 deze resolutie daadwerkelijk ondersteunen, dan moet de spelcomputer aanzienlijk krachtiger worden om games met deze grote beelden vloeiend af te kunnen spelen.


'PlayStation 4 ondersteunt 4K-beeldresolutie' (Foto: Novum)

FOK!games zoekt versterking

De leukste gamessite van Nederland zoekt versterking! Elke dag bezoeken duizenden gamers onze site en om al deze bezoekers van verse artikelen te voorzien hebben we jouw hulp nodig. We zoeken enthousiaste gamers die nieuws willen schrijven voor FOK!games en we zoeken creatievelingen die de artikelen en site willen voorzien van mooi Photoshop-werk. Elk crewlid heeft daarnaast de mogelijkheid om mee te werken aan alle specials en andere content die verschijnt.

Nieuwsposters
Het meest gelezen onderdeel van FOK!games is het nieuws. Dagelijks is er op elk moment van de dag ontzettend veel nieuws in de wereld van videogames. Dit nieuws loopt uiteen van de aankondiging van een nieuwe Battlefield of Mario tot een wereldrecordpoging Angry Birds en de eeuwig durende strijd tussen bijvoorbeeld Samsung en Apple op het gebied van mobiele telefoons. Videogames kom je overal tegen en als nieuwsposter zorg jij er voor dat iedereen dit nieuws op FOK!games kan lezen.

Nieuwsposters kunnen na een maand proeftijd doorgroeien naar algemeen redacteur. Hierbij heb je soms de mogelijkheid om games al ver voor de release te spelen en/of te reviewen.

Photoshoppers
Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden en dat geldt ook op FOK!games. Als photoshopper zorg je voor de aankleding van artikelen. Tevens zijn er periodieke themaweken, waarbij de hele site een ander uiterlijk krijgt, en wisselen onze headers regelmatig. Hiervoor ben jij mede verantwoordelijk als photoshopper.

Heb je interesse in één van de twee functies, stuur dan een PM naar FOKgames-eindredactie en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Vermeld in de PM de gewenste functie, waarom je die functie wil en hoeveel tijd je voor FOK!games hebt. Je kunt je aanmelden tot 31 augustus, 23:59u.

Samenvattend
Gewenst profiel
- Minimaal zestien jaar oud
- Goede kennis van de Nederlandse taal
- Minimaal redelijke kennis van de Engelse taal
- Interesse in games en gamesnieuws
- Genoeg tijd om minimaal zeven berichten per week te posten

Wat bieden we
- Een plekje in de gezelligste crew van FOK!
- De mogelijkheid om je taalvaardigheid te ontwikkelen
- Toegang tot het crewforum en gezellige crewmeets
- De mogelijkheid om games soms al voor de release te spelen
- De mogelijkheid om jouw artikelen met een enorm publiek te delen

Janssen: "Vitesse emotionele keuze"

Theo Janssen steekt niet onder stoelen of banken dat hij graag terugkeert naar Vitesse. De Ajacied is bereid om een gedeelte van zijn salaris in te leveren.

Ajax verlangt een transfersom van 600.000 euro voor Janssen. Daarover is de topclub nog steeds in onderhandeling met Vitesse. Als het aan Janssen ligt, komt het snel tot een akkoord. "Ik wil naar Vitesse", verklaart de middenvelder aan AD Sportwereld.

Janssen had de mogelijkheid om zijn carrière in het buitenland voort te zetten. Het Turkse Besiktas zou aan de vraagprijs van Ajax willen voldoen, maar hoeft niet te rekenen op het jawoord van de speler. "Dit is een emotionele keuze en het voelt als thuiskomen. Ik wil terug naar Arnhem."

De routinier speelde in het verleden tien jaar in het shirt van Vitesse. Daarna maakte hij de overstap naar FC Twente. Sinds vorig seizoen kwam hij uit voor Ajax, waar hij na een positiewisseling tot een vaste waarde uitgroeide. In de seizoensopener tegen AZ begon hij op de bank bij de Amsterdammers.

Starcraft pro-gamer Violet overleden

Starcraft pro-gamer Woo Jung Ho (ID: Violet) is op 22 augustus overleden aan de gevolgen van leukemie. De 23-jarige professionele Starcraft-speler kreeg in januari 2011 te horen dat hij leukemie had en is nu aan de gevolgen daarvan overleden.

Violet was sinds 2007 lid van KT Rolster en won met zijn team in 2009-2010 de Proleague als Protoss. Op de Facebookpagina van KT Rolster plaatsten zijn teamleden het volgende bericht om zijn overlijden bekend te maken.

Hello,

Our Jung Ho left our side in the early morning today. To all of our fans, who pooled their blood credits and funds, to those who donated blood lately, thank you for always caring and cheering him on.

Please pray for Jung Ho so that he be bright, happy, and healthy on the other side.

Thank you

PvdA wil tienduizend extra wijkverplegers

Om de zorg meer in de buurt te organiseren moeten er in de komende kabinetsperiode tienduizend wijkverpleegkundigen bij komen. De PvdA wil daar een half miljard euro in steken, zegt Kamerlid Jetta Klijnsma donderdag.

Met nog eens een half miljard moeten duizend extra zorgcentra in de wijken worden gebouwd. In die centra moeten huisartsen, fysiotherapeuten, apothekers, diëtisten, tandartsen, wijkverpleegkundigen en andere zorgverleners in één gebouw samenwerken.

De zorgcentra moeten voorkomen dat mensen te snel een beroep doen op duurdere specialistischere zorg in ziekenhuizen. Op die manier wordt volgens Klijnsma uiteindelijk geld bespaard.

Ook de wijkverpleegkundigen zouden uiteindelijk geld besparen. Door versnippering en bureaucratie zou het zou nu te veel geld kosten om duidelijk te krijgen hoeveel en welke zorg iemand nodig heeft. Een wijkverpleegkundige die het overzicht heeft, kan volgens de partij tijdig signaleren en doorverwijzen.


PvdA wil tienduizend extra wijkverplegers (Foto: Novum)

Duurdere horeca betekent meer omzet

De horeca heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 1,5 procent meer omzet gedraaid dan vorig jaar. De omzetgroei komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral door hogere prijzen die in rekening zijn gebracht door onder meer restaurants, snackbars en cafetaria's. Dat heeft het CBS donderdag bekendgemaakt.

Cafés deden in het tweede kwartaal minder goede zaken. In plaats van een lichte groei zagen cafés door het slechte weer hun omzet in april, mei en juni dalen met 2,2 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Hogere prijzen helpen horeca aan omzetgroei
Hogere prijzen helpen horeca aan omzetgroei (Foto: ANP)

Weggepest homostel krijgt vergoeding

Het homostel dat twee jaar geleden werd weggepest uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn krijgt een schadevergoeding. De gemeente Utrecht, justitie en politie hebben daar afspraken over gemaakt, laten ze in een verklaring weten. Hoeveel er precies wordt betaald, wil een woordvoerder van de gemeente niet zeggen.

Door pesterijen van een groep jongeren verliet het stel hun huis en moesten ze de woning noodgedwongen onder de marktwaarde verkopen. Ook zouden ze psychische problemen hebben opgelopen.

Het paar probeert al langere tijd een financiële vergoeding te krijgen, maar tot nu toe mislukte dat steeds omdat over de aansprakelijkheid werd getwijfeld. De betrokken partijen hebben nu besloten om het paar alsnog tegemoet te komen.

Eind vorig jaar wees het stel nog een aanbod van 35.000 euro af, omdat ze dat bedrag te laag vonden. Het paar wilde minimaal zestigduizend euro ontvangen.

Door de pesterijen ontstond destijds kritiek op burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht omdat hij niet ingreep. Hij trok later het boetekleed aan door toe te geven dat de gemeente de zaak niet goed heeft aangepakt.

Stilte over langstudeerboete houdt aan

Een gesprek over de langstudeerboete voorafgaand aan een debat daarover in de Tweede Kamer heeft nog geen opheldering over het onderwerp opgeleverd. Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt (CDA) en staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) spraken op de fractiekamer van de PvdA met de Kamerfracties van VVD, PvdA, CDA, SP, GroenLinks en D66.

Het overleg begon om 09.00 uur en duurde een uur. Na afloop wilden de betrokkenen niets kwijt over de uitkomst. Ze verwezen allemaal naar het Kamerdebat, dat om 11.00 uur begint.

De langstudeerboete zou op 1 september ingaan, maar een Kamermeerderheid is inmiddels tegen het plan. Er wordt nu naarstig gezocht naar een oplossing.

Teammanager Jeugdzorg vergeleken met Hitler

Sinds vorige week worden er in Rotterdam-Zuid pamfletten verspreid met een dreigende tekst, gericht aan Bureau Jeugdzorg. In de tekst die op de geprinte A4'tjes staat wordt verwezen naar de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt er een teammanager aangeduid als de vervanger van Adolf Hitler. 

De pamfletten duiken op rond het kantoor van Bureau Jeugdzorg aan de Dynamostraat in Rotterdam-Zuid. De algemeen directeur, Rene Meuwissen, heeft tegenover de krant Metro bevestigd dat er pamfletten worden verspreid: "De tekst die er op staat kan in onze ogen absoluut niet door de beugel. Als we ze tegenkomen, verwijderen we de pamfletten direct.

De maker van de pamfletten dreigt in een volgend pamflet de naam van de 'Beul van Jeugdzorg' openbaar te maken. Jeugdzorg heeft geen flauw benul waar de bedreigingen vandaan zouden moeten komen. Meuwissen: "Omdat we niet weten uit welke hoek het komt is het lastig om aangifte te doen. Dat is tot op heden dan ook nog niet gebeurd."

Doelpunt Seedorf niet voldoende voor Botafogo

Botafogo heeft gisteren de returnwedstrijd in het kader van de eerste ronde van de Copa Sudamerica tegen Palmeiras met 3-1 gewonnen. Clarence Seedorf opende de score, terwijl voormalig Ajacied Nicolas Lodeiro de derde treffer voor zijn rekening nam.

Na een half uur spelen zette Seedorf, met zijn derde doelpunt in dienst van de Brazilianen, zijn ploeg op voorsprong in het eigen Joao Havelange-stadion. Palmeiras-speler Patrik zorgde met een treffer ervoor dat beide ploegen met een 1-1 stand zouden gaan rusten.

Tien minuten na de pauze scoorde voormalig Braziliaans international Renato de 2-1 en twintig minuten voor het einde bepaalde Lodeiro de 3-1 eindstand. Toch was de zege niet voldoende voor Botafogo, aangezien de heenwedstrijd met 2-0 verloren ging.

FOK! sprak met de Libertarische Partij - Deel 1

We hebben jullie via dit bericht onlangs in de gelegenheid gesteld vragen te stellen aan Bart Voorn van de Libertarische Partij. Bart Voorn  is de jongste kandidaat voor de Libertarische Partij en staat als nummer 9 op de kandidatenlijst. 

Na twee jaar lang bij de JOVD te hebben gezeten richtte hij samen met enkele libertariërs uit de Jonge Democraten het Libertarisch Jongeren Platform op, de allereerste libertarische jongerenorganisatie in Nederland. Naast zijn politieke bezigheden studeert hij economie en politicologie aan Amsterdam University College.

Hij heeft speciaal voor jullie veel moeite gedaan om zo goed en duidelijk mogelijk jullie vragen te beantwoorden, om zo meer duidelijkheid te krijgen omtrent de term Libertarisme, en hoe de Libertarische Partij dat interpreteert, waarvoor dank.

Om het overzichtelijk te houden, hebben we besloten het interview in twee delen te doen. Komende maandag, 27 augustus, plaatsen wij Deel 2 van dit interview. Bij de vragen staat steeds dikgedrukt de vraag, schuingedrukt de kernzin uit het antwoord, en daarna het antwoord.

Enjoy!

1. Waarom zijn jullie de politiek ingegaan, wat willen jullie bieden wat je in andere partijen mist?

"Wij pleiten voor een overheid die geen geweld mag initiëren tegen burgers (...) Daarmee bieden wij iets totaal anders dan de gevestigde orde...".

Wij kijken heel anders tegen de samenleving aan dan de andere partijen. Onze filosofie is dat alle mensen onbelemmerd hun geluk horen te mogen nastreven zolang zij anderen geen schade toebrengen, en dat elke vorm van inbreuk hierop door de overheid net zo onrechtvaardig is als inbreuk hierop van andere mensen. Helaas is dat ideaal nog ver weg. De overheid is ver buiten haar boekje gegaan en heeft de volmacht gekregen om mensen te behandelen op manieren waar jij en ik - de niet-politici - niet mee weg zouden komen. Neem het voorbeeld van belastingen. Als ik een groepje mensen zou vormen die huizen in mijn gebied zou afgaan, en mensen - zonder dat er sprake is van een vrijwillig gesloten contract - zou dwingen om mij een deel van hun eigendom te geven, dan zou ik - terecht - worden berecht voor afpersing. En wij veroordelen de maffia voor het doen van precies dat. Maar wanneer de overheid het doet, en gewapende mensen stuurt naar zij die weigeren hun eigendom af te staan aan de fiscus, en hen achter tralies stopt, noemen wij het 'sociaal contract' en kijken we de andere kant op. Libertariërs wijzen dit soort overheidsdwang principieel af. Wij pleiten voor een overheid die geen geweld mag initiëren tegen vreedzame burgers, en die op zijn hoogst beperkt is tot leger, politie, en rechtspraak. Een dermate beperkte overheid kan al met alleen de aardgasbaten worden betaald, waarbij we elke andere belasting - inkomstenbelasting, btw, vennootschapsbelasting, alle accijnzen, etc. - kunnen afschaffen. Daarmee bieden wij iets totaal anders dan de gevestigde orde, te meer omdat een overheidskeptische, pro-vrijheid partij tot nu toe nog ontbrak in het Nederlandse politieke spectrum.

2. Jullie standpunten wijken over het algemeen extreem af van de bestaande politieke partijen. Dit maakt de kans op regeringsdeelname (nu en in de toekomst) nihil en verkleint de invloed die de LP ooit zal krijgen. Hoe gaan jullie, als jullie een of meerdere zetels halen, jezelf na de verkiezingen opstellen in de Tweede Kamer? Met welke partijen willen jullie op welke gebieden eventueel samenwerken?

"Wij willen graag de gewetensrol in de Kamer spelen, en eindelijk aanstippen hoe onrechtvaardig de beperkingen op vrijheid zijn..".

De reden dat wij zo extreem afwijken is omdat alle andere partijen, van de SP tot de VVD en van de SGP tot D66, het in brede lijnen met elkaar eens zijn: ze pleiten allemaal voor nog meer beperkingen van vrijheid, zowel economisch als persoonljk, en áls ze al pleiten voor het verkleinen van de rol van de overheid in het leven van mensen dan is dat in zeer beperkte mate.

Als wij één of meerdere zetels halen bij de aanstaande verkiezingen willen wij dan ook graag de gewetensrol in de Kamer spelen, en eindelijk aanstippen hoe onrechtvaardig de beperkingen op vrijheid zijn die de partijen in de Kamer willen doorvoeren en reeds hebben doorgevoerd, en welke onwenselijke gevolgen ze zullen hebben of hebben gehad. Dat betekent niet dat wij inhoudelijk geen dingen voor elkaar zullen proberen te krijgen: waar dat kan zullen wij dat ook doen. Wij zijn bereid om met elke partij op elk gebied samen te werken zolang die samenwerking leidt tot meer vrijheid. Bijvoorbeeld: de VVD heeft in haar verkiezingsprogramma staan dat zij het toptarief van de inkomstenbelasting wil verlagen van 52% naar 51%. Hoe absurd klein deze verandering ook is, kunnen wij best met de VVD samenwerken om die verandering door te voeren, hoewel wij altijd zullen benadrukken dat daarmee eigenlijk niets verandert. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor samenwerken met de SP om de wietpas af te schaffen, of met de PVV om nog meer regelgeving en harmonisering uit Europa tegen te gaan.

3. Waarom geloven jullie nog in een vrije markt, zo dan niet een nog vrijere markt, terwijl gebleken is dat dit de oorzaak is van de crisis waarin wij ons nu bevinden? Is dit nog niet doorgedrongen, stellen jullie principe boven praktijk, of kijken jullie hier anders tegenaan?

"De reden voor de crisis is naar onze mening niet marktwerking geweest, maar manipulatie van de rentestand door centrale banken".

Hoewel eigenlijk alle partijen in het huidige politieke spectrum wijzen naar de markt als de schuldige van de crises (wat des te meer aantoont hoe weinig de partijen van elkaar verschillen in het huidige politieke klimaat) zien wij juist overheidsingrijpen in de markt als de oorzaak daarvan. Ik neem aan dat de vraag meer gaat over de financiële crisis dan over de daaropvolgende Eurocrisis (welke werd veroorzaakt door enorme schulden bij overheden en dus moeilijk aan de markt te wijten is), dus daar zal ik mijn antwoord op richten.

De financiële crisis kwam voor veel mensen - en ook veel economen - heel onverwachts, maar libertariërs hadden hem al zien aankomen. Zo is de libertarische presidentskandidaat Ron Paul in de Verenigde Staten enorm bekend geworden omdat hij al in 2001 de crisis voorspelde. De reden voor de crisis is naar onze mening niet marktwerking geweest, maar het manipuleren van de rentestand door centrale banken. Kort gezegd - en ik moet hier simplificeren om het interview niet te lang te maken - hebben centrale banken sinds lange tijd rentes kunstmatig verlaagd door het oprekken van de hoeveelheid geld dat banken mochten uitbrengen. Hierdoor, evenals door de grote bescherming die banken genieten op kosten van de belastingbetaler, konden er enorme onverantwoordelijke risico's worden genomen op de markt, wat tot de crisis leidde.

Willen we toekomstige crises voorkomen, dan moeten we de centrale banken afschaffen, gezonde concurrentie op munteenheden invoeren om manipulatie te voorkomen, en de beschermende regelgeving, die nu het slechte gedrag van banken beloont, kwijtraken. Kortom: juist meer marktwerking en minder regulering is nodig om financiële crises te doen verdwijnen.

4. De LP is onder andere voor afschaffing gereguleerde arbeidsomstandigheden, ontslagrecht, minimumloon. Denkt u niet dat de werknemer in die situatie speelbal wordt van de werkgevers? Dat de koppelbazen hun intrede weer doen en een werknemer blij mag zijn als hij twee euro per dag verdient?

"Het resultaat [van gereguleerde arbeidsomstandigheden] is dat zij die minder productief zijn in chronische armoede terechtkomen, en daar nooit meer uit kunnen komen".

Wij zien het minimumloon en het ontslagrecht, vooral in combinatie met de hoge belastingen en premies die werkgevers voor ze moeten betalen, juist als enkele van de grootste oorzaken van armoede, omdat ze groepen mensen buitenspel zetten op de arbeidsmarkt. Het minimumloon bijvoorbeeld zorgt er samen met de hoge premies voor dat werkgevers de minder productieve mensen - mensen zonder scholing, of met een handicap, of  met een wat hogere leeftijd - niet meer kunnen aannemen omdat de bedrijven er simpelweg verlies op maken om ze een baan aan te bieden. Daarnaast zorgen allerlei starre ontslagregelingen - zoals de afspraak in het Kunduz-akkoord dat werkgevers hun werknemers nog zes maanden door moeten betalen na hun ontslag - ervoor dat werkgevers  zeer terughoudend zijn in het aannemen van nieuwe werknemers. Het resultaat is dat zij die minder productief zijn in chronische armoede terechtkomen, en daar nooit meer uit kunnen komen.   Door het minimumloon en deze ontslagregelingen af te schaffen (waarbij een werkgever natuurlijk wel zijn contractuele verplichtingen moet nakomen), in samenhang met alle via de werkgever geheven premies, kan structurele werkloosheid in zijn geheel verdwijnen. Daarmee worden er maximale ontplooiingskansen geboden aan mensen met lagere inkomens. Met ongereguleerde arbeidsomstandigheden maak je niet werknemers tot speelbal van de werkgevers, maar met gereguleerde arbeidsomstandigheden maak je mensen die anders gewoon zelfvoorzienend waren tot hulpbehoevende werklozen.

5. Hoe wil de Libertarische Partij waarborgen dat iedere Nederlander, jong en oud, talentvol en talentloos, normaal en gehandicapt, de kans krijgt om zich optimaal te ontwikkelen terwijl haar streven is om de belastingen zoveel mogelijk te reduceren en hiermee in essentie van Nederland terug een nachtwakersstaat te maken?

"Het bestrijden van maatschappelijke problemen als armoede kan ook ook op vrijwillige basis...".

In een samenleving waarin de overheid zich weinig of niet bemoeit met de economie, en nauwelijks belasting heft, zal talent en productiviteit veel meer dan nu worden beloond. Dit creëert een economie die maximale welvaart produceert, waar concurrentie wordt toegejuicht en succes wordt beloond.

Het zijn echter niet alleen talentvolle jonge mensen die daarvan profiteren, maar iedereen heeft er profijt van. De prijzen voor de door eenieder gebruikte diensten zullen lager liggen, de kwaliteit zal hoger liggen, en het besteedbaar inkomen gaat door het wegvallen van belastingen sterk omhoog. Ouderen en gehandicapten zullen banen kunnen vinden, waar ze weliswaar over het algemeen - afhankelijk van de baan en de handicap - minder zullen verdienen dan jonge mensen en mensen zonder handicap, maar in tegenstelling tot nu, waar dat onmogelijk is door het hoge minimumloon, kunnen ze die baan wel krijgen. En omdat iedereen aan het eind van de maand meer van zijn eigen geld overhoudt, en het gevoel van onderlinge solidariteit alleen maar sterker is geworden - er is veel minder de klassenstrijd die door de verzorgingsstaat is ontstaan, waarin uitkeringstrekkers worden beschuldigd van luiheid, en ondernemers die minder belasting willen afdragen van egoïsme - ontstaat er een enorme prikkel om zelf te gaan doen aan goede doelen, niet alleen door mensen in de naaste omgeving te helpen, maar ook verderop via liefdadigheidsinstellingen. Het bestrijden van maatschappelijke problemen als armoede kan ook op vrijwillige basis - door middel van echte solidariteit - worden gedaan, zonder dat er door middel van dwang een verzorgingsstaat voor moet worden opgezet.

6. Uw "speerpunten" creëren veel problemen voor mensen met een middel tot laag inkomen zoals gebrek aan onderwijs en zorg, wat is het plan van de Libertarische Partij om te zorgen dat iedereen toegang heeft tot deze twee?

"Het afschaffen van belastingen en heffingen zorgt ervoor dat mensen met middel- tot lage inkomens een besteedbaar inkomen hebben dat ongeveer twee keer zo groot is als nu...".

Onze speerpunten creëren die problemen niet. Ook mensen met een middel- tot laag inkomen zijn heel veel geld kwijt aan de overheid. De lastendruk van inkomstenbelasting is ook voor hen rond de 30%, ze betalen 19% BTW over de meeste producten die zij consumeren, en draaien ook nog eens op voor lasten als de vennootschapsbelastingen die in de prijzen van hun producten worden doorberekend. Als gevolg zijn ook mensen met een middellaag inkomen al snel meer dan de helft daarvan kwijt aan de overheid. Het afschaffen van al deze belastingen en heffingen zorgt ervoor dat mensen met middel- tot lage inkomens een besteedbaar inkomen hebben dat ongeveer twee keer zo groot is als nu.

Wat onderwijs en zorg betreft: deze dingen kunnen, wanneer de overheid zich er niet mee bemoeit, tegen veel lagere kosten en betere kwaliteit worden geregeld. Het is jammer dat tegenwoordig iedereen wijst naar een land als de Verenigde Staten als bewijs dat dit niet zo is,  terwijl dit land sinds de jaren '50 en '60 helemaal niet zo'n vrije markt meer heeft gehad in deze sectoren. Zorg, bijvoorbeeld, werd pas zo extreem duur nadat in 1965 programma's als Medicare en Medicaid werden geïntroduceerd: de prijzen schoten omhoog, want mensen met lage en middellage inkomens waren compleet verdwenen als doelgroep voor zorgmaatschappijen. En privaat onderwijs is er al langer zo duur vanwege de introductie van publieke scholen aan het begin van de vorige eeuw, welke opnieuw ervoor zorgt dat lage en middelinkomens voor private scholen als doelgroep niet meer bestaan; maar de kosten zijn daar sinds de jaren '60 nog veel harder gegroeid door de vergroting van de invloed van het Ministerie van Onderwijs en door de goedkopere ingevoerde staatsleningen voor studenten, die de private scholen aanmoedigden hun prijzen te verhogen. Als er échte marktwerking is in deze sectoren dan kan de prijs lang niet zover stijgen en leidt concurrentie tot lagere kosten en hogere kwaliteit. Mensen met een middel tot laag inkomen hebben alleen maar te winnen bij de komst van de Libertarische Partij.

7. De Libertarische Partij wil kort gezegd af van de verzorgingsstaat. Echter mis ik een duidelijk antwoord op de vraag hoe je de verzorgingsstaat nou precies zou moeten afschaffen. Wat gebeurt er met de mensen die daar afhankelijk van zijn? Idealen zijn leuk, maar ze moeten wel in een realistisch perspectief bekeken worden.

"Mensen die sterk afhankelijk zijn van de verzorgingsstaat zullen niet van de ene op de andere dag in de steek worden gelaten".

Mensen die afhankelijk zijn van de verzorgingsstaat zullen niet van de ene op de andere dag in de steek worden gelaten. Laat ik een paar voorbeelden pakken van mensen die op dit moment afhankelijk zijn van de verzorgingsstaat en hoe zij bij de opheffing daarvan opgevangen kunnen worden.

(1) Politici en ambtenaren. Wanneer veel overheidstaken verdwijnen, zullen veel ambtenaren hun baan kwijtraken. Maar omdat dit geld nu niet meer via de belastingen wordt afgepakt, komt het weer terug in de portemonnee van de mensen, die vervolgens door hun toegenomen consumptie weer nieuwe banen creëren. Ambtenaren kunnen hierdoor een baan vinden op dezelfde manier als alle andere mensen dat doen.

(2) Gepensioneerden. Ouderen raken hun AOW niet kwijt. Wij pleiten ervoor om de AOW voor zij die ervoor betaald hebben af te kopen met het geld dat wordt verdiend door het privatiseren van staatseigendommen - de (lucht-, spoor-, en water)wegen, vervoersbedrijven, publieke omroepen, frequenties, ABN-Amro, Holland Casino, om maar enkele voorbeelden te noemen - waardoor zij niet door de overgang worden geschaad.

(3) Chronisch zieken en gehandicapten. Dit is een heel kleine groep die nu echter sterk afhankelijk is van de verzorgingsstaat. Maar alleen omdat de verzorgingsstaat wegvalt verdwijnt nog niet de solidariteit bij mensen: de mate van liefdadigheid neemt bij mensen evenredig toe met hun besteedbaar inkomen, en als mensen zien dat de overheid als steunpilaar wegvalt en ze zelf meer in de maand over hebben twijfel ik er niet aan dat deze mensen privaat zullen worden opgevangen.

Tenslotte: dit is allemaal uitgaande van de hypothetische situatie dat de LP op 12 september 76 zetels haalt, wat wel heel enthousiast is. In de Nederlandse politieke compromiscultuur is het onmogelijk dat van de ene op de andere dag de verzorgingsstaat verdwijnt. Daarmee ontstaat er automatisch een soort overgangsperiode.

8. Op welke manier moeten misdadigers (moordenaars, verkrachters etc.) gestraft worden in een libertarische samenleving, volgens uw partij? Is het voor uw partij aanvaardbaar dat zulke misdadigers een straf opgelegd krijgen die hun vrijheid inperkt (zoals een celstraf)? Zo ja, druist dit dan niet in tegen het libertarische gedachtegoed en zo nee, welke alternatieve straf stelt uw partij dan voor?

"Het geweld dat tegen een misdadiger gepleegd wordt (...) is niet agressief, maar defensief, en daarom acceptabel voor libertariërs".

Libertarisme is een filosofie die agressief geweld afkeurt. Dat wil zeggen dat het in onze ogen niet rechtvaardig is als iemand de vrijheid of het eigendom van een vreedzaam individu afneemt (ook de overheid niet). Wanneer iemand dit wel doet - en daarmee een misdaad pleegt - dan is het geweld dat tegen deze misdadiger gepleegd wordt niet langer agressief, maar reactief, en daarom acceptabel voor libertariërs.

Libertariërs hebben ook een eigen filosofie over hoe strafrecht eruit moet zien. Strafrecht draait in eerste instantie om compensatie: wanneer iemand een ander schade berokkent moet hij allereerst de schade vergoeden (waarbij bij niet-materiële schade de rechter een inschatting moet maken van de geleden schade), evenals alle kosten die gemaakt worden voor zijn opsporing, vervolging, en detentie. Dat mag dan wel heel zielig zijn voor de dader, maar in andere gevallen draait de belastingbetaler of het slachtoffer ervoor op, en dat is in onze ogen onrechtvaardig. Daarnaast is er nog vergelding om de dader te straffen: compensatie is misschien wel genoeg voor het slachtoffer, maar misdaad mag nooit lonend zijn en compensatie alleen is onvoldoende om misdadigers aan te pakken.

Vervolg van het interview volgt op 27 augustus 2012!

Jankovic in halve finale Dallas

Tennisster Jelena Jankovic is halvefinalist bij het WTA-toernooi in Dallas. De Servische, die eerder Arantxa Rus uitschakelde op het Texaanse hardcourt, was met 6-2, 6-1 te sterk voor Sorana Cirstea (8) uit Roemenië. Jankovic (2) terft bij de laatste vier Casey Dellacqua. De Australische qualifier rekende af met Aleksandra Wozniak uit Canada: 6-4, 6-4.

De andere halve finale gaat tussen Bojana Jovanovski en Roberta Vinci. Wildcardhoudster Jovanovski uit servië, zag de Chinese Shuai Peng opgeven bij 6-4 en1-0. De als derde geplaatste Italiaanse Vinci had het een set lastig met de Zuid-Afrikaanse Chanelle Scheepers: 7-6 (1) en 6-2.

'Van der Vaart voor terugkeer naar HSV'

Rafael van der Vaart keert vrijwel zeker terug naar Hamburger SV. Dat schrijft De Telegraaf donderdag. De honderdvoudig Oranje-international heeft zelf al gesprekken gevoerd met de beleidsmakers in Hamburg en er zou een contract tot 2015 of 2016 voor hem klaarliggen. Het enige struikelblok is vooralsnog de vraagprijs van Tottenham Hotspur, die zo'n twaalf miljoen zou bedragen.

Van der Vaart speelde eerder van 2005 tot 2008 drie seizoenen voor de Noord-Duitse club voordat hij naar Real Madrid vertrok. In 2010 stapte hij van de Spaanse grootmacht over naar de Spurs waar hij aan zijn derde seizoen is begonnen.

'Asbestwijk niet volgens regels gesaneerd'

Bij het verwijderen van asbest in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is de milieu- en Arbowet overtreden door woningcorporatie Mitros en de gemeente. Saneerders zouden zonder vergunning en zonder enige bescherming voor de omgeving te werk zijn gegaan, zegt advocaat Bob Ruers donderdag in het AD. Hij adviseert de bewoners om aangifte te doen.

Ruers, die enkele geëvacueerde bewoners bijstaat, spitte samen met asbestonderzoeker Ton Witteman de gang van zaken door. Ze ontdekten dat de vergunning die de gemeente in september afgaf voor het verwijderen van de kankerverwekkende stof niet compleet was. Zo zou het dak niet in de vergunning zijn opgenomen en juist daar zat het asbest.

Toch werden vorige maand voegen in de dakrand leeggekrabd, waardoor het asbest vrijkwam. Zo'n driehonderd mensen werden noodgedwongen geëvacueerd. Sommige bewoners zijn nog steeds niet terug.

De gemeente Utrecht heeft een onafhankelijk onderzoek naar de zaak ingesteld. Dan moet ook duidelijk worden of de regels echt zijn overschreden.

'Bijtende stof in ranja was vaatwasmiddel'

De bijtende stof die woensdag op een ROC-vestiging in Tilburg in ranjabekertjes terecht is gekomen was vaatwasmiddel. In de keuken waar de ranja werd aangemaakt stond ook een fles vaatwasmiddel. Die is per ongeluk in de ranja terecht gekomen, zegt ROC-directeur Joep Reijven tegen Omroep Brabant.

Twee 16-jarige meisjes liepen ernstige brandwonden in hun keel op nadat ze tijdens een introductieavond op de vestiging aan de Professor Gimbrèrelaan uit de bekertjes hadden gedronken. Ze zijn opgenomen in een ziekenhuis. De toestand van één van hen is in ieder geval stabiel, zei een politiewoordvoerder op Radio 1. Een jongen spuugde het bijtende middel op tijd uit.

De politiewoordvoerder zei dat nog wordt onderzocht of inderdaad een fout is gemaakt met het vaatwasmiddel. "We gaan ten eerste uit van een ongeluk, maar we sluiten opzet niet uit."

Het bijtende middel is in ieder geval geen restant dat bijvoorbeeld na een reiniging in de bekertjes is achtergebleven. "Daarvoor was het te geconcentreerd."

Prinselijke piemel niet in Britse tabloids

Britse tabloids tonen donderdag geen enkele van de naaktfoto's van prins Harry, die woensdag waren uitgelekt. De krantenredacties waren gewaarschuwd dat plaatsing van de foto's een inbreuk is op de privacy van de prins.

Het Britse Koninklijk Huis bevestigde dat het de media had gewaarschuwd via de Press Complaints Commission, de Britse Raad voor de Journalistiek.

De zelfcensuur van de Britse tabloids is opmerkelijk, omdat ze tot voor kort juist graag veel van dit soort schandalen onthulden. Door rechtszaken en onderzoeken rond de voormalige schandaalkrant News Of The World zijn media echter schuw geworden, zei ex-topman Neil Wallis van News Of The World tegen de BBC.

De krant The Sun toonde een foto aanvankelijk op haar website, maar heeft die verwijderd. De foto's zijn nog wel te zien op Amerikaanse sites, zoals tmz.com.

Britse tabloids tonen blote prins niet
Britse tabloids tonen blote prins niet (Foto: ANP)

'Medeverdachte beschuldigt Badr Hari'

Bij de mishandeling van miljonair Koen Everink tijdens dancefeest Sensation is al het ernstige leed toegebracht door vechtsporter Badr Hari. Dat stelt medeverdachte Ferhat Y., concludeert De Telegraaf donderdag uit officiële politieverhoren. De 34-jarige Y. heeft volgens de krant 'zeer belastende' verklaringen afgelegd.

"Ik zag dat Badr Koen begon te slaan en schoppen. Ik sprong tussenbeide en kreeg toen van Badr een klap, waardoor ik een bloedneus opliep", citeert de krant uit de verhoren. Beide hoofdverdachten beschuldigen elkaar van het toebrengen van het ernstige letsel.

Bij de heldenrol die Y. zichzelf toedicht kunnen vraagtekens worden gezet. Het slachtoffer en diverse getuigen wijzen Hari én hem aan als belagers.

Uit onderzoek blijkt volgens de krant dat Hari even voor het incident een barmeisje aan de arm naar buiten geleidde. Dat zou hij hebben gedaan om te voorkomen dat zij alarm zou slaan.

Maandag hield justitie in deze zaak een derde verdachte aan. Hij is woensdag na verhoor vrijgelaten.

Hari wordt in totaal verdacht van zes geweldsdelicten, in twee zaken heeft hij een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Zo heeft hij gezegd dat hij Everink met de bovenkant van zijn platte hand een slag heeft gegeven (een zogenaamde pimp-smack). Daarna zouden anderen de miljonair ook hebben aangevallen.

Badr Hari
'Zeer belastende' verklaring afgelegd tegen Badr Hari (Foto: Novum)

Man bijt slang

Een man in Nepal heeft een gifslang doodgebeten nadat de cobra hem had gebeten. Dat meldde een Nepalese krant donderdag.

De slang sloeg dinsdag toe terwijl Mohamed Salmo Miya (55) aan het werk was op zijn rijstveld. Hij zette de achtervolging in, ving de slang en beet net zo lang totdat het reptiel het leven liet. "Ik had hem kunnen doden met een stok, maar deed het met mijn tanden omdat ik boos was", vertelde Miya in de Annapurna Post.

Hij moest zich voor de slangenbeet laten behandelen, maar verkeert niet in levensgevaar.

De politie liet weten dat Miya vrijuit gaat omdat de slang niet voorkomt op de Nepalese lijst van beschermde diersoorten.

Boze man bijt gifslang dood
Boze man bijt gifslang dood (Foto: ANP)

Zwitsal roept gratis bestek terug

Kortgeleden gaf Zwitsal een besteksetje cadeau bij de aanschaf van drie producten. Nu blijkt dat wanneer er kracht op de vork word uitgeoefend, of wanneer het vorkje op hoog vermogen in de magnetron wordt verhit, de tandjes van het vorkje kunnen afbreken. 

Uit de standaard veiligheidscontroles bleek in eerste instantie dat het setje aan alle kwaliteitseisen zou voldoen. Nu blijkt dus dat er toch problemen met het setje kunnen zijn. Zwitsal vraagt iedereen die een setje heeft dit terug te sturen. Gul als Zwitsal is, krijg je als pleister op de wonde een leuk Zwitsal pakketje thuis bezorgd als je het setje hebt opgestuurd. 

Mocht je een setje hebben kun je dit gratis retourneren aan Zwitsal; Antwoordnummer 1076, 6200 VB Maastricht. Mocht je nog vragen hebben kun je ze bereiken op nummer 0800-250052.

Miljoeneninvestering in concurrent ASML

De Veldhovense fabrikant van chipmachines ASML krijgt een Nederlandse concurrent. Het Delftse bedrijf Mapper Lithography heeft tachtig miljoen euro opgehaald bij een Russisch investeringsfonds en enkele andere investeerders. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. De investering moet de ontwikkeling en bouw van minstens twintig chipmachines per jaar mogelijk maken.

Mapper, een producent van chipmachines voor de halfgeleiderindustrie, is een spin-off van de TU Delft. Het bedrijf wil de investering deels gebruiken voor het opzetten van een productiefaciliteit in Rusland.

Topman Bert Jan Kampherbeek meent dichtbij een 'veelbelovende' marktintroductie te zijn, en zegt donderdag in De Telegraaf de concurrentie met marktleider ASML aan te willen gaan. De grote Taiwanese chipfabrikant TSMC is al klant bij Mapper.

Rusano, een Russische durfinvesteerder, draagt veertig miljoen euro bij aan de investering. Dit bedrag wordt verdubbeld door bestaande aandeelhouders met leningen van het ministerie van Economische Zaken. Onder de investerende aandeelhouders is ook Arthur del Prado, grootaandeelhouder van de beursgenoteerde toeleverancier aan de chipindustrie ASM International.

[US Open] De Bakker laat Brands ontsnappen

Thiemo de Bakker is er niet in geslaagd de tweede ronde van het kwalificatietoernooi voor het US Open te bereiken. De Nederlandse tennisser liet na een goede start de Duitser Daniel Brands ontsnappen, ondanks de kansen die hij kreeg: 6-4, 3-6 en 4-6.

De Bakker kwam in de derde set met 4-2 voor en mocht daarna zelf serveren. Hij maakte echter geen game meer. Door zijn uitschakeling zijn er in New York nog slechts twee Nederlanders over in de voorronde: Igor Sijsling en Matwé Middelkoop.

Duitsland wil 87-jarige kampbewaker vervolgen

De afdeling van het Duitse openbaar ministerie die oorlogsmisdaden onderzoekt wil een 87-jarige man laten vervolgen. De voormalige SS'er wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van 344 duizend joden tussen april 1944 en januari 1945 in het kamp Auschwitz-Birkenau, zei hoofdaanklager Kurt Schrimm woensdag.

De naam van de verdachte is niet bekendgemaakt. Volgens hoofdaanklager Schrimm is hij geen Duitser en woont hij ook niet meer in Duitsland.

Het bureau van Schrimm heeft de zaak overgedragen aan het parket in Weiden in Beieren, dat moet beslissen of tot vervolging wordt overgegaan. Weiden gaat over het gebied waar de man voor het laatst in Duitsland gewoond heeft.

Marsrover Curiosity maakt eerste proefrit

De Marsrover Curiosity heeft zijn eerste testritje gemaakt op Mars. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA woensdag bekendgemaakt.

Een van de wetenschappers van het Jet Propulsion Laboratory van NASA plaatste woensdag een foto op Twitter van de afdruk die de wielen op het oppervlak van de Rode Planeet had achtergelaten. De planning was om Curiosity drie meter te laten rijden. De eerste échte rit van zo'n vierhonderd meter zal binnenkort plaats vinden.

Curiosity landde eerder deze maand op Mars en ondergaat sindsdien tal van tests. Vorige week werd het laserpistool getest.

Penis Emile Ratelband gekrompen

De penis van positiviteitsgoeroe Emile Ratelband is, naar eigen zeggen, flink gekrompen sinds zijn deelname aan de schoonspringshow 'Sterren Springen op Zaterdag'. "Ik heb (sowieso) maar een heel klein snikkeltje en daar is nu door het trainen (helemáál) niks meer van over," klaagt hij.

"Ik heb ook bijna geen heupen meer. Als ik goed gedoken heb, ben ik mijn zwembroek kwijt. Dus ik denk elke keer: straks met die uitzending hebben we onderwatercamera's en als ik dan goed spring, raak ik mijn zwembroek kwijt en dan zie je m'n snikkel."

Hoewel zijn fallusje nog verder zou zijn gekrompen, is iets anders enorm gegroeid. "M'n neusgaten zijn heel groot geworden. Dus ik hoop dat de camera's letten op m'n neusgaten en niet op m'n piemeltje."

Ratelband zou ook zijn gestopt met het hebben van seks, nadat voormalig Ferry van der Veer, Kelly van der Veer, hem gezegd had dat hij teveel neukte. "Toen zei ik tegen Kelly: hoe weet jij dat dan. Toen zei ze: ik ben man geweest en ik ben nu vrouw, dus ik weet precies wat de consequenties zijn als je te veel wipt. Dus ik heb thuis gezegd: lieverd, even pas op de plaats."

Zowel Kelly van der Veer als Emile Ratelband doe mee aan het SBS programma dat je op de zaterdagavond doet zappen naar alles behalve SBS6.

VVD: Betaal je eigen thuiszorg maar

Als het aan de VVD ligt, mag iedereen straks zelf zijn eigen thuiszorg regelen. Pas wanneer je geen kinderen, broers of zussen, ouders, buren, vrienden of andere mensen hebt die je incontinentieluiers komen verwisselen kun je bij de overheid aankloppen voor hulp.

Om dit te realiseren moeten er duizenden wijkverpleegkundigen worden aangenomen die kunnen beoordelen of iemand hulpbehoevend genoeg is voor thuiszorg.

Minister Schippers (VVD) vindt het onaanvaardbaar dat mensen maar graaien naar zorg en zorgmiddelen omdat ze er nu eenmaal recht op hebben. Schippers: ?Het is raar dat veel mensen een werkster hebben en die betalen, maar dat ze die de deur uitdoen als ze hulpbehoevend worden, omdat de thuishulp collectief wordt betaald.?

Volgens Schippers gaat het vooral om hulp bij praktische zaken, zoals bijvoorbeeld het aan- en uittrekken van steunkousen. ?We gaan kleine kinderen echt niet dwingen om hun gehandicapte moeder te verschonen?. zo zegt ze in het AD van woensdag. 

Vorige week liet Schippers ook al weten flink in de ouderenzorg te willen snijden. In de thuiszorg betaalt iedereen een vaste eigen bijdrage, maar net als in de ouderenzorg, wordt de thuiszorg onbetaalbaar als de regeling in zijn huidige vorm blijft bestaan.

Tyfoon Tembin teistert Taiwan

Meer dan duizend Taiwanezen zijn uit voorzorg geëvacueerd uit bergachtige gebieden op het eiland. De krachtige tyfoon Tembin koerst op Taiwan af en hevige regenval zal mogelijk landverschuivingen veroorzaken. 

Duizenden militairen met rubber boten en amfibievoertuigen staan klaar om hulp te verlenen, meldde het leger donderdag.

Tembin haalde donderdag windsnelheden tot 144 kilometer per uur. Vrijdag zal de tyfoon aan land komen en volgens de voorspellingen voor veel wateroverlast zorgen. Boeren proberen nog snel gewassen te oogsten en vluchten naar het oosten van het land zijn geannuleerd. 

De viering van een speciale Taiwanese Valentijnsdag gaat op veel plaatsen niet door.

'Pensioenverlaging dupeert 12,6 miljoen deelnemers'

De komende twee jaar worden de pensioenen van 12,6 miljoen deelnemers aan pensioenfondsen met gemiddeld 8,2 procent verlaagd. Dat geldt voor werkenden en voor gepensioneerden, schrijft de Volkskrant donderdag op basis van interne memo's van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wie bijvoorbeeld dacht jaarlijks tienduizend euro te ontvangen, komt dan uit op 9180 euro. De 'strikt vertrouwelijke' memo's zijn gemaakt voor minister Henk Kamp (VVD). Door de pensioenfondsen toe te staan om te rekenen met een langere rentetermijn kan hun dekkingsgraad verbeteren, maar in het gunstigste geval worden de pensioenen van 5,7 miljoen deelnemers nog altijd met gemiddeld zes procent verlaagd.

Door de dalende rente stijgen de verplichtingen van de pensioenfondsen harder dan het fondsvermogen, waardoor hun dekkingsgraad daalt. Woensdag meldde het pensioenfonds voor 2,8 miljoen ambtenaren, ABP, dat de pensioenen bij ongewijzigd beleid met vijftien procent worden gekort.

Meer winst Ahold in moeilijke omstandigheden

Supermarktconcern Ahold heeft de winst en omzet in het tweede kwartaal weten te verhogen. De onderneming sprak bij de presentatie van de cijfers over "een moeilijk economisch klimaat" die zowel in Nederland als in de Verenigde Staten Ahold dwong tot veel promotionele activiteiten.

De omzet in het tweede kwartaal kwam uit op 7,7 miljard euro, een stijging van bijna 12 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011. De stijging is bijna 4 procent zonder het effect van wisselkoersen. Het bedrijfsresultaat bedroeg 326 miljoen euro, een stijging van 18,5 procent. Onder de streep hield Ahold 248 miljoen euro over, bijna een kwart hoger dan een jaar geleden. Met uitzondering van het bedrijfsresultaat liggen de resultaten licht boven de verwachting van analisten.

Topman Dick Boer liet weten aanhoudend moeilijke marktomstandigheden te verwachten. Ook zei hij rekening te houden met "het mogelijke effect van stijgende grondstofprijzen".

Meer winst Ahold in moeilijke omstandigheden
Meer winst Ahold in moeilijke omstandigheden (Foto: ANP)

Australië wil Nederlandse vistrawler weigeren

In de Australische deelstaat Tasmanië is een motie aangenomen om een grote Nederlandse vistrawler de toegang tot het Australische viswater te ontzeggen. Senatoren van de deelstaat zeggen in Australische media dat de komst van het schip kan worden tegenhouden door lokale havens te vragen het schip niet aan te laten meren.

Het schip Margiris is onderweg om daar achttienduizend ton vis te vangen. Lokale vissers vrezen dat er niets voor hen overblijft. Eerder kwam het al tot protestacties tegen de komst van de supertrawler.

In juni probeerden actievoerders van Greenpeace in Nederland te voorkomen dat het schip vertrok uit IJmuiden, onder meer door aan de trossen te hangen. Duikers zetten de schroef vast met een ketting. Na een week verwijderde de politie de actievoerders. Schepen als de Margiris zoeken volgens Greenpeace steeds een nieuw gebied op om leeg te vissen.

'VUmc ontslaat klokkenluider'

Het VUmc ontslaat een van de twee medewerkers die de noodklok luidden over de patiëntveiligheid in het ziekenhuis. Longarts en hoogleraar longziekten Piet Postmus moet van de raad van bestuur vertrekken omdat hij begin juli zijn zorgen uitte bij de raad van toezicht en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, schrijft de Volkskrant donderdag.

Postmus was vanwege een slepend conflict op de longafdeling naar de raad van toezicht gestapt omdat hij zich ernstig zorgen maakte over de patiëntveiligheid. Ook had hij intern felle kritiek geuit toen voor een televisieprogramma heimelijk video-opnamen waren gemaakt op de eerste hulp.

In juli heeft hij aan het bestuur gemeld dat hij nieuwe spoedeisende patiënten voorlopig zou doorverwijzen naar het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, een ander ziekenhuis in Amsterdam. Dat deed hij vanuit de verantwoordelijkheid die hij als arts naar zijn patiënten heeft, zegt zijn advocaat Tijmen Noordoven in de krant.

Het VUmc werd dinsdag onder verscherpt toezicht gesteld vanwege het conflict op de longafdeling. Eerder had het VUmc aan de inspectie gemeld dat de problemen waren opgelost, maar dat bleek niet het geval. De inspectie concludeerde dat het bestuur niet weet wat er op de werkvloer speelt of informatie heeft achtergehouden.

Patiëntenfederatie NPCF riep dinsdagavond op tot het vertrek van het bestuur. Woensdag meldde het ziekenhuis dat dit niet nodig is omdat al enkele maatregelen zijn genomen om de communicatie en samenwerking tussen de specialisten te verbeteren. In de krant zegt een woordvoerder dat het ontslag van de klokkenluider de eerste 'verbetermaatregel' is.

Een aanzienlijk deel van het personeel lijkt het vertrouwen in het bestuur te hebben verloren, schrijft de krant. Het ontslag van Postmus zou boze reactie hebben losgemaakt bij andere artsen. De woordvoerder zegt in de krant dat het bestuur het verscherpt toezicht onterecht vindt. "Het was niet nodig het hele ziekenhuis onder verscherpt toezicht te stellen, want het conflict speelt op slechts één afdeling."

FOK! wat een weer... Hollandse stapelwolken!

Goedemorgen! Gisteren was het een aardige dag. Op veel plaatsen is het echter ook een aantal uur bewolkt geweest, maar vooral aan het eind van de middag brak de zon er nog even goed door, en aan de kust loste de bewolking zelfs grotendeels op.

De hitte zijn we nu echt wel kwijt, nergens werd het meer 25 graden, en in het noordwesten kwam de temperatuur zelfs niet meer boven de 20 graden. Ook stond er duidelijk meer wind uit het westen tot zuidwesten.

Op de meeste plaatsen is het vandaag droog. Een enkel buitje in het noorden is niet helemaal uitgesloten, maar dat zal maar een enkele zijn, en weinig om het lijf hebben. Verder zijn er perioden met zon, afgewisseld met 'Hollandse' stapelwolken. Méér dan 22 graden gaat het niet worden. In het noordwesten zal het ietsje frisser zijn, ongeveer 20 graden. De wind komt uit een west tot zuidwestelijke richting, maar stelt niet zo heel veel voor, ongeveer kracht 3 gemiddeld.

De komende dagen gaat het weer langzaam richting de herfst toe. Vandaag is het in ieder geval ideaal weer om buiten te zijn.

Nederland
Meer weer op FOK!

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

© FOK.nl / Moonkin
FOK!user Moonkin maakte deze foto toen ze gistermiddag in de trein zat tussen Groningen en Winsum. Op deze mooie foto zie je Cirrus-bewolking. Bewolking op grotere hoogte. Vaak een voorbode van neerslag, maar zeker niet altijd en in dit geval loste de cirrus ook weer op. Daaronder zien we kleine-mooi-weer-wolkjes, die ontstaan door het oplopen van de temperatuur. Uit deze wolken ontstaan geen buien.

Forza VIP-pass aan de Horizon

Turn 10 Studios en Playground Games, de ontwikkelaars van Forza Horizon voor Xbox 360, hebben details onthuld over het VIP-lidmaatschap voor het spel.

Het VIP lidmaatschap is onderdeel van de Limited Collector’s Editie van Forza Horizon en zal de volgende exclusieve content bevatten:

  • 2012 Audi R8 GT Spyder
  • 2011 Koenigsegg Agera
  • 2011 Lamborghini Sesto Elemento
  • 2012 Pagani Huayra
  • 2011 RUF Rt 12 R

Daarnaast zullen VIP-leden de volgende voordelen krijgen:

  • Speciale erkenning in de community als VIP-lid met een VIP-icoon, dat vastgemaakt wordt aan je gamertag in het spel
  • VIP Rivals Mode evenementen: VIP-leden krijgen toegang tot exclusieve 'Rivals Mode'-evenementen in de game
  • Exclusieve in-game giften van het Forza Motorsport community team
  • Uitgebreide Storefront: VIP-leden krijgen extra ruimte voor zaken als foto’s, video’s, etc.
  • Uitgebreide MyForza Gallery Space: VIP’s kunnen twee extra video’s en/of 'Big Shot'-afbeeldingen in hun MyForza Gallery opslaan

Met de Forza Horizon Limited Collector’s Editie ben je gelijk een VIP: Je kunt je VIP-lidmaatschap krijgen door de Limited Collector’s Editie van het spel te kopen, die verkrijgbaar zal zijn vanaf 26 oktober.

De Limited Collector’s Editie bevat daarnaast:

  • Een custom Steelbook-verpakking
  • Het Horizon Festival-ticket voor toegang tot exclusieve Xbox LIVE-content
  • Het Day 1 Add-on Pack met vijf wagens
  • Horizon Accelerator Token Pack
  • Vijf exclusieve LCE Car Pack-leveringen

Forza Horizon

Hoe Assassin's Creeds Rise werd gemaakt

Op 4 juli liet Assassin’s Creed III met zijn RISE-trailer zien dat de kleinste daad een revolutie kan ontvlammen, nu laat Ubisoft zien hoe de trailer gemaakt is.

In de originele trailer zien we een soldaat die voor zijn land vecht, een priester die gevangen zit tussen zijn geloof en zijn idealen, een moeder die tot moord in staat is om haar kinderen te beschermen en een eenzame sluipmoordenaar die voor vrijheid en gerechtigheid vecht. Voor de zekerheid hebben we deze video toegevoegd om het geheuegen op te frissen.

Assassin's Creed III komt 31 oktober uit voor PlayStation 3 en Xbox360. De pc-versie wordt 23 november verwacht.

Rise-trailer:

Amateur sloopt Jezus

Een waardevolle Spaanse muurschildering waarop Jezus staat afgebeeld, is totaal verziekt door een amateuristische restaurateur. De bedoeling was om de fresco op te knappen, maar het resultaat is een afbeelding van een bijzonder scheef, misvormd hoofd.

De fresco werd in de negentiende eeuw gemaakt door de schilder Elias Garcia Martinez. Door de hoge luchtvochtigheid in de kerk waarin het werk is afgebeeld, liep het in de loop der jaren enige schade op. Daarop besloot de gemeente om het te laten restaureren.

Helaas verliep de restauratie niet geheel volgens plan. Toen de restaurateur eenmaal in de gaten kreeg dat de toegebrachte schade nogal uit de hand liep, heeft ze de gemeente ingelicht.

De restaurateur verklaarde in opdracht van de kerk te hebben gehandeld. Volgens haar wist de priester van de kerk ervan en zou ze zoiets nooit zonder toestemming hebben gedaan.

Een foto van de originele fresco en het resultaat van de restauratie is te zien op de website van de NOS.

Moeder doodt peuter en stopt hoofd in vriezer

Een 33-jarige vrouw in de Verenigde Staten heeft haar 2 jaar oude zoontje vermoord en zijn hoofd in de vriezer gestopt. Daarna pleegde ze zelfmoord. Dat maakte de politie woensdag (lokale tijd) bekend.

De vrouw uit Camden, vlakbij Philadelphia, belde zelf de politie om te zeggen dat haar zoontje vermoord was. Eerst beschuldigde ze nog haar vriend, maar voor ze de verbinding verbrak bekende ze dat ze zelf de dader was.

Daarna stak ze zichzelf dood door een mes in haar hals te steken. Volgens een woordvoerder van de politie was wat de hulpverleners aantroffen in de woning traumatiserend.

Moeder doodt peuter en stopt hoofd in vriezer
Moeder doodt peuter en stopt hoofd in vriezer (Foto: ANP)

Kneiterharde erectie toch niet leuk

Een man uit de Amerikaanse staat Californië heeft drie dagen rondgelopen met een iets te fanatieke erectie. Uiteindelijk leverde het ongemak hem zo veel last op dat hij ervan flauwviel in zijn auto.

De man werd in bewusteloze toestand ontdekt door een toevallig passerend echtpaar. Zij belden de politie omdat ze dachten dat de man dood was. Toen de politie eenmaal gearriveerd was, gaf de man aan niet uit te kunnen stappen. 

Het slachtoffer had een Viagra-pil geslikt en daarna een cockring omgedaan. Dat bleek niet de gelukkigste combinatie ter wereld.  Toegesneld ambulancepersoneel had een volle tube glijmiddel nodig om de man van zijn ongewenste erectie te bevrijden.

Kelsey Grammer wil negen kinderen

Kelsey Grammer is vorige maand voor de vijfde keer vader geworden, maar de acteur zou nog veel meer kinderen willen. "Ik denk dat we er nog minstens twee willen. Misschien wel drie of vier."

De 57-jarige Frasier-acteur vindt het krijgen van kinderen 'een geweldige manier om je leven te leiden', vertelt hij aan entertainmentzender Access Hollywood. Grammer kreeg dochter Faith met zijn huidige vrouw, de 31-jarige Kayte. Uit eerdere relaties werden vier nakomelingen geboren. Ook is hij opa van een kleinzoon.

Grammer zegt bij zijn jongste spruit meer betrokken te zijn bij de opvoeding. "Ik ben er vaker dan voorheen en ik doe een hoop. Ik help mee luiers verschonen."

Tientallen doden bij landruzie Kenia

Bij gevechten tussen leden van twee etnische groepen in het zuidoosten van Kenia zijn 48 mensen om het leven gekomen. Volgens het hoofd van politie in het district Tana river werden sommigen in hun huizen levend verbrand en werden anderen met kapmessen of pijlen gedood.

Inzet van de ruzie was waarschijnlijk het gebruik van land. Een groep van ongeveer tweehonderd Pokomo, een etnische groep die voornamelijk uit landbouwers bestaat, viel een dorp in Riketa binnen en stak alle huizen in brand die aan Orma toebehoorden, een groep van voornamelijk veehouders.

Een dorpsbewoner, Said Mgeni, zei dat de meeste doden vrouwen en kinderen waren.

Vorige week waren in het gebied Pokomo aangevallen door Orma.

Danielson soleert naar ritwinst in Aspen

Tom Danielson heeft woensdag op knappe wijze de derde etappe in de USA Pro Challenge op zijn naam geschreven. De Amerikaan van Garmin-Sharp was de hele dag in de aanval en bleef de groep met favorieten twee tellen voor. De Italiaan Damiano Caruso kwam als tweede over de streep, voor de Deen Jakob Fuglsang.

In de rit van Gunnison naar Aspen moesten een berg van de derde categorie en twee van de eerste categorie worden bedwongen. De 34-jarige Danielson maakte deel uit van een vroege kopgroep, waarin hij zich de beste klimmer toonde.

Op de top van de laatste klim, 32,5 kilometer van de finish, had Danielson nog ruim twee minuten voorsprong. Het uitgedunde peloton kwam echter snel dichterbij, maar Danielson hield knap stand.

De Amerikaan Tejay van Garderen van BMC behoorde tot de groep met favorieten en behoudt de leiderstrui.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.