100 jaar oud pakketje wordt morgen geopend

In de Noorse gemeente Sel zal morgen eindelijk duidelijk worden wat er in het pakketje zit dat honderd jaar geleden door de toenmalige burgemeester, Johan Nygaard, is achtergelaten. Nygaard schreef op het ruim drie kilo wegende pakketje dat het pas in 2012 geopend mag worden. Het lange wachten zal morgen dan eindelijk worden beloond.

Nygaard heeft het pakketje, dat 40 centimeter lang, 28 centimeter breed en 9 centimeter hoog is, in 1912 ingepakt in papier en verzegeld. De zegel is nog altijd onaangebroken. Nadat Nygaard het pakketje de eerste paar jaar zelf bewaarde, gaf hij het in de jaren twintig over aan de plaatselijke autoriteiten. Sindsdien wordt het pakketje keurig bewaard en heeft het daardoor maar liefst honderd jaar overleefd.

Er wordt veel gespeculeerd over de inhoud van het pakketje. "We hebben geen flauw idee wat erin zit", zegt Kjell Voldheim, werkzaam bij het Gudbrandsdal Museum, waar het pakket momenteel wordt bewaard. "Het is ongelooflijk spannend. We hebben veel gefantaseerd over wat de inhoud kan zijn. De gemeenteraad hoopt op een lijst met olieaandelen die de gemeente zou kunnen helpen. Het zouden ook historische documenten kunnen zijn", vertelt hij aan de Noorse krant VG. "Misschien is het wel de Blue Star-diamant van de Titanic", grapt hij nog.

De huidige burgemeester van Sel, Dag-Erik Pryhn, geeft toe dat hij er erg naar uitkijkt om achter zijn voorgangers geheim te komen. "Zelfs de manier waarop hij het pakketje heeft achtergelaten laat zien dat hij het zelf toentertijd al als erg belangrijk pakketje zag", vertelt Pryhn.

Morgen wordt het pakketje in Otta, dat deel uitmaakt van de gemeente Sel, geopend. Dan is de 400ste verjaardag van de Slag bij Kringen. In 1612 overwonnen plaatselijke boeren een slag van Schotse huurlingen tijdens de Kalmaroorlog, die van 1611 tot 1613 woedde.